روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۳۹۹ سه شنبه ۱۲ اسفند - شماره 3857

اختصاص سهام یک ‌میلیون تومانی به فرزندان متولد ‌سال 1400

شوخی با سهامی که دردی را دوا نمی کند!

 سودابه اسدی - اتخاذ سیاست‌هایی در جهت تشویق به فرزندآوری از سوی نهادهای اجرایی و قانون‌گذار در سال‌های گذشته ، شیوه‌ها و شگردهای مختلفی عرضه کرده است؛ از فراهم کردن شرایط دریافت وام ازدواج برای افراد کم سن و سال گرفته، تا وعده‌های مالی و ارائه تسهیلات بانکی برای فرزندان تازه متولد. در آخرین مورد از تلاش قانون‌گذاران در راستای اتخاذ سیاست‌ تشویق به فرزند‌آوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی ، در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه‌ سال 1400، با پیشنهاد محسن زنگنه، نماینده تربت‌حیدریه درخصوص الحاق یک بند درآمدی به ماده واحده این لایحه در راستای حمایت از جمعیت و خانواده موافقت کردند. مطابق ماده واحده الحاقی، دولت مکلف است به ازای هر فرزند که از ابتدای‌ سال 1400 متولد شود، 10‌میلیون ریال از محل یک‌درصد از یک‌دوازدهم هزینه‌های شرکت‌های دولتی را به صورت بلاعوض صرفا جهت خریداری واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری پذیرفته شده در بورس به سرپرست فرزند تخصیص دهد. آیین‌نامه اجرایی این بند توسط هیأت دولت تهیه و به تصویب مجلس شورای اسلامی می‌رسد. به عبارتی براساس این مصوبه امروز مجلس، هر نوزادی که در ‌سال ۱۴۰۰ به دنیا بیاید، سهامدار بورس است و یک‌میلیون تومان از سهام شرکت‌های دولتی را دارد.
* اعطای وام ۷۰ میلیونی برای تولد فرزند سوم
همچنین طی روزهای اخیر مجلس طی مصوبه‌ای بانک مرکزی را مکلف به اعطای وام ۲۰ ساله ۷۰ میلیون تومانی به خانوارهای فاقد مسکن که در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ صاحب فرزند سوم می شوند، کرد. در این بند الحاقی آمده است: در اجرای بندهای (ت) و(ث) ماده (102) قانون برنامه ششم توسعه موضوع پشتیبانی از فرزندآوری، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است مبلغ ده هزار میلیارد ریال (10.000.000.000.000) با اولویت مناطق محروم از طریق بانک های عامل و از محل سپرده های جاری و قرض الحسنه نظام بانکی، نسبت به پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ودیعه مسکن به میزان هفتصد میلیون (700.000.000) ریال با بازپرداخت حداکثر 20 ساله برای خانوارهای فاقد مسکن که صاحب فرزند سوم در سال های 1399 و 1400 شده و یا می شوند، اقدام نماید.
* رشد منفی جمعیت ادامه دارد
برخی کارشناسان معتقدند ارایه تسهیلات مقطعی بی‌توجه به شرایط جامعه هدف دریافت‌کننده تسهیلات، نمی‌تواند گامی مهم در راستای افزایش جمعیت، ازدواج و باروری شود و برای رسیدن به چنین اهدافی باید به سمت مشوق‌های دایمی و مادام‌العمر حرکت کرد. از حدود شش ماه قبل اخباری درباره طرح تشویقی مجلس مبنی بر ارایه سهام به فرزندان سوم‌وچهارم به بعد خانواده‌ها تحت عنوان «سهام آیندگان» به گوش می‌رسید. طرحی که محمدمهدی تندگویان، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان آن را پیشنهادی مقطعی و وابسته به متغیرهای دیگر دانست که چاره درد رشد منفی جمعیت نیست. تندگویان گفته بود: «سود و ضرر مشوقی مانند بورس و اینکه به‌طور دقیق در چه دوره‌ای امکان استفاده از آن وجود دارد مشخص نیست.»
* سهام تا چه میزان کمک احوال خانواده است
شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس نیز درباره طرح «سهام آیندگان» مجلس نیز پیش از این گفته بود: «بورس طرح موفقی در ایران نیست به‌خصوص در این اواخر که با شکست مواجه شده است، بنابراین به شخصه فکر نمی‌کنم بتواند در راستای فرزندآوری موفق عمل کند.» به گفته کاظمی‌پور، اگرچه اختصاص سهام برای آینده فرزندان با فرض اینکه صد‌درصد نتیجه مثبت داشته باشد می‌تواند موثر باشد اما نکته حایز اهمیت این است که این سهام تا چه میزان کمک احوال خانواده فرزند متولد شده خواهد بود؟، چراکه خانواده‌ها به علت مشکلات مالی که اکنون در زندگی دارند بچه‌دار نمی‌شوند. او همچنین این را هم گفته بود که تمام مردم تحصیل‌کرده نیستند و همگی دانش مربوط به بورس و سهام را ندارند که تشخیص دهند سهام چه میزان ارزش افزوده برایشان دارد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه