نماد سینمای میهنپرستانه؛
مانوج کومار بازیگر و کارگردان سینمای هند از دنیا رفت
مانوج کومار بازیگر و کارگردان هندی که برای ساخت فیلمهایی میهنپرستانه و اجتماعی شناخته میشد، در ۸۷ سالگی درگذشت.
به گزارش ورایتی، مانوج کومار، بازیگر و فیلمساز هندی که با فیلمهای ملیگرایانه پرشور مانند «اوپکار» و «شرق و غرب» شهرت داشت، دیروز جمعه در بمبئی درگذشت. وی که ۸۷ ساله بود به دلیل عوارض ناشی از سکته قلبی جان باخت.
کومار پس از نقشآفرینیهای اولیهاش در فیلمهای «عروسک شیشهای» (۱۹۶۱)، «سرسبزی و مسیر»(۱۹۶۲) و «او که بود؟» (۱۹۶۴)، با بازی در نقش یک مبارز برای آزادی در فیلم «شاهد» (۱۹۶۵) به عنوان یک بازیگر جدی به شهرت رسید و پس از آن در سال ۱۹۶۷ با کارگردانی و بازی در فیلم «اوپکار» یا «نفع» به عنوان یک چهره مناسب برای نقشهای میهنپرستانه تثبیت شد. این فیلم با الهام از شعار نخست وزیر هند مبنی بر «درود بر سرباز، سلام بر کشاورز» ساخته شده بود. این بازیگر که برای تعهدش به مضامین میهنپرستانه لقب «کومار هند» را دریافت کرد، در دهه ۱۹۷۰ با کارگردانی فیلمهایی چون «شرق و غرب» در سال ۱۹۷۰، «شور» در سال ۱۹۷۲ و «نان ، لباس و خانه» در سال ۱۹۷۴، به بررسی هویت هندی و مسائل اجتماعی پرداخت. «کرانتی» یا «انقلاب» درامی درباره جنبش آزادی هند که سال ۱۹۸۱ ساخته شد با تکیه برهمین مضامین به یکی از پرفروشترین فیلمهای هندی آن دهه بدل شد. وی برای این تلاشهای فرهنگی و اجتماعی سال ۱۹۹۲ با جایزه «پادمه شری» که چهارمین جایزه عالی غیرنظامی هند است، تجلیل و پس از آن در سال ۱۹۹۹ جایزه یک عمر دستاورد فیلم فیر به وی اهدا شد. وی سال ۲۰۱۵ جایزه داداصاحب فالکه، بالاترین افتخار سینمایی کشورش را دریافت کرد. با درگذشت این چهره سینمای هند نارندرا مودی نخست وزیر هند نوشت: از درگذشت بازیگر و فیلمساز افسانهای مانوج کومار جی عمیقا متأسفم. او نمادی از سینمای هند بود که غیرت میهنپرستانه را در فیلمهایش منعکس کرد و موجب غرور ملی شد.
«پل شریدر»
به آزار جنسی متهم شد
پل شریدر، فیلمنامهنویس فیلمهای «راننده تاکسی» و «گاو خشمگین»، در یک شکایت قانونی متهم شده است که دستیار سابق خود را مورد آزار جنسی قرار داده است.
یک زن ۲۶ ساله که نامش فاش نشده ادعا کرده که شریدر در جشنواره فیلم کن سال گذشته و در حین اکران آخرین فیلمش به نام «اوه! کانادا»، او را مورد آزار جنسی قرار داده است.
وکلای این زن مدعی هستند که وکلای شریدر با یک توافق مالی موافقت کردند، اما او از انجام این توافق سر باز زد. آنها درخواستی را به دادگاه ایالتی نیویورک ارائه کردهاند تا مفاد این توافقنامه را اجرایی کنند و همچنین هزینههای وکالت را دریافت نمایند.
فیلیپ کسلر، وکیل شریدر، روز جمعه به نشریه ورایتی گفت که چون موکلش هرگز توافقنامه را امضا نکرده، این درخواست قابل اجرا نیست. او گفت: «ما این ادعای نقض قرارداد را ناامیدانه، فرصتطلبانه و بیاساس میدانیم.»
کسلر همچنین ادعا کرد که روایت اصلی اتهامات آزار جنسی «مملو از نادرستیها» و «به طور اساسی گمراهکننده» است. او گفت که در طول سه سال و نیم همکاری، این دستیار بارها به همراه شریدر به جشنوارهها رفته است و در هیچ یک از این موارد، مدعی هیچ نشانهای از ناخوشایندی نسبت به حضور با آقای شریدر نبوده است. به گفته کسلر، این زن پیشتر در شبکههای اجتماعی نظرات مثبتی درباره شریدر منتشر کرده بود، اما این پستها حدوداً در زمانی که وکلای او اولین نامه درخواست غرامت را ارسال کردند، حذف شدند. شریدر ۷۸ ساله که نویسندگی یا نویسندگی مشترک چهار فیلم از آثار مارتین اسکورسیزی از جمله «راننده تاکسی» و «گاو خشمگین» را برعهده داشت، بیش از ۲۰ فیلم را کارگردانی کرده و در جشنواره فیلم ونیز ۲۰۲۲ با دریافت جایزه یک عمر دستاورد هنری مورد تقدیر قرار گرفت.
او نگارش فیلمنامه «آخرین وسوسه مسیح» و «احیای مردگان» دو فیلم دیگر از ساخته مارتین اسکورسیزی را هم بر عهده داشته و «پتی هرست»، «رنج»، «قلمرو: پیشدرآمدی بر جنگیر»، «درههای عمیق»، «مرگ روشنایی» و «قانون جنگل» فیلمهای هستند که علاوه بر نویسندگی، کارگردانی نیز کرده است.
جدیدترین فیلم شریدر با عنوان «اوه کانادا» سال گذشته میلادی در جشنواره کن به نمایش درآمد.