روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

1404 يکشنبه 17 فروردين - شماره 4801

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی:

۶۰ درصد مردم سفر نرفتند

مسئولیت وزارت میراث در برابر اتفاقات جزیره هرمز و تخت جمشید چیست؟

  وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: حدود ۳۵ میلیون و ۸۷۱ هزار از ۲۵ اسفند تا ۱۳ فروردین سفر رفته اند. بر این اساس از ۲۷ میلیون خانوار ایرانی بیش از ۱۱ میلیون خانوار سفر رفته‌اند. بنابراین، از مجموع ۸۶ میلیون نفر جمعیت کشور، حدود ۴۰ درصد سفر رفتند و ۶۰ درصد سفر نکرده‌اند.
سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در برنامه گفت‌وگو ویژه خبری، گزارشی از سفرهای نوروزی داد و با اشاره به آماده‌باش و خدمات‌رسانی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در تعطیلات نوروز، گفت: براساس شاخص‌های موجود، ۳۵ میلیون و ۸۷۱ هزار و ۹۵۸ نفر ایرانی از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ سفر رفته‌اند؛ یعنی از ۲۷ میلیون خانوار ایرانی بیش از ۱۱ میلیون خانوار سفر رفته است. که نشان می‌دهد از مجموع ۸۶ میلیون نفر جمعیت کشور، حدود ۴۰ درصد جمعیت کشور سفر رفته‌اند و حدود ۶۰ درصد سفر نرفته‌اند. این آمار از نظر تحلیلی به واقعیت نزدیکتر است و نسبت به سال گذشته ۲.۲ درصد رشد را نشان می‌دهد. باید درنظر گرفت امسال تلاقی رمضان و نوروز و بحث‌های دیگر آن را داشتیم.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اظهار کرد: در مجموع، جریان سفر در کل کشور مانند سال‌های گذشته، فعال بود.
  ۱۰ استان پرمسافر در نوروز ۱۴۰۴
صالحی امیری همچنین، ۱۰ استان پرمسافر در نوروز امسال را به ترتیب، مازندران، گیلان، خراسان رضوی، تهرانف اصفهان، فارس، خوزستان، هرمزگان، بوشهر و مرکزی معرفی کرد.
او با بیان اینکه دولت با تمام توان و انسجام بسیج شد تا مردم امسال سفرهای خوبی داشته باشند و احساس امنیت بیشتری کنند، در پاسخ به این پرسش که به عنوان متولی سفر چه نمره‌ای به خود در تعطیلات نوروز می‌دهید؟ گفت: واقعیت این است که بین وضع موجود و وضع مطلوب خیلی فاصله داریم. به عنوان دولت مصمم هستیم با همه توان و ظرفیت در خدمت مردم باشیم. این سیاست ریاست جمور و دولت است که ما به عنوان دولتمردان هیچ شأنی به جز خدمت‌رسانی به مردم برای خود قائل نیستیم و نباشیم. پس به جای اینکه خودمان را قضاوت کنیم، بهتر است مردم راجع به ما قضاوت کنند.
  چرا آمارهای مختلفی از سفر داده می‌شود؟
صالحی امیری درباره آمارهای مختلفی که از سفرهای نوروزی داده می‌شود، این توضیح را داد که درحال حاضر هشت دستگاه آمار تولید می‌کنند که قطعا هیچ یک دقیق نیست. ستاد مرکزی هماهنگی سفر از سامانه‌ای به نام مسافریار، آمار تولید می‌کند. اقامت‌ها از مراکز رسمی که مجوز دارند مثل هتل‌ها و بومگردی‌ها و مراکز اقامتی نیمه‌رسمی مثل مدارس، مهمانسراهای دولتی، مساجد و سالن‌های ورزشی و بقاع متبرکه آمار شمارش می‌شود. از طرفی، پلیس راه از میزان تردد آمار می‌دهد و وزارت راه از دوربین‌های جاده‌ای ترددها را شمارش می‌کند. همچنین، میزان مصرف سوخت از معیارهای آمارگیری مسافران است. از سوی دیگر، وزارت ارتباطات از طریق تلفن‌های همراه، سفرها را رصد می‌کند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: به هر حال، آمارهایی که تا کنون داده شده و می‌شود از نظر ما به عنوان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، «نادقیق» است، چون هر کدام نواقصی دارد. امسال تمرکزی را ایجاد کردیم و تصمیم داریم اداره‌ای را برای پایش و تحلیل آمارهای دقیق‌تر سفر در ایران ایجاد کنیم. البته، کاری که وزارت ارتباطات انجام داد تا حدودی دقیق‌تر است. فرض کنید صاحب یک گوشی امروز در تهران باشد و همین شماره تلفن همراه فردا در مشهد باشد، وقتی صاحبت این شماره ۲۴ ساعت در مشهد باشد به این مفهوم است که صاحب گوشی با این سریال و شماره، تغییر مکان داده و چه یک شب چه چند شب در تعطیلات نوروز، یک سفر محسوب می‌شود.
او اضافه کرد: آماری که ما از سفرها در سراسر کشور اعلام کردیم با درنظر گرفتن شاخص‌های آماری بود که از هشت دستگاه گرفته شده و با ضریب دقت تا ۹۰ درصد اعلام شد.
  سفر خارجی‌ها به ایران بیشتر شده؟
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره افزایش سفر خارجی‌ها به میزان ۲۰ درصد، گفت: با توجه به اینکه ورود گردشگران خارجی در مبادی ورودی کشور توسط نهادهای رسمی ثبت می‌شود، پس این عدد و آمار دقیق است. سال ۱۴۰۲ حدود ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار گردشگر داشتیم و براساس آخرین آمار در سال ۱۴۰۳ بالای ۷ میلیون گردشگر به کشور وارد شدند.
  ایران‌هراسی مانع جدی سرمایه‌گذاری
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره سرمایه‌گذاری در گردشگری و موانع آن نیز توضیح داد: وقتی از گردشگری صحبت می‌کنیم باید از سه مفهوم صحبت کنید؛ گردشگر به جایی سفر می کند که جذابیت وجود داشته باشد، امن باشد و زیرساخت‌های لازم برای حضورش در آن کشور فراهم شده باشد. ما باور داریم ایران امن است اما برای عملیاتی کردن این باور، باید در خنثی‌سازی پروژه ایران‌هراسی بیشتر تلاش کنیم.
صالحی امیری با اشاره به زیرساخت‌های گردشگری گفت: در زیربخش‌ها ساخت‌ها در شرایط مطلوب نیستیم. در برنامه هفتم تعهد داریم که ۴۵۵ هزار تخت را به ۹۰۰ هزار تخت برسانیم و سالی ۱۰۰ هتل افتتاح کنیم و سالانه ۱۰۰ هزار اشتغال ایجاد کنیم برای همین به هواپیما، ریل، اتوبوس، بهداشت و امنیت و خدماتی که باید ارائه دهیم مثل توریست کارت، نیاز داریم. اولین انتظار سرمایه‌گذاران، رفع بروکراسی اداری است که مانع جدی سرمایه‌گذار شده است. باید به هر قیمت ممکن رفع شود. یکی از بحث‌های جدی این است که پنجره واحد ایجاد کنیم و اتاق مشترک مجوز ایجاد شود تا در زمان محدود مجوز به سرمایه‌گذار داده شود، میانگین صدور مجوز یک سال است که باید به یک ماه برسد. این عزمی است که در دولت ایجاد شده است. او ادامه داد: با همکاری بانک مرکزی و صندوق توسعه، ۲۰ همت بانک مرکزی و ۴ همت صندوق توسعه تسهیلات می‌دهد که به حمایت حقوقی نیاز دارند.
صالحی امیری درباره وضعیت سرمایه‌گذاری خارجی اظهار کرد: پروژه ایران‌هراسی متاسفانه، مانع جدی در سرمایه‌گذاری است، موانع بانکی برای انتقال پول داریم. در شرایطی که ما درگیر جنگ با استکبار جهانی هستیم و مسائل جدی سرمایه‌گذاری خارجی، حوزه تحریم است و سرمایه‌گذاری خارجی به تضمین‌های کافی و رفع موانع نیاز دارد.
  از ایرانیان خارج از کشور غافل شدیم
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره ظرفیت ایرانیان خارج از کشور گفت: ما از ایرانیان خارجِ کشور آمار مختلفی داریم، بین ۷ تا ۹ میلیون که دلبسته و وابسته این سرزمین هستند. ما نسبت به این سرمایه غفلت کرده‌ایم و باید جبران کنیم. اگر ما بتوانیم حلقه اتصال فرهنگی را تقویت کنیم و ایرانیان خارج از کشور هر سال یک بار به ایران سفر کنند ببنید چه موجی ایجاد می‌شود. یکی از پروژه‌های جدی که در دستور دولت قرار دارد و رئیس جمهور نسبت به آن تاکید دارد، تعلق ایرانیان را به داخل بیشتر کنیم و دغدغه‌های آنها در موضوع ناامنی، مشکلات حقوقی و احتمال برخورد و ناامنی ذهنی را باید برطرف کنیم. هر ایرانی فارغ از رنگ و نژاد و مذهب و جنسیت متعلق به این سرزمین است و باید اعتمادسازی کنیم که تا شکل نگیرد ایرانیان به سرزمین مادری برنمی‌گیردند. از موضع دولت و رئیس جمهور بارها تاکید کرده‌ام ایرانیان به سرزمین مادری خود سفر کنند و حتما مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار می‌گیرند. ضمن اینکه، رئیس قوه قضاییه در چند دیداری که داشتم به طور جدی از حضور ایرانیان خارج از کشور در سرزمین مادری حمایت کردند.
  مسئولیت وزارت میراث در برابر اتفاقات جزیره هرمز و تخت جمشید چیست؟
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره ناهنجارهای در زمان سفر نوروزی از جمله برداشت خاک و یا یادگارنویسی در کتیبه‌های تخت جمشید، گفت: با دستورالعمل و بخشنامه و برخورد مساله حل نمی شود. باید سه اقدام انجام شود. مساله اول رسانه ملی است که برای صیانیت از میراث فرهنگی باید برنامه داشته باشد. خوشبختانه ریاست صدا و سیما با گفت‌وگویی داشتم در این باره مصمم هستند. نکته دوم نهادهای عمومی و تشکل‌های مردم‌نهاد حامیان میراث فرهنگی و در نهایت، آموزش و پرورش هستند تا در میان مردم و از دانش آموزان فرهنگ‌سازی کند. اما درباره برداشت خاک هرمز، ما درباره تمام آثار که ثبت ملی شده مسئولت داریم و البته برای آثاری که ثبت نشده، مجموعه دولت و نهادهای ذی‌ربط باید پاسخگو باشند. در مناطقی که مشمول جزایری همچون هرمز می‌شوند و منطقه آزاد و تجاری هستند مسئولیتشان با روسای مناطق آزاد است. در هر حال، باید بپذیریم قبل از آنکه به فکر برخورد قهری باشیم باید به فکر فرهنگ‌سازی باشیم. ما روزانه با این پدیده‌ها مواجه می‌شویم و به قوه قضاییه مراجعه می‌کنیم یا برخورد حقوقی می‌شود، اما چاره‌ای نیست، جز اینکه باید فرهنگ‌سازی شود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه