سازمان غذا و دارو هشدار داد؛
احتمال آلودگی آجیلهای نامرغوب به سم
مدیرکل فراورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در آستانه نوروز نسبت به احتمال آلودگی آجیلهای نامرغوب به سم آفلاتوکسین هشدار داد.
دکتر عبدالعظیم بهفر با اشاره به افزایش مصرف آجیل در روزهای پایانی سال و همچنین در نوروز گفت: آفلاتوکسین نوعی سم قارچی است که در شرایط نامناسب نگهداری، روی مغزها و دانههای روغنی رشد میکند. این سم میتواند منجر به مشکلات کبدی، مسمومیت و در موارد شدید، افزایش خطر سرطان کبد شود.
وی با تأکید بر راههای تشخیص آجیل آلوده افزود: وجود لکههای کپکزده، بوی نامطبوع، مزه تلخ و چروکیدگی از نشانههای ظاهری آلودگی به آفلاتوکسین است. با این حال، تشخیص قطعی این سم تنها از طریق آزمایشهای تخصصی در آزمایشگاههای مواد غذایی ممکن است.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با اشاره به پایشهای انجامشده در سالهای گذشته گفت: بررسیهای انجامشده نشان داده است که در برخی نمونههای آجیلهای فلهای و نگهداریشده در شرایط نامناسب، میزان آفلاتوکسین بالاتر از حد مجاز بوده است. در سال گذشته حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از نمونههای بررسیشده دارای سطحی از آلودگی به آفلاتوکسین بودند که در مواردی منجر به معدومسازی یا بازگرداندن محصولات شد.
وی افزود: سازمان غذا و دارو بهطور مستمر از طریق آزمایشگاههای کنترل کیفیت، نمونهبرداری از محصولات بازار را انجام میدهد. امسال نیز تیمهای بازرسی از مراکز عرضه آجیل، بهویژه در روزهای پایانی سال، نظارتهای ویژهای را اجرا کردهاند. در صورت مشاهده آلودگی، محصولات توقیف و فروشندگان متخلف به مراجع قانونی معرفی خواهند شد.
بهفر درباره خطرات مصرف آجیل آلوده برای گروههای حساس هشدار داد و گفت: افراد دارای بیماریهای کبدی، کودکان، سالمندان و بیماران دارای نقص ایمنی باید بیشتر مراقب باشند. آفلاتوکسین در طولانیمدت میتواند اثرات تجمعی بر سلامت کبد داشته باشد و این گروهها در معرض خطر بیشتری هستند. توصیه میشود این افراد حتما از آجیلهای بستهبندیشده استاندارد استفاده کنند و از مصرف مغزهای مانده یا مشکوک پرهیز کنند.
بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، وی با اشاره به روشهای تشخیص علمی این سم گفت: آزمایشگاههای کنترل کیفیت غذا و داروی مستقر در دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور و همچنین برخی آزمایشگاههای خصوصی معتبر دارای تأییدیه سازمان غذا و دارو، قادر به انجام آزمایشهای تخصصی برای اندازهگیری میزان آفلاتوکسین هستند. البته این آزمایشها عمدتاً برای تولیدکنندگان و واردکنندگان انجام میشود و مصرفکنندگان بهتر است با رعایت نکات ایمنی از خرید محصولات آلوده جلوگیری کنند.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو از مردم خواست در صورت مشاهده آجیلهای مشکوک، موارد را گزارش دهند.
وی تأکید کرد: مصرفکنندگان میتوانند از طریق سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت یا مراجعه به معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور، موارد را گزارش دهند. همچنین، بازرسان سازمان غذا و دارو از طریق گزارشهای مردمی، روند بازرسی را سریعتر انجام داده و در صورت تأیید آلودگی، با متخلفان برخورد خواهند کرد.
افزایش ۲۷ درصدی
آتشسوزیهای رخ داده در جنگلها و مراتع
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گفت: تعداد آتش سوزیهای عرصههای طبیعی در ۱۱ ماه اخیر، ۲۷ درصد افزایش یافته و ۲۷۸ درصد بخش سوخته شده بیشتر شده است.
سرهنگ علی ملکی آهنگران در جلسه شورای راهبردی حفاظت منابع طبیعی کشور که روز گذشته (۲۵ اسفند) با حضور علی تیموری - رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیز داری - و معاونان و مدیران ستادی در سازمان منابع طبیعی برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد شهدای منابع طبیعی، درباره عملکرد ۱۱ ماهه یگان حفاظت منابع طبیعی اظهارکرد: طی این مدت ۵۳ هزار و ۳۶۲ تماس با سامانههای ۱۳۹ و ۱۵۴۰ برقرار شد که به همه آنها رسیدگی شد. در همین رابطه ۳۰ هزار پرونده قضایی تشکیل شده است و ۵۳۴۴ نفر از متعارضان به منابع طبیعی دستگیر شدند.
او تعداد خودروهای توقیفی را ۳۶۰۶ دستگاه عنوان کرد و گفت: ۷۰۰ دستگاه تجهیزات قطع درخت نیز توقیف شده است.
آهنگران ادامه داد: ۲۳ هزار و ۹۷ هکتار از اراضی ملی به بیت المال واگذار شد و از تخریب و تصرف ۵۲۸۸ هکتار پیگیری شد. ۱۵ هزار و ۴۳۶ پرونده تخریب و تصرف در خصوص ۳۶ هزار و ۴۸۸ هکتار از اراضی ملی تشکیل شد.
فرمانده یگان حفاظت به تغییرات اقلیمی، خشکی مراتع و جنگلها نیز اشاره کرد و افزود: تعداد آتش سوزیها در این شرایط اقلیمی ۲۷ درصد افزایش یافته و ۲۷۸ درصد بخش سوخته شده بیشتر شده است. متاسفانه دو جنگلبان به جمع جاننثاران میهن پیوستند و ۴۴ تن در راه مقابله با قاچاقچیان مصدوم شدند.
وی با بیان اینکه طی این مدت ۷۴ هزار و ۸۱۸ اصله چوب از قاچاقچیان کشف شده است، گفت: ۴۰۹ پرونده در رابطه با کوره ذغال و ۴۳۲۱ پرونده درباره چرای غیر مجاز دام تشکیل شده است.
آهنگران با تاکید بر برنامه ریزی برای نوروز گفت: دستورالعملهایی در رابطه با چگونگی انجام وظیفه در این مدت ابلاغ و تاکید شد که در شیفت بندیها خلا نیرو نباشد و مرخصی افرادی که داوطلبانه در این مدت فعالیت میکنند، ذخیره و دو روز مرخصی تشویقی برآن افزوده شود.
وی با اشاره به احتمال وقوع حریقها در این ایام اظهارکرد: باید هماهنگیهای لازم برای ورود دستگاه های همکار بدون رعایت تشریفات انجام شود.
آهنگران گفت: برنامه دو رزمایش در عرصههای هیرکانی و زاگرسی نیز ابلاغ شده که اواخر فروردین ماه اجرایی خواهد شد.
وی ادامه داد: استان ها باید عملکرد خود را مستندسازی کنند و گشتها نیز باید نسبت به قبل افزایش یابد.
در ادامه این جلسه نیز به لزوم بازدید از مراکز دپوی چوب، جلوگیری از تصرف اراضی ملی از سوی سودجویان و اجرای ایست و بازرسی نیز تاکید شد.
کاهش ۶۰ درصدی عفونتهای تنفسی
نسبت به آبان و آذر
معاون بهداشت وزارت بهداشت آخرین وضعیت بیماریهای تنفسی را تشریح کرد و گفت: عفونتهای تنفسی نسبت به ماههای آبان و آذر بیش از ۶۰ درصد کاهش یافته است و با پیک خفیف عفونتهای تنفسی در فروردین ماه مواجه میشویم.
دکتر علیرضا رئیسی با بیان اینکه عفونتهای تنفسی در پایینترین حد خود قرار دارد، اظهار کرد: بررسیها بیانگر این است که وضعیت کنونی عفونتهای تنفسی نسبت به ماههای آبان و آذر بیش از ۶۰ درصد کاهش یافته است.
وی درباره احتمال بروز پیک جدید بیماریهای تنفسی گفت: الگوی بیماریهای تنفسی سالهای گذشته نشان میدهد که با پیک خفیف عفونتهای تنفسی در فروردین ماه مواجه میشویم. پیک خفیف بیماریهای تنفسی به دلیل دیدوبازدیدها و سفرهای نوروزی است. فردی که دچار سرماخوردگی و در تجمعها حاضر میشود، میتواند بیماری را به دیگران منتقل کند. ویروس آنفلوآنزا همواره وجود دارد و هیچگاه ازبین نمیرود. این ویروس نه تنها از بین نمیرود بلکه جهش مییابد و از نوعی به نوع دیگر تبدیل میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه «علائم حساسیت» بیشترین میزان علائم تنفسی در فصل بهار هستند، توضیح داد: میزان آلرژنها با آغاز فصل بهار افزایش مییابد. علائم افرادی که مبتلا به آسم یا سایر بیماریهای تنفسی هستند با آغاز فصل بهار تشدید میشود.
رئیسی با تاکید بر اینکه رعایت نکات و موازین بهداشتی ضروری است، اظهار کرد: با توجه به اینکه ویروس آنفلوآنزا همواره وجود دارد و هیچگاه ازبین نمیرود و از نوعی به نوع دیگر تبدیل میشود، میبایست از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد. رعایت نکات بهداشتی، مهمترین راه و روش برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا و سایر عفونتهای تنفسی به حساب میآید. افرادی که دارای علائم عفونتهای تنفسی هستند، میبایست در جمع حاضر نشوند و از ماسک استفاده کنند تا بیماری به دیگران منتقل نشود.