روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۳ چهارشنبه ۱۴ آذر - شماره 4729

مروری بر اکو و فرصت‌ها و چالش‌های پیش‌روی آن

صدای قوی «اکو»

  اجلاس اکو با هدف تقویت همکاری‌های اقتصادی میان کشورهای عضو، به ریاست عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در مشهد در حال برگزاری است. سازمان اکو به‌عنوان یک نهاد منطقه‌ای نقش مهمی در تقویت همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان کشورهای عضو ایفا می‌کند. اکو همچنین به‌عنوان سکویی مهم برای همکاری‌های منطقه‌ای شناخته می‌شود که تلاش می‌کند با ایجاد همکاری‌های نزدیک‌تر میان کشورهای عضو، به توسعه پایدار و رشد اقتصادی دست یابد.
 حجم تجارت سالانه اکو؟
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه حجم همکاری ایران با اکو را سالانه ۲۰ میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: یکی از اهداف این اجلاس گسترش تجارت درون‌منطقه‌ای است و در این سازمان، زمینه همکاری‌های بین‌المللی بیمه‌ای، کشتیرانی، محیط‌زیست، حمل‌و‌نقل و اقتصادی وجود دارد. اسد مجیدخان، دبیرکل جدید اکو، حجم تجاری کشورهای عضو اکو را ۱.۸ میلیارد دلار برآورد کرد که سهم ۸ درصدی نسبت به تجارت جهانی دارد. احمد معصومی‌فر اظهار کرد: ارزش تولید ناخالص داخلی اعضای اکو ۱/۸ تریلیون دلار، مجموع تجارت داخلی ۱/۲ تریلیون دلار و تجارت داخلی ۱۰۰ میلیارد دلار است و مهم‌ترین کالای اقتصادی آنها انرژی و آهن‌آلات است. همچنین حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران، آمار تجارت بین کشورهای عضو را در مقایسه با تجارتی که در سطح دنیا اتفاق می‌افتد بسیار اندک ارزیابی کرد و گفت: سهم تجارت کشورهای عضو اکو با یکدیگر از تجارت جهانی، ۷ درصد برآورد می‌شود که رقم بسیار اندکی است و باید با بازنگری در این شرایط، سطح تبادلات تجاری بین کشورهای عضو را افزایش دهیم.
استاندار خراسان رضوی هم به آمار و ارقام مبادلات تجاری کشورهای عضو اکو اشاره کرد و گفت: کشورهای عضو اکو با جمعیتی بالغ بر 549میلیون نفر و گردش مالی نزدیک به 80میلیارد دلار، یکی از مهم‌ترین قطب‌های اقتصادی در سطح جهانی هستند. ایران از سهم نسبی خوبی در این مبادلات برخوردار است و هدف‌گذاری این است که سهم ایران در این مبادلات تجاری به 20درصد افزایش یابد.
فرصت‌های اقتصادی کشورهای عضو اکو
ایران: منابع نفت و گاز/ انرژی‌های تجدیدپذیر/ پتروشیمی و معدن/محصولات کشاورزی و تولیدات دامی/ بازار بزرگ داخلی و موقعیت ترانزیتی/گردشگری مذهبی، فرهنگی و سلامت
ترکیه: گردشگری/موقعیت استراتژیک ترانزیت کالا/تولید خودرو/ صنایع نساجی/ محصولات غذایی
پاکستان: نیروی کار ارزان/ تولید نساجی و پوشاک/ تولید برنج/ پروژه‌های زیرساختی ترانزیتی
افغانستان: ذخایر غنی معدنی/ تولید خشکبار و محصولات دامی/ موقعیت ترانزیتی/ گردشگری فرهنگی و تاریخی
ازبکستان: تولید طلا/ گاز طبیعی/ پنبه/ فرصت‌های صنعتی در تولید منسوجات و ماشین‌آلات/ بازار مصرف رو به رشد داخلی
آذربایجان: ذخایر نفت و گاز در دریای خزر/ ترانزیت/ سرمایه‌گذاری کشاورزی و گردشگری
ترکمنستان: گاز/ کشاورزی (پنبه و گندم)/ زیرساخت‌های انرژی و حمل‌ونقل
قزاقستان: منابع معدنی (اورانیوم، نفت و فلزات)/ کشاورزی (غلات و دام‌پروری)/ ترانزیت از طریق کریدور چین-اروپا
قرقیزستان: استخراج طلا و فلزات/ فرصت‌های گردشگری طبیعی/ کشاورزی و دام‌پروری
تاجیکستان: منابع آبی زیاد برای توسعه انرژی هیدروالکتریک/ تولید آلومینیوم و پنبه
 ضعف‌ها و چالش‌های سازمان اکو
یکی از ضعف‌های فعلی سازمان اکو، سهم اندک تجارت کشور‌های عضو با یکدیگر از مجموع تجارت جهانی است. این موضوع، نشان‌دهنده ظرفیت‌های استفاده‌نشده در تعاملات تجاری و اقتصادی میان اعضاست.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه