روزنامه کائنات
7

شهرستان

۱۴۰۳ دوشنبه ۲۴ ارديبهشت - شماره 4595

استاندار سیستان و بلوچستان:

پروژه انتقال آب دریا با بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار در حال اجرا است


 استاندار سیستان و بلوچستان اعلام کرد: انتقال آب از دریای عمان با فعالیت ۲۱ تیم اجرایی و با اعتباری بالغ بر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان در حال انجام است.
محمد کرمی   در حاشیه بازدید از هلال احمر استان با تبریک دهه کرامت و هفته هلال احمر ضمن تقدیر از تلاشها، کمک‌های ایثارگرانه و داوطلبان جمعیت هلال احمر که صبورانه در صحنه‌های مختلف حضور داشته‌اند، اظهار کرد: در  حوزه زیرساختی طرح‌های بزرگی در استان در حال انجام می‌باشد، در زمینه طرح های آبرسانی نیز دولت با همه توان پای کار آمده است.
استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به اجرای طرح های مهم تامین آب پایدار در استان گفت: پروژه نصب آب شیرین کن در استان انجام شده و با حجم ۱۰۰ هزار متر مکعب در طی ۶ ماه اجرا شده همچنین انتقال آب از منطقه تهلاب با اعتباری بالغ بر ۱۸ هزار میلیارد تومان شروع شده و پیشرفت مناسبی دارد، انتقال آب از دریای عمان نیز با فعالیت ۲۱ تیم اجرایی و با اعتباری بالغ بر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان در حال انجام است. وی با اشاره به دلایل اهمیت نگاه توحیدی در سطح جامعه  افزود: اگر در دستگاه‌های اجرایی و مجموعه‌ها نگاه توحیدی حاکم باشد، با تمام توان برای خدمت به مردم پای کار می‌آیند.
استاندار با بیان اینکه ائمه اطهار (ع) به ما راه، رسم و رمز بندگی را یاد دادند، تصریح کرد: عمل به وظیفه و عملکرد صحیح و تلاش حداکثری در انجام کار مقدمه‌ای برای نماز است. کرمی در ادامه به اقدامات در حال انجام در زمینه‌ راهسازی، برق رسانی، گازرسانی، فعالیت‌های اقتصادی، معادن، ساخت کارخانه‌های فراوری، کشاورزی و گلخانه‌ها پرداخت. وی تصریح کرد: نباید تنها به بیان مشکلات اکتفا کنیم بلکه باید با تلاش از ثروت عظیم و پتانسیل‌های استان در جهت رشد و توسعه استان بهره برداری کنیم. استاندار سیستان و بلوچستان اضافه کرد: در راستای مقابله با انحصار طلبی‌ها بر تسریع در روند صدور مجوز واحدهای تولیدی و اقتصادی تاکید شده است. کرمی تاکید کرد: عصبانیت دشمنان و ایجاد ناامنی در داخل این استان به خاطر پیشرفت‌های زیرساختی و توسعه‌ استان و ارتباط مناسب با کشورهای مختلف جهان است. وی با اشاره به اقدامات به عمل آمده در سیل اخیر گفت: بهره گیری از توان مردم و ساماندهی ظرفیت های مردمی در کمک رسانی‌ها جزو مدیریت صحیح در حوادث بود. استاندار با اشاره به طرح موفق خودامدادی در دوران دفاع مقدس بیان داشت: القای افکار منفی سبب ناامیدی مردم می‌شود، بنابراین بکارگیری مردم بسیار مهم است.
کرمی با تاکید بر اهمیت دوره‌های آموزشی جمعیت هلال احمر بیان کرد: دوره‌های آموزشی عامل توانمندسازی کودکان و نوجوانان است و سبب نوآوری، تحرک فکری و بارش فکری می‌شود. وی گفت: سازمان هلال احمر مجموعه عظیمی از جوانان را در کنار خود دارد که فرصت خیلی خوبی ‌است.
استاندار ادامه داد: شما در راستای بهره برداری از این فرصت باید در مدارس و دانشگاه ها حضور داشته باشید و با اقشار مختلف جامعه ارتباط برقرار کنید.
کرمی با اشاره به اقدامات انجام گرفته در زمینه مسکن بیان کرد: مبلمان شهری در افکار، روحیه و ارتباطات افراد تاثیر بسزایی دارد.
وی تصریح کرد: راه اندازی تعاونی‌های کارمندی در راستای بهره‌مندی از سرمایه‌های خرد و افزایش توان اقتصادی کارکنان می‌باشد.
استاندار با تاکید بر اینکه کارکنان نباید در بخش مسکن با مشکلی روبرو باشند، تاکید کرد: راه‌اندازی تعاونی مسکن کارکنان باید جزو اولویت‌ها باشد.
کرمی اذعان کرد: لازم است در حوزه آموزشی توجه ویژه به روستاها و توانمندسازی مردم داشته باشید. وی تاکید کرد: در راستای بالا بردن توانایی جمعیت‌های هلال احمر باید از توان و حضور مردم بهره برد. استاندار با اشاره به جوان بودن نیروهای جمعیت هلال احمر استان گفت: این فرصت را قدر بدانید چرا که جوان سرشار از فکر، خلاقیت و نوآوری است. کرمی اذعان کرد: تنها چیزی که برای افراد ماندگار است، عمل صالح است. پس قدر لحظات را بدانید. وی با اشاره به نگاه همه جانبه قرآن به زندگی افزود: قرآن در زمینه علم، مشارکت‌های اجتماعی، روانشناسی و... برنامه دارد و باید از  این‌ کلام الهی؛ الگو و بهره بگیریم.

اصفهانِ سلجوقی از نگاه ناصرخسرو
 ناصر خسرو قبادیانی از دوره سلجوقیان، به امروز آمده و هرچه از اصفهان دیده را به رشته تحریر درآورده است. نمایشگاه‌ «بر هامون نهاده»، با الهام از توصیفات این سفرنامه‌نویس، دست مخاطبان را می‌گیرد و گام به گام اصفهان دوران سلجوقیان را روایت می‌کند.
این نمایشگاه، در حمام شاهزاده‌ها که دختر شاه‌سلطان حسین صفوی ساخته، برگزار می‌شود؛ جایی در میان بازار پر نقش‌ و نگار فرش دستبافت، یا طرح‌ها و نقشه‌های ظریف و دلفریب واقع شده است. حمام برای طهارت جسم و بازار فرش پر هنر، برای طهارت روح است. شاید بپرسید که چرا «بر هامون نهاده؟» برای کشف این پرسش باید با ادامه مسیر نمایشگاه همراه باشید.
بر اساس آنچه بر کتیبه‌های ارائه شده بر می‌آید، ناصرخسرو قبادیانی در زمان سلسلهٔ سلجوقیان (سال ۴۴۴ هجری قمری) به مدت ۲۰ روز در اصفهان اقامت داشته و گشت و گذار کرده است. او دانشمند علوم متفاوتی چون نجوم و ریاضی، هندسه بوده است. ناصر خسرو سفرهای زیادی را تجربه کرده و هفت سال را در سفر پشت سر گذاشته است. او دین زرتشت، دین یهودیت و دین مسیحیت را نزد اساتیدی از همین ادیان آموخته و در آخر اسلام را کامل‌ترین دین می‌یابد. پس از تشرف به حج، به مصرِ دوران خلفای فاطمی رفته و تحت تأثیر آنان پیرو فرقه اسماعیلیه در تشیع می‌شوند. بر اساس داده‌های پراکنده تاریخی، در نقشه‌ای تقریبی، اصفهان در دورهٔ سلجوقی به چند محله با نام‌های قطعه طبرک (در نزدیکی انگورستان ملک)، باغ نقش‌جهان (در محل میدان نقش جهان امروزی)، باغ قلندر، محله نیماورد، محله سلطان سنجر محله فلفلچی و محله سنبلستان تقسیم می‌شده و شهر از رودخانه فاصلهٔ قابل توجهی داشته است.
در بخش‌های مختلف نمایشگاه، تصاویری از آثار آجرکاری دوران سلجوقی به چشم می‌خورد که با ظرافت هنری همراه شده بودند و گویا آجرکاری در این دوران، به اوج خود رسیده بوده‌است. آثار شاخصی در معماری، فرش‌بافی، ضرب سکه، پارچه بافی و فلزکاری از زمان سلجوقی باقی مانده که تصاویر آنها در این نمایشگاه ارائه شده‌اند.
در بخش دیگری از نمایشگاه، عکس‌های قدیمی‌ مسجد جامع عتیق اصفهان به چشم می‌خورد که ساختهٔ به دوران سلجوقی است و در آن انواع آجرکاری و معماری و چهارایوانی‌، قابل مشاهده است. البته بر اساس همین تصاویر، امروزه بخش‌هایی از مسجد نیز دست‌خوش تغییراتی شدند. برای مثال این عکس‌های قدیمی به ما نشان می‌دهند که در مرکز حیاط مسجد، سازه‌ای مربع شکل به عنوان نمادی از کعبه وجود داشته که توسط زائران خانهٔ خدا برای آموزش مناسک حج مورد استفاده قرار می‌گرفته است و اکنون اثری از آن باقی نمانده است. در ضلع دیگری از نمایشگاه، تصویری از فرش دو روی نامتقارن زمان سلجوقی به چشم می‌خورد که به گفتۀ علیرضا مساح، رئیس اداره گردشگری سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان که این رویداد به همت این نهاد برگزارشده، عکس این فرش از موزه کلیولند ارسال شده و به صورت دو روی اما نامتقارن بافته شده و چگونگی بافت آن مبهم است. تصویر طرح‌های انسانی، گیاهی، جانوری و هندسی، نمادین و نوشتاری در پارچه بافی آن روزگار نیز ارائه شدند که بی‌شباهت با طرح‌های امروزی نیستند. علی‌رضا مساح با اشاره به تصاویر طرح و نقش سکه‌های آن‌دوران، که مربوط به دوران ملک‌شاه سلجوقی است و در نمایشگاه ارائه شدند، تصریح کرد: ضرب سکه، نشانگر اقتدار حکومت است. گفته شده است که مقتدرترین شاه سلجوقی، ملک‌شاه است و وزیر نامدار و دیوانسالار او خواجه نظام‌الملک طوسی است. نقل است که روزی ملک‌شاه از روی مطایبه و شوخی به خواجه نظام‌الملک گفت که قلم و دوات خود را بر زمین بگذار! خواجه نظام‌الملک هم فوراً پاسخ داد که اگر من قلم و دواتم را روی زمین بگذارم، فوراً تاج هم از روی سر تو برداشته می‌شود. این پیش‌بینی به وقوع پیوست و تنها ۴۰ روز پس از رحلت خواجه ظام‌الملک، اقتدار حکومت نیز فروکش کرد. خواجه نظام‌الملک توسط فرقه اسماعیلیه کشته شد.
در بخش دیگر نمایشگاه، دو تصویر از ۴ صفحۀ کتاب «اَتریاق» که در دوران سلجوقی درمورد گیاهان دارویی تحریر شده، به چشم می‌خورد. نسخهٔ اصلی این کتاب به گفتهٔ علیرضا مساح، هم‌اکنون در کتاب‌خانهٔ ملی فرانسه نگهداری می‌شود و نسخه الکترونیکی آن را از دریافت کرده‌اند. این کتاب مصور، که بی‌شباهت با اطلس‌های امروزی نیست، نمایانگر طراحی و خوش‌نویسی دقیق و ظریف هنرمندان آن روزگار است و امروزه حتی با ابزارهای پیشرفته گرافیستی نیز نمی‌توان از روی این آثار تقلید کرد. تصاویر گیاهان دارویی همراه با اسامی آنها در این کتاب ترسیم شده است و به نظر می‌رسد که اسامی این گیاهان، در طول تاریخ دچار تحولاتی شده‌اند. آشناترین گیاه ترسیم شده در این کتاب دارچین است که با عنوان دارچینی، قید شده است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه