روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۴۰۲ يکشنبه ۷ خرداد - شماره 4368

میانجی یا پیام رسان؟

  فرهاد اصولی- روابط ایران و عمان در طول سال‌های گذشته روند رو به رشدی داشته و همواره تلاش شده است تا از ظرفیت‌های کشورهای منطقه برای حفظ صلح و ثبات در منطقه خلیج فارس بهره‌برداری شود. به عمان کشور میانجی می‌گویند، چون در بسیاری از مسائل و مشکلاتی که بین کشورهای مختلف به خصوص در خاورمیانه پیش می‌آید، نقش میانجی و حل کننده مشکلات را ایفا کرده است. در این مطلب اطلاعاتی درباره عمان ارائه می‌کنیم و با این کشور بیشتر آشنا می‌شویم.
نکته اصلی در مورد سفر پادشاه عمان به ایران این است که او بیش از آنکه میانجی باشد، واسطه و پیام‌رسان است. این نکته مهمی است. دستورکار اصلی وی در سفر به تهران، رایزنی جهت آزاد سازی زندانیان دوتابعیتی آمریکایی است. مساله‌ای که به تازگی و پس از تبادل زندانیان ایران و بلژیک، برای طرفِ آمریکایی ایجاد امید کرده است.در سفر سال گذشته رئیس‌جمهور کشورمان به عمان شاهد بودیم که مقامات این کشور استقبال گرمی از رئیس‌جمهور و مسئولان ما داشتند و توافقات خوبی میان دو کشور منعقد شد و نشان داد دو کشور ایران و عمان در مسیری صحیح برای حسن همجواری قرار دارند.
سفر امروز سلطان عمان به ایران و توافقاتی که قرار است در این سفر در دستورکار قرار گیرد، می‌تواند تکمیل کننده و ادامه دهنده روند صحیحی باشد که در طول ماه‌های گذشته در روابط دو کشور شکل گرفته است.
عمان به عنوان یک کشور دوست و همسایه همواره نقش جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای منطقه که دارای قدرت درون زاست، مورد توجه قرار داده و تلاش کرده روابط خوبی را با کشورمان برقرار کند. عمان همواره با در نظر گرفتن اینکه ایران می‌تواند لنگرگاهی برای تأمین ثبات و صلح پایدار در منطقه باشد، همکاری‌های خوبی با ایران داشته است.
گفت‌وگوهای سلطان عمان و رئیس جمهوری اسلامی ایران در تهران علاوه بر مشورت، تبادل نظر و هماهنگی سیاسی در مورد تعدادی از موضوعات منطقه ای و بین المللی، افق‌های جدیدی را در زمینه‌های همکاری مشترک بویژه در بخش های اقتصادی پیش روی دو کشور خواهد گشود.
دو کشور دوست ایران و عمان در سفر رئیسی به مسقط که در ماه مه سال ۲۰۲۲ میلادی انجام شد، بر نقش مثمرثمر بخش خصوصی دو کشور تاکید و ابراز امیدواری کردند که این فعالیت‌ها منجر به افزایش حجم سرمایه‌گذاری‌ها و حجم مبادلات تجاری شود؛ بویژه اینکه هشت تفاهم نامه و چهار برنامه همکاری در تعدادی از زمینه‌ها به ویژه در حوزه‌های نفت و گاز، تجارت و سرمایه گذاری، خدمات، حمل و نقل، کشاورزی، دامداری و شیلات بین دو کشور امضا شده است.
مبادلات تجاری بین عمان و جمهوری اسلامی ایران طی دو سال گذشته شاهد رشد ۲۷.۹ درصدی بوده و در پایان سال ۲۰۲۲ میلادی به ۳۲۰.۸ میلیون ریال عمانی رسیده است.آمارهای منتشر شده از سوی مرکز ملی آمار و اطلاعات عمان حاکی است که کل صادرات از مبدا عمان به ایران در سال ۲۰۲۲ افزون بر ۲۰۷.۴ میلیون ریال عمانی بوده است که افزایش ۲۴۴ درصدی را نشان می‌دهد.
بر این اساس، مجموع واردات عمان از جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی حدود ۱۱۳.۴ میلیون ریال عمانی بوده است که این میزان در سال ۲۰۲۱ میلادی برابر با ۹۸.۷ میلیون ریال عمان بوده که مهمترین آن‌ها دام، محصولات آهن، فولاد، روغن صنعتی، میوه، میگو و حیوانات زنده بوده است.وزارت بازرگانی، صنعت و تشویق سرمایه‌گذاری عمان اعلام کرده که تعداد شرکت‌های عمانی که ایرانی‌ها در آن سهام دارند تا پایان سال ۲۰۲۲ به حدود ۱۸۴۷ شرکت رسیده که سه هزار و ۶۰۰ ایرانی در آن سهام دارند و ارزش کل سهام‌های آن‌ها حدود ۱۹۶.۶ میلیون ریال عمانی یا ۸۷.۵ درصد از کل پولهای سرمایه‌گذاری شده در شرکت‌ها بوده است.
بر این اساس، تعداد شرکت‌های دارای ۱۰۰ درصد سهام ایرانی به ۱۳۴۶ شرکت رسیده که معادل ۷۲.۹ درصد از کل شرکت‌های دارای سرمایه‌گذاری ایرانی است زیرا تعداد کل سهامداران ایرانی در این شرکت‌ها به ۲۶۲۳ سرمایه‌گذار ایرانی افزایش یافته است و ارزش سهم ایران در این شرکت‌ها بیش از ۶ میلیون ریال عمانی است؛ در حالی که شرکت‌های با ۵۰ درصد از سهام ایران بیشترین سهم را به خود اختصاص داده‌اند و ارزش این سهام بالغ بر ۱۴۸.۸ میلیون ریال عمانی است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه