روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۷ ارديبهشت - شماره 4361

۵ درصدی که تکلیف انتخابات ترکیه را مشخص می‌کند؛

پیروزی اردوغان چقدر محتمل است؟

   انتخابات ریاست جمهوری اخیر ترکیه از خیلی جهات مهم و به تعبیر بسیاری از ناظران و تحلیلگران مهم، تاریخی و سرنوشت‌ساز تلقی شد؛ چرا که  این انتخابات در صدمین سالگرد اعلان جمهوریت در این کشور برگزار شد و مخالفان حزب حاکم در سایه افزایش روز افزون نارضایتی‌ها از بیش از دو دهه حکمرانی اردوغان، با قوی‌ترین و بیشترین تعداد احزاب مؤتلفه در این انتخابات شرکت کردند.
 با کشیده شدن انتخابات به دور دوم، همه نگاه‌ها به فردی است که بیش از پنج درصد آرای انتخاباتی را از آن خود کرده است؛ هم اردوغان و هم مخالفان او تلاش دارند این پنج درصد را از آن خود کنند و به همین دلیل هر دو جریان تلاش دارد با دادن وعده‌هایی، ائتلاف پنج درصدی را به خود جذب کرده و وزنه خود را در انتخابات پیش‌رو سنگین کنند تا با خیال راحت و بدون نگرانی، پیروز شوند.
این تلاش در شرایطی است که ناظران بر این باورند که آرای دو رقیب در دور دوم تقریبا تفاوتی با دور اول نخواهد داشت.
سینان اوغان عضو سابق حزب ملی گرای خلق (حزب باغچه‌لی که متحد اردوغان است) و نماینده و نامزد «ائتلاف آتا» در انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه‌ای که اخیرا داشته ، اظهارات قابل تأملی داشته است که نشان می‌دهد این اظهارات شروط او برای هرگونه ائتلاف آتی خواهد بود و رمزگشایی از این اظهارات می‌‌تواند برنده احتمالی انتخابات بعدی را که هفتم خرداد (28 می) برگزار خواهد شد، مشخص کند.
 سینان در سخنان خود مخالفان دولت فعلی و حزب حاکم را به باد انتقاد گرفت و از فرصت سوزی ‌‌آن‌ها این گونه گفت: «نتیجه دور اول برای مخالفان [اردوغان] شکست بود. علی رغم نارضایتی از 20 سال حکومتداری مطلق، ویرانی‌های زلزله، بحران اقتصادی، میلیون‌ها مهاجر و پناهنده، بیکاری و تمام نقاط منفی در این مدت، مخالفان [اردوغان] نتوانستند پیروز انتخابات اخیر باشند.»
او با بیان اینکه معلوم است مخالفان «اشتباهات فجیعی» داشته اند، افزود: «آن‌ها باید بار دیگر [به خود بیایند و] به خود نگاه کنند. این انتخابات اما برای حزب حاکم نسبتا موفق بود؛ موفقیت کاملی تلقی نمی شود اما موفقیت خوبی بود.»
سینان اوغان ادامه داد: «مخالفان اشتباهات عدیده ای مرتکب شده‌اند. اول از همه به عنوان احزاب چپ‌گرا، رأی دهندگان راست‌گرا را به رسمیت نمی شناسند. بدون به رسمیت شناختن راست‌گرایان‌، قصد دارند سیاست‌ پیشه کنند. در حالی که در ترکیه 70 تا 75 درصد جمعیت، از عقاید راست تشکیل شده است. این دیگر چه سیاستی است؟ می‌گفتند: بردیم، کار دیگر تمام شد و از این حرف‌ها. ولی واقعیت این چنین نبود.»
 نامزد ائتلاف آتا در انتخابات ترکیه، مخالفان اردوغان را متهم به بی‌عرضگی کرد و گفت: «مخالفان در حفظ آرای صندوق ها هم عُرضه‌ی کمتری از خود نشان دادند. برخی اسامی [نامزدها و مؤتلفه‌ها]، مرتبط با گروه تروریستی گولن (فتح الله گولن) بودند. این اسامی به نام مخالفان وارد رقابت شدند و همین مسئله، واکنش منفی پایگاه مردمی مخالفان به اسامی را در پی داشت. از طرفی ائتلاف حاکمیت توانست با لیست‌های انتخاباتی مناسب انتخابات پارلمان را هم ببرد. اشتباه مخالفان هم همینجا بود. اگر مخالفان از انگیزه های متفرقه فاصله گرفته و با انگیزه بُرد، لیست کاندیداهای پارلمانی را ارائه می‌کردند، شرایط بهتری داشتند. با این شرایط انتظار داشتند ببرند.»
 اوغان در پایان سخنان خود گفت: «خواسته‌ها و خطوط قرمز اصلی ما، مبارزه با تروریسم، فاصله گرفتن از احزاب حامی تروریسم، برگرداندن پناهندگان به کشورهایشان است.» ائتلاف مخالفان اردوغان در انتخابات ترکیه برای اینکه بتوانند کار را یکسره کرده و در دور اول پیروزی را از آن خود کنند، مجبور شد به صورت غیررسمی با برخی از احزاب و جریان‌ها ائتلاف کند که از قدیم حساسیت‌هایی پیرامون این احزاب در جامعه ملی‌گرای ترکیه وجود داشته است، یکی از این احزاب، حزب دموکراتیک خلق‌هاست (حزب از منطقه کردنشین) که گرایش چپ و جدایی طلبانه داشته و بسیاری از رهبران و نمایندگان آن از جمله صلاح الدین  دمیرتاش، به اتهام ارتباط با گروهک پ.ک.ک ممنوع از فعالیت یا حبس شده اند.
از آنجایی که بسیاری از افکار عمومی ترکیه در باره مسائل این چنینی حساسیت دارند، اظهارات اوغان و گرایش ملی‌گرایانه در ترکیه باعث خواهد شد که ائتلاف مخالفان اردوغان در انتخابات دور دوم برای جذب آرای بیشتر با مشکل روبه‌رو شوند؛ زیرا آن‌ها در صورت ثابت بودن آرای قبلی، برای پیروزی به همه آرای سینان اوغان نیاز دارند ولی اردوغان به نیم الی یک درصد آراء نیاز دارد.
می‌توان گفت که این جمله کلیدی سینان اوغان که « پیروزی آسانی با حضور ما به ثبت خواهد رسید» تکلیف انتخابات در دور دوم را مشخص خواهد کرد.

خلیل الدلیمی پاسخ می دهد
شروط آمریکا برای عفو صدام
و ممانعت از اعدامش چه بود؟
 رئیس سابق تیم وکلای دفاع صدام از معامله‌ای ناتمام بین دیکتاتور سابق عراق و ایالات متحده آمریکا به منظور ممانعت از اعدامش پرده برداشت.
با گذشت ۲۰ سال از پایان رژیم صدام در عراق، هنوز برخی از جزئیات بازداشت و محاکمه رئیس‌جمهور مخلوع این کشور فاش نشده است.
خلیل الدلیمی، رئیس سابق تیم دفاع از صدام در اظهاراتی در گفتگو با برنامه خاطره سیاسی شبکه العربیه افشا کرد، ایالات متحده آمریکا، در برابر چند شرط، پیشنهاد عفو صدام را مطرح کرده بود.
الدلیمی در گفتگو با شبکه «العربیه» گفت، آمریکایی‌ها با صدام مذاکره کردند و به او پیشنهاد دادند، فردی را به عنوان معاون رئیس‌جمهوری عراق تعیین کند تا او مشمول عفو شود. بر اساس این شرط، این فرد نباید قدرت‌های معمول یک معاون رئیس‌جمهوری را داشته باشد. شرط دیگر آمریکایی‌ها، پایان درگیری‌ها علیه نیرو‌های آمریکایی در شهر فلوجه بود. بنابه اظهارات الدلیمی، خروج صدام از عراق، پس از آزادی، یکی دیگر از شرط‌های آمریکا بود. صدام که این شروط را خود شخصا برای الدلیمی نقل کرده بود، با چنین پیشنهادی مخالفت کرد.
الدلیمی در ادامه اظهارات خود افزود، از اولین دیدار با صدام احتمال داد که فرد مقابل او، بدل یا شبیه صدام باشد. اظهارات زیادی در آن زمان منتشر شده بود که رئیس‌جمهوری پیشین عراق، به دلایل امنیتی، دارای ۴۰ شبیه است.
رئیس تیم دفاع صدام ادامه داد، در اولین گفتگو اطمینان پیدا کرد که فرد مقابل او خود صدام است.  ۲۰ سال از آنچه جورج بوش، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا، «عملیات آزادسازی عراق» خوانده بود، گذشته است. در این عملیات، آمریکا به بهانه وجود تسلیحات کشتار جمعی که هیچ وقت آن‌ها را پیدا نکرد، با حدود ۱۵۰ هزار سرباز آمریکایی و ۴۰ هزار سرباز بریتانیایی به عراق حمله کرد. سه هفته پس از آغاز عملیات آمریکا، پایان رژیم بعث در عراق اعلام شد و صدام برای ۸ ماه از انظار عمومی پنهان ماند. او بعد‌ها توسط ارتش آمریکا پیدا و پس از محاکمه در دسامبر ۲۰۰۶ اعدام شد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه