روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

۱۴۰۱ يکشنبه ۲۷ شهريور - شماره 4212

توضیح میراث فرهنگی درباره آسیب‌دیدگی یکی از تابلوهای کاخ گلستان؛

نقاشی کمال‌الملک پاره شد

 آرش مودی، فعال گردشگری به دنبال بازدیدی که به تازگی از کاخ گلستان داشته، اطلاع داده است که یکی از تابلوهای نقاشی کمال‌الملک که «گربه و قفس قناری» نام دارد، دچار پارگی شده است.
او گفته مسؤولان حاضر در سالنی که این تابلو به نمایش گذاشته شده از وجود این پارگی ابراز بی‌اطلاعی کرده و حتی این احتمال را دادند که «شاید هنگام میخ زدن به دیوار توسط میخ پاره شده است!»
پس از انتشار تصاویر پارگی در تابلو کمال‌الملک در فضای مجازی، بازدیدکنندگان دیگر این کاخ، تصاویر مشابهی را به اشتراک گذاشتند که حاکی از این است که این پارگی تازه نبوده و از ماه‌ها قبل در این اثر نقاشی قابل مشاهده بوده است. به نظر می‌رسد تا کنون برای مرمت این تابلو اقدامی نشده است.
تابلوی «گربه و قفس قناری» اثر محمد غفاری، معروف به کمال‌الملک در سال ۱۳۰۸ هجری قمری در ابعاد ۶۱ در ۴۷ سانتی‌متر، با رنگ‌روغن روی بوم اجرا شده است و هم‌اکنون در کاخ گلستان تهران نگهداری می‌شود.
چندی پیش نیز خبر مفقود شدن یکی دیگر از تابلوهای کمال‌الملک از کاخ گلستان منتشر شده بود. این تابلو نقاشی چهره مظفرالدین شاه بود که در سال ۲۰۰۰ میلادی، در حراجی کریستیز بریتانیا به قیمت ۴۴ هزار و ۶۵۰ پوندِ انگلیس فروخته شده بود. تابلو چهره مظفرالدین‌شاه هم‌اکنون در مجموعه الصباح کویت نگهداری می‌شود. انتشار عکسی از وجود چنین تابلویی در کاخ گلستان خبر می‌داد که نخست با انکار مسؤولان این مجموعه تاریخی مواجه شد، اما پس از بررسی اسناد و اموال ثبت شده در کاخ گلستان، تایید شد که این تابلو در فاصله سال‌های ۱۳۱۷ تا ۱۳۶۱ از کاخ گلستان خارج شده و بعدها قاچاقی به خارج از کشور منتقل شده و به فروش رفته است. نام این تابلو تا سال ۱۳۱۷ در فهرست اموال کاخ گلستان ثبت شده است و پس از آن، اثری از آن در فهرست اموال کاخ نیست. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که کاخ گلستان در زیرمجموعه آن است، گفته بود که براساس وظیفه ذاتی خود و مطابق با قوانین بین‌الملل اقدامات لازم برای بازگرداندن اثر را در دستور کار خود قرار داده است، اما تا کنون از اقدامات صورت گرفته، خبری نشده است. در سال ۱۳۹۵ مدیر وقت مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان خبر داد که ۳۵ تابلو رنگ روغن کمال‌الملک موجود در این مجموعه در فهرست آثار ملی منقول ثبت شده است. مسعود نصرتی گفته بود: این تابلوها مربوط به فاصله زمانی ۱۲۴۰ تا ۱۳۳۰ هجری قمری با موضوعاتی مانند رویدادها، اشخاص، ساختمان‌ها، باغ‌ها و طبیعت است که محوطه و عمارت و حوض جوشان کاخ گلستان نیز در زمره آنهاست. کمال‌الملک ۱۷۰ تابلو کشیده که معروف‌ترین آن‌ها «تالار آینه» است که اولین تابلو با امضای «کمال الملک»  است.
* توضیح میراث فرهنگی
روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی درباره انتشار خبری مبنی بر آسیب به یکی از تابلوهای مجموعه جهانی گلستان توضیحاتی ارائه کرد. روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اعلام کرد: با دعوت از گروهی متشکل از کارشناسان متخصص حوزه مرمت تابلوهای نقاشی، قرار است تابلو مورد بررسی فنی و آسیب‌شناسی دقیق قرار گیرد. این درحالی است که تابلوی مذکور در گذشته نیز چندین بار مرمت شده است. در اطلاعیه روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی تصریح شده است: ضمن سپاس همیشگی بابت حساسیت اصحاب رسانه برای حراست از گنجینه‌های ملی، پایش سلامت آثار موزه‌ای در دستور کار اداره‌کل موزه‌های وزارت میراث‌فرهنگی قرار دارد و هیات کارشناسی به این منظور ماموریت بازدید از مخازن و تالارهای کاخ موزه‌ها را به عهده دارند. امسال نیز اعتبار لازم برای مرمت اضطراری تعدادی از تابلوهای نقاشی موجود در تالارها و مخازن کاخ موزه‌ها در نظر گرفته شده که این مهم به انجام می‌رسد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه