روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۴۰۰ دوشنبه ۴ بهمن - شماره 4068

تعیین سقف برای افزایش اجاره بها نیز توانسته مانع از رشد قیمت اجاره شود

کوچ منطقه‌ای از نیمه شمالی به مرکز و نیمه جنوبی تهران

 مطابق آمار بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه مسکن (رشد سالیانه قیمت مسکن) شهر تهران از ۹۹ درصد در آذرماه سال گذشته به ۲۱ درصد در آذرماه امسال رسیده است در حالی که رشد اجاره بها در پایتخت که تا سال گذشته ۲۹.۴ درصد بود آذرماه ۱۴۰۰ به ۵۱.۲ درصد رسید
نرخ اجاره بها در دی ماه امسال با افزایش ۴.۶ درصد نسبت به ماه گذشته رتبه سوم بیشترین افزایش ماهیانه قیمت را در بین کالاها و خدمات به خود اختصاص داد و آمار کماکان از بی تاثیری تعیین سقف مجاز برای رشد اجاره بها حکایت دارد؛ از طرف دیگر وزارت راه و شهرسازی تحلیل کرده که افزایش قیمت مسکن با تأخیر منجر به افزایش قیمت رهن و اجاره می‌شود.
مطابق اعلام مرکز آمار ایران در دی‌ماه ۱۴۰۰ دخانیات با ۵.۱ درصد، نان و غلات ۴.۸ درصد، اجاره مسکن ۴.۶ درصد، مسکن ۴.۵ درصد و هتل و رستوران با ۴.۱ درصد به ترتیب بالاترین نرخ تورم ماهیانه را در بین کالاها و خدمات به خود اختصاص داده‌اند و کمترین میزان رشد به ترتیب به آب، برق و سوخت با منفی ۵.۲ درصد، گوشت قرمز و گوشت ماکیان منفی ۰.۲ درصد، سبزیجات منفی ۰.۱ درصد، گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آنها ۰.۲ درصد، میوه و خشکبار با ۰.۲ درصد اختصاص یافته است.
درصد تغییر شاخص اجاره مسکن نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه اجاره) نیز ۲۸.۶ درصد اعلام شده است. همچنین درصد تغییر شاخص اجاره مسکن در ۱۲ ماهه منتهی به ماه دی ماه ۱۴۰۰ (تورم سالیانه اجاره بها) ۲۶.۹ درصد اعلام شده است. این در حالی است که نرخ تورم نقطه به نقطه و تورم سالیانه مسکن (قیمت مسکن) به ترتیب ۲۸.۶ و ۲۷.۱ درصد اعلام شد. با توجه به این آمار، اجاره بهای مسکن در یک ماه گذشته رتبه سوم تورم را در بین کالاها و خدمات به خود اختصاص داده و کارشناسان معتقدند به علت جا ماندن تورم اجاره نسبت به قیمت مسکن، روند افزایش اجاره بها ادامه خواهد داشت.
گزارشهای میدانی هم از خیزش بی سر و صدای اجاره بهای مسکن حکایت دارد. مطابق آمار بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه مسکن (رشد سالیانه قیمت مسکن) شهر تهران از ۹۹ درصد در آذرماه سال گذشته به ۲۱ درصد در آذرماه امسال رسیده است. در حالی که رشد اجاره بها در پایتخت که تا سال گذشته ۲۹.۴ درصد بود آذرماه ۱۴۰۰ به ۵۱.۲ درصد رسید. رقم رشد اجاره بها در کل کشور از ۳۲.۴ درصد در آذر پارسال به ۵۴.۲ درصد در آذر امسال رسیده است.
رشد قیمت اجاره در شرایطی به میزان افزایش قیمت مسکن نزدیک می‌شود که سال گذشته فاصله محسوسی بین این دو شاخص وجود داشت. مطابق تحلیلی که دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در ۲۵ دی ماه امسال ارایه داد، با توجه به همبستگی قیمت مسکن و نرخ اجاره‌ بها و رهن، افزایش قیمت مسکن با تأخیر منجر به افزایش قیمت رهن و اجاره اماکن مسکونی شده است. به طور مثال، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران در آذر ماه ۱۳۹۸ بیش از ۱۳.۴ میلیون تومان و این شاخص (متوسط قیمت هر متر مسکن) در آذر ماه ۱۴۰۰ به بیش از ۳۲ میلیون تومان در هر متر رسیده که این رشد بیش از ۱۰۰ درصدی و دو برابری همزمان قیمت هر متر مسکن و اجاره بها موید ادعای همبستگی قیمت مسکن و اجاره بهاست. ظاهرا اقداماتی همچون تعیین سقف برای افزایش اجاره بها نیز توانسته مانع از رشد قیمت اجاره شود. دولت طی دو سال اخیر در شرایط اپیدمی ویروس کرونا، حداکثر افزایش مجاز سالیانه نرخ اجاره در شهر تهران، سایر کلانشهرها و دیگر شهرهای کشور را به ترتیب ۲۵، ۲۰ و ۱۵ درصد تعیین و اعلام کرد که صاحبخانه‌ها حق ندارند بیش از این مقدار، اجاره را بالا ببرند؛ در حالی که مطابق آمار رسمی در آذرماه ۱۴۰۰ رشد سالیانه اجاره در کل کشور ۵۴ درصد و در شهر تهران ۵۱ درصد بود. هرچند گزارشها نشان می‌دهد در مواردی صاحبخانه‌ها در پایتخت مبلغ قرارداد مستاجران را تا ۱۰۰ درصد بالا برده‌اند.

سردار شریف اعلام کرد؛ تا بازگشت شرایط عادی به مناطق سیل زده در منطقه خواهیم ماند
استمرار امدادرسانی یگان‌های سپاه و بسیج به سیل‌زدگان
 سخنگوی سپاه با اظهار خرسندی از روند خدمت رسانی به مردم در مناطق آسیب دیده از بارش های اخیر، گفت: ظرفیت ها و امکانات سپاه تا بازگشت شرایط عادی به زندگی مردم در خدمت هموطنان عزیز است.
سردار رمضان شریف سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه در گفتگویی با قدردانی از کلیه نیروهای امدادی سازمانی، جهادی و مردمی فعال در امر امداد و خدمت رسانی به مردم سیل زده در استان‌های جنوبی و شرقی کشور در تشریح اقدامات سپاه و بسیج در این عرصه، گفت: سپاه و بسیج همانند همیشه در هنگام وقوع حوادث و بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله برف و… با سازماندهی و گسیل امکانات و ظرفیت‌های در اختیار، پیشتازانه و مجاهدانه پای به عرصه خدمت رسانی به مردم آسیب دیده از بارش‌های اخیر گذارد و با دستور سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه، نیروی زمینی، قرارگاه خاتم الانبیا (ص) و سپاه‌های استانی درگیر بحران، به حالت آماده باش و آغاز عملیات امداد و نجات در آمده‌اند. وی افزود: با توجه به پیش بینی‌های صورت گرفته از همان ساعات اولیه یگان‌ها و تجهیزات سپاه و نیروهای بسیجی عملیات امداد و نجات را در مناطق سیل زده و برف گیر کشور آغاز و در کنار سایر یگان‌های امدادی به ارائه خدمات اولویت دار از جمله نجات، جابجایی، استقرار و اسکان مردم گرفتار در اماکن و نقاط امن و مطمئن مبادرت ورزیدند. سخنگوی سپاه مسدود شدن راه‌های روستایی و بروز مشکلات جدی در عملیات امداد و نجات روستاییان را از دغدغه‌های جدی یگان‌های امدادی توصیف و تصریح کرد: با سازماندهی خوب صورت پذیرفته بلافاصله یگان‌های امداد و نجات بسیجی و پاسدار و دیگر نیروهای جهادی و مردمی ضمن رساندن خود به صحنه؛ عملیات بازگشایی محورهای مواصلاتی، جاده‌ها و مسیرهای روستایی را با استفاده از تجهیزات و ماشین آلات سنگین و نیمه سنگین اعزام شده نیروی زمینی سپاه و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا آغاز و هم‌زمان نجات، جابجایی، اسکان و استقرار موقت مردم را برغم شرایط نامناسب جوی به انجام رساندند. سردار شریف با اشاره به فعال شدن خودروهای زرهی امدادی و دهها دستگاه ماشین آلات سنگین مهندسی در منطقه، افزود: بالگردهای هوانیروز سپاه نیز عملیات جابجایی و رساندن وسایل گرمایشی، پتو، پوشاک، غذای گرم نان و دیگر اقلام ضروری را عهده‌دار و در کنار ظرفیت سایر نیروهای مسلح و سازمان‌های امدادی به کمک مردم شتافتند. وی با بیان اینکه تقریباً از مرحله بحرانی عبور کرده‌ایم و اقدامات تکمیلی در راستای بازگشت و استقرار و روستاییان و مردم در محل زندگی خود آغاز شده است گفت: با توجه به شرایط، با دستور فرمانده نیروی زمینی سپاه عصر روز گذشته علاوه بر استقرار گروه‌های پزشکی بهداری نیروی زمینی سپاه، بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی سیار شهید حاج قاسم سلیمانی نیرو از کرمان به منطقه رودبار اعزام و رسماً خدمات بهداشتی درمانی مورد نیاز به مردم سیل زده در این منطقه را شروع کرده است. سخنگوی سپاه تخلیه آب از منازل و معابر و لایروبی، شستشو و پاکسازی خانه‌ها و لوازم را از جمله اقدامات ضروری و در دست اقدام نیروهای امدادی در مناطق سیل‌زده توصیف و خاطرنشان کرد: بازگشایی مطمئن معابر، تقویت و احداث سیل بندهای مورد نیاز روستاها در مناطق سیل زده از اقداماتی است که به منظور ممانعت از ورود سیلاب‌ها به مناطق مسکونی و محل زندگی مردم توسط یگان‌های مهندسی نیروی زمینی سپاه و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا انجام شده است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه