روزنامه کائنات
1

صفحه اول

1404 سه‌شنبه 4 شهريور - شماره 4898

چرا سکه ۱۱۷ دلار بالاتر از قیمت جهانی است؟

پشت پرده آخرین ریسک طلایی بابک زنجانی

 علی مهرانفر- این روزها در قحط الرجال سرمایه گذار برای این مرز و بوم و ریسک پذیری های موجود در عرصه تجارت و تولید، بیشتر از هر فرد دیگری این نام بابک زنجانی است که شنیده می شود . اخبار برند منتسب به او و حکایت  دخالت او در بازار حمل و نقل و طلا و... موضوعاتی است که با حواشی بسیار مواجه شده است. آخرین قصه موضوع شمش طلای منتسب به بابک زنجانی است که قرار بود ۲۷ مرداد وارد کشور شود که به دلیل منشأ ارزی نامشخص توقیف شده است. دیروز گمرک توضیحاتی در این باره داد.
عصر روز دوم شهریور ماه خبرگزاری فارس نوشت: «۱۳ کیلوگرم طلا در قالب شمش‌های یک اونسی پس از ورود به گمرک فرودگاه امام خمینی با حکم مرجع قضایی (سازمان تعزیرات) و به اتهام قاچاق طلا پس از توقیف در فرودگاه، برای سیر مراحلی قضایی و قانونی تحویل اموال تملیکی شد.»
تصویر روی این شمش سیزده کیلوگرمی نشان دهنده برج «دات وان» در چهارراه جهان کودک تهران بود که منتسب به بابک زنجانی است.
در برگه تعزیرات این شمش نام فرد دیگری به‌عنوان واردکننده نوشته شده که پس از بازداشت با قرار وثیقه ۱۲۰ میلیارد تومانی آزاد شده اما پرونده برای طی مراحل قانونی و مباشرت در قاچاق طلا به مراجع قانونی ارسال شده است.
واکنش گمرک به بابک زنجانی
صبح روز سوم شهریور، گمرک در واکنش به این خبر درباره مقررات طلا به کشور توضیحاتی را ارائه کرد که بر اساس آن می‌شد این طور برداشت کرد که بر اساس قوانین واردات شمش طلای بالای یک کیلوگرم نیاز به مجوز بانک مرکزی دارد.
بر اساس آخرین مقررات و دستورالعمل‌ها، واردات شمش طلای استاندارد (یک کیلوگرمی) مجاز بوده و از پرداخت حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد و اعلام منشأ ارز معاف است. در صورتی که واردات طلا به صورت مصنوع بوده و زیر یک کیلوگرم باشد نیاز به اخذ مجوز بانک مرکزی دارد.
به دنبال این خبر، بابک زنجانی پست مفصلی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد. زنجانی در پست خود ادعا می‌کند که شمش طلای دات‌وان قرار بوده با قیمت واقعی و جهانی وارد بازار شود و قیمت آن را نرخ با سکه امامی بانک مرکزی که حباب زیادی دارد (۱۱۷ دلار یا ۱۵ درصد بالاتر از قیمت جهانی) مقایسه کرده است. او با اعلام این موضوع تلاش داشت افکار عمومی را این طور قانع کند که با این کار می‌تواند منجی بازار طلا باشد.
زنجانی دقیقا چه گفت؟
بابک زنجانی، تأکید کرد که تمامی اقدامات انجام‌شده در این زمینه بر اساس قوانین و با هدف تنظیم بازار و عرضه طلا به قیمت جهانی بوده است.
زنجانی در سخنان خود با رد هرگونه اتهام مبنی بر قاچاق طلا اظهار کرد: ما هیچ‌گاه طلا را از کشور خارج نکرده‌ایم که بحث قاچاق مطرح شود. هدف ما واردات طلا و عرضه آن به مردم با قیمت روز جهانی بوده است؛ نه تبدیل طلا به سکه با حباب ۲۰ تا ۳۰ درصدی و ایجاد التهاب در بازار. طلاهای واردشده به‌صورت رسمی وارد گمرک شده، قبض انبار گرفته و تمامی مراحل قانونی آن طی شده است.
وی با اشاره به حجم طلاهای واردشده افزود: تاکنون چندین کیلو طلا، که در مجموع به بیش از یک تن می‌رسد، به کشور وارد و در گمرک ثبت شده است. حتی پیش از این نیز محموله‌های وارداتی ما به‌صورت رسمی و شفاف در انبارهای گمرک قرار گرفته و هیچ‌گونه تخلفی در این زمینه صورت نگرفته است. زنجانی ضمن انتقاد از برخی اقدامات صورت‌گرفته برای توقیف محموله‌های وارداتی گفت: برخی جریان‌ها با استفاده از تمام ظرفیت‌های خود مانع عرضه قانونی این طلاها به مردم می‌شوند. حتی نامه‌هایی از سوی برخی نهادها به قوه قضاییه و بانک مرکزی ارسال شد تا مانع از فروش طلا با قیمت جهانی شوند. در ادامه، ستاد تعزیرات نیز وارد عمل شد و بخشی از محموله‌ها توقیف و به انبار منتقل شد، در حالی که هیچ‌گونه تخلف یا قاچاقی در کار نبوده است.
این فعال اقتصادی در بخش دیگری از سخنان خود، هدف اصلی این اقدام را شکستن حباب بازار و حمایت از مصرف‌کنندگان عنوان کرد و افزود:بازار طلا و سکه سال‌هاست تحت‌تأثیر حباب‌های قیمتی قرار دارد؛ سکه‌ای که باید با قیمت واقعی در اختیار مردم قرار گیرد، گاه با ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش قیمت عرضه می‌شود. هدف ما از واردات طلا، رساندن این کالا به دست مردم با قیمت منصفانه و شکستن این حباب‌هاست. اگر این کار به نفع مردم است، ما ادامه می‌دهیم و اگر کسی نمی‌تواند این مسیر را تحمل کند، مسئولیت آن بر عهده ما نیست.
زنجانی در ادامه به سرمایه‌گذاری‌های خود در کشور اشاره کرد و گفت: ما از وزارت اقتصاد برای سرمایه‌گذاری خارجی مجوز رسمی داریم و تاکنون بیش از یک میلیارد دلار در کشور سرمایه‌گذاری کرده‌ایم. برنامه ما این است که این سرمایه‌گذاری‌ها را ادامه دهیم تا علاوه بر کمک به توسعه اقتصادی، بازار طلا و ارز نیز به ثبات بیشتری برسد.
او با بیان اینکه تجربه سال‌های گذشته او را در برابر فشارها مقاوم‌تر کرده است، تأکید کرد: ما بیش از ده سال است که با مشکلات و فشارهای مختلف مواجه هستیم، اما هیچ‌گاه عقب‌نشینی نکرده‌ایم. امروز هم با همان رویکرد و با هدف تأمین منافع مردم در این مسیر ایستاده‌ایم و به‌رغم تمام حواشی و مخالفت‌ها، طلا را به قیمت جهانی وارد و عرضه خواهیم کرد.
این توضیحات در حالی مطرح می‌شود که طی روزهای اخیر، بحث‌های مختلفی درباره محموله‌های طلا و اقدامات برخی نهادها برای توقیف آن‌ها در فضای رسانه‌ای مطرح شده است؛ موضوعی که زنجانی آن را ناشی از منافع گروه‌هایی دانست که از نوسانات و حباب‌های قیمتی بازار سود می‌برند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه