رأی ۷ متهم حمله به حرم شاهچراغ صادر شد؛
۳ حکم اعدام
رئیس کل دادگستری استان فارس با بیان اینکه رسیدگی به اتهامات ۷ متهم پرونده پرونده حمله تروریستی به حرم شاهچراغ از اسفند ۱۴۰۳ در دستور کار شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی شیراز قرار گرفت، گفت: پس از برگزاری جلسات دادگاه و اعلام ختم رسیدگی از سوی رییس دادگاه، ۳ تن از این متهمان به اتهام معاونت در افساد فی الارض به مجازات اعدام محکوم شدند.
به گزارش قوه قضاییه، حجتالاسلام سید صدرالله رجایی نسب در این باره اظهار کرد: در حملات تروریستی به حرم شاهچراغ (ع) علاوه بر عوامل اصلی حمله که به سزای عمل خود رسیدند؛ نفرات دیگری به عنوان پشتیبان و دخیل در تأمین سلاح، خشاب و مهمات نیز تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند. با اقدامات اطلاعاتی که پس از وقوع این حوادث در دستور کار بازپرس ویژه و نهادهای امنیتی قرار گرفت این عوامل شناسایی و ضمن خنثی شدن اقدمات ترویستی بعدی آنان، بازداشت شدند.
رئیس کل دادگستری استان فارس تصریح کرد: حملات تروریستی به حرم مطهر شاهچراغ (ع) دارای ابعاد مختلفی بود که دستگاه قضایی با همکاری نهادهای امنیتی ضمن پیگیری همه زوایای این پرونده تلاش کردند کلیه عوامل دست اندرکار و دخیل در این موضوع را متناسب با بزه ارتکابی و در چارچوب مقررات شرعی و قانونی تحت پیگرد و مجازات قانونی قرار دهند.
وی در همین راستا با بیان اینکه رسیدگی به اتهامات ۷ متهم این پرونده از اسفند ۱۴۰۳ در دستور کار شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی شیراز قرار گرفت، گفت: پس از برگزاری جلسات دادگاه و اعلام ختم رسیدگی از سوی ریاست دادگاه، ۳ تن از این متهمان به اتهام معاونت در افساد فی الارض به مجازات اعدام محکوم شدند.
رئیس کل دادگستری استان فارس گفت: این سه نفر که به نوعی مغز متفکر و محور اصلی اقدامات تروریستی در داخل کشور بودند علاوه بر اتهام معاونت در افساد فی الارض با اتهام معاونت در محاربه نیز مواجه بودند که در این خصوص نیز هر کدام به ۲۵ سال حبس محکوم شدند.
رئیس کل دادگستری استان فارس همچنین از محکومیت ۲ تن دیگر از اعضای گروه داعش در جریان این پرونده خبر داد و افزود: این دو فرد عضو گروه داعش با در نظر گرفتن میزان همکاری و تأثیر در حوادث تروریستی در حرم شاهچراغ (ع) به ترتیب به ۱۵ سال و متهم دیگر به ۱۰ سال و یک روز حبس تعزیری محکوم شدند.
رجایی نسب در ادامه به محکومیت دو متهم زن این پرونده اشاره کرد و گفت: این دو متهم نیز هر کدام به ۵ سال حبس محکوم شدند که اِعمال مجازات این دو متهم با توجه به شرایط ویژه با رأفت اسلامی، تحت نظارت سامانه پابند الکترونیکی و در محدوده هزار متری از محل سکونت اجرا خواهد شد.
رئیس کل دادگستری استان فارس از رسیدگی به بخشی از این پرونده با اتهام فروش و نگهداری سلاح و مهمات در خصوص یکی از متهمان به صلاحیت دادگاه کیفری یک خبر داد و خاطر نشان کرد: این قسمت از پرونده نیز در مرجع ذی صلاح در جریان رسیدگی قرار دارد.
رئیس کل دادگستری استان فارس با هدف تنویر افکار عمومی به تشریح پروندههای قضایی مختلف در خصوص دو حادثه تروریستی حرم شاهچراغ (ع) پرداخت و افزود: اصلیترین و حساسترین پرونده قضایی حوادث تروریستی در حرم مطهر شاهچراغ (ع) مربوط به محاکمه و صدور احکام عوامل میدانی و عملیاتی و مباشران اصلی دو حمله تروریستی بود که در دو نوبت در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ با اجرای حکم متهمان مختومه شد.
رجایی نسب با بیان اینکه پرونده دیگری با موضوع دادخواهی خانوادههای شهدا و آسیبدیدگان ناشی از اقدامات گروه تروریستی در حرم شاهچراغ (ع) در شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی بینالملل برگزار شد گفت: این پرونده نیز به مطالبات حقوقی و خسارات مادی و معنوی خانوادههای شهدا و جانبازان ناشی از حملات تروریستی میپردازد که این بخش در صلاحیت دادگاه حقوقی بین الملل در تهران است.
وی رسیدگی به اتهامات عوامل پشتیبان حوادث تروریستی که منجر به صدور رأی گردید را سومین پرونده مرتبط با این جنایت خواند و خاطر نشان کرد: بخشهای دیگری از پرونده به فراخور موضوعات اتهامی در صلاحیت محاکم کیفری یک استان فارس و کیفری ۲ شیراز قرار داشت که در اوقات مختلف مورد رسیدگی و صدور رای قرار گرفت.
رئیس کل دادگستری استان فارس در پایان یادآور شد در پرونده اخیر مربوط به محکومیت بدوی عوامل پشتیبان حملات تروریستی به حرم شاهچراغ (ع) تعدادی از متهمان به آراء صادره تسلیم و بخشی از آراء نیز در چارچوب موازین قانونی مورد اعتراض وکلای متهمان قرار گرفته است که در دیوان عالی کشور در حال رسیدگی است.
ثبت ۵۰ مورد لاشه فک خزری در یک سال؛
افزایش تلفات فکها در مازندران نگرانکننده است
در سالهای اخیر شاهد تلفات غیرعادی گونه با ارزش فوکهای خزری هستیم. مشاهده لاشههای فکهای خزری در سواحل شمال ایران موضوع جدیدی نیست، اما افزایش تعداد لاشهها طی سالهای اخیر نگرانکننده است. در سه سال گذشته به طور متوسط سالانه گزارشی از تلفات ۱۵ تا ۲۰ قلاده فوک خزری در سواحل مازندران مخابره میشود.
فک خزری که با نام علمی Pusa Caspica و نام انگلیسی Caspian Seal شناخته میشود، یکی از کوچکترین گونههای فک است که در آبهای شور دریای خزر و رودخانههای ولگا و اورال (روسیه) که به این دریا ریخته میشوند، زندگی میکند.
فک خزری بهطور میانگین ۱٫۵ متر طول و ۸۰ کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچکترین انواع فوکها بهشمار میرود و تنها پستاندار در بین ۱۰۰۰ جاندار خزر است.
از آنجایی که حتی مدفوع فک خزری یک منبع تغذیه در دریا محسوب میشود، از اهمیت زیادی در اکوسیستم حیات جانوری برخوردار است و فکهای دریای خزر زندگی دستهجمعی و مهاجرت منظمی دارند.
پیدایش فک خزری به گونهای فک حلقهدار (Pusa hispida) بازمیگردد که دو میلیون سال پیش و در دوره کواترنری از قطب شمال به دریای خزر مهاجرت کردند. زمانی که صفحات یخ بین قارهها آب شدند، فکهای حلقهدار پراکنده شدند و جمعیت منزوی آنها، فک خزری را شکل دادند.
«لنی هارت» یک بانوی خیر هلندی فعالیت خود را در راستای حفاظت از فک های خزری از بندر ترکمن - سواحل آشوراده در سال (۱۳۸۶ شمسی) آغاز کرد و دو سال بعد نیز مرکز حفاظت از فک خزری با نگاه مثبت او و همچنین با حضور امیر صیاد شیرازی دامپزشک و مسئول پروژه، نجات فک خزری در ایران شکل گرفت.
لنی هارت در همان سال با نظر به فعالیتهای شکار و آلودگیهای نفتی و صنعتی در دریای خزر گفته بود که اگر کشورهای همسایه خزر نتوانند به ساز و کار مناسب برای نجات فکها دست یابند همین جمعیت باقیمانده طی یک سال آینده کاملاً نابود میشوند.
متاسفانه امروزه جمعیت فک خزری از چند میلیون به کمتر از ۱۰۰ هزار رسیده است. یکی از دلایل کاهش جمعیت فک خزری علاوه بر برهم خوردن شرایط زیستی و شکار، بهدام افتادن تصادفی این پستاندار در تورهای ماهیگیری عنوان میشود.
مشاهده لاشههای فکهای خزری در سواحل شمال ایران موضوع جدیدی نیست، اما افزایش تعداد لاشهها طی سالهای اخیر نگرانکننده است. در سه سال گذشته به طور متوسط سالانه گزارشی از تلفات ۱۵ تا ۲۰ قلاده فوک خزری در سواحل مازندران مخابره میشود.
به گفته رئیس اداره حیات وحش ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران، فقط در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تعداد لاشههای ثبت شده از این گونه خاص آبزی خزر ۵۰ مورد بوده است.
تا ابتدای آبان ماه سال ۱۴۰۳، لاشه ۲۲ فوک در سواحل دریای خزر کشف شده است که از این تعداد، ۱۳ لاشه متعلق به سواحل مازندران بوده و علت تلف شدن هیچکدام از آنها تا به امروز مشخص نیست.
* کشف لاشه ۳ فک خزری در ساحل سرخ رود مازندران
علیمحمد دعاگو روز گذشته با اعلام اینکه لاشه ۳ قلاده فک خزری در ساحل سرخ رود شهرستان محمودآباد پیدا شد، گفت: این لاشهها در شرایط مطلوب بدنی قرار نداشت تا بتوان علت تلف شدن آنهارا مشخص کرد.
وی با عنوان اینکه مردم در سواحل مازندران در صورت مشاهده لاشه فک خزری از دست زدن به آن بپرهیزند، افزود : زمان زیادی از تلف شدن این ۳ فک خزری گذشته بود و امکان نمونه برداری از آنها وجود نداشت.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان محمودآباد از مردم خواست تا در صورت مشاهده لاشه فک خزری موارد را به محیط زیست اعلام کنند تا نسبت به کارشناسی و نمونهبرداری اقدام شود.
گفتنی است، براساس اعلام اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیطزیست IUCN، فک خزری جزو گونههای در معرض خطر است که کشورهای مجاور با همراهی مردم و مسئولین برای حفظ بقای نسل آن باید برنامههایی را در اولویتهای خود قرار دهند تا شاهد ادامه زندگی فکهای خزری در آبهای شور باشیم. در سال ۲۰۰۳ میلادی کنوانسیون "تهران" در ارتباط با حفاظت از تنوع زیستی دریای خزر توسط ۵ کشور حاشیه این دریا امضا شد. در راستای این رویداد کشورهای ایران و روسیه با توجه به اهمیت گونههای ساکن این دریا، اقدام به چاپ تمبرهایی با تصویر فک و ماهی استروژن کردند.