روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

1404 سه‌شنبه 23 ارديبهشت - شماره 4828

در غیاب مسیرهایی برای سنجش میزان محبوبیت سریال‌های ایرانی

«شب‌های برره» محبوب‌ترین سریال ایرانی در سایت جهانی شد


 مجموعه کمدی خاطره‌انگیز شبکه سه، از بیشترین محبوبیت در میان سریال‌های ایرانی برخوردار است. پس از این سریال مجموعه نوستالژیک «کلاه قرمزی» قرار می‌گیرد.
 در غیاب مسیرهایی برای سنجش میزان محبوبیت سریال‌های ایرانی در تاریخ تلویزیون، یکی از راه‌های دستیابی به فهرست محبوب‌ترین سریال‌های تلویزیون و نمایش خانگی، اتکا به آمار وب‌سایت آی‌ام‌دی‌بی است که به عنوان بزرگترین بانک اطلاعاتی محصولات تصویری در اینترنت شناخته می‌شود و خصوصا برای محصولات بین‌المللی، بسیار محل رجوع کاربران ایرانی اینترنت قرار می‌گیرد. در این میان روابط عمومی سیما هم برای اشاره به کیفیت سریال خارجی که قصد پخش آن را دارد، به این امتیاز اشاره می‌کند.
نگاهی به فهرست بی‌شمار سریال‌های ایرانی در این وب‌سایت، نشان می‌دهد بسیاری از این محصولات، آرای بسیار کمی از سوی کاربران سایت دریافت کرده‌اند که میانگین نمرات آن‌ها را غیرقابل استناد می‌کند؛ چراکه با ثبت چند رای یا چند ده رای، قابل دستکاری‌اند. چنین دستکاری‌هایی البته پیش از این نیز (نه فقط برای محصولات ایرانی) در این وب‌سایت سابقه داشته است. به همین دلیل خبرنگار ایسنا برای دستیابی به فهرست محبوب‌ترین سریال‌های ایرانی در این سایت، شرط ثبت حداقل ۵ هزار رای در آی‌ام‌دی‌بی را معیار قرار داد.
روشن است که این آمار به معنای محبوبیت مطلق این سریال‌ها در کشورمان نیست؛ چراکه بسیاری از تماشاگران ایرانی ممکن است با این وب‌سایت آشنایی نداشته باشند یا در آن رأی ثبت نکرده باشند.
برره و کلاه قرمزی در صدر جدول
رتبه نخست این فهرست با نمره ۸.۵ حاصل از ۱۹ هزار رأی، در اختیار سریال «شب‌های برره» اثر مهران مدیری است که به شکلی جالب، سال‌هاست در شبکه‌های سیما بازپخش نشده، اما به دلیل خاطرات خوبی که برای تماشاگران به جا گذاشته، محبوب‌ترین سریال ایرانی در این سایت لقب گرفته است.
بعد از این سریال، چهار مجموعه کودک و نوجوان یا پویانمایی دیده می‌شوند که از محبوبیت این آثار حکایت دارد. «کلاه‌قرمزی ۹۰» با نمره ۸.۵ حاصل از ۵.۷ هزار رای در رتبه دوم قرار گرفته و مجموعه پویانمایی دوبعدی «پهلوانان» با نمره ۸.۴ حاصل از ۱۷۰ هزار رای رتبه سوم را در اختیار دارد. «شکرستان» با نمره ۸.۳ حاصل از ۳۶ هزار رای و «دیرین دیرین» با نمره ۸.۳ حاصل از ۱۹ هزار رای، هم‌اکنون چهارمین و پنجمین سریال‌های ایرانی آی‌ام‌دی‌بی هستند.
ماجرای جالب «پهلوانان»
در میان این آثار، حضور مجموعه «پهلوانان» حکایت جالبی دارد. این سریال پویانمایی که ویژه مخاطب نوجوان ساخته شده، در بهمن ماه ۱۴۰۰ و طی یک کارزار مجازی، با هجوم کاربران ایرانی به وب‌سایت آی‌ام‌دی‌بی نمره میانگین ۱۰ را با بیش از ۱۰۰ هزار رأی به دست آورد که پیش از این هیچ سریالی در دنیا کسب نکرده بود!
این مجموعه برای یکی دو روز حتی به صدر فهرست محبوب‌ترین سریال‌های تاریخ راه یافت و بالاتر از آثاری چون «برکینگ بد»، «بازی تاج‌وتخت»، «چرنوبیل» و «سوپرانوها» قرار گرفت، ولی با دخالت صاحبان این وب‌سایت و حذف تاثیر آرای کاربران طی آن روزها، از فهرست ۲۵۰ سریال محبوب آی‌ام‌دی‌بی خارج شد، اما همچنان امتیاز بالایی دارد.
محبوب‌ترین سریال‌های خانگی؛ قورباغه، پوست شیر و شهرزاد
بعد از پنج سریال محبوب ایرانی در آی‌ام‌دی‌بی که همگی در تلویزیون پخش شده‌اند، اولین سریال متعلق به رسانه نمایش خانگی که در این فهرست قرار گرفته، مجموعه «قورباغه» ساخته هومن سیدی و محصول پلتفرم نماواست که با نمره ۸.۱ حاصل از ۳۱ هزار رای، رتبه ششم سریال‌های ایرانی محبوب این وبسایت را در اختیار دارد.
پس از این مجموعه، «پوست شیر» به کارگردانی جمشید محمودی با نمره ۸.۱ حاصل از ۶.۶ هزار رأی رتبه هفتم را به دست آورده و «شهرزاد» اثر حسن فتحی با نمره ۸ حاصل از ۱۲ هزار رأی، هشتم است تا این آثار، سه سریال محبوب نمایش خانگی در وب‌سایت آی‌ام‌دی‌بی لقب گیرند.
حضور پررنگ مدیری
طبق آمار این وب‌سایت، سریال «مرد هزارچهره» به کارگردانی مهران مدیری با نمره ۷.۷ حاصل از ۸.۸ هزار رأی در رتبه نهم سریال‌های محبوب ایرانی و مجموعه «یوسف پیامبر(ع)» ساخته مرحوم فرج‌الله سلحشور با نمره ۷.۶ حاصل از ۸.۹ هزار رای، رتبه دهم را در اختیار گرفته است.
در رتبه‌های یازدهم تا بیستم محبوب‌ترین سریال‌های ایرانی وب‌سایت IMBD، «خاتون» اثر تینا پاکروان، «پاورچین» ساخته مهران مدیری، «مختارنامه» اثر داوود میرباقری، «قهوه تلخ» به کارگردانی مهران مدیری، «پایتخت» به کارگردانی سیروس مقدم، «زخم کاری» اثر محمدحسین مهدویان، «متهم گریخت» ساخته رضا عطاران و در انتهای فهرست، سه سریال «مرد دوهزار چهره»، «هیولا» و «دراکولا» ساخته‌های مهران مدیری قرار دارند.

 آیا سریال «کنکل» ارزش دیدن دارد؟
 قسمت دوم «کنکل» در ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ از پلتفرم تازه تاسیس استارنت پخش و با نظرات متفاوتی مواجه شد.
سریال «کنکل» داستان زندگی انسان‌هایی را روایت می‌کند که حضور پلیس در یک کارخانه زندگی آن‌ها را به هم می‌ریزد، در این مطلب نگاهی کوتاه به این سریال داریم و در عین حال به این سوال پاسخ خواهیم داد که آیا «کنکل» ارزش دیدن دارد؟
داستان این سریال حول محور دزدی‌های تکراری از یک کارخانه می‌چرخد. جاوید گوهریان رئیس کارخانه بعد از دزدیدن حجم زیادی از مواد اولیه مجبور می‌شود، پلیس را خبر کند. ورود ماموران و کارآگاهان پلیس همه چیز را بهم می‌ریزد و باعث بازداشت یکی از کارگرها می‌شود.
کنکل با یک سکانس جذاب شروع می‌شود و می‌کوشد در همان ابتدا مخاطب را با خود همراه کند. دقایق اولیه سریال به معرفی و آشنایی بیننده با شخصیت‌ها می‌گذرد و با ورود پلیس‌ها به کارخانه قصه شکل می‌گیرد. کنکل سریالی در ژانر پلیسی است که رگه‌هایی از کمدی در آن دیده می‌شود. منظور از کمدی، خلق موقعیت‌های خنده دار نیست، بلکه سریال با استفاده از کلام لبخند را به وجود می‌آورد.
تلفیق ژانر پلیسی با کمدی در تیتراژ هم مشهود است. تصاویر تیتراژ یک فضای ترسناک و جنایی را به مخاطب القا می‌کند، در عین حال موسیقی نشان دهنده یک فضای کمدی در قصه است. کنکل در کنار شوخی‌های ظریف و به دور از غلو تلاش کرده تا با استفاده از شوخی‌ها و ترندهای روز مخاطب بیشتری را جذب کند. به نظر می‌رسد سریال کنکل ارزش دیدن دارد.

 هنرمندان از خلیج همیشه فارس گفتند
 پس از صحبت‌های رئیس جمهور امریکا درباره تغییر نام خلیج فارس، برخی از هنرمندان در فضای مجازی و برخی با حضور در غرفه صندوق اعتباری هنر مستقر در نمایشگاه کتاب تهران نسبت به این اظهارات واکنش نشان دادند.
 ترامپ هفته گذشته ایده تغییر نام «خلیج فارس» به «خلیج عربی» را مطرح کرد، اقدامی که البته خیلی جدی گرفته نشده است اما در عین حال واکنش مردم از جمله هنرمندان مختلف را برانگیخت.
برخی از هنرمندان در فضای مجازی و برخی با حضور در غرفه صندوق اعتباری هنر مستقر در سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران نسبت به این اظهارات واکنش نشان دادند.
امین زندگانی بازیگر سینما و تلویزیون با حضور در غرفه صندوق اعتباری هنر گفت: برخی توهمات نیاز به واکنش ندارد. تاریخ تغییر ناپذیر است و خلیج فارس همیشه به عنوان خلیج فارس باقی خواهد ماند.
محمد فیلی بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون نیز نوشت: هیچ ایرانی این اجازه را نمی دهد تا دشمنان بتوانند تغییری در نام خلیج همیشه فارس اعمال کنند.
نیما کرمی، مجری و گوینده تلویزیون هم گفت: اگر کسی نام خلیج فارس را با نام جعلی یا واژه غیر نامگذاری کند در واقع واژه ای کم بها را بیان کرده که ارزشی نزد کسی ندارد.
اسماعیل آذر، استاد دانشگاه نیز تاکید کرد: خلیج فارس، تاریخ سه هزار ساله دارد. کافی است که به یکی از منابع کهن و یا به همه منابع موجود مراجعه شود.
داریوش مودبیان کارگردان، بازیگر سینما و تئاتر نیز گفت: خلیج فارس در دل سرزمین ایران جاری است، این را جغرافیا و تاریخ می گوید. باید که به تاریخ و جغرافیا و علم ارج نهیم.
محسن تنابنده در پست اینستاگرامی خود با انتشار تصویری نوشت: «به محل کشته شدن سربازهایتان نگاه کنید این سنگ قبر را خودتان تراشیده اید خلیج همیشه فارس»
شروین حاجی‌پور نیز با انتشار استوری به ماجرای ترامپ و خلیج فارس واکنش نشان داد و آمریکا را رباط کریم و برزیل و آرژانتین را اسلام شهر نام گذاری کرد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه