بحران ستیزی
کامیار بهبودی -مدیریت بحران یک فرآیند چهارگانه است که شامل مراحل: پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی میشود. در این مراحل، هرکدام از زیرساختها و اقدامات نقش خود را ایفا میکنند. در مرحله پیشگیری، تلاش میشود با اقداماتی مانند تدابیر قانونی، جلوی وقوع بحران گرفته شود. رسانهها از بحران تأثیر میپذیرند و به نوبه خود بر بحرانها تأثیر گذارند. بدون تردید، زمانی که رسانهها مرکز توجه قرار میگیرند، یک مسئله به بحران تبدیل میشود. مدیریت حوادث، که شامل برطرف کردن شرایط غیرعادی است، از طریق ابزارهای متعدد انجام میشود و رسانه یکی از این ابزارهاست.
نگرش و رویکردهای مختلفی وجود دارند که تأثیر بهسزایی در اقدامات و عملکرد در مواجهه با بحران دارند. سه رویکرد اصلی در این زمینه شامل: بحرانگریزی، بحرانستیزی و بحرانپذیری است.
امروزه عمده ترين نقاط ضعف مديريت بحران عدم هماهنگي و همكاري سازمانها ، كمبود ضوابط و مقررات جامع و مانع و پراكندگي و نا كافي بودن قوانين و مقررات موجود ، محدوديت منابع مالي است، اما خوشبختانه نقاط قوت بسياري نيز وجود دارد كه خود شامل تجارب مفيد در مديريت ها بحران و روحيه تعاون و نوعدوستي در جامعه و مشاركت خوب و ارزشمند مردم و سازمانهاي NGO همچون جمعيت هلال احمر است كه مي توان با مرتفع نمودن نقاط ضعف و توجه بيشتر به نقاط قوت راه را براي عملكرد هر چه بهتر و قويتر در امر مديريت بحران هموار نمود . بايد تهديدها و فرصت ها را به خوبي شناخت و خود را براي مقابله با تهديدها و استفاده از فرصتها آماده ساخت .
تهديدها عبارتند از : كاهش انگيزه و علاقه نيروهاي داوطلب و مردمي در همكاري لازم وارد به خدمات ، ادامه يافتن مشكلات هايي و كمبودها در زمينه امكانات و تجهيزات تأخير در روند افزايش عمومي جامعه .
فرصت ها عبارتند از : روند رو به توسعه اطلاعات رساني و فن آوري ارتباط مانند اينترنت و سيستمهاي ماهواره اي، تكنولوژي جهاني در حيطه تجهيزات امداد، افزايش باور عمومي در خصوص آسيب پذيري و خطر خيزي كشور و جريان جهاني موجود كه مايه افزايش باور عمومي در خصوص آسيب پذيري و خطر خيزي كشور و جريان جهاني موجود كه مايه افزايش توجه و اعتماد مردم به سازمانهاي NGO گرديده است . در حقيقت مدير بحران يك هماهنگ كننده بين ارگانهاي سرويس دهنده و تعيين كننده خط مشي فعاليت ها است و بايد حداقل در سازمان خود آمادگي لازم را بوجود بياورد ، سيستمهاي اداري را بهبود بخشد و با تاكتيك مديريتي ، كارآيي و اثر بخشي افراد را بيشتر و به عوامل اجتماعي ، سياسي و فرهنگي بحران توجه كند . مدير بحران بايد تفويض اختيارات را در نظر بگيرد يعني سطح اختيار هر شخصي را با توجه به نيازهايش مشخص كند تا از تداخل اختيارات جلوگيري كند در مديريت بحران معمولاً چندين سازمان مختلف درگير انجام وظايفي مي شوند كه بايد با هماهنگي كامل نسبت به پيشگيري از بحران كاهش اثرات آن و آمادگي لازم اقدام نمايند و همچنين سازمانهاي مربوط بايد بنحو مطلوبي نسبت به انجام تمهيدات لازم و ضروري و همچنين بهبود امور و اوضاع بعد از بروز بحران اقدام بعمل آورند .
مدیریت ریسک و بحران یک فرایند سیستماتیک و هوشمندانه است که هدف اصلی آن، افزایش مقاومت در برابر وقوع حوادث ناخواسته و بحرانها در هر ناحیه اقتصادی، اجتماعی یا سازمانی است. این فرآیند نقش کلیدی در حفظ عملکرد نرمال و پایدار دارد و از طریق اعمال استراتژیها و تدابیر مؤثر، سعی در کاهش خسارات و حداقل کردن اثرات بحرانها دارد. یکی از اهداف اصلی این مدیریت، تسهیل و حفظ ایمنی افراد و اموال در مواجهه با وقوع حوادث ناگوار است. با بهرهگیری از طرحها و تدابیر ایمنی، مدیریت حوادث سعی در جلوگیری از ایجاد صدمات جسمی و مالی و در نتیجه حفظ سلامت و امنیت افراد دارد. هدف دیگر آن، حفظ استمرار عملکرد سازمانی و جوامع است. این مدیریت با ایجاد زیرساختها و نظامهای مقاوم به اجتناب از ایجاد مشکل و تأخیر در فعالیتهای روزمره، حفظ تأمین منابع و مواد اساسی و ادامه خدمات و فعالیتهای اقتصادی کمک میکند. علاوه بر این، دامنه تأثیر بحران را کاهش میدهد و اثرات آن را به حداقل میرساند.
فرماندار تهران:
برای صرفهجویی در مصرف آب
از مدارس و خانوادهها شروع کنیم
فرماندار تهران گفت: در مسئله چالش آب با توجه به حساسیت آن باید به فکر صرفه جویی در مصرف باشیم و از مدارس و خانوادهها شروع کنیم. حسین خوش اقبال در اولین جلسه شورای اداری شهرستان تهران با بیان اینکه هدف اصلی این جلسه تدوین و تشریح مدیران در راستای شعار سال است، اظهار کرد: همه موظف هستیم در راستای اشتغال و سرمایهگذاری گام بر داریم. وی ادامه داد: ما باید نسبت به دغدغههای مردم بیشتر کار کنیم و اگر حرکت نکنیم مشکلاتمان بیشتر خواهد شد. در مسئله چالش آب باتوجه به حساسیت آن باید به فکر صرفهجویی باشیم و از مدارس و خانوادهها شروع کنیم. خوش اقبال با اشاره به در پیش بودن گرامیداشت روز معلم گفت: معلمان رکن اصلی تحول فرهنگی و تمدنی کشور هستند و در رأس توسعه پایدار معلمان هستند؛ باز تعریف جایگاه معلمها ضروری است. ما ثمره تلاشها و کوششهای معلمان هستیم و حالا باید برای مشکلاتشان گام برداریم. وی در پایان اضافه کرد: باید در سیاست گذاری و توسعه منابع در این خصوص کار کنیم تا در حوزه تعلیم و تربیت اثرگذار تر باشیم. همچنین باید هر کدام از مسئولان ادارات در یک مدرسه حضور داشته باشند و سرکشی کنند.