جنجال استعفای خبرنگار محجبه در لبنان
استعفای خبرنگار رسمی «تلوزیون لبنان» پس از ممانعت از حضور وی در مقابل دوربین به دلیل داشتن حجاب، به موضوعی جنجالی در شبکههای اجتماعی لبنان تبدیل شده است.
به گزارش بی بی سی عربی، تصمیم به استعفا، صدور بیانیه رسمی و واکنشهای خشمگینانه در شبکههای اجتماعی... استعفای زینب یاسین روزنامه نگار از تلویزیون لبنان به موضوعی چالشی برای افکار عمومی تبدیل شده است. وی گزارشگر اخبار جنگ اخیر لبنان بود.
یاسین اعلام کرد که به دلیل حجابش از حضور در تلویزیون منع شده است، اقدامی که بحث آزادی ظاهر در رسانههای رسمی و محدودیتهای آنچه به عنوان «بی طرفی بصری» در نهادهای رسمی شناخته میشود را دوباره باز کرد.
یاسین که اخیراً به عنوان خبرنگار فعالیت میکرد و جنگ اخیر لبنان را پوشش میداد، استعفای خود را خطاب به وزیر اطلاعات لبنان، پل مورکوس نوشت و آنچه را «میهنپرستی تکه تکه» خواند، زیر سوال برد و نوشت که تلویزیون ملی لبنان «برای همه کارمندانش ملی نبود، بلکه فقط برای کسانی که حجاب نداشتند این کارکرد را داشت. “
این تصمیم موجی از همبستگی با یاسین و انتقاد از تلویزیون لبنان را برانگیخت. نانسی لکیس، روزنامهنگار لبنانی در پست خود نوشت: لبنان کشوری برای همه مردم است و آزادی تقسیم نمیشود، اما همچنین نباید به معنای گزینشیاش فهمیده شود.
زینب کهیل، روزنامه نگار نیز این موضوع را نه تنها به یاسین، بلکه به طور کلی شامل زنان محجبه در نهادهای رسانهای میداند و مینویسد: اگر فردی یک زن مسلمان محجبه است و کار خبرنگاری خود را انجام میدهد، چرا از آرزویی که درس آن را خوانده است و به دنبال رسیدن به آن است، محروم شود؟ این موضوع به معنای ظلم به همه ما است و باید این نظام شکست خورده تغییر کند.
از سوی دیگر، حسین شعبان روزنامه نگار لبنانی بر این باور است که این مسئله فراتر از بُعد فردی است و نوشت: «زینب یاسین در حال گذر از نبردی سرنوشت ساز برای بازپس گیری حقی سلب شده است، نبردی که ممکن است نقطه عطفی برای شکستن نظام تبعیض علیه روزنامهنگاران زن، زنان و محجبهها باشد و حقی را تثبیت کند که بر اساس آن هر فردی بتواند بدون هیچگونه تبعیض طایفهای، مذهبی یا نژادی، کار کند و خود را محقق سازد.»
در مقابل، فاطمه المولى، از فعالان رسانهای، معتقد است که این رویداد، کاستیای عمیقتر را در مفهوم بیطرفی رسانهای آشکار میکند و نوشت: «تلویزیون لبنان که قرار بود تریبونی برای همه لبنانیها باشد، امروز به الگویی از تفرقه و تبعیض تبدیل شده است... جلوگیری از حضور یک خبرنگار در برابر دوربین به دلیل داشتن حجاب، تجاوزی است به حق او در بیان و نیز به آزادی رسانه.»
در مقابل، برخی از کاربران فضای مجازی از سیاست اتخاذ شده از سوی تلویزیون لبنان حمایت کردند؛ خبرنگار تونی منصور نوشت: «تلویزیون لبنان همواره الگویی از همزیستی حرفهای بوده است، جایی که همکارانی از طوایف مختلف در محیطی سرشار از احترام، به دور از هرگونه شعار مذهبی، در کنار هم کار کردهاند... این رویکرد هرگز محل بحث نبوده، بلکه بخشی از هویت این نهاد بوده است.»
در بحبوحه این جنجال، ندى صلیبا، معاون مدیرکل تلویزیون لبنان، بیانیهای صادر کرد و ضمن رد وجود هرگونه هدف گیری شخصی، توضیح داد که: تلویزیون لبنان بهطور تاریخی و عرفی هیچگونه نشانه، شعائر یا نماد دینی را برای نمایش در صفحه تلویزیون به کار نمیگیرد و در معیارهای اجرا شده «میان ادیان تفاوتی قائل نمیشوند». او تأکید کرد که «هرگونه تغییر در این سیاست صرفاً در صلاحیت هیئت مدیره است».
وی افزود: «تمامی هیئتهای مدیره پیشین نیز بر این رویکرد پایبند بودهاند، و هیچگاه به مجریان زن، چه از طوایف مسیحی و چه اسلامی، اجازه داده نشده که هنگام حضور در تصویر، نماد دینی به همراه داشته باشند». او همچنین نوشت: «اما در مورد مسئلهی مطرحشده پیرامون حجاب یکی از نیروهای قراردادی، شایان ذکر است که او خبرنگار بخش اخبار نیست، بلکه در بخش شبکههای اجتماعی و بهویژه در نوار خبری فعالیت دارد، و فقط در دورهی جنگ اسرائیل علیه لبنان به عنوان خبرنگار از او استفاده شد.»
همچنین، «انجمن علمای مسلمان» با دفاع از یاسین، تصمیم مدیریت تلویزیون را «نژادپرستانه» و مغایر با قانون اساسی لبنان و لایحه حقوق بشر دانست و افزود: «این استدلال که حجاب یک مظهر حزبی است، توهین به دین اسلام است، زیرا حجاب یک وظیفه قانونی در اسلام است». او از مدیریت تلویزیون لبنان خواست تا این تصمیم را لغو کند و در مقابل یاسین هم استعفای خود را پس بگیرد.
ظریف: ایران انتخاب درست را انجام داد
اکنون نوبت ایالات متحده است
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین، در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: بسیار باعث دلگرمی و خوشحالی است که مسئولیت گفتگوهایی که از شنبه آغاز میشود را دوست و همکار توانمندم، دکتر سید عباس عراقچی و همکاران ارزشمند و باسابقه ایشان در وزارت امور خارجه برعهده دارند که دانش، جدیت و اراده برای رسیدن به تفاهمی بر اساس منافع ملی و احترام متقابل را بارها به نمایش گذاشتهاند. اگر تیم آمریکا هم با همین اراده و با احترام به حقوق و منافع مردم ایران وارد مذاکرات بشود، حرکت در مسیر درستی خواهد بود. ایران انتخاب درست را انجام داده است، اکنون نوبت ایالات متحده است که در این آزمون سرنوشتساز در ساختن آیندهای بهتر برای منطقه و جهان مشارکت کند.
کرملین: از گفتوگوهای ایران و آمریکا
حمایت میکنیم
سخنگوی ریاستجمهوری روسیه اعلام کرد که مسکو از گفتوگوهای ایران و آمریکا حمایت میکند.
«دمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین گفت که مسکو از گفتوگوهای ایران و آمریکا بر سر موضوع هستهای ایران حمایت میکند و حامی حل و فصل سیاسی این موضوع است.
پسکوف گفت: «تماس مستقیم و غیرمستقیم بین ایالات متحده و ایران در مورد برنامه هستهای در عمان برنامهریزی شده و مسکو از این اقدام استقبال میکند.»
این مقام کرملین با اشاره به گزارشهای منتشرشده به خبرنگاران گفت: «مسکو از مذاکرات مستقیم میان ایالات متحده و ایران درباره برنامه هستهای استقبال میکند. ما بارها گفتهایم که از حل مسئله پرونده هستهای ایران از طریق راهکارهای سیاسی و دیپلماتیک حمایت میکنیم. اگر چنین باشد، تنها میتوان از آن استقبال کرد.»
رایزنی تختروانچی
با معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در سفر به وین با معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و رایزنی کرد.«مجید تختروانچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای دیدار با همتای اتریشی خود به این کشور اروپایی سفر کرده است.
او همچنین در این سفر با «اولاف اسکوگ» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که بهعنوان جانشین «انریکه مورا» منصوب شده است، دیدار و رایزنی کرد.
پیشتر نیز «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرده بود که قرار است نشست ایران با مسئولان جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سطح معاونان برگزار شود.
تصویب توافق مشارکت راهبردی
ایران و روسیه در دومای دولتی
دومای دولتی روسیه توافق مشارکت راهبردی تهران و مسکو را تصویب کرد.
مجلس دومای روسیه در نشست عمومی خود پس از بررسی توافقنامه مشارکت جامع راهبردی بین روسیه و ایران، آن را به تصویب رساند.
لایحه تصویب توافقنامه مشارکت جامع راهبردی مسکو و تهران در ۲۷ مارس، توسط «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه به دومای دولتی تقدیم شد.
این توافق در زمستان سال گذشته در سفر «مسعود پزشکیان» رئیسجمهوری ایران به مسکو، میان سران ۲ کشور به امضا رسید.