روزنامه کائنات
7

شهرستان

1404 يکشنبه 17 فروردين - شماره 4801

چرا مسئولین استان یزد فرو نشست زمین را جدی نمی گیرند؟

یزد آلوده هست و حال خوبی ندارد

 برخی از ساکنان شهر میراث جهانی در سنین میانسالی وحتی جوانی بر اثر آلودگی هوا به بیماری سرطان مبتلا شده اند و عده ای از آنها پس از چند دوره اقدام به شیمی درمانی، متاسفانه نفس هایشان به شماره افتاده وآخرین ها را می کشند.
معمولا اینگونه خبرها محرمانه قلمداد می شود و هیچ مقام مسئولی حاضر نیست در این خصوص اطلاع رسانی کند و آمار وارقامی ارائه دهد زیرا ممکنست اورا متهم کنند که چوب لای چرخ صنایع می گذارد یا با تولید و اشتغال که از اوجب واجبات استان و کشور به شمار می رود مخالف است.
شهر یزد که روند توسعه اش در دهه ۷۰ اشتباها بر محور صنعت ومعدن قرار گرفت  به دلیل کم آبی و برداشت های بی رویه، میلیاردها متر مکعب آب به آبخوانها بدهکار است.
این میزان آب سهم نسل‌های آینده است که نسل حاضر آنرا به نفع خود مصادره کرده است.
در یزد آب هست اما کم است و آب شرب انتقالی که هرازگاهی مورد تعرض افراد شناخته شده و مسبوق به سابقه در تخریب تاسیسات آبی قرار می گیرد پاسخگوی جمعیت ۸۰۰ هزار نفری ساکن در این شهرستان که نزدیک به نیمی از آن را مهاجرین داخلی و اتباع خارجی تشکیل می دهند نیست  لذا این امر مسئولان ودست اندرکاران تامین آب شرب را بالاجبار به سمت برداشت‌های بی رویه از سفره های زیرزمینی سوق داده که نتیجه آن فرونشست زمین و در معرض خطر قرار گرفتن زیر ساخت‌های استان است.
فرونُشست پدیده نو ظهوری نیست که تازه شنیده یا دیده باشیم. وقتی در کوجه ها وخیابان های سطح شهر یزد قدم می زنیم یا با وسیله نقلیه از داخل محلات می گذریم گاهی اوقات فرو رفتگی های خفیفی را  روی زمین مشاهده می کنیم که چیزی جز فرو نشست زمین نمی تواند باشد. تاسیسات آب، برق ، گاز، تلفن ، نیروگاه، سازه های تاریخی، پلهای زیرگذر و روگذر ، واحدهای صنعتی، بزرگراه ، جاده اصلی ، فرودگاه ، خطوط راه آهن و جاده های کامیون رو از جمله زیرساخت‌هایی هستند که درمعرض آسیب از فرونشست قرار دارند.
از آنجا که برداشت های بی رویه از آب های موجود در  زیر زمین باعث فرو نشست می گردد لازمست اولا شهروندان در استفاده از آب برای شرب یا بهداشت اصراف نکنند وبا بهره برداری صحیح از این مایه حیاتی، حداکثر صرفه جویی را داشته باشند ثانیا مقدار آب موجوددر سفره های زیرزمینی توسط افراد متخصص وباتجربه مشخص شودتا براساس آن میزان مصرف این مایه حیاتی تنظیم گردد. البته در این راستا می‌توان از روش های نوین علمی مانند  هوش مصنوعی استفاده کرد.
از طرف دیگردربرخی از مناطق استان یزد قطعا فرونشست زمین وجود دارد اما تا کنون آن گونه که باید از طریق دستگاه‌های ذیربط استان اطلاع رسانی نشده است که رسانه ها به آن بپردازند.
 این مسئله ازدو حال خارج نیست یا مسئولان بی اطلاعند ویا اطلاعاتی را که در اختیار دارند حبس می کنند و اجازه نمی دهند مردم از آنچه  که در اطرافشان می گذرد مطلع شوند و آمادگی لازم را برای هرگونه رخدادی که ممکنست اتفاق بیفتد داشته باشند. البته در طول سال هر از گاهی در مورد فرونشست زمین در استان مطالبی به صورت قطره چکانی بر صفحات رسانه های کاغذی می نشیند یادر فضای مجازی منتشر می شود که آنچنان تاثیری در جامعه ندارد.
در این راستا سوالاتی به ذهن متبادر می شود که پاسخ آنها تا کنون داده نشده است، از جمله  اینکه مساحت تقریبی پهنه های فرونشستی در استان یزد چند هکتار برآورد می شود؟
چه میزان از جمعیت استان وکدام مناطق در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارند؟
درپایان این سوال مطرح است که چرا مسئولین استان فرونشست زمین را جدی نمی گیرند؟

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه