روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۴۰۴ شنبه ۱۷ فروردين - شماره 4800

سرمقاله

سرمایه‌گذاری و ایجاد انگیزه

طاهرخانی- شاید امسال یکی از پرچالش ترین سالهای پیش روی کشورمان باشد. تغییرات جهانی و اتخاذ سیاست ها و تدابیر مبتنی بر حفظ منافع ملی از سوی مقامات عالی نظام در همین راستا و همدلی و همراهی مردم در این راه می تواند راهگشایی باشد برای عبور از بحرانها و حل تخاصمات منطقه ای و بین المللی .اگر به این موضوع وفاق گروههای سیاسی را نیز بیفزاییم گامی است رو به جلو. مضاف بر این ، نام‌گذاری سال ۱۴۰۴ به عنوان «سرمایه‌گذاری برای تولید» از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، بیانگر یکی از حیاتی‌ترین نیازهای اقتصادی ایران در شرایط کنونی است.آنچه موجب می شود که در مقابل فشار حداکثری ترامپ مقاومتمان افزون گردد و عبور از تحریم ها آسان شود.
راه حل انفکاک از تحریم‌های اقتصادی، تورم فزاینده، بیکاری، ناترازی انرژی و کاهش بهره‌وری صنعتی و بسیاری از موارد دیگر چیزی جز سرمایه گذاری برای تولید نیست. سرمایه گذاری مردم، بخش خصوصی و کشورهای دیگر. توجه به سرمایه‌گذاری باید هدفمند باشد. در این صورت می‌تواند به عنوان راهکاری راهبردی برای رشد اقتصادی و توسعه پایدار مورد توجه قرار گیرد. سرمایه‌گذاری در تولید، نه‌تنها موجب افزایش ظرفیت‌های اشتغال، کاهش وابستگی به واردات و تقویت تولید ملی خواهد شد، بلکه زمینه‌ساز افزایش بهره‌وری، توسعه فناوری و جهش صادراتی نیز خواهد بود.
شعار سال که همواره با درایت مقام معظم رهبری انتخاب گردیده است از ان جهت بسیار مهم است که تأکید بر نقش مردم و بخش خصوصی در تولید و اقتصاد کشور دارد. به اعتقاد رهبر انقلاب برای تحقق این شعار، نیاز به سرمایه‌گذاری و ایجاد انگیزه در دولت و مردم وجود دارد. اگر دولت به‌عنوان تسهیل‌کننده عمل کند و موانع را بردارد، می‌توانیم شاهد جهش تولید باشیم. با جهش تولید شاهد تقویت معیشت مردم و گسترده تر شدن سفره آنان خواهیم بود.
اما در فضای اقتصاد کلان دولت چه باید بکند؟ برای تغییر این شرایط و تشویق سرمایه‌گذاران به ورود به بخش تولید، دولت باید اقداماتی عملی و مؤثر انجام دهد. برخی از مهم‌ترین راهکارها عبارت‌اند از: تثبیت نرخ ارز و کاهش تورم که باید با سیاست‌های پولی و مالی هوشمند، کنترل نقدینگی و کاهش کسری بودجه انجام شود. ایجاد مشوق‌های مالیاتی برای تولیدکنندگان مانند کاهش مالیات بر تولید و ارائه معافیت‌های مالیاتی برای کسب‌وکارهای نوپا و سرمایه‌گذاری‌های جدید نیز می‌تواند سرمایه‌گذاران را به سمت تولید سوق دهد.اینها راهکارهایی است که اهل فن ارائه می دهند.
همچنین کاهش موانع بوروکراتیک از جمله اصلاح فرآیند دریافت مجوزها و حذف بروکراسی زائد، راه‌اندازی واحدهای تولیدی را تسهیل کرده و انگیزه سرمایه‌گذاری را افزایش می‌دهد. از دیگر سو همه ما می‌دانیم که یکی از ریشه‌های اصلی تورم در اقتصاد ایران، افزایش نقدینگی بدون پشتوانه تولیدی است. از طرف دیگر، وقتی کالاهای اساسی و مواد اولیه مورد نیاز تولید از خارج کشور تأمین می‌شود و ما درگیر بی‌ثباتی اقتصادی هستیم و نوسانات نرخ ارز تأثیر مستقیمی بر قیمت‌ها دارد، مشکلات اقتصادی و کاهش قدرت خرید مردم تشدید می‌شود.
حالا با این شرایط جدید جهانی و تحمیلی که درگیر یک جنگ اقتصادی هستیم، اگر سرمایه‌گذاری در تولید عملیاتی و تولید داخلی تقویت شود، بسیاری از کالاهایی که امروز با نرخ ارز وارد می‌شود، در داخل کشور تولید شده و از فشار تورمی ناشی از واردات کاسته خواهد شد. از طرف دیگر، سرمایه‌گذاری در تولید، باعث ورود بنگاه‌های جدید و افزایش رقابت در بازار می‌شود. این رقابت به افزایش کیفیت کالاها و کاهش قیمت‌ها کمک می‌کند و در نهایت اینکه، با افزایش سرمایه‌گذاری در بخش تولید، اشتغال‌زایی بیشتر می‌شود و مردم قدرت خرید و رفاه بیشتری را تجربه خواهند کرد.
امروز فارغ از شعارزدگی و در مرحله عمل ،حمایت از صادرات و تسهیل تجارت برای رشد تولید حیاتی است. تولیدکنندگان برای سودآوری به بازارهای صادراتی نیاز دارند و دولت باید با تسهیل تجارت، رفع موانع تحریمی و حمایت از تولیدکنندگان در بازارهای بین‌المللی، فرصت‌های جدیدی برای سرمایه‌گذاری در تولید ایجاد کند.
واقعیت غیر قابل انکار این است که تنها راهکار عملی برای عبور از تحریم‌ها، تقویت سرمایه‌گذاری داخلی، جذب سرمایه‌های ایرانیان خارج از کشور، جذب سرمایه‌های سرمایه‌گذاران کشورهای عضو سازمان‌های جدیدی که ایران به عضویت آنها درآمده مثل شانگهای، اوراسیا و بریکس و کشورهای همسو که محدودیت‌های کمتری بواسطه تحریم‌ها دارند، است. اگر دولت بتواند موانع را از سر راه بردارد و فضای مناسبی برای سرمایه‌گذاری فراهم کند، می‌توانیم امیدوار باشیم که شعار سال محقق شود. اما باید توجه داشت که تنها با شعار نمی‌توان به نتیجه رسید و نیاز به اقدامات عملی داریم.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه