ایران آینده نیازمند نوسازی
حکمرانی و مشارکت حداکثری مردم است
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بر مشارکت نخبگان، رسانهها و مردم برای خلق تصویر ایران آینده تأکید کرد و گفت: پنج تصویر ایران بزرگ، مردمی، نوآفرین، ثروتمند و تاب آور مدنظر این مرکز است.
بابک نگاهداری در نشستی با عنوان برنامه ملی همآفرینی ایران آینده گفت: چشم انداز ۱۴۰۴ امسال به پایان میرسد و از سال بعد باید بر چشم انداز جدیدی از ایران آینده تمرکز و تصویرسازی کنیم. در شرایط فعلی دشمنان ایران اسلامی تمرکز ویژهای کردند که ایران را بیآینده نشان دهند و آرمان ملی را از ما بگیرند و با تخریب دستاوردهای ایران در ۴۶ سال گذشته غرور ملی را از ما بگیرند و هم به نوعی در حال القای بیآیندگی ایران، قشر جوان را تشویق به مهاجرت کنند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، افزود: بنابراین ارائه تصویر محرک و پویا از آینده ایران، برای جوانان کشور و ایرانیان، یک الزام راهبردی است. چون جامعهای که اکثریت آن تصویر مثبتی نسبت به آینده داشته باشند یک جامعه شکوفا میشود و اگر این ذهنیت وجود نداشته باشد انگیزه و شور و حرکت از جامعه گرفته میشود؛ بنابراین وقتی ما اراده میکنیم برای همآفرینی تصویر ایران آینده، یک میثاق ملی بین حاکمیتی که متعهد و مدبر است با مردمی که تحولخواه و مطالبهگر هستند، درست میکنیم.
نگاهداری ادامه داد: ما در مرکز پژوهشها از سال ۱۴۰۱ برنامه ریزیهای زیادی را برای برنامه ملی هم آفرینی ایران آینده اجرا کردیم و در این مدت ۱۵ گزارش در مرکز پژوهشها تهیه و منتشر شد و ۳ رویداد ملی نوآیند و تعدادی برنامه در تهران و استانها برگزار کردیم. نزدیک ۵۰ مصاحبه اکتشافی تخصصی با خبرگان و متخصصان در تراز ملی انجام دادیم تا از نگاه آنها هم بتوانیم ایران آینده را احصا کنیم.
وی تأکید کرد: در این زمینه ۱۱ نشست تخصصی با سیاستمدان، اصحاب رسانه، هنرمندان، کارگردانان انجام دادیم و تا الان ۳ پیش نویس از هم آفرینی ایران آینده تهیه شده است.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس اضافه کرد: در این برنامه ملی میخواهیم با کمک رسانهها یک خیزش ملی را در مرحله دوم کار برای جلب مشارکت حداکثری نخبگان و جوانان و مردم برای تکمیل برنامه ملی هم آفرینی ایران آینده انجام میدهیم. این پیش نویس سوم را امروز منتشر خواهیم کرد و پنجم و ششم اسفند میخواهیم با حضور مسئولین و صاحبنظران مرحله بعدی کار را رقم بزنیم.
نگاهداری گفت: در این مدت با برگزاری نشستهای مختلف، آسیبشناسی محتوایی، روشی و جاریسازی نسبت به چشمانداز ایران ۱۴۰۴ انجام دادیم تا این مسیر را برای چشمانداز ایران ۱۴۲۴ بهبود و اصلاح کنیم.
وی با بیان اینکه نوشتن متون و اسناد اداری خیلی راهگشا نیست، تصریح کرد: باید به سمت تصویرسازی از ایران آینده و ارائه تصویرهای همآفرین برای ایران آینده حرکت کنیم. در نشستهایی که با خبرگان و نخبگان داشتیم بجای اینکه یک خط پایان مطلوبی را ارائه دهیم بیشتر به قابلیتها و صلاحیتها برای ساخت ایران آینده تمرکز کردیم.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس اظهارداشت: ۳ مرحله در ایران آینده دیدهایم، مرحله اول ۵ ساله است و چالشها و ناترازیهایی که مانع تحقق چشم انداز ایران آینده است باید در این ۵ سال مورد توجه قرار بگیرد تا بتوانیم این چالشها را رفع کنیم. در ۱۰ سال بعدی تمرکز ما استفاده از ظرفیتهایی است که در کشور وجود دارد و از گذشته داریم تا بتوانیم به عنوان پیشران، این ظرفیتها را به کار بگیریم. در مقطع سوم برای شکوفا کردن استعدادها و ظرفیت های جدید تحولی تمرکز میکنیم.
نگاهداری تأکید کرد: ما تقریباً یک برنامهریزی ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ ساله برای ایران آینده داریم. در این ۲ سال تقریبا ۳ هزار نفر از نخبگان و خبرگان در این همآفرینی ملی ایران آینده به ما پیوستند. الان یک جامعه ۳ هزار نفری نخبگان با ما همکاری میکنند. مجموعه این تصاویری که نخبگان در این مدت ارائه دادند ۵ تصویر شد و با ارائه این ۵ تصویر میخواهیم نظر اصلاحی و تکمیلی دانشگاهیان و نخبگان را جویا شدیم. وی در مورد این پنج تصویر توضیح داد: این چنج تصویر ایران بزرگ، ایران مردمی، ایران نوآفرین، ایران ثروتمند و ایران تابآور است، همه کسانی که در این مدت با ما مشارکت داشتند متفقالقول هستند که مسیر پیشرفت ایران باید مبتنی بر ژنتیک سرزمین پارس باشد و از چشماندازهای تقلیدی و خارجی پرهیز کنیم.
نگاهداری تصریح کرد: چالشها و موانعی پیشروی ایران آینده برای تحقق تصویر مطلوب وجود دارد. یکی از این چالشها مشارکتگریزی ادارات و نظام اداری ماست. سازمانهای ما فرهنگ مشارکت گیری از مردم را خیلی بر نمیتابند. مانع بعدی شکلگیری ایدهای پیشران ایران آینده است که در ذهن مردم یک وفاق ملی ایجاد کند. از سوی دیگر یک بخشی از مدیران کشور ایستا نگری نسبت به جهان آینده و تحولات جهانی دارند که این هم یکی دیگر از چالشهاست.
وی بیان کرد: یک بخشی از سیستم اداری و بروکراسی در اختیار بروکراتهای سنتی است. اینها درکی از تحولات دنیا ندارند و متاسفانه در عصر سنتی ماندهاند. ما باید با نگاه به تحولات آینده حرکت کنیم. یکی از مشکلات ما این است که میخواهیم سند ملی و چشم انداز را بنویسیم تمام آرزوهای خود را در این سند می گنجانیم و نه اولویت بندی انجام می دهیم و نه تقسیم کاری صورت می گیرد و با این وضعیت معلوم است که آن سند عملیاتی نمی شود. یعنی مردم، حکمرانی و تشکلهای اجتماعی در آن نقشی ندارند.
رییس مرکز پژوهش های مجلس یکی دیگر از مشکلات را عدم همخوانی اسناد ملی با پروژههای ملی برشمرد و یادآور شد: این امر منجر به طی کردن دو مسیر جداگانه در اسناد و نظام اجرایی شده است.
وی شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور را یکی دیگر از چالشهای این مسیر دانست و گفت: این امر باعث شده که نخبگان کشور کمتر با مردم و جامعه در مورد رویای مثبت صحبت کنند و همین صحبتهای منفی در شبکههای اجتماعی و رسانههای جمعی افکار عمومی را به نحوی شکل داده که پذیرش تصویر ایران آینده را سخت کرده است.
نگاهداری تاکید کرد: در حال حاضر صحبت از تصویر ایران آینده مشکل است، چرا که تعداد قابل توجهی از نخبگان ما هیچ رویای مثبتی نسبت به آینده با مردم به اشتراک نمیگذارند و کمتر در مورد ایران آینده با رویکرد مثبت صحبت می کنند و این هم یکی از موارد مشکلات ما است.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس افزود: جمع بندی ما در این ۲ سال به این سمت رفت که برای تحقق تصویر مطلوب ایران آینده نیازمندی هایی لازم است و نیازمند نوسازی حکمرانی مطلوب هستیم. با رویههای سنتی و کند و ناکارآمد فعلی نمیتوانیم این تصاویر را محقق کنیم.
مشاور مقام معظم رهبری:
ایران با تمام توان از برنامه هستهای صلحآمیز خود دفاع میکند
مشاور مقام معظم رهبری گفت: ایران با تمام توان از برنامه هستهای صلح آمیز خود دفاع میکند و خلاقیت و اراده ایرانی توسعهدهنده فناوری کشور است.
علی شمخانی با حضور در سازمان انرژی اتمی، از جدیدترین دستاوردها و اقدامات صنعت هستهای بازدید و در حاشیه این بازدید بر اهمیت نقش فناوری هستهای در توسعه کشور تأکید کرد.
چرایی پافشاری ایران بر توسعه فناوری هستهای
وی با تأکید بر اهمیت توسعه فناوری هستهای در کشور تصریح کرد: دانش، خلاقیت و اراده ایرانیها توسعهدهنده فناوری هستهای در کشورمان بوده و این توانمندی ارزنده را برای کشور پایهگذاری کرده است. اگر به این مسئله دقیق نگاه کنیم، متوجه میشویم چرا برخی کشورها با پیشرفت هستهای ایران مخالف هستند.
مشاور سیاسی مقام معظم رهبری گفت: فناوری هستهای نهتنها در بخش تولید انرژی پاک و تجدید پذیر ارزشهای قابل توجهی برای کشور ایجاد خواهد کرد، بلکه در حوزههایی مانند کشاورزی، پزشکی، دارویی، مدیریت منابع آب و محیطزیست نیز بسیار تعیینکننده و اثرگذار است. وی گفت: استقلال علمی ایران در این حوزه، باعث نگرانی برخی قدرتها شده است.
شفافیت برنامه هستهای ایران و پایبندی به تعهدات بینالمللی
شمخانی با اشاره به شفافیت برنامه هستهای ایران و پایبندی کشور به تعهدات بینالمللی اظهار داشت: ایران هیچگاه بهدنبال سلاح هستهای نبوده و نخواهد بود. با این حال از حقوق قانونی خود در ابعاد سیاسی و فنی با تمام توان دفاع میکند.
مشاور سیاسی مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: مصمم هستیم که در چارچوب دفاع از منافع ملت ایران در برابر زیاده خواهی قدرتهای جهانی عهد شکن و بیعمل بایستیم و آنها را وادار به احترام به حقوق قانونی مردم سرافراز ایران کنیم.
شمخانی همچنین از اجرای سیاست «درهای باز و نوآوری باز» در سازمان انرژی اتمی ایران و شیوه مدیریتی محمد اسلامی رئیس این سازمان در اداره صنعت هستهای قدردانی کرد.