۵۷ درصد مخازن سدها خالی است
بر اساس آخرین آمار از ابتدای سال آبی تا کنون از وضعیت سدهای کشور ۱۵ سد زیر ۲۰ درصد آب دارند و حجم آب موجود در مخازن ۴۳ درصد است.
میزان ورودی مخازن کل کشور از ابتدای سال آبی تا کنون معادل ۴.۷۷ میلیارد متر مکعب بوده که در قیاس با سال گذشته که عددی معادل ۵.۰۰ میلیارد مترمکعب بوده ۵ درصد کاهش داشته است. همچنین میزان کل خروجی سدهای کشور نیز نسبت به سال قبل با ۴ درصد افزایش مواجه بوده است.
حجم آب موجود مخازن ۲۲.۳۷ میلیارد متر مکعب ثبت شده که این عدد نسبت به سال قبل که عددی معادل ۲۰.۴۵ میلیارد متر مکعب بوده ۹ درصد افزایش یافته است. همچنین حجم پرشدگی سدهای کشور نیز تا این تاریخ ۴۳ درصد است.
وضعیت برخی از سدهای مهم کشور بیانگر این است که در ۱۴ سد درصد پرشدگی کمتر از ۲۰ درصد است، بهطوری که سدهای پنجگانه تهران، ۱۸ درصد، سد زایندهرود اصفهان ۱۳ درصد، سد دوستی و طرق استان خراسان رضوی به ترتیب ۱۳ و ۱۱ درصد، سد پانزده خرداد حوضه قمرود ۱۰ درصد، سد استقلال آذربایجان غربی۷ درصد، سد سرنی هرمزگان ۱۴ درصد، سد تهم استان زنجان ۱۵ درصد، سد رودبال داراب استان فارس ۲ درصد، چاهنیمه استان سیستان و بلوچستان ۱۴ درصد، سد تنگوییه سیرجان استان کرمان ۸ درصد و سد نسا این استان ۱۰ درصد و سد ساوه و کمال صالح استان مرکزی به ترتیب ۷ و ۱۶ درصد آب دارند.
حجم ذخیره سد شیمیل و نیان استان هرمزگان نیز صفر درصد است. همچنین ارتفاع کل ریزشهای جوی کشور معادل ۴۲.۳ میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (۶۹.۴ میلیمتر) ۳۹ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۴۵.۸ میلیمتر) ۸ درصد کاهش را نشان میدهد.
ظرفیت تولید برق با زغالسنگ در هند
رکورد پنج ساله زد
ظرفیت جدید نیروگاههای زغالسوز هند در راستای تلاش این کشور برای پاسخگویی به مصرف فزاینده برق، نزدیک به بالاترین رکورد پنج سال اخیر ایستاد.
سازمان برق مرکزی هند اعلام کرد حدود چهار گیگاوات ظرفیت تولید نیرو با سوخت زغالسنگ، در سال ۲۰۲۴، اضافه شده که مشابه رکورد سال گذشته است. هر چند این ظرفیت، بیشترین میزان از سال ۲۰۱۹ است که ۷.۴ گیگاوات ظرفیت تولید نیروی زغال سوز اضافه شده بود، اما کمتر از اهداف دولت هند برای ظرفیت مورد نیاز تا سال ۲۰۳۲ است.
وابستگی هند به زغالسنگ، با وجود برنامههای این کشور برای بکارگیری سریع ظرفیت نیروی پاک، احتمالا سالها ادامه خواهد داشت. طبق اعلام آژانس بینالمللی انرژی، انتظار میرود استفاده از زغالسنگ در سطح جهانی، به دلیل تقاضای رو به رشد در چین و هند، تا سال ۲۰۲۷، رکورد جدیدی را بشکند.
بر اساس گزارش بلومبرگ، وزارت نیرو هند، سال گذشته، از طرحی برای افزودن تقریبا ۹۰ گیگاوات ظرفیت تولید نیروی زغالسوز تا سال ۲۰۳۲ رونمایی کرد که افزایش بیش از ۶۰ درصدی نسبت به هدف قبلی داشت. این امر مستلزم افزودن سالانه حداقل ۹ گیگاوات ظرفیت تولید نیرو است.
استاندار مازندران اعلام کرد؛
مذاکره با وزارت نیرو
برای تکمیل طرحهای نیمهتمام نیروگاه نکا
استاندار مازندران گفت: با وزیر نیرو برای وارد مدار شدن طرحهای نیمهتمام نیروگاه نکا وارد مذاکره خواهیم شد تا با تکمیل پروژهها شاهد افزایش ظرفیت تولید برق در استان باشیم.
مهدی یونسی رستمی در حاشیه بازدید از نیروگاه برق شهید سلیمی نکا با اشاره به ناترازی انرژی که در استان و کشور مواجه هستیم، اظهار کرد: بهدنبال ارائه راهکار مناسب هستیم تا موانع یکی پس از پیگیری مرتفع شود.
وی با مطلوب ارزیابی کردن اقدامات نیروگاه نکا برای تولید انرژی، بیان کرد: عملکرد نیروگاه نکا در افزایش تولید برق و طرح های توسعهای، پیشرفت فیزیکی طرحهای نیمه تمام رضایت بخش است.
نماینده عالی دولت در مازندران اظهار کرد: از شهروندان مازندرانی برای صرفه جویی در مصرف برق و گاز قدردانی میکنم چراکه وحدت و انسجام قابل توجهی را رقم زدهاند و صرفه جویی خوبی در زمینه ناترازی ایجاد شد. انتظار داریم مدیریت انرژی تداوم پیدا کند، چراکه اولویت اول دولت موضوع ناترازی انرژی است.
اتهام اوکراین به اسلواکی
برای راهاندازی جبهه دوم انرژی
رئیسجمهوری اوکراین اعلام کرد که نخستوزیر اسلواکی به دستور مسکو جبهه دوم انرژی علیه اوکراین را راه انداخته است. به گزارش کائنات و به نقل از شانا، ولودیمیر زلنسکی رابرت فیکو، نخستوزیر اسلواکی، را متهم کرد که به دستور کاخ کرملین «جبهه انرژی دوم» را علیه اوکراین باز کرده است.
اسلواکی به انتقال گاز روسیه از خاک اوکراین وابسته است و تلاشهای دیپلماتیک خود را برای حفظ این جریان از سال ۲۰۲۵ میلادی افزایش داده و در عین حال از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین بهدلیل پافشاری بر امتناع از تمدید قرارداد پنج ساله ترانزیت گاز که پایان سال ۲۰۲۴ میلادی منقضی میشود انتقاد کرده است.
اسلواکی که برای خرید گاز روسیه قراردادی بلندمدت با شرکت دولتی گازپروم دارد در تلاش است مسیر ترانزیت اوکراین را حفظ کند، زیرا با خرید از جای دیگر متحمل ۲۲۰ میلیون یورو (۲۲۸.۷۳ میلیون دلار) هزینه بیشتر برای حملونقل میشود.
کییف بارها تأکید کرده است که قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین را بهدلیل تنشها بین دو کشور ادامه نمیدهد.
فیکو در نشست کمیسیون اروپا در بروکسل که با حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین برگزار شد بر موضع تمدید قرارداد پافشاری داشت و از سویی زلنسکی هم تأکید کرد که به ترانزیت گاز روسیه ادامه نمیدهد.
وی در آغاز یک کنفرانس خبری در براتیسلاوا بدون اشاره به جزئیات گفته بود: ما به لطف رئیسجمهور زلنسکی بهوضوح با بحران گاز روبهرو هستیم.
نخستوزیر اسلواکی همچنین درباره وقوع بحران گازی بهدلیل مخالفت اوکراین با تمدید قرارداد ترانزیت گاز روسیه از خاک خود پس از پایان مهلت قرارداد در سال ۲۰۲۴ میلادی هشدار داد.
نخستوزیر اسلواکی با نزدیک شدن به زمان پایان قرارداد ترانزیت گاز به اروپا از خاک اوکراین و مقابله با بحران گازی کشورش دوم دی راهی مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه شد.
فیکو اعلام کرد: اسلواکی در صورت توقف ترانزیت گاز از یکم ژانویه (۱۲ دی)، اسلواکی اقدامهای متقابلی را علیه اوکراین مانند توقف تأمین برق پشتیبان در نظر خواهد گرفت.
زلنسکی در شبکه اجتماعی اکس (توئیتر پیشین) نوشت: به نظر میرسد پوتین به فیکو دستور داده است که «جبهه دوم انرژی» را علیه اوکراین به بهای منافع مردم اسلواکی باز کند.
اسلواکی میخواهد گاز روسیه را از طریق اوکراین حفظ کند و اعلام کرده است که مسیرهای جایگزین هزینهها را افزایش میدهند و به عملیات ترانزیتی خود آسیب میزنند و باعث میشوند ۵۰۰ میلیون یورو از هزینهها را از دست بدهند.
اوکراین از زمان حمله روسیه به زیرساخت انرژی و شبکه برق این کشور در اواخر سال ۲۰۲۲ که به بسیاری از ظرفیت تولید غیرهستهای آسیب رسانده یا از بین برده، مجبور به واردات برق از چند همسایه خود شده است.
زلنسکی گفت: اسلواکی ۱۹ درصد از واردات برق اوکراین را به خود اختصاص داده است و اوکراین با همسایگان اتحادیه اروپا همکاری میکند تا عرضه برق را تقویت کند.
وی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس نوشت: اسلواکی بخشی از بازار واحد انرژی اروپاست و فیکو باید به قوانین مشترک اروپایی احترام بگذارد.
وزارت امور خارجه اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که نخستوزیر اسلواکی با تهدیدهای بیمعنا برای قطع واردات برق اوکراین از پوتین حمایت میکند.
فیکو از زمان روی کار آمدن در سال ۲۰۲۳ یکی از مخالفان سرسخت اتحادیه اروپا با کمک نظامی به اوکراین بوده است. نخستوزیر اسلواکی پس از گفتگو با مقام کاخ کرملین در مسکو گفت: پوتین تمایل روسیه برای ادامه تأمین گاز به اسلواکی را تایید کرده است، اگرچه این امر پس از پایان قرارداد ترانزیت در عمل غیرممکن خواهد بود.