عضو کمیسیون انرژی مجلس:
راهکار کوتاهمدت
برای برطرف کردن ناترازی وجود ندارد
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سوخت مایع در ۶ ماهه ابتدایی سال ذخیره نشده و این سوخت در این فصل استفاده شده است، گفت: هیچ راهکار خطی کوتاهمدتی برای برطرف کردن ناترازی وجود ندارد و در این زمینه باید ریشهای عمل کنیم.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، مصطفی نخعی به موضوع خاموشیهای زمستانی و تأمین سوخت نیروگاهها اشاره و اظهار کرد: موضوع ناترازی انرژی، موضوعی جدی است که هر ساله جدیتر نیز میشود.
وی افزود: در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ گاز کمتری به نیروگاهها داده شده است و این موضوع بیانگر آن است که سوخت مایع ذخیره نشده و این سوخت استفاده شده است. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نشستهای مختلفی با مسئولان ذیربط برگزار کردیم تا محدودیتی در بخش انرژی ایجاد نشود، اما به هر حال هیچ راهکار خطی کوتاهمدتی برای برطرف کردن ناترازی وجود ندارد و باید امیدوار باشیم که این ناترازیها کاهش یابد.
*لزوم ایجاد تنوع سبد سوخت نیروگاهی
نخعی ادامه داد: اگر دستگاههای اجرایی به تکالیف خود عمل میکردند کار به اینجا نمیرسید. برای مثال راندمان نیروگاهها ۳۰ تا ۳۵ درصد است، در حالی که این راندمان طبق تکالیف قانونی باید به ۵۰ تا ۵۵ درصد برسد، همچنین تنوع سوخت نیروگاهی باید ایجاد شود. بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا در سبد سوخت خود حتی از زغالسنگ نیز استفاده میکنند که این سهم در کشور ما صفر است.
وی با یادآوری اینکه متأسفانه بهرهوری انرژی در کشور پایین و برعکس شدت مصرف انرژی بالاست و این موارد با یکدیگر همخوانی ندارد، گفت: در شرایط کنونی روزانه چند میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل میشود که با توجه به زیرساختهای موجود کار بزرگی است و از شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی برای انجام این کار بزرگ تشکر میکنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی:
مقدار سوخت تحویلی
به نیروگاهها ۴۱ درصد افزایش یافت
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از افزایش ۴ میلیارد لیتری تحویل سوخت مایع به نیروگاهها از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: مقدار سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، ۴۱ درصد رشد داشته است.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، کرامت ویسکرمی اظهار کرد: سطح ذخایر نیروگاهها که ترکیبی از نفتگاز و نفت کوره را شامل میشود، تابعی از پارامترهای مختلف ازجمله مقدار مصرف گاز طبیعی در نیروگاهها، راندمان نیروگاهها، مدیریت مصرف گاز و برق و مقدار سوخت معادل نیروگاهها - ترکیبی از گاز طبیعی و سوخت پشتیبان - است.
وی با بیان اینکه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تأمینکننده سوخت مایع نیروگاهها بهعنوان سوخت پشتیبان است، گفت: از ابتدای امسال تا ۲۳ آذر مقدار سوخت مایع تحویل شده به نیروگاهها ۱۳.۷ میلیارد لیتر بوده است. این رقم در مدت مشابه پارسال ۹.۷ میلیارد لیتر بود. درمجموع از ابتدای امسال تاکنون ۴ میلیارد لیتر سوخت مایع (نفتکوره و نفتگاز) بیشتری به نیروگاهها تحویل شده، در نتیجه مقدار سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، ۴۱ درصد رشد داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی افزود: از ابتدای آذر تا ۲۳ آذر امسال میانگین نفتگازی که روزانه به نیروگاهها تحویل شده، ۴۶ میلیون لیتر بوده و ۲۴ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است، همچنین مقدار نفتکوره تحویلی نیز از ابتدای آذر تا ۲۳ آذر ۲۵ میلیون لیتر بوده و نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۶ درصد افزایش یافته است.
ویسکرمی با بیان اینکه درمجموع آذر امسال ۲۵ درصد سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است، تصریح کرد: تحویل سوخت مایع به نیروگاهها روند افزایشی داشته که ازجمله علل این افزایش، کاهش ذخایر سوخت نیروگاهی در پایان مرداد امسال نسبت به مدت مشابه پارسال بوده است.
وی با بیان اینکه ذخایر نفتگاز نیروگاهی در پایان مرداد پارسال (۱۴۰۲) ۳.۲ میلیارد دلار بوده که این رقم امسال به ۱.۸ میلیارد دلار رسیده که نشاندهنده کاهش ۱.۴ میلیارد لیتر ذخایر نفتگاز نیروگاهی در پایان مرداد امسال نسبت به مدت مشابه پارسال است، افزود: مقدار ذخیره نفت کوره در پایان مرداد ۱۴۰۳، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون لیتر ثبت شد، در حالی که در مدت مشابه پارسال این رقم یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر بوده است و درمجموع در پایان مرداد امسال سطح ذخایر سوخت مایع نیروگاهها که شامل نفت کوره و نفتگاز است یک میلیارد و ۸۵۰ میلیون لیتر کمتر از مدت مشابه سال ۱۴۰۲ بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی کاهش مصرف نفت کوره در نیروگاهها و مصرف میانگین روزانه ۱۱ میلیون لیتری نفتگاز نیروگاهها در فصل گرم سال را ازجمله عوامل کاهش سطح ذخایر نفتگاز نیروگاهها دانست و گفت: اگر شرایطی مهیا میشد تا در فصل گرم سال از نفتکوره در نیروگاهها استفاده کنیم، مقادیر بسیار زیادی از نفتگاز تحویلی به نیروگاهها در مخازن ذخیره میشد.
مصرف نفت صنعت پالایش چین
در سال ۲۰۲۳ به اوج رسید
بر اساس آمارهای بازوی تحقیقاتی شرکت ملی نفت چین، مصرف نفت خام در پالایشگاههای این کشور در سال ۲۰۲۳ میلادی به اوج خود رسید.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، مؤسسه تحقیقاتی اقتصاد و فناوری شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) اعلام کرد که مصرف نفت در پالایشگاههای چین در سال ۲۰۲۳ به رقم ۳۹۹ میلیون تن (روزانه ۷ میلیون و ۹۸۰ هزار بشکه) و اوج خود رسید و انتظار میرود این رقم در سال ۲۰۲۴ میلادی با ۱.۳ درصد افت به ۳۹۴ میلیون تن برسد.
بر اساس آمارهای ارائه بازوی تحقیقاتی سیانپیسی انتظار میرود واردات نفت خام چین امسال به ۵۴۴ میلیون تن برسد، اگرچه بزرگترین واردکننده نفت جهان هنوز یک چهارم واردات جهانی را به خود اختصاص میدهد.
برآوردهای شرکت ملی نفت چین حکایت از این دارد که واردات نفت خام این کشور در سال آینده میلادی در مسیر رسیدن به اوج خود است، زیرا تقاضای سوخت از سوی بخش حملونقل در بزرگترین خریدار نفت خام جهان روند کاهشی را آغاز میکند و به دوره طولانی این کشور آسیایی بهعنوان محرک اصلی افزایش مصرف نفت پایان میدهد.
شرکت ملی نفت چین اعلام کرد: انتظار میرود تا سال ۲۰۳۵، مصرف فرآوردههای نفتی چین با ۲۵ تا ۴۰ درصد افت به سالانه ۲۴۰ میلیون تا ۲۹۰ میلیون تن برسد که این رقم با اوج سال ۲۰۲۳ مقایسه میشود. برآوردهای مؤسسه تحقیقاتی شرکت ملی نفت چین نشان میدهد مصرف بنزین این کشور در سال ۲۰۳۵ میلادی به ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تن در سال میرسد که ۳۵ تا ۵۰ درصد نسبت به سال ۲۰۲۳ کاهش خواهد یافت، زیرا انتظار میرود تا آن زمان خودروهای برقی نیمی از ناوگان خودروی چین را تشکیل دهند. پیشبینی همچنین نشان از این دارد که افزایش تعداد کامیونهایی که با سوختهای جایگزین مانند برق، گاز طبیعی مایع و هیدروژن کار میکنند، تقاضای گازوئیل را به ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تن در سال ۲۰۳۵ میرساند که نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی کاهش ۳۵ تا ۵۰ درصدی را حکایت میکند.