روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۳ دوشنبه ۲۳ مهر - شماره 4692

تهران هنوز در سیاست داخلی لبنان دست بالا را دارد

 سفر اخیر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران به لبنان و بازدید از مناطق جنگ  زده در قلب بیروت، مورد توجه رسانه های اسرائیلی قرار گرفته است.
جورزالیم پست در گزارشی کوتاه در این باره می نویسد:محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران، خلبان هواپیمای روز شنبه به مقصد لبنان بود. این سفر به دلایل مختلفی مهم است. قبل از هر چیز، از لحاظ نمادین مهم است که ایرانی ها با وجود جنگ و (شهید) شدن چند تن از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در سال گذشته، از پرواز به بیروت احساس راحتی کنند. علاوه بر این، تصمیم او برای برعهده گرفتن کنترل هواپیما در بخشی از این سفر، نوعی جسارت و تلاش ایرانیان برای جلب توجه و تبدیل شدن به تیتر اخبار منطقه است.
قالیباف صبح شنبه وارد بیروت شد و با نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان که رئیس امل است و در گذشته نیز با مقامات آمریکایی رایزنی هایی داشته گفت و گو کرد. می توان گفت که نبیه بری اکنون چهره کلیدی و البته قدرت طلبی در ساختار سیاست داخلی لبنان به حساب می آید. او هم یک میانجی خوب در مسائل داخلی لبنان است و هم به دلیل شیعه بودن می  تواند از طرف حزب الله با غرب صحبت  کرده و یا حداقل واسطه قابل اعتمادی باشد. وقتی او با ایران صحبت می کند، به عنوان یکی از اجزای اصلی پارلمان لبنان این کار را انجام می دهد. لبنان رئیس جمهور ندارد و این بدان معناست که بری و همچنین نجیب میقاتی، نخست وزیر، بیشتر مورد توجه قرار می گیرند.
به گزارش رسانه های ایرانی، قالیباف دومین مقام ایرانی است که از زمان آغاز حملات هوایی شدید اسرائیل به این کشور عربی در اواخر ماه گذشته، به لبنان سفر می کند. عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران روز 13 مهرماه برای گفت و گو با مقامات ارشد به لبنان سفر کرد.
قالیباف در بخشهایی از سخنان خود در لبنان گفت: «ایران آماده کمک به لبنان است. پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله سید علی خامنه‌ای را به مردم لبنان ابلاغ کرده‌ام.»
رئیس مجلس ایران همچنین از مناطقی که در بیروت بمباران شده بود بازدید کرد.این از نظر نمادین نیز اهمیت دارد. همه چیز برای نشان دادن نفوذ ایران در لبنان است و مقامات آن می توانند آشکارا از بیروت در بحبوحه جنگ بازدید کنند. تهران در تلاش است نشان دهد که در رویارویی با اسرائیل دست برنده را در اختیار دارد. این کشور در 1 اکتبر 180 موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد و اسرائیل را تهدید کرد که اگر به این حمله پاسخ بدهد با واکنش تند ایران روبه رو خواهدشد. گروه های مورد حمایت ایران در سراسر یوم کیپور حملاتی را به داخل اسرائیل انجام دادند.   ارتش اسرائیل گفت که در مجموع 320 پرتابه از لبنان در این روز مقدس برای یهودی ها پرتاب شده است. این نشان می‌دهد که ایران و متحدانش مانند حزب‌الله، حماس، گروه‌هایی در عراق و یمن همگی مایل بودند اسرائیل را در این روز تهدید  کنند.
ایران معتقد است که حزب الله می تواند در برابر ضربات اسرائیل مقاومت کند و  ایران نیز در کنار آن قرار دارد.  سفر قالیباف تماماً برای نشان دادن چنین چهره شجاعی از ایران در میان حملات هوایی اسرائیل است. توانایی حزب الله در لبنان برای ادامه پرتاب صدها موشک در روز علیرغم تلفات وارد شده به این گروه، نشان می‌دهد که حزب الله زیرساخت های بسیار قوی دارد که برخلاف تصورات، آسیب چندانی هم ندیده است.
قالیباف در بیروت گفت: از مردم این منطقه پرسیدم چه بلایی سرشان آمده است و آنها به بمباران این منطقه توسط رژیم صهیونیستی اشاره کردند در حالی که همگی لبنانی و مسلمان ساکن این منطقه هستند.
مشخص نیست که آیا در جریان گفت و گوهای رئیس مجلس شورای اسلامی ایران با مقام های لبنانی درباره آتش  بس در لبنان هم بحث شده است یا خیر. به نظر می رسد ایالات متحده فکر می کند که ممکن است بتواند به آتش بس دست یابد و حتی قدرت حزب الله را در سیاست لبنان کاهش دهد. سفر ایران و دیدار با بری نشان می دهد که این امر بعید است.
فرستادگان ایالات متحده ممکن است با بری و دیگران در لبنان ملاقات کنند، اما واضح است که ایرانی ها همچنان از نظر سیاسی در همسایه شمالی اسرائیل دست بالا را دارند. اینکه آیا آنها از نظر نظامی نیز دست بالا را دارند، باید دید. ایران برنامه‌ای بلندمدت دارد که شامل تلاش برای تضعیف اسرائیل از طریق جنگ‌های طولانی و فرسایشی در غزه و لبنان است.


 امیرصباحی فرد:
اولویت نیروهای مسلح،
صلح و آرامش در منطقه است
 امیر سرتیپ علیرضا صباحی‌فرد در جمع فرماندهان و کارکنان ستاد این نیرو، گفت: اگر می‌خواهیم کشورمان به اوج عزت و اقتدار برسد باید تمامی سازمان‌ها و اقشار با انسجام، همدلی و تلاش جهادی گام‌های مثبت و ارزنده‌ای در راستای سرافرازی ایران اسلامی بردارند و یقیناً در تمامی عرصه‌ها باید پیشرفت علمی در اولویت باشد.
وی با بیان اینکه اولویت نیروهای مسلح کشورمان صلح و آرامش در منطقه است، اظهار کرد: ایران اسلامی همواره مخالف هرگونه تنش، جنگ و خونریزی در منطقه غرب آسیا است.
فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش با تأکید بر اینکه پیشرفت نیروهای مسلح به‌ویژه پدافند هوایی در حوزه تجهیزات نظامی هیچگاه توقف ندارد، خاطرنشان کرد: برگ برنده کشورمان وجود نخبگان و دانشمندان متعهد، وطن‌پرست با همت مضاعف و تلاش شبانه‌روزی است که موجب شده در برابر ظالمان و یاوه‌گویان ایستادگی کند.
وی گفت: بیگانگان از توانمندی و هوشیاری نیروهای مسلح کشورمان هراس دارند و همین امر بسیاری از نقشه‌های آنان را دچار اختلال محاسباتی کرده است.

تاکید رئیس‌جمهور
بر برنامه‌ریزی خاص برای استان‌ها
 محمد جواد ظریف در دیداری که با حضور معاونین معاونت راهبردی ریاست جمهوری و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی برگزار شد، با اشاره به اهداف مشترک معاونت راهبردی ریاست جمهوری و مرکز پژوهش‌های مجلس، موضوع کنسرسیوم اندیشکده‌ها را از مسائل قابل همکاری نزدیک دو طرف توصیف کرد و گفت: در این کنسرسیوم می‌توان شاهد همکاری موثر مرکز بررسی‌های استراتژیک و مرکز پژوهش‌های مجلس بود تا در نتیجه نظرات مشترکی به مجلس و دولت ارائه شود.
معاون راهبردی رئیس‌جمهور همچنین به موضوع اندیشکده‌های استانی نیز اشاره کرد و گفت: رئیس‌جمهور از ما خواسته‌اند تا برای استان‌ها برنامه‌ریزی خاص داشته باشیم تا آنها بتوانند به صورت مستقل کار را به پیش ببرند زیرا ما نیاز داریم استان‌ها را فعال نگهداریم و نیروهای استانی احساس فراموش‌شدن نداشته باشند.
وی تصریح کرد: نباید الزاما اندیشکده‌ها در تهران فعال باشند و در این زمینه هم میان معاونت راهبردی و مرکز پژوهش‌های مجلس اشتراک نظر وجود دارد، ضمن اینکه این نوع هماهنگی کمک می‌کند تا از تجربیات همدیگر استفاده کنیم.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور:
سفرهای استانی با رویکرد جدیدی
انجام می‌شود
 رهبر معظم انقلاب اسلامی در نخستین دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم درباره سفرهای استانی رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت در توصیه‌ای، مسئولان دولت را به حضور در بین مردم سفارش کردند و گفتند: به این حرف‌ها که اگر سفر استانی کردید بگویند پوپولیسم و عوام‌گرایی است، توجه نکنید، چرا که اطلاع از متن زندگی مردم با کارتابل و گزارش‌های کتبی امکان‌پذیر نیست، حتی اگر گزارش‌های خوبی باشد؛ بنابراین سفر استانی و حضور در بین مردم از جمله روستاها و تصمیم‌گیری بر اساس مشاهدات و شنیده‌ها را دنبال کنید.
محمدجعفر قائم پناه معاون اجرایی رئیس‌جمهور به اهمیت سفرهای استانی رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت اشاره کرده و این‌گونه سفرها را در ارتباط نزدیک بین دولتمردان و مردم مؤثر دانسته و گفته که به‌طورقطع سفرهای استانی رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم به استان‌های مختلف کشور می‌تواند در چارچوب حل سریع‌تر مسائل و مشکلات مردم در استان‌های مختلف کشور تعریف شود.
وی درعین‌حال بر ادامه روند سفرهای استانی رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم تأکید کرد و گفت: به‌طورقطع سفرهای استانی رئیس‌جمهور و اعضای دولت چهاردهم پیگیری و برنامه‌ریزی‌های لازم برای آن انجام و تا پایان مهرماه نهایی می‌شود.
معاون اجرایی رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه روال سفرهای استانی رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم تغییر نمی‌کند‏‌، اظهار کرد: در حال برنامه‌ریزی برای آغاز سفرهای استانی رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت هستیم، اما این سفرها دارای رویکرد جدیدی است و نسبت به قبل تغییر می‌کند و طوری است که مردم خیلی اذیت نشوند.
قائم پناه با اشاره به چگونگی شکل‌گیری سفرهای استانی رئیس‌جمهور، گفت: سفرهای استانی رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت به شکلی خواهد بود که رئیس‌جمهور بین مردم حضور یابد و با اقشار مختلف دیدار کند، اما این طور نخواهد بود که مردم به صورت جمعی در یک جا جمع شوند و منتظر رئیس‌جمهور باشند، شاید این رویه را تغییر دهیم.معاون اجرایی رئیس‌جمهور در پایان خاطرنشان کرد: برنامه‌ریزی برای اولین سفر استانی رئیس‌جمهور انجام شده است و مقصد آن پس از نهایی شدن، اعلام می‌شود.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه