روزنامه کائنات
3

اقتصاد

۱۴۰۳ سه شنبه ۱۷ مهر - شماره 4688

مرکز آمار:

شکاف درآمدی بیشتر شد


 براساس گزارش مرکز آمار ایران، ضریب جینی کشور در سال گذشته با ۰.۰۱۰۲ افزایش به ۰.۳۹۷۹ رسیده و ۴۷.۵ درصد از توزیع درآمدها به دو دهک بالا (۲۰ درصد جمعیت) رسیده است.
ضریب جینی یکی از مهم‌ترین شاخص‌های سنجش نابرابری درآمد در جامعه است. ضریب جینی عددی است بین صفر و یک که در آن صفر به معنی توزیع کاملا برابر درآمد یا ثروت و یک به معنای نابرابری مطلق در توزیع درآمدها است.
مرکز آمار ایران طی گزارشی ضریب جینی خانوارهای ایرانی در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد که براساس آن، این ضریب برای خانوارهای کل کشور ۰.۳۹۷۹ است که در مقایسه با سال قبل ۰.۰۱۰۲ افزایش نشان می‌دهد. همچنین ضریب جینی خانوارهای شهری و روستایی کل کشور به ترتیب ۰.۳۸۲۰ و ۰.۳۵۸۳ است که نسبت به سال قبل به ترتیب ۰.۰۱۲۴ افزایش و ۰.۰۰۶ کاهش نشان می‌دهد.
*کل کشور در سال ۱۴۰۲
براساس این گزارش، سهم بیست درصد کم ­هزینه‌ترین و پرهزینه‌ترین جمعیت به ترتیب ۵.۹۵ و ۴۷.۵۰ درصد و نسبت ده، بیست و چهل درصد پرهزینه‌ترین به ده، بیست و چهل درصد کم هزینه‌ترین جمعیت در کل کشور به ترتیب ۱۳.۹۵، ۷.۹۹ و ۴.۲۰ است. به عبارت دیگر ۲۰ درصد از جمعیت با پایین‌ترین درآمدی جامعه (دو دهک کف درآمدی) تنها ۵.۹ درصد از درآمدهای کشور را در اختیار داشته و در طرف دیگر ۲۰ درصد جمعیتی بالاترین درآمدی جامعه (دو دهک سقف درآمدی) به تنهایی ۴۷.۵ درصد از درآمدهای جامعه را به خود اختصاص داده‌اند. در حوزه توزیع درآمد شاخص­‌های دیگری همچون شاخص تیل، اتکینسون و پالما نیز برای تبیین بهتر وضعیت پردرآمدها و کم درآمدها وجود دارد که شاخص پالما به ۱.۹۵ و شاخص تیل به ۰.۲۷۲۳ رسیده است. همچنین شاخص اتکینسون  ۰.۲۳۴۹ است.
*مناطق شهری
سهم بیست درصد کم هزینه‌ترین و پرهزینه‌ترین جمعیت در مناطق شهری به ترتیب ۶.۶۰ و ۴۶.۵۴ درصد است و نسبت ده، بیست و چهل درصد پرهزینه‌ترین به ده، بیست و چهل درصد کم هزینه‌ترین جمعیت به ترتیب ۱۱.۸۸، ۷.۰۵ و ۳.۸۸ است.
*مناطق روستایی
در مناطق روستایی کشور، سهم بیست درصد کم هزینه‌ترین و پرهزینه‌ترین جمعیت به ترتیب ۶.۸۵ و ۴۳.۸۲ درصد است و نسبت ده، بیست و چهل درصد پرهزینه‌ترین به ده، بیست و چهل درصد کم هزینه‌ترین جمعیت در مناطق روستایی به ترتیب ۱۰.۲۶، ۶.۴۰ و ۳.۶۵ است. همچنین، شاخص پالما ۱.۵۶ و شاخص تیل ۰.۲۱۴۲ است. همچنین شاخص اتکینسون ۰.۱۹۱۹ است.
*شکاف درآمدی در کدام استان‌ها کمتر و بیشتر است؟
براساس این گزارش، در سال ۱۴۰۲ در مناطق شهری کمترین ضریب جینی در استان کرمان (۰.۲۶۲۵) و بالاترین ضریب جینی در استان سیستان و بلوچستان (۰.۴۱۹۸) محاسبه شده است. همچنین در مناطق روستایی کمترین ضریب جینی مربوط به استان کرمان (۰.۲۴۱۳) و بیشترین ضریب جینی مربوط به استان همدان (۰.۳۹۴۸) است.

عضو اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران مطرح کرد؛
سیاست‌های دستوری
 بزرگترین چالش صادرات خشکبار
 عضو اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران با تاکید بر اینکه تعیین سیاست‌های دستوری بر صادرات محصولات کشاورزی بزرگترین چالش صادرات است اظهار کرد: اگر قرار است پیمان‌سپاری ارزی وجود داشته باشد دخالت در قیمت‌گذاری جایز نیست چراکه قیمت را میزان عرضه و تقاضای ارز مشخص می‌کند. باید اجازه دهند که صادرکنندگان با واردکنندگان تعامل سازنده داشته باشند.
به گزارش کائنات، محمد امین حاج کاظمیان، عضو اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران اظهار کرد: بزرگترین مشکل صادرکنندگان بخش کشاورزی، تعیین سیاست‌های دستوری بر صادرات محصولات کشاورزی است. از سال ۱۳۹۷ با موضوع پیمان‌سپاری ارزی و مدل اجرایی شدن سیاست پیمان‌سپاری ارزی، صنعت خشکبار و صادرات بخش کشاورزی با مشکلات عدیده‌ای مواجه شد. از همان ابتدا که سامانه نیما مطرح شد، صادرکنندگان بخش کشاورزی را موظف کردند که ارز خود را در سامانه نیما ارائه کنند. عدم درک صحیح شرایط تحریم مشکلات زیادی را به وجود آورده است.
وی افزود: مگر می‌شود ارز ناشی از صادرات کالای کشاورزی و غذایی را در اختیار واردکنندگان صنایع و صنوف دیگر بگذاریم؟ دنیای تحریم نمی‌گذارد. مگر مالکیت ارز حاصل از صادرات در دنیا با شرکت‌های ایرانی است؟ شرکت‌های خارجی و مشتریان خارجی ما هستند که بر اساس دستورالعمل‌های ما ارز حاصل از صادرات ما را به شرکت‌های خارجی دیگری که می‌توانند تامین‌کنندگان واردکنندگان باشد یا شرکت‌های دیگر واریز کنند.
حاج کاظمیان ادامه داد: از ابتدا مشکل ما این بود که در سامانه نیما مدل و سیستم امنی تعریف نشده بود. صادرکننده واردکننده را در نظر  نمی‌گرفت. بعدها صرافی‌ها وارد سامانه شدند. موضوع مهم دیگر میز موضوع قیمت‌گذاری نرخ ارزی است. دولت‌های پیشین که امیدواریم در دولت جدید اصلاح شود، تعریف صحیحی از نرخ ارز نداشتند. ارزش نرخ ارز در دنیای پیرامون ما چگونه است؟ جز این است که نرخ ارز و ارزش پول ملی ما بر اساس قیمت طلای جهانی مشخص می‌شود؟ قیمت طلا و سکه را در ایران چه کسی مشخص می‌کند؟ بانک مرکزی به چه شکلی روی طلا و سکه قیمت‌گذاری می‌کند؟ همان معادله قیمت‌گذاری قیمت طلا را اگر بررسی کنیم متوجه می‌شویم که قیمت دلار یا یورو حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد قیمت دستوری ارزی است که به صادرکننده تحمیل می‌شود.
وی افزود: این بزرگترین مشکل ما است. مشکلی با موضوع پیمان‌سپاری ارزی نداریم چراکه این از نظر صادرکنندگان حرفه‌ای به معنای کنترل جریان ارزی در کشور توسط دولت است که ارز به چه شکلی در حال تقسیم و هزینه است. اما قیمت‌گذاری آن به چه صورت است؟ در سال ۱۳۹۷ سیاستی در نظر گرفته شده که مدام در حال تغییر آن هستند. برای اینکه این سیاست را اصلاح کنند حالا می‌گویند که با خودروسازان تعامل کنید به این معنا که خودروساز می‌تواند از محل صادرات نسبت به واردات خودرو اقدام کند و این موجب می‌شود که خودروساز به حوزه صادرات خشکبار ورود کند و هم موضوع کیفیت کالای صادراتی را زیر سوال ببرد و هم بر اساس سود بسیار بالایی که واردات خودرو دارد و موضوع انحصاری که صادرات خودرو دارد، با پایین‌ترین قیمت ممکن بازارهای بین‌المللی را تحت الشعاع قرار دهد.
عضو اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران در پایان تاکید کرد: اگر قرار باشد برای صادراتی که تنها روش توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور است مدام محدودیت تعریف کنیم صرفا باید به صادرات نفت تمرکز داشته باشیم که هزینه حمل و نقل بالایی دارد. باید تکلیف پیمان سپاری ارزی و سیاست‌های قیمت‌گذاری مشخص شود. اگر قرار است پیمان‌سپاری ارز وجود داشته باشد، در قیمت‌گذاری آن هیچ دخالتی وجود نداشته باشد چراکه قیمت را میزان عرضه و تقاضای ارز مشخص می‌کند. باید اجازه دهند که صادرکنندگان با واردکنندگان تعامل سازنده داشته باشند. این کار اگر اتفاق بیفتد قیمت ارز کاهشی می‌شود. کافی است که دولت یکبار تصمیم بگیرد به صادرکننده اعتماد کند.

در پایان شهریور ماه سال جاری صورت گرفت؛
رشد ۷۵ درصدی پرداخت تسهیلات
 ودیعه مسکن توسط موسسه ملل
 موسسه اعتباری ملل بیش از ۲۶۳ میلیارد ریال تسهیلات ودیعه مسکن پرداخت کرد. به گزارش کائنات، این موسسه بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به منظور حمایت از مستاجران در جهت تامین واحد مسکونی، در پایان شهریور ماه سال جاری مبلغ ۲۶۳.۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات «ودیعه مسکن مستاجران» پرداخت کرد که نسبت به ماه قبل، ۷۵ درصد رشد را نشان می دهد.
گفتنی است: موسسه اعتباری ملل در شش ماهه اول سال جاری، بیش از ۱.۲۳۴ ملیارد ریال تسهیلات ودیعه مسکن پرداخت کرده است. این گزارش می‌افزاید: متقاضیان محترم برای بهره‌برداری از این تسهیلات می‌بایست ضمن مراجعه به سایت وزارت راه و شهرسازی، یکی از شعب موسسه اعتباری ملل را برای دریافت تسهیلات انتخاب نمایند.

در سال جاری محقق شد؛
رشد ۹ برابری تسهیلات قرض الحسنه اشتغالزایی بانک کشاورزی
 شعب بانک کشاورزی در شش ماهه نخست سال 1403 بالغ بر 14 هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه اشتغالزایی پرداخت کردند که نسبت به مقطع مشابه در سال گذشته 9 برابر رشد داشته است.
به گزارش کائنات، پرداخت تسهیلات قرض الحسنه اشتغالزایی در شعب این بانک با هدف ایجاد اشتغال مولد، فقرزدایی و توسعه پایدار، با تاکید بر ایجاد و توسعه مشاغل کوچک در جوامع روستایی و عشایری، مناطق مرزی و استان های کم برخوردار و با معرفی نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی صورت می گیرد.
بر اساس این گزارش، بانک کشاورزی از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان شهریور ماه با پرداخت این میزان تسهیلات قرض الحسنه، از ایجاد و توسعه بیش از ۱۰ هزار شغل برای اقشار کم برخوردار جامعه حمایت کرده است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه