روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

۱۴۰۳ شنبه ۲۲ ارديبهشت - شماره 4593

برای اولین بار پخش می‌شود؛

وقتی دانشمندان آمریکایی برای مخالفت با یک تئوری اخراج شدند


  مستند «اخراج شده» که امشب از شبکه افق پخش می‌شود درباره دانشمندانی است که در آمریکا مخالف دیدگاه به وجود آمدن جهان به صورت تصادفی بودند و به همین دلیل از دانشگاه‌های آمریکا اخراج شدند.
به گزارش روابط عمومی برنامه، مستند اخراج شده (Expelled) که پیش از این در سال ۸۸ در بخش مستند جشنواره فیلم فجر، از کشور آمریکا، شرکت کرده بود به بررسی نظریه داروین و مخالفان آن می پردازد.
این فیلم مستند ۹۸ دقیقه ای با واکنش های متعددی از طرف رسانه های طرفدار نظام سرمایه داری آمریکا مواجه شد به طوری که به آن جایزه گوجه فرنگی فاسد، داده شد.
مستند «اخراج شده» (Expelled) درباره دانشمندانی است که در آمریکا مخالف دیدگاه به وجود آمدن جهان به صورت تصادفی و یا انتخاب طبیعی بوده‌اند و به همین دلیل از دانشگاه‌های آمریکا اخراج شده اند.
تهیه کننده مستند با بزرگترین داروینیست‌های جهان مثل پروفسور داوکینز به صحبت می نشیند و دلایلشان را درباره اینکه چرا جهان نمی‌تواند یک خالق داشته باشد به چالش می‌کشد.
همچنین کارگردان این مستند با سفر به آلمان و دیدار از کوره‌های آدم سوزی (هولوکاست) و کشتارگاه‌های بیماران روانی، مبادی تفکر نازیسم را به عنوان نمونه‌ای از داروینیسم اجتماعی، طی مصاحبه با محققان این دیدگاه بررسی می کند.
داود مرادیان در این قسمت از برنامه «کافه مستند» میزبان کارشناسان خبره مسایل آمریکاست تا کنار آنها به تماشای این مستند بنشیند و درباره موضوع این مستند با آنها گپ بزند.
این مستند به کارگردانی ناتان فرانکوفسکی و به نویسندگی بن اشتاین محصول سال ۲۰۰۸ آمریکاست که برای نخستین بار با دوبله اختصاصی در برنامه «کافه مستند» از رسانه ملی پخش خواهد شد.
«کافه مستند» برنامه ویژه پخش و گفت‌وگو درباره مستندهای خاص است که هر هفته روزهای جمعه ساعت ۲۱ از شبکه افق سیما پخش می شود. این برنامه محصول گروه مستند شبکه افق است که تهیه کنندگی آن را محمدعلی محمددوست به عهده دارد.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور:
توانمندسازی و حمایت از هنرمندان در اولویت است
  معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: حمایت، پشتیبانی و توانمندسازی هنرمندان صنعتگر در اولویت کاری است.
مریم جلالی روز گذشته (۲۰اردیبهشت) در سفر به کردستان و در جمع صنعتگران استان در سنندج اظهار کرد: هدف ما در جشنواره بین‌المللی صنایع‌دستی و هنرهای سنتی فجر، نمایشگاه بین‌المللی گردشگری و صنایع‌ وابسته و نمایشگاه جهانی اکسپو، تقویت توجه به صنایع‌دستی بود و تلاش شد در استانداری، شهرداری و ادبیات حکمرانی، صنایع‌دستی مطرح شود که به طبع آن هنرمندان هم مطرح شود.
معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور افزود: باید برای توسعه صنایع‌دستی در سه حوزه کاری مدیریت محتوا، اجرایی و عاطفی را مد نظر داشته باشیم.
وی عنوان کرد: همانطور که مهندس ضرغامی تاکید داشتند باید در کنار اماکن میراثی، صنایع‌دستی حضور داشته باشد.
جلالی یادآور شد: ما احتیاج به برنامه‌ریزی و طرح عملیاتی داریم به طوری که تولید، نمایش، آموزش و فروش در یک مکان باشد.
معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور یادآور شد: وزیر کشور شهرداری‌ها را ملزم به اجرای مصوبه برپایی بازارچه‌های صنایع‌دستی در ورودی شهرها کرده است.
وی در ادامه سخنانش بیان کرد: هنرمندان صنایع‌دستی یک خانواده هستند و منافع فردی در خدمت منافع ملی قرار گرفته است.
جلالی گفت: خوشبختانه اقدامات خوبی برای توسعه صنایع‌دستی و حمایت از هنرمندان صنعتگر کردستان در دستور کار قرار دارد.
معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور با بیان اینکه خوشبختانه پس از ٦ سال، شرایط برای بیمه ٣٨٥ هنرمند صنایع‌دستی در کردستان فراهم شد، خاطرنشان کرد: ظرفیت‌های خوبی در حوزه صنایع‌دستی استان وجود دارد که باید بیش از پیش برای رونق و معرفی این ظرفیت اقدامات لازم انجام شود.

10.
در نشست «از کتاب تا پرده نقره‌ای» مطرح شد؛
«آپاراتچی» اقتباسی از داستان یک قهرمان مردمی
کارگردان فیلم «آپاراتچی» در نشست «از کتاب تا پرده نقره‌ای» در نمایشگاه کتاب بیان کرد این فیلم اقتباسی از کتاب روح‌الله رشیدی بر مبنای زندگی جلیل طائفی یک قهرمان مردمی اهل تبریز، است.
نشست «از کتاب تا پرده نقره‌ای» با بررسی فیلم «آپاراتچی» با حضور قربانعلی طاهرفر کارگردان، حسین تراب‌نژاد فیلمنامه‌نویس و مسعود ملکی مجری طرح «آپاراتچی» در سی و پنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.
طاهرفر که اولین تجربه کارگردانی فیلم بلند سینمایی خود را با «آپاراتچی» تجربه کرده است، در ابتدای این نشست گفت: پیش از این تجربه ساخت سریال و تله‌فیلم را داشتم. دکتر روح‌الله رشیدی کتاب «آپاراتچی» را بر مبنای زندگی جلیل طائفی، یک قهرمان مردمی اهل تبریز نوشته که این فرد هنوز در قید حیات است. من از جلیل طائفی برای ساخت «آپاراتچی» کمک گرفتم که در راه خود و ساخت فیلم در دهه ۶۰ ثابت قدم بود. وی در تقابل با تحجر غیردینی و همچنین روشنفکری خودش یک بنیاد سینمایی تک‌نفره است و فیلم خود را به تنهایی به مرحله اکران می‌رساند. درآمدهای فیلم را هم صرف جبهه و جنگ می‌کند.
وی یادآور شد: مجری طرح حمایت ویژه‌ای در ساخت فیلم داشت. کار اقتباسی مبتنی بر ۲ رکن منبع خوب و نویسنده خوب است و آقای تراب‌نژاد این فیلم‌نامه را قریب به ۱۰ بار بازنویسی کرد. در چنین شرایطی مشتاقم مجدد فیلم اقتباسی بسازم، هر چند این ژانر هنوز جایگاه خود را در سینمای ایران باز نکرده است.
سپس حسین تراب‌نژاد درباره روند نگارش فیلمنامه «آپاراتچی» توضیح داد: حدود ۲۰ کتاب را از منظر قابلیت اقتباسی‌بودن به فیلم سینمایی بررسی کردم. کتاب «آپاراتچی» اولین اثری بود که در بین آن کتاب‌ها انتخاب کردم. با چند بار خواندن کتاب تصاویر سینمایی را استخراج کردم و روایت پیوستگی تصاویر را آماده کردم. فضای شهر تبریز و روابط اجتماعی دهه ۶۰ را با کمک دوستانم بازسازی کردم. تخیل من به داستان کتاب اضافه کردم. این داستان ظرفیت ایجاد درام مرکزی ما را داشت و موقعیت جالبی بود که فیلم‌ساز برای ساخت فیلم خودش درگیر ماجراهایی می‌شود.
وی اظهار کرد: هر کتابی قابلیت اقتباس ندارد. من سعی می‌کنم در مرحله اول برای اقتباس از یک اثر مکتوب، یک شخصیت در داستان کشف کنم که انگیزه حرکت در داستان را ایجاد کند. اگر کتاب، تصویر سینمایی به فیلم‌نامه‌نویس ندهد اما انگیزه کافی برای خلق فیلم‌نامه را ایجاد کند، انجام کار ممکن است. ما در «آپاراتچی» بیشتر کار مهندسی در متن را داشتیم که تصاویر سینمایی را به هم پیوند دهیم و زمان فیلم‌نامه بالا بود و چندین بار آن را کوتاه کردیم تا نتیجه کارمان منسجم‌تر شد.
تراب‌نژاد تاکید کرد: مهم است در روایت فیلم به ویژه در فیلم‌های مرتبط با زندگی شهدا، تحریف تأثیرگذاری داشته باشیم. این یک اصل مهم است و شاید بتوان در برخی از سوژه‌ها بنا به ضرورت درام، تحریف اثرگذاری انجام داد.
مسعود ملکی مجری طرح فیلم «آپاراتچی» هم در ادامه این نشست گفت: در تاریخ معاصر ایران به تاریخ فرهنگی و مردمی توجه نشده است. ایده تاریخ شفاهی جبهه فرهنگی انقلاب نطفه «آپاراتچی» را ایجاد کرد.
وی متذکر شد: ناشران حق انتشار خود را می‌فروشند و حق بالایی را دریافت نمی‌کنند. کارگردانان تألیف را به کارهای اقتباسی ترجیح می‌دهند و این عاملی برای کم بودن آثار سینمایی اقتباسی در ایران است.
سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی (ره) برگزار می‌شود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه