اجباری شدن تولید کولرهای با رده انرژی A
و بالاتر از ابتدای زمستان
سازمان ساتبا اعلام کرد با هماهنگی میان وزارتخانههای نیرو و صمت و سازمان ملی استاندارد، مقرر شد از ابتدای دیماه ۱۴۰۲ صرفا کولرهایی تولید شوند که دارای رده انرژی A و بالاتر باشند.
طبق اطلاعیه سازمان ساتبا، در راستای ارتقای بهرهوری انرژی برق در کولرهای آبی با بازنگری استاندارد مصرف انرژی در کولرهای آبی و حذف ۳ رده B,C,D و با هماهنگی میان وزارتخانههای نیرو، صمت و سازمان ملی استاندارد، مقرر شد از ابتدای دیماه ۱۴۰۲ صرفا کولرهایی تولید شوند که دارای رده انرژی A و بالاتر باشند.
بر اساس این گزارش، با هدف کاهش رشد بی رویه مصرف برق کشور از طریق ارتقای بهره وری انرژی در تجهیزات برقی و لوازم خانگی و در جهت ارتقای بهره وری انرژی برق در تولید کولرهای آبی و الکتروموتورهاپیرو، تفاهم نامه مشترکی میان وزارت خانه های نیرو، صمت و سازمان ملی استاندارد در تاریخ ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ مبادله شد و در نتیجه در دولت سیزدهم تاکنون اقداماتی برای ارتقای استاندارد انرژی کولرهای آبی و الکتروموتورها صورت گرفته است.
در گام اول اصلاح استاندارد مصرف انرژی کولرهای آبی پس از ۱۳ سال با حذف سه رده انرژی E,F,G و اضافه شدن سه رده عالی+A+++ ,A++,A به ردههای برچسب انرژی کولرهای آبی، این استاندارد از تاریخ یکم آذرماه ۱۴۰۱ از سوی سازمان ملی استاندارد ایران، اجباری اعلام شد که با اجرایی شدن آن و تولید نشدن کولرهای پرمصرف طی یکسال اخیر، بیش از ۱۸۰ مگاوات تقاضای برق مصرفی کشور کاهش یافته است که در صورت عدم اقدام و نیاز به ساخت این میزان نیروگاه حرارتی، فارغ از هزینه های زیست محیطی و تامین سوخت و آب، هزینه ای بالغ بر ۵۰۰۰ میلیارد تومان بر اقتصاد کشور تحمیل می شد.
اصلاح و ارتقای استاندارد بازدهی انرژی الکتروموتورهای کولری و صنعتی با ابلاغ استاندارد ملی ایران مبنی بر ممنوعیت تولید الکتروموتورهای کولری کم بازده و پر مصرف از تاریخ یکم آذر ۱۴۰۲ اجرایی شده به گونه ای که از این پس الکتروموتورهای کولری صرفاً با رده بازدهیA و بالاتر و الکتروموتورهای سه فاز صنعتی نیز بسته به توان الکتروموتور صرفا با رده انرژی B و بالاتر امکان تولید خواهند داشت.
همچنین در راستای ارتقای بهرهوری انرژی برق در کولرهای آبی با بازنگری استاندارد مصرف انرژی در کولرهای آبی و تغییر روش انجام آزمون و حذف ۳ رده B,C,D استاندارد ملی ایران، با هماهنگی انجام شده میان وزارتخانههای نیرو و صمت و سازمان ملی استاندارد، مقرر شد اجرای ارتقای بهره وری تولید کولرهای آبی از ۳۰ آذرماه ۱۴۰۲ اجباری شود، بنابراین از ابتدای دیماه ۱۴۰۲ صرفا کولرهایی امکان تولید خواهند داشت که حائز رده انرژی A و بالاتر شوند.
با توجه به شرایط فعلی مصرف برق کشور و نقش تاثیرگذار کولرهای آبی با موتورهای پربازده و کم مصرف در کاهش تقاضای برق در ایام اوج بار تابستان، ضروری است اقدامات لازم برای توسعه تولید و استفاده گسترده از الکتروموتورهای پربازده در تولید کولرهای آبی به جد در دستور کار الکتروموتورسازان و کولرسازان کشور قرار گیرد.
صادرات الانجی آمریکا افزایش یافت
صادرات گاز طبیعی مایع (الانجی) آمریکا در نوامبر، به ۷.۹۹ میلیون تن افزایش پیدا کرد که دومین رکورد ماهانه بالا بود.اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد آمریکا در نیمه اول سال ۲۰۲۳، بزرگترین صادرکننده الانجی در جهان بود و بالاتر از قطر و استرالیا قرار گرفت. به گفته تحلیلگران، کارخانههای صادرات جدید که تولیدشان را در سال آینده آغاز خواهند کرد، جایگاه این کشور را تحکیم میکنند.
اطلاعات منتشره از سوی شرکت LSEG نشان داد حجم صادرات نوامبر، کمتر از رکورد صادرات ۸.۰۱ میلیون تن در آوریل و بالاتر از صادرات ۷.۹۲ میلیون تن در اکتبر بود.
تولیدکنندگان الانجی آمریکا همچنان به صادرات به اروپا متمرکز هستند زیرا زمستان در نیمکره شمالی آغاز شده است و محمولههای بیشتری به مشتریان در این مناطق تحویل داده میشود. در نوامبر حدود ۶۶ درصد از کل صادرات الانجی آمریکا به مقصد اروپا بود که در مقایسه با ۶۵ درصد در اکتبر، افزایش داشت.
به گفته تحلیلگران شرکت مشاوره ریستاد انرژی، هوای سردتر از حد معمول در اروپا بعید است باعث بالاتر رفتن قیمتها شود زیرا سطوح ذخیره سازی، بالا مانده است. سطح مخازن گاز در اروپا، در پایان نوامبر، حدود ۹۷ درصد بود.
شرکت ریستاد انرژی در یادداشتی به مشتریانش اعلام کرد: سرما، تقاضا برای گرمایش را افزایش میدهد اما با توجه به فعالیت صنعتی ضعیف و تولید مطلوب نیروی تجدیدپذیر در این منطقه، بعید است در دورنمای بدبینانه تقاضا، تغییری ایجاد کند.
بهای معاملات گاز آمریکا هفته گذشته در هاب هنری، به ۲.۷۸ دلار به ازای هر واحد mmBtu رسید در حالی که در هاب هلند، ۱۳.۵۴ دلار و در آسیا، ۱۶.۳۳ دلار به ازای هر واحد mmBtu بود.
محمولههای کمتری طی ماه گذشته، از آمریکا به آسیا رفتند. صادرات به این منطقه از ۲۰ درصد در اکتبر، به ۱۸.۵ درصد در نوامبر کاهش پیدا کرد اما صادرات به آمریکای لاتین، تغییری نداشت و حدود پنج درصد از کل صادرات بود.
بر اساس گزارش رویترز، جریان گاز به هفت کارخانه بزرگ صادرات الانجی آمریکا در نوامبر، به ۱۴.۳ میلیارد فوت مکعب در مقایسه با ۱۳.۷ میلیارد فوت مکعب در اکتبر، افزایش یافت.
افزایش تعرفه خرید برق از تجدیدپذیرها
بهزودی ابلاغ میشود
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر گفت: تعرفه خرید برق از تجدیدپذیرها افزایش یافته و به زودی ابلاغ میشود. محمود کمانی در همایش توسعه انرژیهای تجدیدپذیر با اشاره به وضعیت تعرفه برق تجدیدپذیرها، اظهار کرد: تعرفه خرید برق از تجدیدپذیرها افزایش یافته و به زودی ابلاغ میشود و این افزایش نرخ برای فعالان انگیزه خوبی ایجاد میکند.
وی با اشاره به وجود ناترازی در برق کشور گفت: احتمال دارد میزان ناترازی در سال آینده پنج درصد افزایش یابد که وزارت نیرو برای کاهش این میزان برنامههای زیادی در زمینه توسعه نیروگاهها دارد.
به گفته وی تابستان امسال پیک اوج مصرف به ۷۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات رسید.
وی با بیان اینکه پیشبینی شده بود تابستان امسال اوج بار به ۷۱ هزار و ۵۰۰ مگاوات برسد که در واقعیت ۲۰۰۰ مگاوات بیشتر از پیش بینی رخ داد، اظهار کرد: این میزان مصرف درحالی بود که میزان تولید به ۶۱ هزار و ۵۰۰ مگاوات رسیده بود که ناترازی ۱۲ هزار را نشان میدهد.
کمانی با بیان اینکه از طرف دیگر تابستان امسال گرما بیشتر از سالهای قبل بود که در مدت ۲ تا سه ماه عمدتا ۱۰ هزار مگاوات ناترازی را رقم زد اما با تلاشهای صورت گرفته شبکه برق پایدار ماند، اظهار کرد: یکی از مواردی که به پایداری شبکه کمک کرد وارد مدار شدن پست ۴۰۰ کیلوولت قم بود که در مدت کوتاهی به مدار آمد و کمک موثری به پایداری شبکه کرد.
وی با بیان اینکه ناترازی گاز هم از عواملی است که تامین برق پایدار را با چالش روبرو میکند، گفت: سالانه ۸۰۰ میلیون متر مکعب گاز در روز تولید می شود درحالی که در زمستانها حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز در بخش خانگی مصرف میشود. این حجم بالای مصرف در بخش خانگی امکان تامین گاز برای نیروگاهها را محدود میکند زیرا نیروگاهها نیاز به ۲۱۰ تا ۲۲۰ میلیون متر مکعب گاز در روز دارند.
رئیس ساتبا افزود: برخی مواقع نیاز گاز نیروگاهها فقط تا ۱۰۰ میلیون متر مکعب تامین میشود که خود این امر شرایط تامین برق را دچار مشکل می سازد. این شرایط چارهای برای نیروگاهها نمیگذارد تا از سوخت مایع بهرهمند شوند تا تامین برق ممکن شود و این موضوع ممکن است احتمال قطعی برق را به همراه داشته باشد. میزان مصرف گاز در بخش خانگی رو به افزایش است و احتمال مدیریت آن در کوتاه مدت فراهم نیست بنابراین چاره کار رفتن به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر است.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه از طرف دیگر نباید فراموش کنیم که با این روند دیگر امکان تامین گاز مسیر نیست و باید به سرعت به توسعه تجدیدپذیرها پرداخت، گفت: برگزاری کنفرانس جهانی کاپ با موضوع مهم کنترل تغییرات آب و هوایی برگزار خواهد شد و مقرر شده تا سال ۲۰۵۰ افزایش دما نباید بیش از ۱.۵ درجه شود و همه کشورها باید برای این موضوع اقدام کنند.