روزنامه کائنات
3

اقتصاد

1402 چهارشنبه 1 آذر - شماره 4490

توسط بانک صادرات ایران محقق شد؛

اعطای وام وام قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری به ۱۱۶ هزار نفر


 ​بانک صادرات ایران از ابتدای سال جاری تا ۲۵ آبان‌ماه ۱۴۰۲، بیش از ۱۱۶ هزار فقره وام قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری به ارزش ۱۶۹ هزار میلیارد ریال پرداخت کرد.
به گزارش کائنات و به نقل از روابط‌عمومی بانک صادرات ایران، پرداخت وام قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری با هدف حمایت از سنت حسنه ازدواج، کمک به تشکیل و تحکیم بنیاد خانواده و کمک به طرح جوانی جمعیت توسط این بانک همچنان به عنوان یک ماموریت ویژه دنبال می‌شود؛ به نحوی که از ابتدای سال جاری تا ۲۵ آبان‌ماه ۱۴۰۲، پرداخت وام قرض‌الحسنه ازدواج و تهیه جهیزیه از ١٣٥ هزار میلیارد ریال فراتر رفت و ۶۴ هزار و ۲۹۶ نفر از این وام بهره‌مند شدند.
همچنین در این مدت، ۳۳ هزار و ۶۱۴ میلیارد ریال وام قرض‌الحسنه فرزندآوری به ۵۱ هزار و ۷۹۸ متقاضی در قالب طرح جوانی جمعیت به متقاضیان پرداخت شده است.
پرداخت وام قرض‌الحسنه ازدواج و تهیه جهیزیه و وام قرض‌الحسنه فرزندآوری در شعب سراسر کشور بانک صادرات ایران با جدیت در حال انجام است و خدمت‌دهی به متقاضیان این وام با تکمیل پرونده متقاضیان سرعت بیشتری خواهد گرفت.

در قالب طرح «نگین امید» صورت می‌گیرد؛
پرداخت ۳ میلیارد ریال وام قرض‌الحسنه
 با کارمزد ۲‌ درصد در بانک سپه
  بانک سپه از طریق افتتاح حساب قرض‌الحسنه پس‌انداز در سامانه امید بانک (بانکداری دیجیتالی و غیرحضوری) در قالب طرح “نگین امید” تا سقف ۳ میلیارد ریال وام قرض‌الحسنه با کارمزد ۲‌درصد به مشتریان پرداخت می‌کند.
به گزارش کائنات و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی بانک سپه، متقاضیان و مشتریان حقیقی بانک سپه برای دریافت وام قرض‌الحسنه می‌توانند به صورت کاملاً غیرحضوری با نصب آخرین نسخه برنامک “امید بانک” از طریق مراجعه به وب سایت http://omidbank.ir بر روی تلفن همراه خود و یا از طریق مرورگر رایانه و ورود به صفحه بانک نسبت به افتتاح “سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز دیجیتال” با استفاده از فرآیند احراز هویت بیومتریک اقدام نمایند.
مشتریان گرامی می‌توانند براساس طرح امتیازی و کارکرد ۱ الی ۱۸ ماه حساب خود از امکان دریافت وام این طرح بهره‌مند گردند و همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر از جزئیات طرح با شماره ۱۵۵۷ (امید بانک) تماس حاصل نمایند.

مدیر عامل بانک رفاه کارگران:
فضای الکترونیک بستر سرمایه گذاری خارجی
 را فراهم می‌کند
  مدیر عامل بانک رفاه کارگران گفت: بانکها نسبت به سایر دستگاه ها در هوشمندسازی پیشرفت های خوبی داشته اند. به گزارش کائنات؛ اسماعیل لله‌گانی؛ مدیر عامل بانک رفاه کارگران در دومین روز دهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک گفت: پول نقد در جیب مردم کم شده چون مردم از کارت های بانکی استفاده می‌کنند، در بانکداری الکترونیک کاستی هایی وجود دارد اما بانک نسبت به سایر دستگاه ها در هوشمندسازی پیشرفت های خوبی داشته است.
وی افزود: شبکه بانکی به دسترسی هایی نیاز دارد تا بتواند فرآیند الکترونیک خود را پیش ببرد، اما بستر الکترونیک در دستگاه های مقابل ایجاد نشده ، بنابراین هماهنگی سایر ارگان ها نیز مهم است.
مدیر عامل بانک رفاه کارگران تاکید کرد: در سمت سرویس دهندگان نیز با محدودیت هایی مواجه هستیم، به عنوان مثال اپراتورها گاهی با قطعی، در شبکه بانکی اختلال ایجاد می‌کنند بنابراین این موضع باید مد نظر قرار بگیرد.
لله گانی تصریح کرد: در دولت سیزدهم بر استفاده از خدمات الکترونیک تاکید شده، برات و سفته الکترونیک نیز باید به طور کل عملیاتی شود. شبکه بانکی در مقایسه با سایر دستگاه ها در حوزه هوشمندسازی بسیار خوب عمل کرده است.
وی افزود: بانکداری سه بعدی می تواند خدمات بهتری ارائه کند، دنیا به سمت متاورس در حال حرکت است و ما نیز باید به آموزش هایی در این حوزه بپردازیم.
مدیر عامل بانک رفاه کارگران اظهار کرد: تامین مالی پروژه ها در فضای مجازی در حال رقم خوردن است، چون در فضای مجازی خبری از تحریم و شعبه نیست، همچنین فضای الکترونیک بستر سرمایه گذاری خارجی را فراهم می‌کند.
وی افزود: مقررات و پولشویی در جهت الکترونیک سازی باید مورد توجه قرار بگیرد، ولی ما نباید از حرکت رو به جلو بترسیم.
لله گانی تصریح کرد: مهاجرت نخبگان و نیروهای متخصص از دیگر مشکلاتی است که با آن مواجه هستیم، چالش بعدی موضوع برخورد یکسان در رفع محدودیت هایی است که وجود دارد، این فضا یک رقابت ناسالم ایجاد میکند به عنوان مثال سقف تراکنش باید برای همه بانک ها یکسان باشد.
وی گفت: در برخی از مواقع نارضایتی ها از شبکه بانکی مربوط به بانک نیست، چون مشکل از اپراتورهایی است که سرویس می‌دهند.

مدیر روابط عمومی و امور مشتریان بانک صنعت و معدن مطرح کرد؛
کاهش تورم و ثبات اقتصادی با استقلال بانک مركزی
  مدیر روابط عمومی و امور مشتریان بانک صنعت و معدن اعلام کرد: روندی که در دولت سیزدهم مورد پیگیری قرار گرفته، در صورت ادامه می‌تواند نتایج مطلوبی را در راستای حفظ ارزش پول ملی حاصل کند.
به گزارش کائنات؛ محمدحسن ترابی، مدیر روابط عمومی و امور مشتریان بانک صنعت و معدن، در حاشیه دهمین همایش سالانه نظام پرداخت تاکید کرد: یکی از مهمترین اقداماتی که می‌تواند به اصلاح و بهبود نظام اقتصادی کشور کمک قابل توجهی داشته باشد، استقلال بانک مرکزی به معنی واقعی کلمه است.
وی افزود: با تحقق این مهم، بانک مرکزی می‌تواند به یکی از مهمترین وظایف خود که نظم بخشی به نظام پولی کشور است جامه عمل بپوشاند و کارآمدی سیستم اقتصادی کشور را افزایش دهد.
ترابی گفت: استقلال بانک مرکزی مدتهاست که مطرح شده، ولی به دلیل مشکلاتی که در تامین مالی کشور وجود دارد، علیرغم میل و رغبت دولت و مجلس دارند، اما هیچ موقع به معنی واقعی عملیاتی نگردیده و عملا بانک مرکزی ابزاری در تسلط دولت‌ها برای تامین مالی است. در نتیجه، استقراض از بانک مرکزی و انتشار پول به منظور تامین کسری بودجه به روشی معمول تبدیل شده البته این موضوع تا حدودی در دولت سیزدهم اصلاح شده است.
مدیر روابط عمومی و امور مشتریان بانک صنعت و معدن افزود: اگر این رویه ادامه یابد بانک مرکزی مستقل، مسئول حفظ ارزش داخلی پول ملی از طریق مقابله با تورم می‌شود. از سوی دیگر نیز با توجه به اینکه عامل اصلی تورم، فشار تقاضا و نقدینگی است، این استقلال باعث خواهد شد که سیاست‌های پولی بانک مرکزی عمدتاً در راستای ایجاد ثبات اقتصادی، ثبات قیمت‌ها و در نهایت پیش‌بینی پذیری اقتصاد برای فعالین اقتصادی می‌‌شود و در این صورت شاهد رونق و رشد اقتصادی خواهیم بود.

مدیرعامل بانک ملی:
بانکداری مدرن نیازمند
استفاده از فناوری‌های جدید است
  مدیرعامل بانک ملی گفت: بانکداری مدرن نیازمند اصلاح ساختار، آموزش نیروی انسانی و الزام بانک‌ها به استفاده از فناوری‌های جدید است.
به گزارش کائنات، ابوالفضل نجارزاده، مدیرعامل بانک ملی در دومین روز دهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک با بیان اینکه مقاومت‌هایی که در مقابل خروج از بانکداری سنتی به مدرن صورت می‌گیرد، گفت: اصلاح ساختار، آموزش نیروی انسانی و الزام بانک‌ها به استفاده از فناوری‌های جدید از جمله مواردی است که برای حرکت به سمت بانکداری مدرن نیاز است.
وی افزود: استفاده از فناوری به ویژه در بخش داده ها در خدمت رسانی بهتر کمک می‌کند، داینامیک نبودن قانون گذاری از جمله مواردی است که باید بانک مرکزی به آن توجه کند بنابراین چالاکی بیشتر در مجموعه همکاران بانک مرکزی به مدرن شدن نظام بانکداری کمک می‌کند.
نجارزاده تصریح کرد: در حوزه قانون گذاری باید نقش‌های جدیدی تعریف کنیم، همچنین وضع قوانین در به کارگیری داده‌های دیجیتال در حوزه پرداخت نیاز به دقت بیشتری دارد. در حوزه بانکداری باز نیز بسیاری از مسائل ابهام دارد و باید قوانین محکم تری وضع شود.
مدیر عامل بانک ملی تاکید کرد: عدم وجود هماهنگی کامل بین ارگان‌های مختلف کشور و موضوع آموزش از جمله مسائل دیگری است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی افزود: فارغ از مقاومت‌هایی که برای تغییر صورت می گیرد باید بدانیم عوض کردن ساختار کار سختی است، اما اگر باوری در بانک‌ها برای تغییر به وجود آمد از بانک مرکزی انتظار کمک خواهیم داشت.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه