روزنامه کائنات
4

جامعه

۱۴۰۲ سه شنبه ۲۳ آبان - شماره 4484

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری:

نگاه مصرفی به وزارتخانه‌های آموزش‌وپرورش و علوم ظلم به آیندگان است


  وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، با اشاره به نگاهی که به اشتباه وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم را وزارتخانه‌های «مصرفی» می‌پندارد، گفت: اگر به میزان ارزش هر انسانی که وزارت علوم و وزارت آموزش و پرورش تربیت می‌کنند، به صندوق این وزارتخانه‌ها واریز شود، خواهیم دید که این وزارتخانه‌ها مصرفی نیستند، بلکه قدرت آفرین و دانش آفرین هستند.
محمد علی زلفی‌گل با حضور در نخستین کنگره بین‌المللی دانشمند شهید حاج حسن طهرانی مقدم و گرامیداشت ۷۰ شهید دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، با تاکید بر اینکه باید نوع نگاه و دیدگاه خود را تغییر دهیم، اظهار کرد: نگاهی در کشور وجود داشته و شاید استمرار دارد که وزارتخانه‌های متولی آموزش و پژوهش و علم را «مصرفی» می‌دانند.  
وی افزود: با دید مصرفی به وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و علوم نگاه می‌کنند که این ظلم به آیندگان است. امیدواریم این نوع نگاه از جامعه ما حذف شود که اگر حذف شود، معلمان و استادان بر سر خواهند نشست.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه وزارت علوم و آموزش و پرورش دانش و متخصص و متبحر تولید می‌کنند، تاکید کرد: ارزش یک نفر مثل طهرانی مقدم چقدر است؟ اینها کجا تربیت شدند و آموزش دیدند؟ خروجی وزارتخانه‌های علوم و آموزش و پرورش این انسان‌های با ایمان و با اخلاق و متعهد و متخصص است. پس باید نوع نگاه خود نسبت به این وزارتخانه‌ها را تغییر دهیم.
زلفی‌گل با بیان اینکه برگزاری این همایش حکایت از این دارد که جمهوری اسلامی به برکت خون شهدا به قدرت سرمشق‌نویسی و مرجعیت علمی و فناوری رسیده است، تصریح کرد: این مسیر را ادامه می‌دهیم. اگر در پی این هستیم که معضل اشتغال جوانان را برطرف کنیم و جوانان ما به موقع بتوانند ازدواج کنند و سر و سامان بگیرند و رونق تولید و مهار تورم داشته باشیم، راهی جز هزینه کردن برای علم نداریم. امروز در رشته‌های مختلف علمی مرجعیت داریم و جمهوری اسلامی از مشق‌نویسی به سرمشق‌نویسی رسیده است.
وزیر علوم در بخش دیگر سخنان خود توضیح داد: نظام مقدس جمهوری اسلامی راحت به دست نیامده است. خون هزاران شهید است که صندلی مدیریت را در اختیار ما قرار داده است. داشتن مسؤولیت در چنین نظامی که برگرفته از خون هزاران شهید است، کار بسیار حساس و سختی است. شهید طهرانی مقدم الگویی در بین شهدای علمی ما است که با خون خود تعهدی را بر گردن ما نهاده است تا حواسمان باشد که قدرت ملی ما در گرو دانش و دین‌داری و علم است.
وی با بیان اینکه شهدای علمی ما و شهید طهرانی مقدم نمونه بارزی از «خودباوری» و «ما می‌توانیم» هستند، افزود: شهید طهرانی مقدم الگوی خودباوری و هویت بخشی برای نسل جوان ما است. یادمان نمی‌رود در دوران دفاع مقدس سیم خاردار هم به ما نمی‌دادند و برای حداقل های خود محتاج بودیم، اما امروز دنیا در عرصه‌های مختلف، قدرت علمی کشور ما را پذیرفته است.
زلفی گل یادآوری کرد: در بدو پیروزی انقلاب اسلامی، اکثر پزشک‌های بیمارستان‌های ما هندی و فیلیپینی و بنگلادشی بودند، اما امروز به لطف و یمن پیروزی انقلاب اسلامی و خودباوری حاکم بر کشور، در عرصه‌های پزشکی توریست سلامت داریم. در رشته‌های مختلف علمی مرجعیت داریم و جمهوری اسلامی از مشق‌نویسی به سرمش نویسی در علم رسیده است. بیش از هزار دانشمند یک درصد بین‌المللی داریم، یعنی کسانی که در رشته خود بیشترین ارجاعات علمی به آنها داده شده است. بیش از ۲۲۴۰ دانشمند دو درصد بین‌المللی داریم. علاوه بر اینها تعدادی دانشمندان یک درصد علوم انسانی هم داریم. امروز خیلی از کتب علمی که دانشمندان ما منتشر می‌کنند، مرجع در دنیا هستند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه جمهوری اسلامی امروزه هیچ تهدیدی را نمی‌پذیرد، تاکید کرد: به برکت خون شهدایی مثل طهرانی مقدم و همه شهدا، امروز نظام جمهوری اسلامی باور دارد از طریق علم، قدرت، ثروت و امنیت و... ایجاد می‌شود. از این رو در جهان برای عالمان و دانشمندان جایگاه خاصی قائل هستند. اگر امروز این مراسم برای این شهید عزیز برگزار شده، هدف این است که ضمن قدردانی و میثاق با خون شهدای عزیز، این پیام را برای جوانان داشته باشیم که مبادا فکر کنیم دیگران برتر و تعیین‌کننده هستند و آنها سرمشق می‌نویسند و ما باید مشق بنویسیم. بلکه ما خودمان سرمشق می‌نویسیم.

یک متخصص عنوان کرد؛
سهم بالاتر کودکان در ابتلا به بیماری‌های فصلی
 یک فلوشیپ بیماری‌های ریه با اشاره به شیوع بیماری‌های تنفسی و گوارشی فصلی در کشور، گفت: کرونا، آنفلوآنزا، RSV، ویروس‌های سرماخوردگی و... این روزها در همه گروه‌ها ایجاد بیماری می‌کنند اما به نظر می‌رسد این روند در کودکان بیشتر باشد.
دکتر سید احمد طباطبایی با اشاره به اینکه با توجه به وارد شدن به فصل سرما، ویروس‌های مرتبط با این فصل هم افزایش می‌یابند، گفت: امسال هم مانند سال گذشته با موج جدیدی از آنفلوآنزا مواجه می‌شویم که به طور کلی جامعه را دربرمی‌گیرد اما، به نظر می‌رسد این روند در کودکان بیشتر باشد. سال گذشته با ترکیب کرونا و آنفلوآنزا مواجه بودیم اما امسال میزان بروز آنفلوآنزا بیشتر از کرونا است.
وی افزود: البته این موضوع به معنای آن نیست که کرونا تمام شده است. این بیماری هنوز هم مبتلایانی دارد که کارشان به بستری شدن می‌رسد؛ البته این افراد عموما سیستم ایمنی تضعیف شده دارند. برخی هم با علائم کمتر مبتلا می‌شوند و بهبود می‌یابند.
او تاکید کرد: عفونت‌های دیگری مانند RSV و ویروس‌های سرماخوردگی با توجه به فعالیت مدارس و ... نیز در کودکان دور از انتظار نیست اما این موارد فصلی است و عارضه کمتری ایجاد می‌کند.
طباطبایی گفت: این درحالی است که آنفلوآنزا می‌تواند در افرادی که بیماری زمینه‌ای یا نقص سیستم ایمنی دارند سبب عفونت ریه‌ای شود که منجر به تخریب بافت ریه، پنومونی نکروزان، تجمع چرک در فضای جنب (ذات‌الجنب) و ... می‌شود و اکثرا در بیمارستان‌ها بیمارانی با این علائم بستری هستند.
وی با تاکید بر اهمیت رعایت نکات بهداشتی،‌ تصریح کرد: بویژه کسانی که مبتلا می‌شوند نباید در مجامع حضور یابند چون راهی برای انتقال بیماری به سایرین می‌شوند. ماسک زدن در این شرایط به شدت توصیه می‌شود.
این فلوشیپ بیماری‌های ریه با اشاره به ادعایی که برخی می‌گویند زدن ماسک سبب تنگی نفس می‌شود، اظهار کرد: علم نتوانسته این موضوع را ثابت کند چون از نظر انتقال اکسیژن به ریه، وجود ماسک مشکلی ایجاد نمی‌کند، مگر اینکه فرد ماسکی بزند که از ورود و خروج هوا جلوگیری کند که این نوع ماسک هم عموما در دسترس همه افراد نیست. از طرفی اینکه بگویند ماسک زدن سبب می‌شود سردرد بگیرند به نظر می‌رسد مسائل روانی باشد.
او تاکید کرد: مطالعات زیادی نشان داده است که زدن ماسک باعث افزایش سطح گاز کربنیک خون و کاهش اکسیژن خون نمی‌شود؛ هرچند گاهی شاید افراد دچار مسائل روحی و جسمی شوند و علی‌رغم نیاز به زدن ماسک نتوانند از ماسک استفاده کنند که در این صورت باید سعی کنند از خانه خارج نشده و در معرض سایرین قرار نگیرند.
دبیر بورد ریه اطفال کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا،‌ اظهار کرد: البته استفاده از ماسک در کودکان زیر دو سال از آنجایی که ممکن است سبب انسداد مسیر هوایی شود، توصیه نمی‌شود. این کودکان را هم در صورت ابتلا باید دور از تماس با افراد سالم قرار داد تا بهبود یابند.
وی افزود: برخی از آنتروویروس‌ها در فصل پاییز علائم گوارشی ایجاد می‌کنند هرچند که ابتلا به کرونا و آنفلوآنزا هم می‌تواند علائم گوارشی در کنار علائم تنفسی داشته باشند. با این حال آنتروویروس‌ها و روتاویروس‌ تمایل بیشتری به ایجاد مشکل در دستگاه گوارش دارند. با اینکه مشکلات گوارشی هم وجود دارد اما به اندازه ویروس‌های تنفسی نیست.
طباطبایی درباره پیش‌بینی بروز بیماری‌های تنفسی تا پایان سال جاری،‌ اظهار کرد: به نظر می‌رسد امسال پوشش واکسن آنفلوآنزا خیلی کامل نبوده است و واکسن داخلی هم برای افراد بالاتر از ۱۸ سال است و امیدواریم با وارد کردن مقدار بیشتری واکسن آنفلوآنزا سطح ایمنی بیشتری در جامعه ایجاد کنند.
وی در خصوص شرایط تزریق واکسن آنفلوآنزا در کودکان، توضیح داد: کودکان از ۶ ماهگی می‌توانند این واکسن را تزریق کنند و اگر کودکی برای اولین بار بخواهد واکسن بزند تا سن ۹ سالگی توصیه می‌شود که دو دز واکسن با فاصله یک ماهه بزند.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه