یک عضو دیگر بریکس مشتری نفت روسیه شد
روسیه با هدف متنوع کردن خریداران، نخستین محموله نفت خود را به برزیل ارسال کرد. روسیه پس از تحریم اروپایی و مکانیزم سقف قیمت که دسامبر گذشته به تلافی جنگ در اوکراین، از سوی گروه هفت روی صادرات نفت این کشور اعمال شد، برای صادرات نفت، به شدت به هند و چین متکی شده است.
برزیل مانند هند و چین، از اعضای گروه بریکس است. این دو کشور آسیایی از زمان آغاز جنگ در اوکراین، به خریداران بزرگ نفت تخفیفدار روسیه تبدیل شدهاند.
برخلاف هند و چین، برزیل تولیدکننده و صادرکننده بزرگ نفت است و به ندرت برای نیازهای پالایشی داخلی، نفت وارد میکند.
طبق اعلام منابع آگاه و آمار کشتیرانی، شرکت لوکاویل روسیه، ۸۰ هزار تن نفت واراندی را در کشتی استراتوس آئورورا از بندر مورمانسک به پایانه مادره دِ دیوس در برزیل ارسال کرده است.
بر اساس گزارش رویترز، گرید نفتی واراندی، یک نفت شیرین سبک است و گریدهای نفتی دیگر روسیه، در ماههای اخیر، عمدتا به هند و چین ارسال شده است.
تغییر ساعت ادارات با مصرف برق چه کرد؟
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفت: بر اساس پیش بینی مرکز ملی راهبری شبکه برق کشور میزان مصرف برق به ۶۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات خواهد رسید.
مصطفی رجبی مشهدی با بیان اینکه میزان مصرف برق با توجه به رسیدن به میانه شهریور روند کاهشی پیدا نکرده است، اظهار کرد: با کاهش دمای نسبی هوا میزان مصرف برق در کشور کاهش چندانی پیدا نکرده است، وی اظهار کرد: شبکه برق پایدار و همچنان نیازمند همراهی مشترکان است.
وی با اشاره به میزان تقاضای برق در آخر هفته گذشته گفت: میزان تقاضای مصرف برق کشور به ۶۰ هزار مگاوات رسید که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته که عددی معادل ۵۲ هزارو ۸۰۰ مگاوات بود میزان ۷۲۰۰ مگاوات افزایش را نشان میدهد که برای نیمه دوم شهریور عدد بزرگی است. وی با بیان اینکه تغییر ساعت ادارات توانست در میزان مصرف برق تاثیر گذار باشد و ما موفق شدیم از هدف گذاری ۱۰۰۰ مگاواتی کاهش مصرف ادارات به ۸۵۰ مگاوات آن برسیم. وی اظهار کرد: علیرغم خنک شدن نسبی هوا در برخی نقاط کشور، اما برخی مناطق شمالی و جنوب کشور هنوز گرمای پایدار دارند و مصرف برق بالاست که از مردم تقاضا میشود از صرفهجویی در مصرف برق غفلت نکنند و در ساعتهای اوج مصرف که از ساعت ۱۱ تا ۱۷ و ۱۹ تا ۲۲ است کماکان مدیریت مصرف برق را رعایت نمایند و در تنظیم دمای وسایل سرمایشی برروی دمای آسایش و ۲۵ درجه دقت داشته باشند.
سخنگوی صنعت برق گفت: در برخی نقاط کشور که هوا خنکتر شده است مردم میتوانند حتی کولرها را خاموش کنند و با این کار به تامین برق پایدار مناطق گرمسیری که فوقالعاده گرم است، کمک خواهد شد.
معاون پژوهشی مرکز ملی مطالعات آب اتاق بازرگانی ایران مدعی شد؛
سدها به کمک آب نیامدند
معاون پژوهشی مرکز ملی مطالعات آب اتاق بازرگانی ایران گفت: عوارض سوء احداث سدها وجود دارد و موجی از نگرانی را ایجاد میکند، امیدواریم در برنامههای آب برای رفع آن تدبیر اندیشیده شود.
عباس کشاورز درباره مزایا و معایب احداث سد اظهار داشت: سد از مواردی است که بشر در طول تاریخ هر زمان توان و سرمایه و مدیریت داشته اقدام به احداث کرده است، در ایران شاهدیم که بندهای قدیمی مثل امیر وجود داشته، بنابراین بشر همواره تلاش میکند آب را تقاضا تنظیم کند، باید تقاضا را در کشت محصول و یا بهرهبرداری و شرب و صنعت با آب تنظیم کنیم و این موضوع از نظر اقتصادی فعالیت ما را محدود میکند، در تمام دنیا نیز بدنبال ذخیره کردن آب هستند تا برنامههای بلندمدت برای استفاده داشته و یا با نظم تقاضا را تطبیق دهند.
وی افزود: برای کشور ما که به لحاظ بارندگی محدود است و از طرفی فصل طولانیمدت خشک و بدون بارندگی داریم و اگر با اروپا یا آسیای جنوب شرقی و استوا مقایسه کنیم که در طول سال بارندگی دارند و درجه حرارتشان نوسان زیادی ندارد، سد میتواند تاثیر مثبت داشته باشد، در کشور ما تغییرات اقلیمی و جاری شدن آب در رودها متغیر است، خیلی کشورها مثل ترکیه، مصر، امریکا و پاکستان نیز همین شرایط ما را دارند یعنی زمانی باران و گرما دارند و باید زندگی را با آب نتظیم کنند بنابراین آب را ذخیره میکنند، در گذشته که امکانات کم بود و بصورت استخر و حوضچه کوچک ذخیره میکردند تا اینکه بشر به تکنولوژی سد دسترسی پیدا کرد، در هر حال سدهای مدرن و بزرگ از اواخر دهه ۳۰ در کشور ما رواج یافت و هنوز هم متاسفانه ادامه دارد.
معاون پژوهشی مرکز ملی مطالعات آب اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: موضوع این است که در کشور ما و کشورهای مشابه ما بخش عمده منابع آب از منابع زیرزمینی است این آب از روانآبهای سطحی و سیلابها تغذیه میشوند، زمانی که ما در مسیر رودخانه سد احداث میکنیم فرصت تغذیه آب زیرزمینی را میگیریم و یکی از دلایل بحران آب زیرزمینی و اتفاقات ناگواری که در کشور رخ داده و در آینده هم اگر تدبیر نکنیم تشدید خواهد شد احداث سد در مسیر رودخانههایی است که آبهای زیرزمینی را تغذیه میکنند. وی ادامه داد: مسئله دیگر اینکه عمدتا با احداث سد به اکوسیستم زیر سد توجه نکردیم و بر مبنای دیدگاه اقتصادی و مصرف آب سعی کردیم همه آب را برای خودمان برداریم و این باعث شد مسیر رودخانهها، تالابها، دریاچهها و بدنههای آبی که در مسیر و یا انتهای رودخانه بوده تخصیص آب نداشته باشند و باعث بروز پدیدههای زیست محیطی ناگوار شود و از جمله یکی از دلایلی که ما محیط زیست را از دست دادیم و پوشش گیاهی ضعیف شده و شاهد ریزگرد هستیم به دلیل بیتوجهی به تامین و پیشبینی و تخصیص حقابههای زیست محیطی و محاسبه ظرفیت سد است. ما برای زنده بودن رودخانه، تالاب و دریاچه که در انتهای رودخانه است آبی باقی نگذاشتیم، گرفتاریهایی مثل دریاچه ارومیه، شادگان، بختگان و گاوخونی همه ناشی از این بیتوجهی است.
کشاورز بیان داشت: علیالاصول سد باید توانایی تنظیم آب با پیشبینی ریسک را برای ما داشته باشد یعنی اگر امسال سدی داریم که از آن آب برمیداریم اگر سال بعد خشکسالی شد باید به ما کمک کند، اما سدهای ما این خصوصیت را ندارند یعنی سالی که مثل ۸۷ و یا ۱۴۰۰ خشکسالی میشود ما در خوزستانی که بیشترین سد و ظرفیت داریم تقریبا دچار مصیبت میشویم و سدها قدرت مدیریت و تعادل تقاضا را ندارند، سد مخزنی است که باید ایجاد اطمینان کند زمانی که سیل بود و آب جاری بود ما نگران بودیم تابستان آب نداشته باشیم با احداث سد هم همچنان باید نگران باشیم که سال بعد هم دچار خشکسالی شویم.
وی گفت: موضوع دیگر در زمینه احداث سد اینکه در مورد پر شدن مخازن سدها بخاطر عدم حفظ پوشش گیاهی و تثبیت خاک حوزههای آبخیز تدبیر نکردیم شاید دنیا هم تدبیر نکرده و این موضوع عمر و حجم نفوذ سدها را کم میکند، غیر از مسائل سازهای و حجم رسوب که بار مرده سنگینی است حجم مفید را هم کم میکند و این آثار منفی است که باید همزمان و حتی قبل از احداث سد در نظر گرفته شود، سد سازه گران است و مردم و سیاست به آنها متکی است و اگر به آسانی حجم آنها را از دست بدهیم سخت است. معاون پژوهشی مرکز ملی مطالعات آب اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: بهرحال آبخیزداری بسیار ارزانتر و آسانتر میتوانست انجام شود و حتی اگر اجرا میشد شاید ضرورت نداشت که آب رها شود و ما آن را با بهای سنگین جمع کنیم، طبیعت مازاد آب را به صورت آب زیرزمینی تخلیه میکرد و یا اینکه در چشمهها روان بود و پدیده خشن و گرم شدن زمین و فرستایش خاک و تبخیر را هم نداشتیم، در اغلب مخازن سدها حجم زیادی آب تبخیر میشود و در این رابطه هیچ تدبیری اندیشیدن نشده است. در هر حال عوارض سوء احداث سدها وجود داشته و موجی نگرانی است، امیدواریم در برنامههای آب برای رفع آن تدبیر اندیشیده شود.