روزنامه کائنات
4

جامعه

1402 يکشنبه 28 خرداد - شماره 4381

در ستایش عدالت

 محمد رسولی- طول عمر عدالت، به میزان طول عمر آفرینش انسان است؛ چرا که حسن ذاتی عدالت از روز اول خلقت برای بشر قابل درک بود. همه نخبگان فکری، صاحبان اندیشه و ادیان الاهی به‌ویژه دین اسلام، بر تحقق عدالت در همه ابعاد زندگی تأکید فراوان دارند؛ امّا هیچ¬گاه بین نخبگان و مکاتب فکری در مفهوم عدالت، روش¬ها و راه¬های تحقق آن، توافقی حاصل نشده است.
یکی از مهمترین و پربحث‌ترین مسائل اجتماعی در طول تاریخ، عدالت بوده است. تمام بشر و فطرت انسان، عدالت را به عنوان یک ارزش والای انسانی شناخته است، اما اندیشمندان در خصوص چیستی آن به یک نظر واحد نرسیده‌اند. این موضوع باعث شده است که در خصوص شئون مختلف عدالت نیز، اختلاف نظرهایی پدید آید. برای مثال در خصوص چیستی و نیز، نحوه اعمال عدالت اقتصادی، عدالت اجتماعی، عدالت سیاسی، عدالت آموزشی و ... اختلاف نظرهای فراوانی وجود دارد. بنابراین به نظر می‌رسد که برای بررسی چیستی و نحوه اعمال عدالت اقتصادی –که موضوع این نوشتار است-، ابتدا باید، در تعریف از عدالت تامل نمود و به اشتراک رسید. به عنوان مثال هیتلر معتقد بود که قوم برتر باید برتری خود را بر قوم پایین‌مرتبه اعمال کند. با این منطق ، نابود کردن یک ملت، خللی در رویه خلقت ایجاد نمی‌کند و در این صورت، هر چیزی بر سر جای خود قرار دارد. از دیدگاه دیگر، مطابق با فرمایش امام علی (علیه‌السلام)، عدالت یعنی اشیاء در جای خود مستقر باشند. اندیشمندان غربی نیز در دوره‌های مختلف، تعاریف مختلفی را برای عدالت ارائه نموده‌اند؛ پذیرش هر یک از این تعاریف در حوزه اقتصادی منجر به ایجاد سازوکارهای خاصی می‌شود که لزوما با سایر تعاریف متفاوت است.
یکی از مهم¬ترین آموزه‌های اسلام در همه ابعاد زندگی که در متون دینی فراوان از آن سخن به میان آمده است، عدالت است.
عدالت و جنبه­ های مختلف آن به خصوص از منظر اقتصادی در دین اسلام بسیار موردتوجه قرارگرفته است. در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نیز از همان ابتدا عدالت و ایجاد عدل و قسط از اهداف مهم انقلاب برشمرده شده و همواره توجه به عدالت در کنار سایر امور مورد تأکید بوده است. در سال­ های اخیر دشمنان انقلاب با توجه به آسیب­ هایی که در زمینه عدالت به رغم تلاش مستمر دست اندرکاران وجود دارد, چالش­ های اقتصادی برای کشور در این زمینه ایجاد کرده­ اند که به علت اهمیت موضوع, چالش­ ها در حال تبدیل شدن به آسیب­ های امنیت ملی هستند. در این رابطه فقدان یک الگوی مدون که بتواند با استفاده از ظرفیت­ های عدالت اقتصادی بر چالش­ های این مقوله غلبه کرده و به تحقق اهداف تعیین شده منجر شود, عامل پدید آمدن این مخاطرات بوده است.
یکی دیگر از تعاریف عدالت، رعایت مساوات برای همگان است. بدین معنی که همه افراد باید به فرصت‌های یکسان دسترسی داشته باشند؛ اما برخی از این فرصت‌ها یکسان نیست که بتوان آن را در اختیار همگان قرار داد.


رئیس کمیسیون سلامت عنوان کرد
۳۰درصد منابع آب استان تهران صرف شرب می‌شود
 رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران گفت: اگر در حوزه کشاورزی صرفه‌جویی شود بسیار راهگشا خواهد بود و در شرایط فعلی به مردم پایتخت کمک می‌کند.
مهدی پیرهادی با اشاره به مشکل کم آبی در تهران، اظهار کرد: متأسفانه در چند سال اخیر کم آبی به موضوع چالش برانگیز کشور و تهران تبدیل شده و میزان بارندگی ها کاهش قابل توجهی داشته است.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه کاهش بارندگی زنگ خطر و هشدار برای مدیران و شهروندان بوده است، یادآور شد: با توجه به اینکه کم‌آبی منجر به توسعه بیابان‌ها، فرونشست زمین، ایجاد گرد و غبار و تهدید سلامتی مردم می‌شود و به نوعی زنجیره‌ای از مسائل شکل می‌گیرد، باید کم‌آبی به صورت ریشه‌ای بررسی و حل شود. وی با تأکید بر نقش وزارت جهاد کشاورزی در مدیریت مصرف آب، خاطرنشان کرد: هوشمندسازی اقدامات در حوزه کشاورزی باید سرعت بیشتری بگیرد؛ استان تهران از گیاهان و تولیدات آب بر استفاده می‌کند و بهره‌گیری از روش غرقابی را همچنان در تهران شاهد هستیم به طوریکه ۶۰ درصد از آب استان در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود. پیرهادی با بیان اینکه کمتر از ۳۰ درصد آب در استان صرف شرب می‌شود، گفت: اگر در حوزه کشاورزی صرفه جویی شود بسیار راهگشا خواهد بود و به مردم پایتخت کمک خواهد کرد. وی با اشاره به جمعیت‌پذیری شهر تهران، یادآور شد: باید ببینیم که تهران برای چه جمعیتی تعریف شده است؛ اگر جمعیت استان تهران با ۲۰ میلیون نفر به ۴۰ میلیون نفر برسد، این پرسش مطرح می‌شود که آیا ظرفیت این میزان جمعیت را دارد؟ بر اساس گزارش سایت شهر، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران با اعلام اینکه پایتخت ۱۲ میلیون نفر جمعیت روزانه دارد و باید دید که توان و کشش جمعیت بیشتر را خواهد داشت یا خیر؟، گفت: ما در آب، انرژی، حمل و نقل و آلودگی هوا با چالش روبه‌رو هستیم و این نشان می‌دهد که تهران بیش از این ظرفیت ندارد .

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه