روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

۱۴۰۱ سه شنبه ۳ خرداد - شماره 4135

کائنات از اوضاع این روزها سینما گزارش می‌دهد؛

از گیشه ناامید کننده تا اکران فیلم‌های جدید

 بنیامین صادقی- تداوم فروش پایین فیلم‌های در حال اکران باعث نگرانی کارشناسان و اهالی سینما از آینده سینمای ایران شده است. این در حالی است که اردیبهشت ماه ۵ فیلم جدید به چرخه اکران اضافه شد که شامل ۲ فیلم کمدی بود و از فروردین ماه نیز فیلم کمدی «سگ‌بند» اکران خود را آغاز کرده بود.
در مجموع آن‌چه باعث نگرانی شده است رقم پایین فروش و کاهش چشم‌گیر مخاطبان نسبت به فروردین ماه بوده است. بر اساس آمارهای رسمی رقم گیشه سینماها در ماه دوم سال، ۳۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان بود که این رقم در نتیجه اکران در ۵۳ هزار و ۵۰۰ سانس رقم خورده است. همچنین تعداد مخاطبان سینمای ایران در این ماه، با افت حدودا ۴۰۰ هزار نفری به نسبت فروردین‌ماه، به ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر کاهش یافت.
در نگاه کلیشه‌ای، تقریبا تمامی ماه‌های سال در مقابل فروردین‌ماه، از فروش پائین‌تری برخوردار هستند اما آن‌چه سبب می‌شود چنین نگاهی به اردیبهشت امسال وجود نداشته باشد را می‌توان از ۳ زاویه مورد بررسی قرار داد.
* افزایش فیلم‌های کمدی
در نگاه نخست، باید به این حقیقت اذعان داشت که اکران نوروزی امسال، روند نرمال و معمولی نداشت. تنها یک فیلم صرفا کمدی روی پرده بود که همین کمبود آثار کمدی سبب شد تا تعداد مخاطبان سینمای ایران در نخستین‌ماه سال، به ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر هم نرسد. بنابراین وقتی در هفتم اردیبهشت‌ماه، کمدی انفرادی با بازی رضا عطاران به روی پرده رفت و در بیست‌وهشتم این ماه نیز فصل دوم چند می‌گیری گریه کنی، این انتظار وجود داشت که با تداوم اکران سگ‌بند، لااقل میزان فروش بهتری به نسبت فروردین‌ماه نصیب سینمای ایران شود که این اتفاق رخ نداد.
* تعطیلی‌های عیدانه
نگاه دیگر به میزان تعطیلی‌های اردیبهشت‌ماه برمی‌گردد. تعطیلات عیدفطر امسال به‌واسطه ۳۰ روزه بودن ماه مبارک رمضان، شامل ۴ روز پایانی هفته بود که سبب گسیل جمعیت بسیاری به سالن‌های سینما شد. این اتفاق سبب شد تا دومین ماه سال که همواره دربردارنده اکران دوم عید است، این تصور را رقم بزند که اردیبهشت امسال بسیار پربارتر از اردیبهشت‌ماه سالیان دیگر باشد اما در کمال تعجب، چنین استقبال کم‌رمقی رقم خورد.
* نمایش ۵ فیلم تازه‌نفس در اردیبهشت ماه
نگاه سوم به نمایش فیلم‌های خوب در اردیبهشت امسال برمی‌گردد. از هفتم اردیبهشت‌ماه، دو فیلمی به روی پرده رفتند که هر یک داعیه فتح گیشه را داشتند. کمدی انفرادی که در سودای فروش ۱۲۰ میلیارد تومانی است و لامینور مهرجویی که پس از طی حواشی متعدد، انتظار یک گیشه بسیار پررونق از آن می‌رفت. فیلم اجتماعی مغز استخوان با بازیگرانی شناخته‌شده نیز این انتظار را به وجود آورد که استقبال خوبی از این فیلم به عمل خواهد آمد.
از ۲۱ اردیبهشت نیز فیلم مجبوریم که یکی از پربازیگرترین پروژه‌های سال است، نمایش داده شد. دومین فصل از کمدی خاطره‌انگیز چند می‌گیری گریه کنی نیز در ۲۸ اردیبهشت به روی پرده رفت تا ترکیب فیلم‌های جدید نمایش در ماه دوم سال، تماما در خدمت گیشه و فروش بیشتر باشد. تجمیع این فیلم‌های تازه‌نفس با آثار اکران نوروز که همچنان مخاطب داشتند سبب شد تا این‌گونه تصور شود که فروش اردیبهشت امسال، بسیار پررونق‌تر از فروردین خواهد بود.
فروش ۲۹ میلیاردی ۲ فیلم از مجموع ۳۹ میلیارد
وخامت این فروش زمانی بیشتر می‌شود که ببینیم ۲۰ میلیارد از ۳۹ میلیارد فروش این ماه، در تملک کمدی انفرادی قرار دارد. یعنی بیش از نیمی از فروش کل، تنها توسط یک فیلم محقق شده و ۱۱ فیلم دیگر، روی هم ۱۹ میلیارد تومان فروش داشته‌اند.
۹ میلیارد از این ۱۹ میلیارد نیز توسط سگ‌بند محقق شد تا سهم ۱۰ فیلم اکران اردیبهشت‌ماه، ۱۰ میلیارد تومان باشد بنابراین ناگفته پیداست که این ۱۰ فیلم، تا اینجای کار با شکست اقتصادی مواجه شده و افزایش بهای بلیت و افزایش ۵۰درصدی مبلغ آن نتوانست به عنوان یک راهکار، به نجات فیلم‌ها بیانجامد.
دورنمای این اوضاع در شرایطی همچنان تاریک است که خردادماه، هیچ‌یک از امتیازهای فروردین و اردیبهشت را به خود نمی‌بیند. نه قرار است به این اندازه فیلم مخاطب‌پسند جدید به روی پرده برود و نه خبری از اعیاد و تعطیلی‌های زیاد متاثر از اعیاد است. خردادماه نه‌تنها از این امتیازها برخوردار نیست بلکه به‌واسطه ایام عزاداری روزهای میانی ماه، گرم شدن هوا و آغاز امتحانات دانش‌آموزان و دانشجویان، چشم‌انداز نگران‌کننده‌ای را برای سینمای ایران هدف قرار داده است.
این نگرانی از آغازین روزهای سال قابل حدس بود که می‌شد برای رهایی از این وضعیت، تدابیر ویژه‌ای در نظر گرفت که ساده‌ترین آن، افزایش روزهای نیم‌بها است که متاسفانه این تدبیر، لحاظ نشده است. در حال حاضر، تنها برگ برنده و آب حیاتی که برای سینمای ملی اندیشیده شده، اکران فیلم‌های جدید است که با توجه به تجربه اردیبهشت‌ماه، متوجه می‌شویم که این فرمول، به‌تنهایی نمی‌تواند راه نجات سینمای ما باشد.
* فیلم‌هایی که خردادماه به چرخه اکران اضافه می‌شوند
در همین حال دست‌اندرکاران فیلم‌های «هناس»، «علفزار»، «سلفی با دموکراسی» که در روزهای آینده به نمایش درمی آیند، جزییاتی را از فیلم‌هایشان منتشر کردند.
«علف‌زار» به تهیه‌کنندگی بهرام رادان و کارگردانی کاظم دانشی برای اولین بار در جشنواره فجر سال گذشته به نمایش درآمد و در ۱۳ رشته نامزد دریافت سیمرغ شد و ۴ سیمرغ بلورین و یک دیپلم افتخار را از این رویداد سینمایی دریافت کرد، از فردا 3 خرداد ماه به نمایش عمومی درمی‌اید.
پژمان جمشیدی، سارا بهرامی، ستاره پسیانی، ترلان پروانه، صدف اسپهبدی، مهدی زمین پرداز، عرفان ناصری، یسنا میرطهماسب، مائده طهماسبی، رویا جاویدنیا، الهه اذکاری، متین حیدری نیا، محمد معتضدی ، ستایش رجایی نیا، سپهر گندمی ،حسین ولی‌زاده، علی امیر خلیلی، عرشیا توکلی، محمد مهدی احدی،با حضور افتخاری: فرخ نعمتی، مهران امام بخش بازیگران «علف‌زار» هستند.
«علف‌زار» محصول «خانه خلاق رادرو» است و پخش آن را «خانه فیلم» برعهده دارد و طراح پوستر: هانیه علی‌بخشیان است.
نمایش «هناس» از نیمه خرداد ماه
 فیلم سینمایی «هناس» به کارگردانی حسین دارابی و تهیه کنندگی محمدرضا شفاه که از فیلم‌های به نمایش درآمده در چهلمین جشنواره فیلم فجر بود، از نیمه خردادماه راهی اکران در سینماهای سراسر کشور می شود.
این فیلم سینمایی با برداشتی از سلسله ترورهای دهه ۸۰ تا ۹۰، نخستین اثر با محوریت پرداخت به زندگی شهدای هسته‌ای است که به روایتی آزاد از داستان زندگی شهید داریوش رضایی نژاد می‌پردازد. پرداختی ملموس و زنانه از شخصیت شهره پیرانی همسر این شهید هسته‌ای که تلاش های او برای حفظ امنیت خانواده‌اش را به تصویر می‌کشد.
فیلمنامه «هناس» که در ژانر ملودرام عاشقانه به نگارش درآمده؛ تلاش دارد مخاطب را با عمق تلخی ماجرای ترور افراد شاخص ملی آشنا کند.
ماجراهای هولناکی که روز گذشته ۱ خردادماه، شاهد یکی دیگر از این سلسله ترورها، یعنی ترور شهید حسن صیادخدایی که صحنه شهادت او در ماشین و با ضرب گلوله تداعی کننده لحظه ترور شهید داریوش رضایی نژاد است، بودیم.
«هناس» دومین اثر سینمایی حسین دارابی پس از فیلم سینمایی «مصلحت» است که فیلمنامه آن توسط احسان ثقفی نوشته شده است.
مریلا زارعی در نقش شهره پیرانی و بهروز شعیبی در نقش داریوش رضایی نژاد دو بازیگر اصلی این فیلم سینمایی هستند.
وحید رهبانی، سولماز غنی، امین میری، علیرضا نایینی و کوثر حیدری (هنرپیشه خردسال) با هنرمندی سیاوش طهمورث نیز سایر بازیگران این فیلم سینمایی را تشکیل می‌دهند.
«سلفی با دموکراسی» از چهارشنبه روی پرده سینماها
فیلم سینمایی «سلفی با دموکراسی» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی علی عطشانی از چهارشنبه ۴ خرداد ماه با سرگروهی سینما کوروش روی پرده می‌رود.
«سلفی با دموکراسی» داستانی ماورائی دارد و روایت متفاوتی است از کسانی که در جنگ ایران و عراق حضور داشته‌اند و داستان آن تقریبا در ادامه داستان فیلم «دموکراسی تو روز روشن» اتفاق می‌افتد.
پولاد کیمیایی، پژمان بازغی، آتیلا پسیانی، سیما تیرانداز، امیرعباس گلاب، دنیا مدنی، نیما شاهرخ‌شاهی، مهدی صبایی، قاسم زارع، کورش تهامی، مجید مهین دوست و مرتضی تهرانی از جمله بازیگرانی هستند که در این فیلم به ایفای نقش پرداخته‌اند.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه