روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۰ دوشنبه ۱۵ آذر - شماره 4033

شمخانی:

شرایط بغرنج کنونی منطقه حاصل سیاست‌های غلط و بحران‌آفرین آمریکاست

 طلعت بیک مصدق اف معاون رئیس جمهور و رییس شورای امنیت ملی قرقیزستان که برای انجام یک دیدار رسمی سه روزه به تهران سفر کرده است؛ صبح امروز با دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و پیرامون طیف وسیعی از همکاری های دوجانبه و منطقه ای و بین المللی با وی گفتگو کرد.
در این دیدار طرفین بر گسترش همکاری های همه جانبه میان تهران - بیشکک در حوزه های سیاسی، امنیتی و اقتصادی تاکید کردند.
دریابان شمخانی در جریان این ملاقات با اشاره به اشتراکات تمدنی و منافع و تهدیدات مشترک تصریح کرد: با برنامه ریزی مناسب می توان همکاری میان دو کشور در همه سطوح را گسترش و تعمیق داد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با تشریح ظرفیت های ایران در حوزه های ترانزیتی، انرژی، علمی، پزشکی، فناوری، آی تی و شرکتهای دانش بنیان، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای توسعه همه جانبه همکاری میان دو کشور اعلام کرد.
دریابان شمخانی با اشاره به تحولات افغانستان خاطر نشان کرد، شرایط بغرنج کنونی منطقه به ویژه اوضاع افغانستان حاصل سیاست های غلط و بحران آفرین آمریکا در منطقه و بیش از ۲۰ سال تجاوز و اشغالگری واشنگتن در افغانستان است.دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان گفت: با توجه به لزوم ایجاد صلح، ثبات و امنیت پایدار در افغانستان تشکیل دولتی فراگیر با مشارکت همه اقوام را از مولفه های مهم برای تحقق چنین هدفی می دانیم.  در این دیدار مصدق اف معاون رئیس جمهور و رئیس شورای امنیت ملی قرقیزستان نیز با ابراز خرسندی از سفر به ایران بر وجود اشتراکات قابل توجه در رویکردهای منطقه ای دو کشور تاکید کرد و گفت: قرقیزستان علاقه مند است که هم زمان با استقرار دولت جدید در ایران، سطح مناسبات اقتصادی، سیاسی و امنیتی خود را با تهران ارتقاء بدهد. وی با اشاره به مواضع مشترک ایران و قرقیزستان در زمینه بحران افغانستان اظهار داشت: لازم است کشورهای منطقه برای جلوگیری از شکل گیری بحران انسانی، فقر مطلق و رشد تروریسم در افغانستان، کشورهای منطقه با اتخاذ ابتکارهای مشترک و هماهنگ به ایجاد ثبات در این کشور کمک کنند.
مصدق اف استفاده از بنادر جنوبی ایران برای ترانزیت کالا به قرقیزستان را در ردیف اولویتهای همکاری دو کشور عنوان کرد و افزود: همکاری های امنیتی و تبادل تجربیات برای مبارزه با تروریسم، موادمخدر و جرائم سازمان یافته از جمله زمینه های مهمی است که می تواند در دستور کار توسعه مناسبات تهران - بیشکک قرار بگیرد.

دلیل نارضایتی اروپا و آمریکا از اسناد پیشنهادی ایران در مذاکرات چه بود؟
 ایران در مذاکرات هفته گذشته در وین دو سند را به طور رسمی درباره لغو تحریم‌های آمریکا و اروپا و متقابلا اقدامات هسته‌ای ایران به طرف‌های برجامی ارایه کرد اما این دو سند به مذاق کشورهای اروپایی و آمریکا خوش نیامد.به نظر  آنها انتظار آن را نداشتند که تیم مذاکراتی جدید با تغییرات، اصلاحات و افزودن مطالب به پیش‌نویس قبلی و به شکلی سرسختانه در دفاع از مواضع خود وارد مذاکرات شود. در عین حال که آنها نتوانسته‌اند تا کنون ایرادی حقوقی و قانونی به پیشنهادات و نظرات ایران در قالب این دو سند وارد کنند.
منابع نزدیک به هیات ایرانی اعلام کرده‌اند که عمده مخالفت و اعتراض کشورهای اروپایی به این دو سند این بوده است که «برای بازنگری در متون پیشین فرصتی وجود ندارد» و دیگر اینکه «طرف آمریکایی حاضر به اعطای امتیازات مد نظر ایران در چارچوب مطرح برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ نخواهد بود.”  این در حالی است که هیات ایرانی تاکید دارد، متون به دست آمده در دوره های پیشین، دارای بن بست های آشکار و همچنین نکات مبهم یا در برخی موارد نیازمند اصلاحاتی است که نمی توان بر روی آنها چشم بست. ضمن آنکه آن متون صرفا یک پیش‌نویس بوده‌ است، نه یک توافق غیرقابل بازنگری. همچنین اینکه طرف آمریکایی حاضر به اعطای امتیازات مصرح در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و همچنین ضروری برای رفع «موثر» تحریم‌ها نیست، حاکی از  نبود اراده جدی دولت واشنگتن برای بازگشت به تعهداتش است. این رویکرد طرف آمریکایی و نیز اروپایی نشان می دهد، آنها به دنبال یک توافق یک‌طرفه هستند در حالی که این آمریکا بود که یک جانبه و غیرمسئولانه برجام را ترک کرد و کشورهای اروپایی نیز عملا با او همراهی کردند. در عین حال، تجربه خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و تهدید هر روزه جمهوری‌خواهان و حتی برخی دموکرات‌ها برای خروج از توافق در سال ۲۰۲۴، پیش روی ایران است. تجربه گذشته در خروج از برجام و پایبند نبودن به تعهدات و چشم‌انداز مبهم و نامطمئن پیش رو، اتخاذ مواضع قاطع و دریافت تضمین‌های روشن از آمریکا را به یک ضرورت و نه یک انتخاب برای ایران تبدیل کرده است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه