روزنامه کائنات
6

انرژی

1400 چهارشنبه 2 تير - شماره 3924

مخزن آسماري ميدان نفتي ابوذر توليدي شد

 شرکت نفت فلات قاره ايران از به توليد رسيدن نفت در مخزن آسماري ميدان ابوذر براي نخستين بار در تاريخ توسعه اين ميدان خبر داد.
به گزارش شرکت نفت فلات قاره ايران، جواد رستمي، رئيس مهندسي نفت اين شرکت گفت: با برنامه‌ريزي‌هاي انجام‌شده در چند ماه گذشته براي ارزيابي تکميلي مخزني و امکان توليد نفت از لايه آسماري بالايي ميدان ابوذر، حفاري چاه A14-4H در اين مخزن انجام شد و پس از تکميل و راه‌اندازي آن، توليد نفت از اين مخزن براي نخستين بار در تاريخ توسعه ميدان ابوذر تحقق يافت.
وي افزود: با توجه به مطالعات قبلي و ارزيابي نتايج توليد حاصله از اين چاه، برنامه‌ريزي براي حفاري چاه‌هاي بيشتر به‌منظور توسعه اين مخزن انجام و پيش‌بيني مي‌شود با توسعه اوليه اين مخزن و حفاري پنج تا هشت حلقه چاه، امکان توليد روزانه 6 تا 10 هزار بشکه نفت (بر اساس روند توليد در چاه يادشده) از اين مخزن ميسر شود.
رئيس مهندسي نفت شرکت نفت فلات قاره ايران به بيان تاريخچه‌اي از بهره‌برداري و توسعه ميدان ابوذر و نتايج اين موفقيت پرداخت و گفت: تاکنون توسعه و توليد ميدان ابوذر بر محوريت مخزن غار (با نفت درجاي 4030 و ذخيره 1730 ميليون بشکه) و بخش اندکي در مخازن برگن (با نفت درجاي 118 و ذخيره 31 ميليون بشکه) و دمام (با نفت درجاي 138 و ذخيره 18.4 ميليون بشکه) انجام شده، به نحوي که تا پايان سال 1399 مقدار 1194 ميليون از مخزن غار، 13.5 ميليون از مخزن برگن و 6.7 ميليون بشکه نفت از مخزن دمام برداشت شده است که پس از کسب نتايج اخير، مخزن آسماري هم به برنامه توسعه و توليد اين ميدان اضافه مي‌شود.
به گفته رستمي، براي شناخت مخزن آسماري و ارزيابي ظرفيت توليد نفت از آن در دو مرحله در سال‌هاي 1392 و 1396 شمسي اقدام به حفاري دو حلقه چاه شد، اما متأسفانه نتايج حاصله موفقيت‌آميز نبود. سرانجام سال گذشته مطالعات تکميلي و بررسي ظرفيت توليد نفت از لايه آسماري بالايي هم‌زمان با انجام مطالعه Fast Track ميدان در دستور کار قرار گرفت که پس از بررسي‌هاي فني، يکي از چاه‌هاي بسته مخزن غار اين ميدان (چاه A14-4H) براي حفاري در مخزن آسماري مدنظر قرار گرفت و برنامه حفاري دوباره در مخزن فوق تهيه شد.
وي ادامه داد: پس از انجام حفاري و ارزيابي اطلاعات مخزني، وجود ستون نفت در مسير حفاري لايه مورد نظر مطابق پيش‌بيني‌هاي مدلي ثابت شد و بر اين اساس تصميم به ادامه کار و تکميل دائم چاه گرفته شد که پس از تکميل و راه‌اندازي، با موفقيت عملياتي و نتايج آزمايش بهره‌دهي آن در سه کاهنده 24، 32 و 40 به ترتيب به ميزان 630، 1040 و 1330 بشکه در روز نفت خالص (بدون توليد آب) حاصل شد.
رئيس مهندسي نفت شرکت نفت فلات قاره ايران اين اقدام را يک موفقيت ارزشمند براي اين شرکت دانست و گفت: اين عمليات حاصل کار گروهي کارگروه هفت نفره مديريت ميدان‌هاي منطقه خارک (که يک سال از تشکيل آن مي‌گذرد) و همفکري همکاران مديريت امور فني در اداره‌هاي مهندسي نفت، حفاري و زمين‌شناسي (براي برنامه‌ريزي دقيق‌تر و پايش عمليات حفاري)، همچنين مشارکت جدي همکاران مهندسي بهره‌برداري و عمليات توليد منطقه خارک در راه‌اندازي توليد بوده است. وجود هيدروکربن در مخازن غار و آسماري بالايي (بيشتر گاز) ميدان ابوذر با حفر چاه‌هاي اکتشافي A-2 در سال 1968 ميلادي و A-3 در سال 1969 اثبات شد. با هدف بررسي بيشتر نوع سيال مخزن آسماري بالايي به‌عنوان بالاترين (کم‌عمق‌ترين) لايه هيدروکربني ميدان، سال 1973 چاه اکتشافي A-7 حفاري و آزمايش‌هاي لازم روي سازند يادشده انجام شد که نتايج آزمايش‌ها از وجود گاز در آن لايه حکايت داشت. در ادامه دوباره در همان سال چاه اکتشافي A-8 نيز براي بررسي ارتباط بين سازندهاي غار و آسماري بالايي حفر شد که آزمايش‌هاي ساق مته در اين چاه، وجود نفت احتمالي در مخزن آسماري بالايي را نشان داد و بر اساس مطالعات محاسبات حجمي، حجم نفت درجاي اوليه احتمالي اين مخزن برابر با 676 ميليون بشکه نفت با دارا بودن گنبد گازي برآورد شد. ميدان ابوذر بالاترين مقدار توليد نفت را در ميدان‌هاي نفتي دريايي دارد و اکنون نيز حدود يک‌چهارم توليد نفت شرکت فلات قاره ايران از ميدان ابوذر انجام مي‌شود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه