پیامدهای منفی کودک همسری
مهرانه ترکاشوند - فعال مدنی-بر اساس پیمان نامه جهانی حقوق کودکان، به هر فردی که سن او کمتر از 18 سال باشد، کودک گفته میشود. با توجه به این تعریف، ازدواج تا قبل از سن 18 سالگی، کودک همسری تلقی میشود و نوعی ازدواج رسمی محسوب میشود.در کشور ما قوانینی برای ممنوعیت ازدواج دختران تا قبل از 13 سالگی و پسران تا قبل از 15 سالگی وجود دارد. با توجه به این ممنوعیتها، میتوان نتیجه گرفت که براساس قانون کشور، ازدواج دختران زیر 13 سال و پسران زیر 15 سال، کودک همسری محسوب شده و به لحاظ قانونی دارای محدودیت است. سن قانونی ازدواج در ایران برای دختر ۱۳ سال تمام و پسر۱۵ سال تمام است و ثبت ازدواج قبل از رسیدن به این سن، با اجازه ولی کودک و تشخیص دادگاه انجام می گیرد.بر اساس جدیدترین آمار ۱۷ درصد از ازدواج های کشور مربوط به ازدواج دختران زیر ۱۸ سال بوده، این در حالیست که این آمار تنها آمار ازدواج های ثبت شده در دوران کودکی است. کارشناسان دلایل کودک همسری را در امور اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جست و جو می کنند. برای مثال مهمترین عامل اقتصادی را فقر می دانند به این صورت که خانواده ها معمولا برای ازدواج دخترانشان پولی بابت مهریه و شیربها و... مطالبه می کنند. بنابراین ازدواج دختر در سنین کودکی نه تنها از هزینه های خانوار کم می کند، بلکه سود و منفعت مادی و اقتصادی نیز برای خانواده فراهم می کند. در زمینه علل اجتماعی و فرهنگی می توان به بحث سنت، عرف و رسم اشاره کرد. برای مثال در مناطقی که دختر از امنیت زیادی برخوردار نیست والدین سعی می کنند از طریق ازدواج در سنین پایین از وی حفاظت کنند. علاوه بر سنت و عرف، کلیشه های جنسیتی نیز در این زمینه موثر هستند. نگاه های جنسیتی و فرمانبردانه به دختران سبب می شود مردانی در سنین بالا مایل به ازدواج دختران کم سن باشند که نتیجه این امر به وجود آمدن پاره ای از پیامدها و آسیب ها است.
1. فوت همسر:بسیاری از موارد کودک همسری، به صورت ازدواج دختران زیر سن قانونی با مردانی است که سن بالایی دارند. طبیعی است که با گذشت چند سال مردان به سنین میانسالی یا پیری میرسند و به هر دلیلی فوت میکنند. این مسئله باعث بیوه شدن دختران جوانی میشود که اکنون مشکلات بسیاری از جمله دشواری در تامین معاش، در انتظار آنها خواهد بود.
2. بالا رفتن آمار طلاق: کودکان، به ویژه آنهایی که در سنین پایینتر ازدواج میکنند، معمولا این کار را نه با رضایت شخصی بلکه با صلاحدید خانواده انجام میدهند. هنگامی که سن فرد بیشتر میشود، اداره زندگی و تصمیم گیری برعهده خود فرد خواهد بود. بسیاری از این افراد در سنین بالاتر، احساس میکنند که تمایلی به زندگی با همسرشان ندارند و خواهان جدایی هستند. بر اساس آمار اعلام شده بیش از 11 هزار مورد طلاق برای افراد بین سنین 14 تا 18 سال، در کشور ثبت شده است. طلاق و جدایی برای این افراد، تبعات و هزینههایی را به فرد و جامعه تحمیل خواهد کرد.
3. بالا رفتن آمار روابط فرازناشویی:هنگامی که فرد در سنین کودکی، به اجبار خانواده و یا از روی احساسات خام کودکی، تصمیم به ازدواج میگیرد، میتوان تصور کرد که با گذشت زمان و ایجاد بلوغ فکری، فرد از تصمیم خود پشیمان شده و یا حتی به فرد دیگری علاقمند شود. این شرایط باعث میشود تا احتمال ایجاد روابط فرازناشویی قوت بگیرد.
4. تغییر مسیر زندگی از پیامدهای کودک همسری:کودکان، پیش از هرچیز انسانهایی هستند که حق دارند از جانب خانواده و اطرافیان برای شکوفایی استعدادهایشان و پیشرفت در زندگی حمایت شوند. ازدواج در سنین پایین باعث میشود که فرد در مسیری به غیر از آموزش و تلاش برای پیشرفت قرار بگیرد.
5. آسیبهای جسمی زنان:بر اساس نظر پزشکان و متخصصین حوزه سلامت زنان، برقراری رابطه جنسی و بارداری در سنین پایین برای دختران، خطر ابتلا به مشکلات جسمی بسیار و یا حتی مرگ را افزایش میدهد.
6. احساس پوچی:دیدگاه افراد در سنین پایین نسبت به ازدواج، دیدگاهی کودکانه بوده و آنها اهداف عمیقی برای این مسئله در نظر ندارند. رویاهایی نظیر جشن عروسی، ورود به دنیای بزرگسالی و استقلال و همچنین برطرف کردن غرایز جنسی، فرد را به سمت ازدواج سوق میدهند. این در حالی است که فرد پس از دست یافتن به اینها، دلیل و هدف دیگری برای زندگی مشترکش احساس نمیکند و به زودی از آن دلزده شده یا احساس میکند که زندگیش را از دست داده و احساس شکست میکند. به همین دلیل پدر و مادر و کسانی که میتوانند در این زمینه نقشی داشته و به کودک کمک کنند؛ باید کودک را ترغیب کرده که از مشاوره پیش از ازدواج بهره ببرد.
واکنش شهرداری به تخریب سینما ایران:
هنوز حکم دیوان به ما ابلاغ نشده
شهردار منطقه ۱۲ با اشاره به موضوع تخریب سینما ایران گفت: هنور رای دیوان عدالت اداری به ما ابلاغ نشده و امیدواریم با مذاکره مسئله حل شود. علی محمد سعادتی در صفحه توییتر خود با انتشار مطلبی در واکنش به تخریب سینما ایران عنوان کرد: «این روزها ماجرای سینمای ایران نقل همه محافل است، باید پرسید که انتظارتان از شهرداری تهران چیست؟ مادامی که معاونت سینمایی وزارت ارشاد با انحلال سینما موافقت می نماید و میراث فرهنگی در محکمه قضایی طبق روال مغلوب می گردد،شهرداری تهران باید در مقابل دستور قضایی چگونه مقاومت نماید؟” وی ادامه داد:» بجای آدرس غلط به افکار عمومی، با خود مرور نمایید که کدام نهاد به اندازه شهرداری تهران در خصوص پاسداری از فرهنگ و هویت لاله زار تلاش نمود است؟ مرمت خانه اتحادیه، تئاتر نصر، خانه های پیرنیا و موزه سینما، باغ علاءالدوله و ساماندی لاله زار شمالی گوشه ای از این تلاشها است.” شهردار منطقه ۱۲ نوشت: «هنوز رای دیوان عدالت اداری به ما در شهرداری منطقه ۱۲ ابلاغ نگردیده است، امیدواریم با مذاکره و بهره گیری از ظرفیت های قانونی با مالکان مجموعه سینما ایران به نقطه ای مشترک و تفاهمی برد_برد برسیم. چراکه نتیجه رویکردهای منفعلانه قبلی پیرامون صیانت از میراث فرهنگی در شهر هویدا است.”
مشکلات انتقال مراکز کاهش آسیب از شوش، مولوی و هرندی
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران معتقد است که در صورت جابجایی مراکز کاهش آسیب از محلات شوش، مولوی و هرندی، مشکل به سایر مناطق انتقال می یابد. چندی پیش معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در هفتاد و ششمین جلسه کمیته درمان، کاهش آسیب و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر خواستار بررسی جابجایی مراکز کاهش آسیب از محلات شوش، مولوی و هرندی از سوی وزارت بهداشت و بهزیستی شد و گفت: خانوادهها، جوانان و دانشآموزان، در این محلات تردد دارند که با این اقدام؛ سعی در بهبود وضعیت این محلات داریم. اما مصطفی هادی زاده ، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران در این باره میگوید: دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران بر این باور است که اگر کارکرد مراکز کاهش آسیب در محلات درست و با نظارتهای مستمر و قوی انجام شود می تواند موجب کاهش آسیب در مناطق هرندی، مولوی و شوش شود. وی ادامه میدهد: اگر فضاها و اماکنی مانند مراکز سرپناه شبانه که معتادان می توانند در زمان شب در آنجا مستقر شوند، وجود دارد، باید به به صورت پلکانی در مناطق دیگر در یک بازه زمانی کارشناسی شده منتقل شود، اما مراکزی که خدمات سرپایی ارائه می دهند باید در محلات آسیب دیده وجود داشته باشند. هادی زاده با بیان اینکه در حال حاضر ۱۲ مرکز کاهش آسیب در محلات شوش، مولوی و هرندی وجود دارد، تصریح میکند: سهمیه دارویی این مراکز برای ۱۰۰۰ نفر است به عبارتی این مراکز تنها می توانند به ۱۰۰۰ نفر ارائه خدمت کنند، بنابراین به نسبت جمعیت معتادی که در این مناطق حضور دارند این مناطق به مراکز کاهش آسیب نیاز دارند و اگر بخواهیم این مراکز کاهش آسیب را از منطقه خارج کنیم پس تکلیف معتادان این مناطق چه می شود؟. دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران معتقد است که در صورت جابه جایی مراکز کاهش آسیب، مشکل به سایر مناطق انتقال مییابد.
اتصال ۶۳هزار مدرسه به شبکه ملی اطلاعات و اینترنت
مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش و پرورش درباره آخرین وضعیت تهیه و توزیع سیمکارت دانش آموزی گفت: طرح اولیه سیم کارت دانش آموزی با احصای قابلیتهای مورد نیاز سیم کارت اختصاصی دانشآموزان آماده شده و با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حال پیگیری است. محمود حبیبی با اشاره به راه اندازی سامانه ای جهت رصد و پایش مدارس حاضر در طرح هوشمندسازی مدارس اظهارکرد: تا کنون ۶۳هزار و ۳۳۶ مدرسه به شبکه ملی اطلاعات و اینترنت متصل شده اند. وی افزود: در ۳۹هزار و ۱۳۴ مدرسه تغییر سرویس انجام و ۱۷هزار و ۷۰۶ مودم جدید در مدارس کشور نصب شده است. مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه در راستای توانمندسازی معلمان برای استفاده از شبکه شاد متون و ویدئوهای آموزشی لازم را آماده و در شبکه شاد بارگذاری کردهایم، گفت: طرح اولیه سیم کارت دانش آموزی با احصای قابلیت های مورد نیاز سیم کارت اختصاصی دانش آموزان آماده شده و با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حال پیگیری است. حبیبی ادامه داد: اقداماتی نیز جهت تامین ابزار هوشمند مانند تبلت دانش آموزی در دست پیگیری است که از جمله آن ها می توان به راه اندازی سامانه نیاز سنجی و توزیع تبلت دانش آموزی اشاره کرد. وی در پایان گفت: علاوه بر این فرم الکترونیک، اطلس آموزشی جهت شناسایی و رصد میزان دسترسی دانش آموزان به آموزش مجازی، ابزار ارتباطی هوشمند و غیره نیز طراحی و پیاده سازی شده است.