خلبان و فضانورد ایرانیتبار آمریکایی چرا مهم شد؟
یاسمین نخستین زن ایرانی در راه كره ماه
نخستین زنی که قرار است پا بر کره ماه بگذارد احتمالا یک شهروند آمریکایی- ایرانیتبار به نام یاسمین مقبلی خواهد بود.
فیروز نادری، مشاور ناسا در صفحه اینستاگرام خود با اعلام این مطلب نوشت: «نخستین زنی که گام بر ماه میگذارد ممکن است یک آمریکایی- ایرانیتبار باشد.»
این کارشناس پیشین ناسا با یادآوری اینکه سازمان فضایی آمریکا قصد دارد در چهارچوب برنامه فضایی «آرتمیس» درسال ۲۰۲۴، ۱۸ فضانورد شامل ۹ زن و ۹ مرد را برای چند مأموریت در ماه درنظر بگیرد، نوشت: «اولین مأموریت متعلق به یک فضانورد زن به نام «اولین زن» و یک فضانورد مرد با عنوان «مرد بعدی» خواهد بود. یک ایرانی- آمریکایی، یاسمین مقبلی، یکی از ۹ فضانورد زن است.» از زمانی که پای بشر به کره ماه باز شد تاکنون ۱۲ فضانورد مرد روی خاک این قمر پیاده شده و قدم زدهاند، اما تاکنون هیچ زنی پا روی سطح ماه نگذاشته است. پیش از این نام زنان دیگری نیز برای این مأموریت فضایی مطرح شده بود.
یاسمین مقبلی، خلبان و فضانورد ایرانیتبار در آمریکاست. پس از دوسال آموزش شدید، سرگرد دریایی یاسمین مقبلی که اصالتی ایرانی دارد، به یکی از جدیدترین فضانوردان ناسا تبدیل شد. یاسمن مقبلی که اهل شهر بالدوین در ایالت نیویورک است، مدرک مهندسی خود را از دانشگاههای ام آی تی و دانشکده عالی نیروی دریایی ارتش آمریکا دریافت کرده است.
او در آلمان از پدرومادر ایرانی متولد شد، اما درحالیکه تنها ۸ ماه داشت به بالدوین، نیویورک نقل مکان کرد. مقبلی پس از فارغالتحصیلی از مهندسی هوافضا از انستیتوی فناوری ماساچوست درسال ۲۰۰۴ به عضویت نیروی دریایی درآمد. او کار خود را بهعنوان خلبان H-1 Cobra آغاز کرد، شغلی که در هنگام اعزام به افغانستان درسال ۲۰۰۹ و بعدا در ۳۱ ماموریت اعزامی تفنگداران دریایی به کار گرفت، سپس به یکی از خلبانان آزمایشی نیروی تفنگداران دریایی تبدیل شد.
برندی دین، سخنگوی آژانس فضایی، گفت: «هنگامی که درسال ۲۰۱۷ وی جزو ۱۲ نفری بود که از بین بیش از ۱۸هزار متقاضی برای شروع آموزش فضانوردی انتخاب شد گام دیگری را در جهت دستیابی به آرزوی مادامالعمر خود برداشت. هنوز هم نهتنها مقبلی بلکه هیچکدام از همکلاسیهایش برای هیچ ماموریتی اعزام نشدهاند و ممکن است بعضی از آنها به ایستگاه فضایی بینالمللی اعزام شوند که یک مأموریت نسبتا معمول برای فضانوردان است.»
به گزارش ای بی سی، این دوازده زن و مرد از افرادی در رشتهها و سنهای مختلف انتخاب شدهاند. این افراد که برخی از آنها پزشک، استاد دانشگاه، زیست شناس، خلبان ومهندس هستند از ۲۹ تا ۴۲ سال سن دارند. رابرت لایتفوت، یکی از مسولین ناسا میگوید که وقتی به تواناییها و سابقه درخشان این افراد نگاه میکند، «شایستگیهای خودش را زیر سوال میبرد!»
این دوره آموزشی فضانوردان را برای انجام فعالیتهایی مانند رفتن به ایستگاه بینالمللی فضایی در مدار زمین، پرواز با سفینههای فضایی، یا فعالیتهای تازه ناسا در فضا آماده میکند.
در واکنش به سخنان اردوغان؛
سفیر ترکیه به وزارت خارجه احضار شد
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه از احضار سفیر ترکیه در جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اظهارات مداخله جویانه و غیرقابل قبول رئیس جمهور ترکیه در سفر به باکو خبر داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: سفیر ترکیه در تهران از سوی دستیار وزیر و مدیرکل اورآسیا به وزارت امور خارجه احضار و ضمن ابلاغ مراتب اعتراض شدید، به سفیر تاکید شد جمهوری اسلامی ایران خواستار توضیح فوری دولت ترکیه در این خصوص است.
خطیب زاده افزود: در جریان این احضار به سفیر ترکیه ابلاغ شد که دوران ادعا های ارضی و امپراطوری های جنگ افروز و توسعه طلب سال هاست که سپری شده است.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی در ادامه اضافه کرد :به سفیر ترکیه تاکید شد جمهوری اسلامی ایران به هیچ کس اجازه مداخله در مورد تمامیت ارضی خود را نمی دهد و همان طور که تاریخ پرافتخارش گواه است، در خصوص امنیت ملی خود حتی ذرهای کوتاه نمیآید.