روزنامه کائنات
2

سیاست

1399 سه‌شنبه 18 شهريور - شماره 3738

غنی قربانی می‌شود یا عبدالله با طالبان همراه می‌شود؟

یک کارشناس مسائل شبه قاره معتقد است: با توجه به فرمولی که طالبان ارائه داده بود که با دولت فعلی مذاکره نمی‌کنند این احتمال وجود دارد که در قطر مذاکره به نتیجه نرسد و در این شرایط اشرف غنی قربانی شده و احتمال همراهی عبدالله عبدالله با این تفکر طالبان وجود دارد.
پیرمحمد ملازهی با اشاره به سفر هیاتی از طالبان به دوحه برای مذاکره با دولت افغانستان اظهار کرد: واقعیت این است که در این زمینه مشکلات زیادی وجود دارد. اخیرا هیاتی از طالبان به دوحه رفتند و قرار است از هیات دولت هم هیاتی برای انجام مذاکره اعزام شود.
وی تصریح کرد: در داخل دولت افغانستان دو نظر متفاوت برای انجام مذاکره وجود دارد یکی مربوط به عبدالله عبدالله و دیگری اشرف غنی رییس جمهور افغانستان است که هر کدام از آنها تفکر متفاوتی را دارند و طالبان هم از این اتفاقات درون افغانستان استفاده می‌کنند.
این کارشناس مسائل شبه قاره همچنین بیان کرد: در حال حاضر سخت است که بتوان پیش‌بینی کرد تا چه زمانی این مذاکرات به نتیجه می‌رسد با توجه به این‌که زلمای خلیل‌زاد نماینده آمریکا در امور افغانستان به قطر آمده به نظر می‌رسد ابتکار عمل دست آمریکا است و نهایتا طرفین را مجبور می‌کند تا به تفاهم دست پیدا کنند.
ملازهی خاطر نشان کرد: این‌که به چه نتیجه‌ای برسند معلوم نیست و تصور این‌که مذاکرات با شکست مواجه شود غیرواقع‌بینانه است. ممکن است روند مذاکرات سخت و طولانی باشد و یا اختلاف نظر وجود داشته باشد، اما مجموعه شرایط و تصمیم آمریکا و همچنین فشاری که به پاکستان در این مساله وارد کردند نهایتا این مذاکرات به یک جمع بندی خواهد رسید.
این کارشناس مسائل شبه قاره اضافه کرد: در واقع این‌که مذاکرات به یک نتیجه می‌رسد به معنی این نیست که صلح کامل اتفاق می‌افتد زیرا گروه‌های متفاوتی در این مساله نقش دارند از جمله کشورهای منطقه و بین‌الملل هم در روند مذاکرات نقش دارند.
وی در ادامه اظهار کرد: اتفاق دیگری که ممکن است رخ دهد این‌که طالبان پیش از این فرمولی را مطرح کرده بودند که با دولت اشرف غنی نمی‌توانند کار کنند و دولت جدیدی باید طرف مذاکره باشد. به نظر می‌رسد این مساله به گونه‌ای پیش می‌رود که عبدالله عبدالله با این تفکر همراه شود و ممکن است در قطر هم مساله را به گونه‌ای پیش ببرند که طالبان هم حاضر نشوند با دولت فعلی مذاکره کنند در آن صورت اشرف غنی قربانی شده و عبدالله عبدالله هم با این جریان کنار می‌آید، زیرا پشتوانه قومی و حزبی هم دارد.
ملازهی درباره‌ی حضور ایران در روند مذاکرات صلح به عنوان کشور همسایه و مهم در منطقه اظهار کرد: همه کشورهای همسایه افغانستان و صاحب نفوذ مانند ترکیه، قطر، عربستان سعودی و هند ممکن است در مراحل نهایی تضمین صلح پای کار بیایند در آن صورت احتمال این‌که ایران هم حضور داشته باشد وجود دارد.

 

تلاش ترامپ برای نجات یک «قصه»
 یک کارشناس ارشد مسائل فلسطین ، در مورد اخبار منتشرشده در مورد توافقات صربستان و کوزوو با آمریکا در ارتباط با روابط با رژیم صهیونیستی اظهار کرد: صربستان و کوزوو هیچ‌کدام در خاورمیانه نیستند و هیچ ربطی به خاورمیانه، صلح خاورمیانه و درگیری اعراب و اسرائیل ندارند
سید هادی برهانی  در پاسخ به این سوال که  پیرو توافق  اخیر امارات و اسرائیل، اینک آمریکا از پیوستن کوزوو  به جرگه صلح با رژیم صهیونیستی خبر می دهد و از طرف دیگر صربستان با تشویق آمریکا قصد دارد سفارت خود از تل آویو را به قدس منتقل کند، این تحولات را چگونه ارزیابی می‌کنید ؟ گفت: این دو هیچ ربطی به هم ندارد اما آمریکا و اسرائیل تلاش دارند آن را مربوط نشان دهند. دلیل اصلی این اقدام حفظ قصه فروپاشیده راه افتادن کاروان صلح با اسرائیل در منطقه است.
آمریکا و اسراییل از توافق نهایی نشده با امارات استفاده تبلیغاتی می‌کنند
 وی افزود :آمریکا و اسرائیل تلاش کردند از توافق (نهایی نشده) با امارات استفاده تبلیغاتی کنند و آن را به منزله شکسته شدن سد عادی سازی روابط با اسرائیل در منطقه تلقی کنند. براین اساس آنها پیش‌بینی کردند و تبلیغات زیادی به راه انداختند که راه صلح با اسرائیل باز شد و منطقه عوض شده است و دیگر اسرائیل دشمن منطقه به حساب نمی‌آید و همه کشورهای منطقه به صلح با اسرائیل خواهند پیوست و در این زمینه اعلام کردند به زودی کشورهای دیگری در منطقه به این صلح خواهند پیوست. اما در عمل این اتفاق نیفتاد و سفر وزیرخارجه آمریکا و داماد ترامپ به منطقه نیز نتوانست این خواسته و پیش بینی را محقق کند و نتایج سفر دقیقا عکس آن پیش بینی ها را نشان داد.
داستان «صربستان _کوزوو» برای نجات «قصه آمریکایی _اسرائیلی» صلح منطقه با رژیم صهیونیستی ساخته شده است
  این استاد دانشگاه ادامه داد : کشورهای منطقه، حتی آنهایی که به آمریکا بسیار نزدیک هستند مانند عربستان و بحرین، اعلام کردند تا تشکیل کشور فلسطین، اسرائیل را به رسمیت نخواهند شناخت. می‌شود گفت در واقع داستان صربستان _کوزو برای نجات قصه آمریکایی _اسرائیلی صلح منطقه با اسرائیل ساخته و راه اندازی شده است.
برقراری رابطه کوزوو و صربستان با اسرائیل  موضوعی طبیعی و قابل پیش‌بینی بود
 وی در پاسخ به این سوال که تحول صربستان و کوزوو در این چارچوب چه نقش و اهمیتی دارد؟ گفت : صربستان و کوزوو هیچ کدام در خاورمیانه نیستند. هیچ ربطی به خاورمیانه، صلح خاورمیانه و درگیری اعراب و اسرائیل ندارند. برقراری رابطه آنها با اسرائیل چیزی طبیعی و قابل پیش بینی بود. هیچ کدام از این دو کشور حامی فلسطین و مخالف اسرائیل به شمار نمی‌آیند. اتفاقا در بلوک کشورهای شرق اروپا قرار دارند که بشدت در مقابل فشار آمریکا و اسرائیل ضعیف است و با سیاستهای اسرائیل همراهی زیادی دارد. اما ترامپ در توئیت خود تلاش کرده برقراری رابطه این دو با اسرائیل را نشانه پیشرفت صلح منطقه ای با اسرائیل و گسترش صلح با اسرائیل در خاورمیانه قلمداد نماید. تا به این ترتیب از فروپاشی کامل قصه یا گفتمان صلح منطقه با اسرائیل جلوگیری کند. تا بتواند بگوید صلح منطقه با اسرائیل در حال پیشرفت است و دو کشور دیگر هم به امارات پیوسته اند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه