روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۳۹۹ چهارشنبه ۶ اسفند - شماره 3853

سخنگوی صنعت برق:

دوام سردی هوا لزوم صرفه‌جویی را جدی‌ترکرده است

 سخنگوی صنعت برق با اشاره به این‌که پیش‌بینی‌ها بیانگر تداوم سرما و کاهش دمای هوا در یک هفته پیش رو است، از عموم هم‌وطنان خواست به منظور کمک به تامین انرژی مورد نیاز همه بخش‌ها، از مصارف بی‌رویه پرهیز کنند.

مصطفی رجبی مشهدی افزود: بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده توسط سازمان هواشناسی کشور، سرمای هوا همچنان در هفته آینده تداوم خواهد داشت که این موضوع موجب افزایش مصرف گاز و برق در کشور می‌شود.
وی ضمن درخواست از هم‌وطنان در بخش‌های مختلف از جمله اداره‌ها، خانگی و تجاری برای کاهش ۱۰ درصدی مصرف انرژی، خاطرنشان‌کرد: این میزان صرفه‌جویی، امکان تامین برق پایدار و مطمئن را برای همه هم‌وطنان فراهم خواهد ساخت. سخنگوی صنعت برق بیان‌داشت: سردی هوا موجب افزایش مصرف گاز در کشور می‌شود که همین موضوع، تامین سوخت نیروگاه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. رجبی مشهدی با اشاره به همکاری صنعت برق و گاز برای تامین سوخت نیروگاه‌ها و جلوگیری از اختلال در تامین برق کشور، ادامه‌داد: با این حال کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق و گاز می‌تواند پایداری شبکه برق را افزایش و تامین برق و گاز سایر هم‌وطنان را تسهیل کند. وی درخصوص راهکارهای کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق و گاز نیز گفت: برای این کار راه‌های ساده‌ای وجود دارد که از آن جمله می‌توان به خاموش کردن وسایل گرمایشی و روشنایی پس از پایان کار اداره‌ها و سازمان‌ها و بخش تجاری به‌خصوص در دو روز تعطیل آخر هفته و در بخش خانگی، خاموش کردن حداقل یک لامپ روشنایی و استفاده از نور طبیعی روز، باز نگذاشتن مستمر پنجره‌ها برای کاهش احتمال ابتلا به کرونا و کاهش سطح شعله بخاری‌ها و تنظیم دمای وسایل گرمایشی و پوشیدن لباس گرم در منزل اشاره کرد که می‌تواند مصرف برق و گاز را تا ۱۰ درصد کاهش دهد.

مدیرعامل شرکت متن:
نگاه صفر یا صد به نقش‌آفرینی شرکت‌های داخلی و خارجی در طرح‌های نفتی راهگشا نیست
 مدیرعامل شرکت متن از پایان ساخت خط لوله طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک خبر می‌دهد و می‌گوید «۱۰ تا ۱۵ پمپ ساخت داخل تا پایان سال تحویل طرح خواهد شد».
به گزارش کائنات به نقل از شانا، تورج دهقانی با تأکید بر اینکه این طرح ملی با تکیه کامل بر ظرفیت‌های ایرانی پیش می‌رود، معتقد است نباید نسبت به نقش‌آفرینی شرکت‌های داخلی و خارجی در اجرای طرح‌های صنعت نفت، نگاه صفر یا صدی داشت. او خلع ‌ید پیمانکار چینی طرح توسعه آزادگان جنوبی را تصمیم درست و مؤثر مجموعه نفت می‌خواند و درباره هزینه - فایده احداث واحد پیش‌ساخته فرآورش نفت در این میدان مشترک توضیح می‌دهد.
او با اشاره به ادامه روند نصب پمپ‌های درون‌چاهی در یاران شمالی، یادآوری می‌کند اهمیت نصب پمپ‌ها از این جهت است که در صورت موفقیت کامل، می‌توان به استفاده از آن به‌عنوان راهکاری در بعضی از دیگر از چاه‌های غرب کارون هم تکیه کرد.
مدیرعامل شرکت متن، به خاک خوردن برخی ایده‌ها پشت سد جنجال‌های سیاسی اشاره می‌کند و درباره برخی «نتوانستن»‌ها هم می‌گوید «برای شناسایی نقاط ضعف و قوتمان و رفع چالش‌ها، راهی جز خودانتقادی منطقی نداریم».
او با طرح این سؤال که آیا هیچ‌وقت فکر کرده‌ایم چرا تا پیش از این، ورق نیس (Nace) در صنعت یکصد و اندی ساله نفت ایران بومی‌سازی نشده بود؟ ادامه می‌دهد «این سؤال تنها یک نمونه است، اما شاید اگر بتوانیم به آن پاسخ درستی بدهیم، بسیاری دیگر از سؤال‌هایی که در ذهنمان مطرح است نیز پاسخ داده شوند».
در ادامه متن کامل گفت و گوی مدیرعامل شرکت متن را میخوانید:
*طرح توسعه میدان آذر در آستانه بهره‌برداری رسمی است. به‌عنوان کارفرما، عملکرد صورت‌گرفته در این طرح را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
از زمانی که به‌عنوان مدیرعامل شرکت متن منصوب شدم، عمده کار شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر بر تکمیل واحد فرآورش مرکزی میدان آذر متمرکز بود، زیرا پیش‌تر تولید زودهنگام میدان محقق شده بود. آنچه شخصاً در بازدیدها و نشست‌های مستمر شاهد بوده‌ام کار مبتنی بر اصول حرفه‌ای، نظم خوب، استفاده از سیستم‌های روزآمد برای مدیریت و کنترل پروژه و در مجموع عملکردی حساب‌شده در آذر بوده است، به‌ویژه که این میدان از بسیاری جهات در نوع خود از اولین‌ها به‌شمار می‌رود. همین ویژه بودن میدان، نیاز به کالاها و تجهیزات ویژه‌ را اجتناب‌ناپذیر می‌کرد که تأمین آنها در شرایط تحریم بسیار سخت بود و با تدابیر ویژه و صرف زمان و هزینه قابل‌توجه امکان‌پذیر ‌شد.
*درست است که روند توسعه این طرح پس از تزریق منابع مالی در سال ۹۴ شتاب گرفت، اما در مجموع طرح‌های توسعه‌ای میدان‌های نفت و گاز کشور اغلب در زمان تعیین‌شده به سرانجام نمی‌رسند. فکر می‌کنید چرا؟
توسعه آذر، کاری بزرگ و ستودنی است که باید به آن بها داده شود. در این شکی نیست. فراموش نکنیم شرکت نروژی که طرح جامع توسعه (MDP) اولیه میدان آذر را ارائه داد، بیش از ۶ سال زمان برای توسعه این میدان در نظر گرفته بود. اگر بخواهیم کلان به موضوع نگاه کنیم، با تجربه‌هایی که تاکنون اندوخته‌ایم و توانی که در این سال‌ها در ساخت داخل و پیمانکاری به‌دست آورده‌ایم، طرح توسعه‌ای نباید بیش از پنج سال طول بکشد و اگر هم موانعی در این مسیر وجود دارد، به‌طور حتم قابل ‌رفع است. باید این باور شکل گیرد که می‌توان در کوتاه‌مدت میدان را توسعه داد و وقتی باور شکل گرفت، باید ملزومات آن را فراهم کرد. توسعه ملزوماتی دارد، اما ما اغلب یا با همه‌ موارد سیاسی برخورد می‌کنیم یا به‌دلیل ناتوانی در شناخت قابلیت‌ها، توانمندی‌ها و نیازمندی‌های واقعی، قادر به برقراری ارتباط مناسب میان آنها نمی‌شویم. همین موضوع سبب می‌شود به‌طور نمونه توسعه یک میدان دو دهه طول بکشد.
*منظورتان آزادگان جنوبی است؟ شما به سهم خود در این میدان چه کردید؟
فرآیند توسعه این میدان از سال ۹۴ به شکل جدی کلید خورد و تا سال ۹۷ ظرفیت تولید روزانه میدان از ۲۶ هزار بشکه به ۱۴۰ هزار بشکه افزایش یافت و پیشرفت طرح از ۱۰ درصد به ۶۵ درصد رسید. نخستین واحد پیش‌ساخته فرآورش نفت کشور هم با سرمایه‌گذاری خارجی در کمتر از هشت ماه در این میدان راه‌اندازی شد. می‌توان شتاب توسعه یک میدان را در بازه‌های زمانی مختلف بررسی کرد و با توجه به فراز و فرودهای عملکرد در این بازه‌های زمانی، نتیجه گرفت چه تصمیم‌هایی و در چه برهه‌هایی چگونه به تسریع توسعه کمک کرده، یا از سرعت توسعه کاسته است.
*پس از آن چطور؟
سال ۹۸ با مشکلات ناشی از سیلاب‌ها آغاز شد و تنگ شدن حلقه تحریم‌ها هم محدودیت‌های ویژه خود را به همراه داشت.
*ساخت Skid Mounted آزادگان جنوبی از این حیث که با جذب سرمایه خارجی هم‌زمان با تحریم‌ها عملیاتی شد حائز اهمیت است، اما نقدهایی هم با محوریت چرایی حضور بخش خصوصی خارجی در بهره‌برداری از تأسیسات بالادست نفت به‌دنبال داشت.
بگذارید به بیش از یک قرن پیش برگردیم؛ زمان کشف نفت که انگلیسی‌ها گفتند ما برای شما نفت تولید می‌کنیم و بابتش فلان مقدار می‌پردازیم. حاکمیت وقت هم بررسی کرد و پیش خودشان گفتند تا الان کل درآمد کشور از قِبَل بیچاره کردن مردم هرچقدر بوده، به همین اندازه و چه‌بسا بیشتر به درآمدهایمان اضافه می‌شود. بعدها ایران شاهد تحولات اجتماعی زیادی شد و نفت به‌قدری تعیین‌کننده بود که حتی علمای دینی برای روشن کردن اذهان مردم، سعی می‌کردند درباره حق و حقوقشان نسبت به نفت آگاهی ایجاد کنند، اما موضوع اینجاست که اگر عده‌ای یک روزی نشسته‌اند و به فلان شرکت خارجی گفته‌اند تو برای‌ ما نفت تولید کن، حالا هم از این سمت بوم افتاده‌ایم و گاهی اصرار داریم همه کارها را خودمان انجام دهیم.
به توانایی‌هایمان نگاه نمی‌کنیم، به خرد جمعی اعتقاد نداریم و کوچک‌ترین حرفی هم زده شود، سریع برچسب بی‌اعتقادی به تولید داخل می‌زنیم! در حالی که نگاه صفر و صدی راهگشا نیست. آقای وزیر (نفت) روز بهره‌برداری از این پروژه گفتند «این نخستین بار پس از ملی شدن صنعت نفت است که یک واحد فرآورشی ازسوی بخش خصوصی ساخته شده و ازسوی خود این شرکت بهره‌برداری می‌شود». ما در این پروژه گفتیم چه اشکالی دارد یک شرکت خارجی بیاید، دانش و فناوری ساخت واحد پیش‌ساخته فرآورش نفت را به کشور بیاورد، به ما نفت فرآورش‌شده تحویل دهد و در ازای خدماتش پول بگیرد. پروژه اجرا شد و تا الان از محل این واحد فرآورشی، حدود ۲۵ میلیون بشکه نفت فرآورش شده و بیش از ۱.۳ میلیارد دلار برای کشور درآمدزایی شده است. روزی که ترامپ از برجام خارج شد، یک پیچ و مهره در این پروژه به‌کار نرفته بود، اما اسفند ۹۷ آن را به مدار آوردیم. پروژه بدون اینکه هزینه‌ای کنیم، طی هشت ماه عملیاتی شد و تا زمانی هم که در مدار نیامد، هیچ پرداختی به سرمایه‌گذار خارجی صورت نگرفت. طبق قرارداد، پرداختی ما به سرمایه‌گذار ۱.۲۸ دلار به ازای هر بشکه بوده که فرآیند پرداخت پس از بهره‌برداری آغاز شد و تاکنون حدود ۳۰ میلیون دلار پرداخت کرده‌ایم. ۳۰ میلیون دلار پرداختی در برابر ۱.۳ میلیارد دلار درآمدزایی. ما در اوج تحریم، توان و سرمایه خارجی را در خدمت منافع ملی‌مان به‌کار گرفتیم و با کمترین ریسک و هزینه، برای کشور هزاران میلیون دلار درآمد ایجاد کردیم. حالا نوع برخی برخوردها با این پروژه را در سطح گسترده‌تری تعمیم دهید. این‌گونه است که در جریان طرح بسیاری از ایده‌ها در کشور، فارغ از بررسی آن که چه تأثیری در منافع ملی و کسب درآمد برای افزایش رفاه مردممان دارند، تنها فضایی برای برچسب زدن‌های سیاسی درست می‌شود و بسیاری از طرح‌ها و پروژه‌ها پشت سدّ این جنجال‌های سیاسی خاک می‌خورند.
*متوجهم. برای نمونه عده‌ای همچنان معتقدند پیمانکار چینی نباید از طرح توسعه آزادگان جنوبی کنار گذاشته می‌شد.
به نظرم خلع ‌ید پیمانکار خارجی آزادگان جنوبی در سال ۹۳ یکی از بهترین تصمیم‌های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران بوده است. روند پیشرفت طرح پس از این تصمیم، صحت این ادعا را به‌خوبی نشان می‌دهد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه