روزنامه کائنات
4

جامعه

۱۳۹۹ يکشنبه ۲۱ دي - شماره 3822

واکسن چند صد یورویی کرونا در بازارسیاه ناصرخسرو!

 «ناصرخسرو»  بیش از آن که شاعری بلندآوازه را به یادمان آورد، این روزها پدیده‌ای شده برای فریب مردم و اخاذی از جان و سلامت‌؛ به اصطلاح داروفروشانی که این بار نان در روغن کرونا زده‌ و نوش‌دارویی تقلبی را دلالی می‌کنند؛ آنهم به یورو و دلار...  به گزارش کائنات به نقل از ایسنا، گویا این روزها شیوع کرونا گرچه بسیاری از بازارها را به رکود نشانده، اما بازار داد و ستد دلالانی را داغ کرده که به بهای جان مردم و بی هیچ مسئولیتی بر طبل داشتن داروهای کمیاب و نایاب کرونا و حتی داروهایی که هنوز مجوزهای بین المللی و داخلی را اخذ کرده‌اند، می‌کوبند.
دور از ذهن هم نبود که با زمزمه تولید واکسن کرونا در دنیا و آغاز واکسیناسیون کووید-۱۹ در برخی کشورهای اروپایی و آسیایی، این افراد هم در مسیر کسب سود بیشتر آستین بالا زده و در فریب هرچه بیشتر مردم با نام و ظاهر فریبنده «واکسن کرونا» بکوشند. به طوری که گفته می‌شود در بازار ناصرخسرو واکسنی با عنوان واکسن کرونا با قیمت ۱۰۰۰ یورویی به فروش می‌رسد. در حالی که نه مشخص است که این واکسنِ مثلا کرونا با چه شرایط  نگهداری و از چه طریقی وارد کشور شده و نه معلوم است که آنچه درون این شیشه به اصطلاح حیات‌بخش وجود دارد، واقعا چیست؟.
این همان اتفاقی است که چند ماه قبل برای داروی رمدسیویر نیز رخ داد. دارویی که گفته می‌شد اثرات چشمگیری بر بهبود بیماران مبتلا به کرونای بدحال دارد و با همت دلالان ناصرخسرو، با قیمت‌های چند ده میلیونی در بازار سیاه به مردمانی که نگران جان عزیزان‌شان بودند و حاضر بودند برای نجات جان بیمارشان چوب حراج به زندگی‌شان بزنند، داده می‌شد؛ موضوعی که وزارت بهداشت بارها نسبت به تبعات عوارض جبران ناپذیر آن هشدار داد و از مردم خواست دارو و درمان عزیزانشان را تنها از مسیر رسمی و از بیمارستان‌ها پیگیری کنند.
علی‌رغم اینکه بارها اعلام شده بود که کرونا هنوز داروی اختصاصی و واکسن موثر مورد تایید سازمان بهداشت جهانی را ندارد، اما هر از گاهی نام برخی داروهای غیر اختصاصی که تا حدی می‌توانند در درمان کووید-۱۹ هم موثر باشند، بر سر زبان‌ها ‌می‌افتاد. یک روز فاویپیراویر و اکتمرا و یک روز هم رمدسیویر. حالا هم که واکسن کرونا تولید شده، میدان برای سودجویان عرصه سلامت باز شده تا باز با استفاده از هراس مردم پول‌های کلان به جیب بزنند؛ پول‌هایی که گاهی از فروش خانه یا ماشین زیر پای مردم جور شده تا جان بیماران‌شان را نجات دهند.
این درحالیست که باید لحظه‌ای فکر کنیم که در شرایطی که واکسن کرونا هنوز تزریقش در کشورهای تولیدکننده محدود بوده و هنوز کشورهای تولیدکننده واکسن کرونا تمام جمعیت‌شان را واکسینه نکرده‌اند، چگونه سر از بازار غیر رسمی ایران در می‌آورند؟.  اصلا بر فرض محال هم اگر این واکسن اصل بوده و از آن سوی مرزها وارد کشور شده است، آیا می‌توان درباره نحوه انتقال و نگهداری آن تضمینی داد؟.
باید توجه کرد که به گفته وزارت بهداشتی‌ها، واکسن‌هایی که در بازار غیررسمی با عنوان واکسن کرونا عرضه می‌شوند، تقلبی بوده و می‌توانند منجر به بروز عارضه در افراد شوند. حتی اگر این واکسن‌ها تقلبی نباشند، قاچاق هستند و ممکن است به درستی نگهداری و حمل نشده باشند که باز هم برای مصرف‌کننده خطر بسیاری خواهند داشت. باید توجه کرد که به گفته کارشناسان حوزه سلامت، انتقال و شرایط نگهداری واکسن بسیار حساس است و باید بسیار دقیق و در شرایط زنجیره سرد  نگهداری و منتقل شود. به طوری که اگر  برای مدت طولانی از یخچال خارج شود، کارایی‌اش را از دست می‌دهد. بر همین اساس مهم است که بلافاصله بعد از خروج واکسن از شرایط زنجیره سرد، به سرعت آن را تزریق کرد.
از سوی دیگر  دکتر علی فاطمی- نایب رییس انجمن داروسازان ایران در گفت‌وگو با ایسنا، اعلام کرد که واکسن کرونای تقلبی در بازار وجود دارد و شیادانی هستند که با این موارد از مردم کلاهبرداری می‌کنند.
وی تاکید کرد: به طور کلی واکسن ها دو نوع زنجیره سرد دارند؛ یکی زنجیره سرد و دیگری زنجیره فوق سرد. در زمینه واکسن کرونا نیز این موضوع وجود دارد. واکسن های کرونایی که از ویروس ضعیف شده هستند، مانند واکسن چینی، روسی، آسترازنکا و واکسن ایرانی که در حال کار بر روی آن هستند، همه به زنجیره سرد نیاز دارند. از طرفی واکسن های آمریکایی عمدتا مانند مدرنا و فایزر-بایون تک به زنجیره فوق سرد نیاز دارند، یعنی منهای ۷۰ درجه که یا باید در فریزهای خاص قرار گیرند و یا در مدت محدودی با کیسه های یخ خشک نگهداری شوند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه