روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۳۹۹ شنبه ۲۰ دي - شماره 3821

نماینده سابق ایران در امور اوپک:

واکسن کرونا بزرگنمایی شد؛ تقاضای نفت متزلزل ماند

 نماینده سابق ایران در امور اوپک خاطرنشان کرد: عربستان که همیشه بدنبال افزایش تولید بود، داوطلبانه تصمیم به کاهش تولید گرفته این نشان‌دهنده اوج نگرانی در مورد کاهش تقاضا و افت قیمت است.
 23 تولیدکننده عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) پس از سیزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک‌پلاس ضمن ارائه مجوز مجموع افزایش تولید روزانه 150 هزار بشکه‌ای به روسیه و قزاقستان برای 2 ماه فوریه و مارس، بر سر رقم کاهش تولید روزانه 7 میلیون و 125 هزار بشکه‌ای برای ماه فوریه و 7 میلیون و 50 هزار بشکه برای ماه مارس به اجماع رسیدند.
همچنین عربستان اعلام کرد: در ماه‌های فوریه و مارس سال 2021 میلادی روزانه تا یک میلیون بشکه کاهش داوطلبانه تولید نفت خواهد داشت.
بر اساس این توافق قرار شد روسیه و قزاقستان در فوریه و مارس روزانه 75 هزار بشکه به تولید خود بیفزایند؛ به آن معنا که مجموع افزایش تولید روزانه دو کشور در ماه‌های یادشده 150 هزار بشکه خواهد بود، دیگر کشورها هم افزایش تولید را متوقف می‌کنند.
سهم روسیه از این مقدار افزایش در دو ماه فوریه و مارس امسال روزانه 65 هزار بشکه و قزاقستان 10 هزار بشکه خواهد بود.
اعضای اوپک‌پلاس در نتیجه محدودیت‌ها و قرنطینه در بسیاری از نقاط جهان که کاهش تقاضا برای سوخت را به همراه داشته است، در سال 2020عرضه نفت خود را به مقدار کم‌سابقه‌ای کاهش دادند.
کشورهای تولیدکننده عضو این ائتلاف در بازه زمانی مه تا ژوئیه سال 2020 میلادی عرضه نفت خود را روزانه 9 میلیون و 700 هزار بشکه در روز محدود کردند و سپس رقم کاهش عرضه روزانه آنها از اوت پارسال به 7 میلیون و 700 هزار بشکه و از یکم ژانویه 2021  به 7 میلیون و 200 هزار بشکه در روز رسید.
بر پایه این گزارش؛ سرعت گرفتن دوباره شیوع ویروس کرونا، اعمال دوباره محدودیت‌های سختگیرانه رفت و آمد، افزایش قرنطینه‌ها و تردیدهای پیش‌رو سبب شکننده‌تر شدن روند بهبود اوضاع اقتصادی شده است، به‌طوری که انتظار می‌رود در سال 2021 میلادی این شرایط نیز ادامه یابد.
هر چند به‌تازگی شرایط روانی بازار نفت در پی اجرای برنامه‌های واکسیناسیون و بهبود شرایط بازارهای دارایی بهبود یافته است، اما به دلیل تقاضای ضعیف و حاشیه سود پایین بخش پالایش و دیگر تردیدهای اساسی، همچنان بر لزوم احتیاط تأکید شده است.
محمدعلی خطیبی با اشاره به اینکه اعضای اوپک‌پلاس تصمیم درستی گرفته‌اند، اظهار داشت: اوپک‌پلاس به این نتیجه رسیده است که شرایط برای افزایش تولید مساعد نیست، به دلیل شیوع ویروس انگلیسی موج جدیدی از کرونا شورع می‌شود که محدودیت بدنبال دارد و تقاضا را کاهش می‌دهد.
وی با بیان اینکه نتیجه توافق بیانگر این است که امید به افزایش تقاضا وجود ندارد، افزود: امیدواری برای مثبت بودن واکسن کرونا بزرگنمایی شد، همه تصور می‌کردند بیماری به سرعت جمع می‌شود و تقاضا افزایش می‌یابد، اما اکنون شاهد شیوع یک ویروس جهش‌یافته هستیم.
نماینده اسبق ایران در امور اوپک خاطرنشان کرد: عربستان که همیشه بدنبال افزایش تولید بود، داوطلبانه تصمیم به کاهش تولید گرفته این نشان‌دهنده اوج نگرانی در مورد کاهش تقاضا و افت قیمت است.
وی یادآور شد: مدیریت تقاضا نیازمند این است که صادرکنندگان حتی بیش از تعهد خود تولید را کاهش دهند تا قیمت‌ها کاهش پیدا نکند، زیرا امیدواری برای افزایش تقاضا از بین رفته و کاهش تقاضا جدی است.
خطیبی درباره دلیل افزایش تولید روسیه و قزاقستان گفت: برخی کشورها با شرکای خود برنامه‌های توسعه‌ای دارند که نمی‌توانند آن را متوقف کنند، بنابراین امکان کاهش تولید ندارند حتی اگر خودشان بخواهند شرکایی که سرمایه‌گذاری کرده‌اند بدنبال برداشتن سهم خود هستند بنابراین چاره‌ای جز افزایش تولید ندارند. ضمن اینکه این کشورها هم از کاهش قیمت سود نمی‌برند و اگر احساس کنند درآمدها کاهش یافته نسبت به کاهش تولید اقدام می‌کنند.
وی درباره بازگشت احتمالی ایران به بازار نیز بیان کرد: بازگشت ایران به بازار دشوار اما شدنی است، بهرحال مشتریان سنتی ترجیح می‌دهند که از ایران نفت بخرند و تجارت با این کشورها رونق بگیرد.
این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: هر چند استفاده از کل ظرفیت صادراتی برای ایران زمان‌بر است اما اگر تحریم‌ها برداشته شود و مشتریان نگران جریمه نباشند، بتدریج ظرفیت صادرات ایران افزایش می‌یابد، زیرا کشورهای طرف معامله نفتی و شرکای اقتصادی ما هم به دنبال بالانس تجاری و تداوم برنامه‌های بازرگانی با ایران هستند.
* تحلیل تاثیر تحولات آمریکا بر بازار نفت ایران
نماینده سابق ایران در اوپک همچنین گفت: اتفاقات اخیر آمریکا قطعا به صورت کوتاه مدت بر بازار جهانی نفت اثر می گذارد و اگر این مساله به روزهای آتی بکشد به طوری که بر تولید نفت آمریکا تاثیر بگذارد اثرات آن بیشتر خواهد شد و در این بین نمی توان گفت که این مساله میتواند تاثیر مستقیم بر بازار ایران داشته باشد مگر اینکه سیاست های دولت آمریکا تغییر پیدا کند.
محمد خطیبی با اشاره به تاثیرات آشوب های آمریکا و حوادث کنگره بر بازار جهانی نفت و بازار ایران اظهار کرد: هر بی نظمی و آشوبی که در کشورهای صادرکننده نفت اتفاق بیفتد یک اثر روانی ایجاد می کند و به شرطی که این آشوب در کوتاه مدت خاتمه یابد نمی توان تاثیر آن بر بازار نفت را بلند مدت دانست، یک اثر روانی کوتاه مدت به وجود خواهد آمد و این اثر به تدریج از بین می رود.
وی افزود: البته اگر موضوع ادامه دار باشد و منجر به اغتشاشات گسترده شود و تولید نفت آن کشور را متاثر کند طبیعتا آثار عمیق تری برجای خواهد گذاشت اما اگر یک اتفاق کوتاه مدت باشد به طوری که بر تولید نفت نیز اثر نگذارد، یک اثر روانی کوتاه مدت خواهد داشت.
نماینده سابق ایران در اوپک با تاکید بر اینکه احتمال استیضاح و برکناری زودهنگام ترامپ نمی تواند تاثیر چندانی بر وضعیت ایران بگذارد، تصریح کرد: به نظر بنده این مساله نمی تواند تاثیر چندان مستقیمی داشته باشد اما طرح برکناری زودهنگام ترامپ میتواند یک ثبات و آرامش در منطقه و به ویژه در آمریکا ایجاد کند. این اغتشاشات نمی تواند نتیجه مثبتی برای آمریکا داشته باشد.
به گفته خطیبی مشکل اصلی ایران بحث تحریم است و باید دید دولت بعدی در مورد تحریم ها چه تصمیمی خواهد داشت و این مساله به سیاست دولت بعدی بستگی دارد که تا چه میزان بتواند برای ایران راهگشا باشد  اما به طور کلی نمی توان با استناد به اتفاقاتی که در آمریکا رخ داده شرایط را برای ایران روشن دید.
وی با بیان اینکه نمی توان خوش بین بود چراکه بازار نفت با کاهش تقاضا روبرو است و در جلسه اخیر اوپک پلاس نیز تولید افزایش نیافت و نگرانی برای کاهش تقاضا وجود دارد در همین راستا نیز عربستان داوطلبانه یک میلیون بشکه تولید خود را کاهش داد،گفت: علت این مساله نیز کاهش تقاضا است،  اگر تصوربر این بود که قرار است تقاضا افزایش یابد قطعا میزان تولید افزایش می یافت. این کارشناس ارشد حوزه انرژی با تاکید بر اینکه تقاضا در شرایط امیدوار کننده ای نیست، تصریح کرد: در این وضعیت بازگشت ایران به بازار به چنانچه تحریم ها برداشته شود یک مقدار زمان بر خواهد بود البته برخی مشتری ها منتظر هستند تا تحریم ها برداشته شود و نفت ایران را خریداری کنند، اماممکن است میزان آن همچون سابق نباشد با این وجودحتما بعد از تحریم ها خواهان نفت ایران هستند.
خطیبی افزود: اینکه انتظار داشته باشیم در زمانی کوتاه ظرفیت های صادراتی ایران بازگردد زمان بر است و در کوتاه مدت این مساله محقق نمی شود و نباید انتظار داشت ایران در زمان کوتاه بتواند بازار سابق را به دست آورد.

مدیرعامل گروه اویک:
میدان مشترک آذر به‌زودی به بهره‌برداری رسمی می‌رسد
 مدیرعامل گروه اویک، از پایان موفقیت‌آمیز آزمون عملکردی ۲۱ از ۲۸ روز تولید نهایی نفت‌خام در میدان آذر خبر داد و گفت: با توجه به پیشرفت ۹۷ درصدی طرح توسعه این میدان مشترک، فاز نخست این طرح در دست بهره‌برداری است و به زودی به‌طور رسمی افتتاح می‌شود.
غلامرضا منوچهری با تشریح آزمون عملکردی ۲۱ از ۲۸ روز تولید نهایی نفت‌خام در میدان آذر افزود: در قراردادهای بیع متقابل (Buy- back)، پس از پایان فعالیت‌ها پیمانکار موظف است همه چاه‌ها و تأسیسات روسطحی را به مدت ۲۱ روز از ۲۸ روز در حال تولید قرار دهد که بر این اساس آزمون عملکردی میدان آذر مطابق با مقدار هدف‌گذاری‌شده در چارچوب ویژگی‌های کیفی مندرج در شرح کار جامع توسعه این میدان، از ۲۴ آذرماه با تولید روزانه ۶۵ هزار بشکه نفت خام آغاز شده است. وی با بیان اینکه برداشت نفت از میدان مشترک آذر، اسفندماه سال ۱۳۹۵ با تولید روزانه ۱۵ هزار بشکه نفت آغاز شد، گفت: این رقم سال ۱۳۹۶ به ۳۰ هزار بشکه در روز رسید، خوشبختانه هم‌اکنون مقدار تولید این میدان مشترک به ۶۵ هزار بشکه در روز رسیده که بسیار مهم و تعیین‌کننده است.
*سرمایه‌گذاری ۱.۴ میلیارد یورویی در میدان آذر
مدیرعامل گروه اویک هزینه‌های اجرایی طرح توسعه میدان آذر را ۱.۴ میلیارد یورو عنوان و تصریح کرد: قرارداد توسعه میدان آذر با شرکت‌های اویک و سرمایه‌گذاری اهداف از یک سو و شرکت ملی نفت ایران ازسوی دیگر، مهرماه ۱۳۹۰ امضا و اواخر اسفندماه همان سال مؤثر شد که بخش خیره‌کننده‌ای از منابع مالی این طرح از طریق صندوق توسعه ملی و بخشی دیگر نیز از طریق شرکت اهداف و وام‌های بانکی تأمین شده است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه