روزنامه کائنات
6

انرژی

1404 سه‌شنبه 8 مهر - شماره 4921

سخنگوی صنعت از آب کاهش ۴۲ درصدی ورودی سدهای کشور خبر داد

 سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه تهران در پیشانی تنش آبی کشور است، گفت: سدهای پایتخت نزدیک به حجم مرده شده‌اند. به گزارش کائنات، عیسی بزرگ‌زاده در نشست خبری، کلان‌شهرهای تهران، کرج، مشهد، تبریز، اصفهان، اراک و ساوه را در «پیشانی تنش آبی» معرفی کرد.
وی افزود: حجم ذخایر پشت سدهای پنج‌گانه تهران در مهرماه امسال ۲۵۸ میلیون مترمکعب بوده، در حالی که سال گذشته ۴۸۵ میلیون و در بلندمدت ۶۱۸ میلیون مترمکعب ثبت شده است؛ به عبارتی نسبت به پارسال ۲۲۷ میلیون مترمکعب عقب هستیم.
بزرگ‌زاده بیان‌داشت: درصد پرشدگی سدهای امیرکبیر ۱۵ درصد، لتیان ۲۵ درصد، لار ۲ درصد، طالقان ۴۱ درصد و ماملو ۸ درصد است.
سخنگوی صنعت آب تأکید کرد: به جز سد طالقان، بقیه سدهای تهران یا به حجم مرده رسیده‌اند یا نزدیک به آن هستند. وی خاطرنشان کرد: گرچه روز صفر آبی محقق نشد اما این به معنای رفع شدن بحران آب نیست و باید همچنان مدیریت مصرف رعایت شود.
این مقام مسئول یادآورشد: پیش بینی همه مراجع بین المللی و سازمان هواشناسی کشور این است که پائیز سختی خواهیم داشت و بارش ها کمتر از نرمال خواهد بود.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: بر این اساس دو برنامه سخت‌گیرانه در بخش شرب و یک برنامه واقع بینانه در بخش کشاورزی تدارک دیده شده است.
بزرگ زاده در ادامه بر اهمیت تامین ابزارهای اقتصادی و اجتماعی مورد نیاز در قانون بودجه ۱۴۰۵ و اجرای برنامه های مرتبط با جلوگیری از فرونشست زمین تاکید کرد و گفت: اگر این ابزارها به وزارت جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست یا دیگر نهادهای مرتبط ارائه نشود، هیچ اتفاق خاصی رخ نخواهد داد، زیرا برنامه‌ ها تنها هدف‌گذاری و آرزونگاری شده است.
وی با بیان اینکه اهداف مندرج در قانون برنامه باید در قانون بودجه سالانه بند و حکم بگیرند تا اجرایی شوند، تصریح کرد: در صورت محدودیت بودجه به دلیل تحریم‌ ها یا کاهش منابع دولتی، باید روش‌های جایگزین برای تامین ابزارهای اقتصادی و اجتماعی ارائه شود تا بتوان معیشت جایگزین برای کشاورزان تعریف کرد و زمین‌های آنان را آزاد ساخت.
سخنگوی صنعت آب با تاکید بر لزوم توجه به معیشت کشاورزان و پرهیز از هرگونه اجبار گفت: باید در تعامل با کشاورزان امکان آزادسازی آب و زمین را به گونه‌ای فراهم کرد که زندگی آنان آسیب نبیند و جریان زندگی آنان حفظ شود.
وی اضافه کرد: برای این منظور، طرح‌هایی شامل ابزارهای اقتصادی و اجتماعی همچون پرداخت معادل‌هایی مانند املاک مسکونی، املاک تجاری، سهام شرکت‌های دولتی و سایر موارد ارایه شده است.
بزرگ زاده افزود: هدف از این اقدامات، ایجاد راهکارهای جایگزین و تسهیل در آزادسازی زمین و منابع کشاورزی است تا هم زندگی کشاورزان حفظ و هم اهداف توسعه‌ای محقق شود.
سخنگوی صنعت آب درباره آخرین وضعیت بارش‌ها و ذخایر آبی کشور گفت: متوسط بارش سال آبی تازه گذشته (ابتدای مهر۱۴۰۳ تا آخر شهریور۱۴۰۴) تاکنون ۱۵۲ میلی‌متر بوده که نسبت به سال قبل تر و دوره بلندمدت حدود ۴۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.
بزرگ زاده خاطرنشان کرد: برخی استان ها تا ۷۷ درصد کاهش بارش داشته اند و برخی نیز بین ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش بارش دارند.
وی ادامه داد: علاوئه بر این برخی استان ها نیز بین ۱۰ تا ۳۰ درصد کاهش بارش دارند و ۲ استان گیلان و زنجان نیز کمتر از مثبت و منفی ۱۰ درصد بارش دریافت کرده اند و در استان گیلان سد سفید رود وضعیت خوبی ندارد.
سخنگوی صنعت آب همچنین در باره وضعیت سدهای کشور گفت: ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی تازه گذشته ۲۴ میلیارد و ۶۹۰ میلیون مترمکعب بوده که در مقایسه با ۴۲ میلیارد و ۴۶۰ میلیون مترمکعب سال قبل تر، ۴۲ درصد کاهش داشته است.
بزرگ زاده ادامه داد: حجم فعلی مخازن ۱۸ میلیارد و ۷۶۰ میلیون مترمکعب است، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال قبل تر ۲۴ میلیارد و ۵۹۰ میلیون مترمکعب بوده؛ یعنی ۲۴ درصد کاهش دارد.
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه درصد پرشدگی سدهای کشور به‌طور متوسط ۳۶ درصد است، افزود: سال آبی جدید نیز از ابتدای مهر۱۴۰۴ شروع شده و تا آخر شهریور۱۴۰۵ ادامه دارد. وی همچنین گفت: در مردادماه امسال کاهش ۱۴.۵ درصدی در مصرف آب اتفاق افتاد که ناشی از همراهی مردم و اصحاب رسانه با صنعت آب بود.
سخنگوی صنعت آب درباره طرح انتقال آب از سد طالقان به تهران ادامه داد: این پروژه طرح کم نظیری بود که در مدت کوتاهی به نتیجه رسید و در فاز نخست آن ۲.۵ مترمکعب آب در ثانیه به تهران انتقال یافت.
بزرگ زاده افزود: فاز دوم آن نیز به زودی به اتمام خواهد رسید و کمتر از یکصد متر آن باقی مانده که درحال رایزنی برای رفع مشکلات پیش رو هست. وی بر ضرورت رعایت مدیریت مصرف آب از سوی همگان تاکید کرد و گفت: وزارت نیرو تنها دنبال آن نیست که فقط مردم مدیریت مصرف را جدی بگیرند بلکه دنبال آن است که علاوه بر طرح های تامین آب مدیریت مصرف تبدیل به فرهنگ عمومی شود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه