روزنامه کائنات
2

سیاسی

1404 سه‌شنبه 16 ارديبهشت - شماره 4823

موشک بالستیک سوخت جامد با برد ۱۲۰۰ کیلومتر رونمایی شد

قاسم بصیر؛ رقیبِ دقیق و جدید تاد و پیکان


 یکشنبه شب وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح از موشک بالستیک «قاسم بصیر» با برد 1200 کیلومتر رونمایی کرد. بر اساس تصاویر و اطلاعات منتشر شده از این موشک جدید، قاسم بصیر در حقیقت حاصل ارتقا صورت گرفته در سامانه‌های هدایت و کنترل موشک شهید حاج قاسم با برد 1400 کیلومتر است که برای نخستین مرتبه در سال 1399 رونمایی شد. موشک حاج قاسم،‌ یک موشک سوخت جامد تاکتیکی دو مرحله‌ای با وزن 7 تن، وزن سرجنگی 500 کیلوگرم، طول 11 متر است. سرعت ورود به جو این موشک نیز  11 ماخ و سرعت اصابت آن 5 ماخ است، یعنی سرعتی در محدود هایپرسونیک. در زمان رونمایی از موشک شهید حاج قاسم گفته شد که این موشک به صورتی طراحی شده است که قابلیت افزایش برد تا 1800 کیلومتر را نیز دارد.
موشک شهید حاج قاسم با سکوی پرتاب جدید
موشک قاسم بصیر نیز از مشخصاتی شبیه به موشک شهیدحاج قاسم برخوردار است و از همان سکوی پرتاب استفاده می‌کند. اما دو تفاوت جدید در جریان ارتقا سرجنگی این موشک وجود دارد.
نخستین تفاوت در شیوه هدایت موشک قاسم بصیر با موشک حاج قاسم است. موشک‌های بالستیک ایرانی عمدتا از شیوه‌های هدایت ترکیبی مبتنی بر GPS و INS استفاده می‌کنند. در این شیوه هدایت موشک در فاز اول تا فاز میانی حرکت خود بر اساس داده‌های GPS حرکت می‌کند و در فاز نهایی از شیوه هدایت INS استفاده می‌کند. دلیل این امر آن است که شیوه اطلاعات منظومه‌ ماهواره‌ای GPS با انجام فعالیت‌های جنگ الکترونیک قابل اخلال است و قطعا دشمن برای منحرف کردن موشک‌های بالستیک و ایجاد خطا در اصابت آنها، از شیوه‌های مختلف جنگ الکترونیک برای اختلال در هدایت موشک استفاده خواهد کرد.
اما در شیوه هدایت INS چند ژیروسکوپ و شتاب سنج در سامانه هدایت موشک  قرار دارد که بر اساس اطلاعات و متخصاتی که از هدف به سامانه هدایت موشک داده شده است موقعیت موشک نسبت به هدف را تنظیم می‌کنند. در حقیقت در این شیوه هدایت ژیروسکوپ وظیفه دارند با محاسبه سرعت زاویه‌ای موشک موجب هدایت موشک به سمت هدف شده و از انحراف موشک جلوگیری کنند.
اما در شیوه هدایت اینرسی به دلیل آنکه موشک بر اساس متغیر‌های فیزیکی و جوی به اصلاح مسیر می‌شود و همچنین سرعت بالای موشک در فاز نهایی حرکت خود، دقت اصابت موشک نسبت به شیوه هدایت ماهواره‌ای یا GPS کاهش پیدا کند که این موضوع هدف قرار دادن اهداف کوچک و کم عرض مانند آشیانه‌های جنگنده‌ها و یا باندهای فرود هواپیما را با مشکل مواجه می‌سازد. تجربه عملیات‌های وعده صادق نشان داد دشمن برای ایجاد خطا در اصابت موشک‌ها بالستیک، کروز و پهپادهای انتحاری با اجرای جنگ الکترونیک گسترده  ارائه اطلاعات مکان یابی ماهواره‌ای در سراسر سرزمین‌های اشغالی را با اختلال مواجه کرد و در نتیجه موشک‌های ایرانی می‌بایست برای هدف قرار اهداف مشخصی در پایگاه‌های هوایی رژیم صهیونیستی از شیوه هدایت  INS استفاده می‌کردند که همین امر دقت اصابت آنها را کاهش می‌داد.
موشک بالستیک فاتح مبین با سرجنگی مجهز به دوربین تصویرساز حرارتی
قابلیت دیگری که در موشک قاسم بصیر بکارگیری شده است قدرت مانوردهی سرجنگی موشک است. با اصلاحاتی که در بالک‌های هدایت سرجنگی این موشک صورت گرفته است،‌ قدرت مانوردهی نیز به آن اضافه شده است.
«تاد»؛ الماس فریب آمریکایی برای اسرائیل در برابر فتاح
این قابلیت از آن جهت مهم است که تمامی سامانه‌های سپر موشکی دنیا در مقابل موشک‌هایی که قدرت تغییر مسیر در سرعت‌های ما فوق صوت را دارند بی دفاع هستند. عبور موشک‌های فتاح و خیبرشکن 2 از سد سامانه‌های پیشرفته دفاع موشکی آمریکایی و اسرائیلی در عملیات وعده صادق 2 بخوبی این امر را ثابت کرد.
دقت اصابت سرجنگی موشک قاسم بصیر
به این ترتیب می‌توان گفت موشک قاسم بصیر می‌تواند با هدف قرار دادن رادار‌ها و سامانه‌های پدافندی دشمن راه را برای سایر موشک‌های بالستیک ایرانی به اهداف خود باز کند و در کنار موشک فتاح دومین موشک ضد سپر موشکی دشمن باشد. علاوه بر این موشک قاسم بصیر می‌تواند با عبور از سد لایه‌های متعدد پدافندی دشمن با دقتی مناسب آشیانه‌های جنگنده و باندهای فرود پایگاه‌هایی هوایی اسرائیل را هدف قرار دهد و در صورت بکارگیری انبوه، ضربه‌ای کاری به توان هوایی رژیم صهیونیستی وارد کند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه