روزنامه کائنات
2

سیاسی

1404 دوشنبه 15 ارديبهشت - شماره 4822

تکرار تاکتیک ناکارآمد کاخ سفید

 تهدیدهای رئیس‌جمهور آمریکا و کابینه او علیه ایران تکرار چرخه ناکارآمدی است که متاثر از متغیرهای ثالث بسیاری آغاز می‌شود اما پایان آن نمی‌تواند به نفع هیچ‌یک از طرفین، منطقه و جهان باشد.
اظهارات و اتفاقات اعلام شده و روی‌داده میان ایران و آمریکا در ۷۲ ساعت گذشته با آنچه در طول یک ماه گذشته تجربه شد، متفاوت بود. تفاوتی که می‌تواند به ابتکار دو طرف برای رسیدن به توافقی جامع منجر شود و هم مسیر مذاکرات را تحت تاثیر قرار دهد. یک: «دور چهارم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا به دلایل لجستیکی به تعویق افتاد» این بخش خبریِ توییتِ «بدر بوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان و میانجی گفت‌وگوهای ایران و آمریکا در شامگاه پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت بود. خبری که پایان‌بخش گمانه‌های تعویق و آغاز گمانه‌های چرایی این رویداد بود و به این ترتیب دور چهارم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا که براساس برنامه‌ریزی طرفین و میزبان (عمان) قرار بود روز شنبه ۱۳ اردیبهشت در رم ایتالیا برگزار شود، به تعویق افتد.
وزیر امور خارجه ایران پس از تایید تعویق مذاکرات از سوی همتای عمانی یادآور شد که از طرف ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به یک راه‌حل مذاکراتی ایجاد نشده است. در واقع، ما بیش از هر زمان دیگری مصمم به دستیابی به یک توافق عادلانه و متوازن هستیم: توافقی که پایان تحریم‌ها را تضمین و در خصوص اینکه برنامه هسته‌ای ایران برای همیشه صلح‌آمیز خواهد ماند اعتمادسازی کند، ضمن آنکه تضمین شود حقوق ایران به طور کامل رعایت خواهد شد. همزمان با تعویق مذاکرات ایران و آمریکا؛ گفت‌وگوهای معاونان سیاسی ایران با سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) هم به تعویق افتاد.
مهمترین خبر روز پنجشنبه اما فقط تعویق مذاکرات ایران و آمریکا نبود و «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه سیاست‌های عجیب در چینش کابینه و معاونان خود؛ «مایک والتز» را از سمت مشاور امنیت ملی آمریکا برکنار و سفیر این کشور در سازمان ملل کرد. «مارک روبیو» وزیر امور خارجه هم با حفظ سمت به عنوان مشاور امنیت ملی معرفی شد. کنار رفتن والتز به عنوان چهره‌ای تندرو و مخالف دیپلماسی با ایران، خلاف تصور و تحلیل، رسانه‌ای، به معنای قدرت‌یافتن طیف طرفدار گفت‌وگو نبود و به فاصله اندکی، رئیس‌جمهور آمریکا بار دیگر ادعاها و تهدیدات خود علیه ایران را آغاز کرد. ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی خود (سوشال تروث) تمام خریداران نفت یا محصولات پتروشیمی ایران را تهدید کرد که باید خرید از ایران را متوقف کنند و هر کشور یا فردی که به هر میزان نفت یا پتروشیمی از ایران خریداری کند، بلافاصله مشمول تحریم‌های ثانویه خواهد شد».
وزیر امور خارجه آمریکا هم دور بعدی تهدیدات علیه ایران را با طرح این ادعا آغاز کرد که تهران نباید غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد. روبیو گفت: ایرانی‌ها می‌گویند سلاح هسته‌ای نمی‌خواهند اما اساسا از ما می‌خواهند تنها کشور غیرهسته‌ای باشند که اورانیوم غنی‌سازی می‌کند. از سوی دیگر، سطح غنی‌سازی آن‌ها هم با اهداف صلح‌آمیز متناسب نیست؛ اگر توان غنی‌سازی ۳.۶۷ درصد را داشته باشید، در مدت چند هفته به غنی‌سازی ۲۰ درصد، ۶۰ درصد و بعد ۹۰ درصدی که برای سلاح نیاز است دست پیدا می‌کنید. پیش از ترامپ و روبیو هم وزیر دفاع آمریکا مدعی حمایت ایران از حوثی‌ها شده و تهران را تهدید کرده بود. این تهدیدات و تحریم‌ها واکنش قاطع تهران را در پی داشت و وزارت امور خارجه در بیانیه‌ای بر چند نکته مشخص و مرتبط با رویدادهای چند ماه اخیر پرداخت:
۱- پذیرش گفتگوی غیرمستقیم با آمریکا در پی نامه رئیس‌جمهور این کشور و نشانه حسن‌نیت ایران در مواجهه با آمریکا بوده است.
۲- مواضع و مطالبات ایران بر اساس چارچوبی مشخص و مبتنی بر رویکردهای اصولی و وفق حقوق بین‌الملل است.
۳- جمهوری اسلامی ایران به مسیر دیپلماسی متعهد بوده و آماده ادامه مذاکرات است اما به‌ هیچ‌ عنوان رویکردهای مبتنی بر تهدید و فشار را برنمی‌تابد.
۴- بدون تردید آزمودن دوباره شیوه‌ها و شگردهای ناموفق، نتیجه‌ای جز تکرار همان ناکامی‌های پرهزینه قبلی نخواهد داشت.
وزیر امور خارجه هم در تکمیل بیانه تاکید کرد: «آنچه می‌خواهم بگویم این است که تکرار دروغ‌ واقعیت‌های بنیادین را تغییر نمی دهد. ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان موسس معاهده ان پی تی، کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هسته ای را دارد. علاوه بر این، چندین عضو NPT وجود دارند که اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنند در حالی که سلاح‌های هسته‌ای را هم کاملا رد می‌کنند. این باشگاه به غیر از ایران شامل چند کشور آسیایی، اروپایی و آمریکای جنوبی نیز می شود. از موضع گیری حداکثری و لفاظی های تحریک‌کننده چیزی بجز نابود کردن شانس موفقیت حاصل نمی شود. یک توافق معتبر و پایدار در دسترس است. تنها چیزی که لازم است اراده سیاسی قاطع و نگرش منصفانه است». عراقچی همچنین در گفت‌وگو با «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد تجارب تلخ گذشته و بدعهدی‌های طرف‌های مقابل در ایفای تعهداتشان را یادآور شد و نیل به تفاهمی متوازن، منصفانه و پایدار را مستلزم خودداری طرف‌های ذیربط از طرح مباحث فراقانونی و مغایر با معاهده منع اشاعه و همچنین اطمینان‌بخشی نسبت به انجام تعهداتشان در زمینه خاتمه موثر تحریم‌ها و انتفاع اقتصادی ایران دانست. وی تأکید کرد: رفتارها و گفتارهای ضد و نقیض مقامات آمریکا به همراه ادامه تحریم و تهدید علیه ملت ایران، موجب تشدید بی‌اعتمادی و سوء ظن نسبت به جدیت آمریکا برای پیشبرد مسیر دیپلماسی شده است. آخر هفته پرخبر در جهان را اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه تکمیل کرد؛ جایی که «ژان نوئل بارو» ادعا کرد که ایران در آستانه توسعه سلاح‌های هسته‌ای قرار دارد. ادعایی که با پاسخ سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روبرو شد و «اسماعیل بقائی» تصریح کرد: «اظهارات نادرست، همراه با تهدید به اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران، این گمان را تقویت می‌کند که موضع انتقادآمیز فرانسه در معرض دگردیسی به نقشی اخلال‌گرانه است. چنین رویکردی قطعاً چیزی به اعتبار فرانسه و جایگاه آن در اروپا و جهان اضافه نخواهد کرد».
روال معمولی که نباید غیرمعمول شود
چهار دهه روابط سرد و پرتنش میان ایران و آمریکا، نمی‌توانست و نباید در چهار دور از گفت‌وگو به ساحل آرامش می‌رسید و این طبیعی‌ترین اصل این دوره از گفت‌وگوها بوده و خواهد بود. واقعیت این روابط آغشته به شک است که ریشه در رفتار آمریکا در سال‌های گذشته دارد. ایران به نیات و انگیزه‌های آمریکا مشکوک بوده و تا زمانی که دلیل و دلایل قانع‌کننده‌ای برای عبور از این شک نداشته باشد، آن را ادامه خواهد داد. در دور اخیر مذاکراتی هم این موضوع بر همه روندها حاکم بوده است. این واقعیت را اگر در کنار ورود مذاکرات به فاز فنی و کارشناسی و ماهیت خاص آن قرار دهیم، عادی بودن تعویق و تطویل گفت‌وگوها چندان عجیب نخواهد بود.
با این وجود اما برای تهران این طبیعی بودن تعویق و فرازوفرودهای دیگر مذاکراتی تا زمانی قابل پذیرش خواهد بود که از دو موضوع اطمینان نسبی حاصل کند: سیاست آمریکا در قبال ایران همانی است که در نامه ترامپ آمده و دیگر اظهارات صرفا مصرف داخلی دارد و واشنگتن هم مانند تهران برای بستن مسیر ورودی تندورها و عدم اثرپذیری از آن‌ها مانند تهران مصمم است. اعتماد ایران به این دو موضوع، تهران را پای میز مذاکره نگاه خواهد داشت و این به نفع منطقه، جهان و آمریکاست که راه رفته پیشین با ایران را بار دیگر به محک آزمون نیاورد. چرخه بدعهدی، تحریم، تهدید و توافق روند تکرار شده روسای جمهور پیشین آمریکا در سال‌های گذشته بوده و تهران امیدوار است این چرخه در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ از نقطه‌ای قطع شده و سیاست درستی را پیش پای سیاستگذاران آمریکا قرار دهد. در نهایت دیپلماسی گرچه مورد تأکید و ترجیح جمهوری اسلامی ایران است اما این مفهوم بیش از هر کشور دیگری مورد نیاز آمریکاست، اگر قرار است گرهی در روابط دو کشور باز شود؛ نه با تهدید و تعویق بلکه با گفت‌وگو و دیپلماسی خواهد بود.

 

قالیباف: مدیریت کارآمد
 با حکمرانی علم و دانش محقق می شود
 رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مدیریت کارآمد با حکمرانی علم و دانش محقق می شود، گفت: وظیفه اصلی علوم انسانی، تحقیق درباره وضعیت موجود و ارائه راهکار عینی برای رسیدن به وضعیت مطلوب است تا اثر این کار علمی بر منافع عمومی ملموس شود. محمد باقر قالیباف در همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی ، گفت: همه می‌دانیم پیروزی انقلاب اسلامی که امر ملی را احیا کرد و مردم را به مرکز ثقل اداره کشور آورد، بر اساس مبنای باورها و ایده‌های امام راحل(ره) شکل گرفت و ایشان، اسلامی شدن نهاد علم برای رهایی از غرب زدگی و شرق زدگی بر پایه حاکمیت اسلامی را ضروری می‌دانست. رئیس مجلس تأکید کرد: بنابراین بازخوانی و بازسازی انتقادی علوم انسانی موجود و دوم احیا و باز تولید علوم اسلامی و سوم تولید علوم انسانی اسلامی در منظومه فکری ایشان از لوازم تشکیل حکومت اسلامی و جامعه اسلامی هستند. قالیباف با بیان اینکه امروز با گذشت بیش از چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، نخبگان و نهاده‌های علمی از دو جهت می‌توانند منشأ تحول در علوم انسانی باشند، یادآور شد: از جهت تاثیر باور و پایبندی به مبانی دینی و معارف اسلامی در تغییر سرنوشت عمومی مردم و دوم نتایج حاصل از عملکرد چله اول انقلاب برای حرکت بر اساس معارف می‌توانند منشاء تحول شوند. جامعه تا وقتی انعکاس مشکلاتش را و راه حل کارآمد برای آنها را در علوم انسانی اسلامی نبیند و به رسمیت نشناسد، مزایا و فایده آن را درک نمی‌کند و به دنبال کاربرد یافته‌هایش هم نخواهد بود. در نتیجه حاصل تلاش عالمان و محققان در این زمینه از پشتوانه حمایت عمومی برخوردار نبوده و رشد نخواهد کرد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه