مدیرعامل بانک توسعه صادرات:
باید تکلیف وارد کننده در زمان جهش ارزی روشن شود
مدیرعامل بانک توسعه صادرات گفت: اگر زمانی یک تحول ارزی رخ داد تکلیف وارد کننده در قبال پرداخت مابهالتفاوت در زمان جهش ارزی چه خواهد بود.
به گزارش کائنات، افشین خانی، مدیرعامل بانک توسعه صادرات با اشاره به چالشهای موجود در رفع تعهد ارزی و موضوع مابهالتفاوت ارزی گفت: مابهالتفاوت ارزی از نظر پیچیدگیها در نظام ارزی کشور شاخ و برگهای مختلفی را به خود دیده است و اینکه چه باید کرد تا چالش های آن کمتر شود نیازمند یک همگرایی است. مابهالتفاوت ارزی ممکن است ناشی از عدم توزیع و فروش کالا به قیمت مصوب و یا ناشی از تغییر در گروه کالایی باشد.
وی ادامه داد: روزی که تاجر یا بازرگان براساس مقررات برنامهریزی کرده و افق مورد نظر خود را متصور شده، ناگهان تغییر سیاستگذاری با تغییر گروه کالایی میتواند مسائل زیادی را با چالش روبرو کند. اگر مابهالتفاوت ناشی از تغییر نرخ ارز و تامین و ترخیص کالا باشد و با فرض اینکه ترخیص قطعی کالا رخ داده باشد حتی اگر مابهالتفاوت قرار باشد اخذ شود در قالب رفع تعهد ارزی محسوب نمیشود و نباید آن را به عنوان تعهد ارزی شناسایی کرد.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات افزود: بخش قابل توجهی از این چالش به مداخله سایر دستگاها در کار بانک مرکزی باز میگردد که تلاش میکنند این مابهالتفاوت ارزی را در قالب رفع تعهد ارزی پیش بینی کنند در حالی که وقتی کالا ترخیص شده باشد دیگر نباید مشمول مابهالتفاوت ارزی باشد و این موضوع فرایند تجارت را با تاخیر روبرو میکند و یک چالش را میان واردکنندگان و شبکه بانکی ایجاد میکند به طوری که وارد کننده در برخی موارد تهدید میکند که اگر مابهالتفاوت اجرا شود حسابهای خود را از آن بانک خارج میکند.
خانی تصریح کرد: مابهالتفاوت چالشهای حقوقی زیادی دارد و دستگاه قضایی و معاونت فقهی بانک مرکزی در تلاش هستند که مابهالتفاوت در گروه رفع تعهد ارزی محسوب نشود. اما آنچه در بازار کشور شاهد آن هستیم این است که ارز یک مولفه اقتصادی نیست در همه کشورها به عنوان مولفه اقتصادی به آن نگاه میشود در حالی که در کشور ما به عنوان یک مولفه امنیتی به آن نگاه میشود و ملاحظاتی وجود دارد که آن را در سطوح نانوشته مقررات میبینیم.
وی افزود: سوال اصلی این است که ذینفعان مابهالتفاوت چه کسانی هستند. بر خلاف اینکه برخی تصور میکنند ذینفع مابهالتفاوت بانک مرکزی است اما ذینفع سازمان برنامه و بودجه است. اینکه مدیریت بر بازار ارز بر عهده چه کسی است و اینکه سیاست گذاری را از بانک مرکزی مطالبه میکنند باید گفت آیا فقط بانک مرکزی است که در تعیین مقررات نقش دارد یا غیر از آن است.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات خاطر نشان کرد: در حکمرانی اقتصادی و ارزی ما اشتباهاتی رخ داده است. زمانی که نرخ تسعیر ارز متفاوت باشد. برای کسانی که مشمول پرداخت ما به التفاوت ارزی هستند این سوال و شبهه مطرح میشود که باید چقدر ما به التفاوت پرداخت کنند. شاید بتوان آن را به عنوان بدهی محسوب کرد، اما نباید آن را در قالب رفع تعهد ارزی به حساب آورد. سوال دیگر این است این بدهی در چه قالبی تعریف میشود؟ و نقش دولت و دستگاههای دولتی در این میان چیست؟ در طرف دیگر نیز باید به روشنی مشخص شود که تعهدات وارد کننده در زمان پرداخت مابهالتفاوت چگونه خواهد بود. خانی گفت: هنوز این سوال مطرح است که فرق بین تخصیص و تامین ارز چیست یا نرخ تامین ارز را باید ملاک پرداخت ما بهالتفاوت دانست. موضوع دیگر این است که اگر زمانی یک تحول ارزی رخ داد تکلیف وارد کننده در قبال پرداخت مابهالتفاوت در زمان جهش ارزی چه خواهد بود. متاسفانه بانک مرکزی را در فرایند اجرا قرار دادهاند جای اینکه در فرایند سیاست گذاری بیشترین اثرگذاری را داشته باشد. بنابراین ما نیازمند تشکیل یک کارگروه متشکل از شبکه بانکی، بانک مرکزی، اتاق بازرگانی وزارت صمت و دیگر دستگاه هستیم تا تکلیف این چالش را بر اساس موقعیتها و شرایط مختلف مشخص کنند.
مدیرعامل بانک تجارت:
خانواده بزرگ بانک تجارت سوگوار است
مدیرعامل بانک تجارت در پی رخداد اسکله شهید رجایی بندرعباس، در پیامی، ضمن ابراز همدردی با خانواده درگذشتگان و مجروحان، این ضایعه بزرگ را تسلیت گفت. به گزارش کائنات، متن پیام هادی اخلاقی فیضآثار، مدیرعامل بانک تجارت به شرح زیر است:
«به نام خدا
وبشرالصابرین…
با کمال تأثر واندوه، وقوع حادثه دلخراش انفجار در بندر شهید رجایی بندرعباس که به جان باختن جمعی از تلاشگران خدوم و ایجاد جراحات بدنی برای جمع کثیری از هموطنان عزیزمان انجامید، بار دیگر قلب ملت شریف در جایجای ایران اسلامی را جریحهدار کرد.
اینجانب وظیفه میدانم، به نمایندگی از اعضای هیأتمدیره، مدیران و کارکنان بانک تجارت، مراتب همدردی عمیق خود را با خانوادههای معزز داغدیده و آسیبدیدگان ابراز نموده و این ضایعه بزرگ را به محضر مقام معظم رهبری، ریاست محترم جمهور، آحاد ملت شریف کشورمان و مردم خونگرم و دریادل بندرعباس تسلیت و تعزیت عرض نمایم.
همچنین بر خود وظیفه میدانم که یادآور شوم، تمامی امکانات بانک تجارت برای هرگونه همکاری با مراجع و دستگاههای ذیربط امدادرسان در سراسر کشور بهویژه مدیریت بانک تجارت استان هرمزگان، آماده همکاری خواهد بود. از درگاه حضرت احدیت، برای درگذشتگان این حادثه دردناک، رضوان و رحمت واسعه الهی، برای مجروحان، شفای عاجل و برای خانوادههای معزز داغدار، صبر و شکیبایی مسئلت مینمایم.»
برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
با حمایت بانک ملی
سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم برای ایران» از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در مصلای تهران برگزار خواهد شد.
به گزارش کائنات، مراسم امضای تفاهمنامه همکاری بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بانک ملی ایران به منظور برگزاری این نمایشگاه برگزار گردید. ابوالفضل نجارزاده، مدیرعامل بانک ملی، با اشاره به سابقه نزدیک به یک قرن همکاری این بانک با فرهنگ و هنر ایران، بیان کرد: «تعامل سازنده با حوزه فرهنگ و هنر ناشی از اعتماد ویژه مردم به بانک ملی ایران است. ما مفتخریم که در این دوره با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خدماتی متمایز به مردم ارائه دهیم.»
وی همچنین بر نقش حمایتی و مشارکتی بانک ملی ایران در این نمایشگاه تأکید کرد و افزود: «نمایشگاه کتاب فرصتی است برای نمایش دستاوردهای فرهیختگان حوزه نشر در سطح بینالمللی. توجه به این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است و در راستای تأکیدات مقام معظم رهبری و سیاستهای کلان دولت در ترویج فرهنگ کتابخوانی قرار دارد.»
نجارزاده در ادامه به تعهد بانک ملی ایران در تحقق عدالت فرهنگی اشاره کرد و گفت: «این بانک با هدف گسترش دسترسی به کتاب در مناطق محروم، برنامههای ویژهای تدارک دیده است. کتاب سرآغاز تحول برای انسان است و ما افتخار میکنیم که با ارائه خدمات حضوری و آنلاین، به فرهنگسازی و حمایت از این حوزه کمک میکنیم.»
مدیرعامل بانک ملی ایران همچنین از آمادگی این بانک برای حمایت از صنعت چاپ و نشر خبر داد و افزود: «در سالی که به نام سرمایهگذاری برای تولید مزین شده است، بانک ملی ایران میتواند بخشی از منابع خود را به تأمین مالی زنجیره چاپ و نشر اختصاص دهد. با حمایت از آثار فاخر فرهنگی، برگزاری رویدادهای مشترک و حمایت مادی و معنوی از فعالان این حوزه، میتوانیم گامهای مؤثری در ترویج فرهنگ کتابخوانی برداریم. امیدواریم با این همکاری، شاهد رشد و شکوفایی هرچه بیشتر فرهنگ کتابخوانی در ایران به خصوص در مناطق محروم باشیم.» نجارزاده در پایان از تخصیص بنهای خرید کتاب و بستههای حمایتی مالی به دانشجویان و تقویت کتابخانههای مناطق محروم خبر داد. وی تأکید کرد که حمایت از دانشجویان و ساکنان مناطق کمتر برخوردار، محور اصلی برنامههای حمایتی بانک خواهد بود. این اقدام با هدف کاهش شکاف آموزشی و تقویت زیرساختهای فرهنگی کشور در نظر گرفته شده است. تخصیص بن خرید کتاب برای دانشجویان، تجهیز کتابخانههای مناطق کمبرخوردار و ترویج فرهنگ کتابخوانی در روستاهای دورافتاده در اولویت برنامهها قرار دارد. بانک ملی ایران با هدف ایجاد فرصتهای برابر فرهنگی و آموزشی و افزایش نرخ مطالعه در سراسر کشور، به خدمترسانی به تمامی مردم متعهد است.