روزنامه کائنات
2

سیاست

1404 چهارشنبه 3 ارديبهشت - شماره 4814

متن سخنرانی وزیر امور خارجه در بنیاد کارنگی؛

عراقچی: ایران آماده تعامل با ایالات متحده بر پایه احترام متقابل و جایگاه برابر است

 سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه پس از لغو سخنرانی خود در بنیاد کارنگی که قرار بود روز دوشنبه به صورت مجازی انجام شود، متن سخنرانی خود را منتشر کرد.
 در قسمتی از پیام وزیر امور خارجه کشورمان آمده است: «زمانی که با ارائه سخنرانی کلیدی در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای کارنگی موافقت کردم، ایران و ایالات متحده هنوز تاریخی برای دور بعدی مذاکرات، که در سطح کارشناسان از چهارشنبه و در سطح عالی از روز شنبه آغاز می‌شود، تعیین نکرده بودند. همانطور که در متن سخنرانی آماده شده‌ خود نیز تاکید کرده‌ام، ایران اصلا قصد ندارد در ملاءعام مذاکره کند. در سخنرانی خود همچنین روشن کرده‌ام که برخی از «گروه‌های ذینفع خاص» تلاش می‌کنند تا با بدنام کردن مذاکره‌کنندگان و ترغیب دولت ایالات متحده به طرح خواسته‌های حداکثری، روند دیپلماسی را دستکاری و از مسیر خود منحرف کنند.» عراقچی همچنین تاکید کرد: «من به پرسش های دشوار روزنامه نگاران و یا پاسخ به نگرانی‌های شهروندان عادی عادت دارم. اما تبدیل سخنرانی به یک پرسش و پاسخ آزاد، یا آن را مبدل به یک مذاکره عمومی می کند، که من حاضر به پذیرش آن نیستم، یا آن را برای مخاطبانی که احتمالاً به دنبال جزئیات مذاکرات و اینکه مذاکرات به کجا می رسد هستند، ناراحت‌کننده می‌سازد. متاسفم که دعوت‌کنندگان من نه از این پویایی‌های حساس آگاه بودند و نه به آن توجه داشتند».
برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ما، دچار سوءتفاهم و تحریف شده است
در ادامه این متن آمده است: «متأسفانه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ما به دلیل برداشت‌های نادرست و روایت‌های دارای انگیزه‌های سیاسی، دچار سوءتفاهم و تحریف شده است. این‌گونه روایت‌ها باعث شکل‌گیری سیاست‌های اشتباه و از بین رفتن فرصت‌ها برای دیپلماسی معنادار شده‌ است. با این حال، محتاطانه امیدوارم که این روند مسموم شاید در آستانه تغییر باشد. به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور آمریکا از اشتباهات فاجعه‌بار دولت‌های پیشین که تریلیون‌ها دلار از مالیات‌دهندگان آمریکایی را در منطقه ما هزینه کردند—بی‌آنکه دستاوردی برای ایالات متحده داشته باشد—آگاه است.ایران مدت‌هاست نشان داده که آماده است با ایالات متحده بر پایه احترام متقابل و جایگاه برابر وارد تعامل شود. این شامل به رسمیت شناختن حقوق ما به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان عدم اشاعه هسته‌ای (NPT) نیز می‌شود، از جمله حق تولید سوخت برای نیروگاه‌های هسته‌ای‌مان. همچنین به‌روشنی اعلام کرده‌ایم که چیزی برای پنهان کردن نداریم؛ به همین دلیل ایران—در چارچوب توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵—با جامع‌ترین رژیم بازرسی که جهان تاکنون دیده، موافقت کرد.خروج ایالات متحده از برجام در سال ۲۰۱۸، به‌دنبال بازاعمال تحریم‌ها، این روند پیشرفت را مختل و اعتماد ایجاد شده را تضعیف کرد. اما با وجود این عقب‌گردها، ایران بار دیگر تعهد خود به دیپلماسی را به نمایش گذاشته است.برای حرکت به جلو، باید بنیان‌ها مستحکم باشد. هر مذاکره‌ای بر اصل مصالحه‌ معقول و منصفانه بنا می‌شود. برخلاف ادعاهای برخی گروه‌های ذی‌نفوذ خاص، ایران همواره به تعهدات خود پایبند بوده است».
برجام دیگر پاسخ‌گوی نیازها نیست
عراقچی در این سخنرانی تاکید می‌کند: «اقدامات ما گویای خود هستند: ما به تعهد خود در برجام مبنی بر عدم پیگیری تسلیحات هسته‌ای پایبند مانده‌ایم و این موضوع اخیراً به صورت علنی توسط مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده تأیید شده است. از آنجا که ما حتی هفت سال پس از خروج آمریکا از برجام به تعهدات خود پایبند مانده‌ایم، ایران قابل اعتماد است و همواره به آنچه امضا می‌کند پایبند خواهد ماند. کسانی که خلاف این را ادعا می‌کنند، یا ناآگاه هستند یا عامدانه فریب می‌دهند.دو سوءبرداشت مهم دیگر نیز وجود دارد که باید به آن‌ها پرداخته شود.اول، برخی گروه‌های ذی‌نفوذ خاص به‌طور آشکار در تلاشند روند دیپلماسی کنونی ایران و آمریکا را تحت تأثیر قرار دهند. تلاش آن‌ها شامل طرح ادعای جعلی است مبنی بر اینکه توافق احتمالی جدید، همان برجام خواهد بود. گرچه برجام، دستاورد مهمی بود، اما می‌خواهم کاملاً روشن کنم که بسیاری در ایران معتقدند که برجام دیگر پاسخ‌گوی نیازهایشان نیست. آن‌ها خواهان توافقی تازه هستند که منافع ایران را تضمین کند و در عین حال به نگرانی‌های همه طرف‌ها نیز پاسخ دهد. من هم با این خواسته موافقم. اکنون نمی‌توانم به‌جای رئیس‌جمهور ترامپ صحبت کنم؛ اما با توجه به اقدامات گذشته‌اش، می‌توان با اطمینان گفت که او نیز خواهان تکرار برجام نیست».
بازار ایران می‌تواند صنعت هسته‌ای در حال رکود آمریکا را احیا کند
وی می‌افزاید: «دوم اینکه، ایران هرگز مانع همکاری‌های اقتصادی و علمی با ایالات متحده نشده است. مانع اصلی، دولت‌های پیشین آمریکا بوده‌اند که اغلب تحت تأثیر گروه‌های ذی‌نفوذ خاص عمل می‌کردند. همان‌طور که اخیراً در صفحات روزنامه واشنگتن‌پست توضیح دادم، فرصت اقتصادی هزار میلیارد دلاری که کشور ما ارائه می‌دهد، می‌تواند به روی شرکت‌های آمریکایی باز باشد. این شامل شرکت‌هایی می‌شود که می‌توانند به ما در تولید برق پاک از منابع غیرهیدروکربنی کمک کنند. ایران در حال حاضر تنها یک رآکتور فعال در نیروگاه هسته‌ای بوشهر دارد. برنامه بلندمدت ما ساخت دست‌کم ۱۹ رآکتور دیگر است؛ به این معنا که ده‌ها میلیارد دلار قرارداد بالقوه در دسترس قرار دارد. بازار ایران به‌تنهایی آن‌قدر بزرگ است که بتواند صنعت هسته‌ای در حال رکود آمریکا را احیا کند.در چشم‌انداز آینده، هرگونه توافقی که ممکن است حاصل شود، باید بر تضمین منافع اقتصادی ایران همراه با یک برنامه نظارتی و راستی‌آزمایی محکم بنا شود که درباره صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران اطمینان دهد. تنها چنین رویکردی می‌تواند ثبات و اعتماد بلندمدت را به همراه داشته باشد. حوزه مذاکرات نیز باید مشخص باشد؛ مذاکرات باید صرفاً بر رفع تحریم‌ها و مسئله هسته‌ای متمرکز باشد. در منطقه‌ای به پرآشوبی و بی‌ثباتی منطقه ما، ایران هرگز امنیت خود را وارد مذاکره نخواهد کرد».

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه