مدیرعامل فرابورس ایران:
اتفاقات سال ۹۹
در بورس تکرار نخواهد شد
مدیرعامل فرابورس ایران گفت: شرایط بازار سرمایه با سال ۱۳۹۹ فرق دارد و تجربه آن سال تکرار نخواهد شد. به گزارش کائنات، محمدعلی شیرازی با اشاره به افزایش ارزش بازار سرمایه در سال 1399 و اتفاقات بعد از آن گفت: احتمال اینکه اتفاقات سال ۹۹ دوباره تکرار شود، بسیار کم است؛ چراکه یکبار تجربه شد و درستاندرکاران بازار میدانند که چه تحولاتی رخ داد که به سال ۹۹ منجر شد.
وی افزود: برای مثال از نظر «IPO» یا عرضههای اولیه، هم شرکت پروژه داریم که آن زمان نداشتیم و هم شرکتهای آماده عرضه و ورود به بازار زیاد هستند. همچنین تعداد سبدگردانها و صندوقها که در بازار فعالیت دارند، نسبت به سال ۹۹ قابل مقایسه نیست.
به گفته شیرازی، تجربه سهام عدالت که در آن زمان به طور ناگهانی آزاد شد و برخی از نمادها را با چالش جدی روبروساخت را داریم و اتفاقات سال ۱۳۹۹ تکرار نخواهد شد.
رییس اتحادیه مشاوران املاک:
قیمت نهادههای ساختمانی
کاهش نیافته است
رییس اتحادیه مشاوران املاک در اینباره گفت: قیمت تمام شده ساخت مسکن از حدود متری ۱۵ میلیون تومان به ۲۰ میلیون و در مواردی به رقمهای بالاتر رسیده و انتظار افت قیمت، بیش از آنکه به تحولات فوری مربوط شود باید بر مبنای فضای واقعی اقتصاد باشد.
به گزارش کائنات، یکی از بازارهایی که سرنوشت آن در شرایط فعلی برای مردم اهمیت دارد، بازار مسکن است. بررسیهای میدانی نشان میدهد نوسانات کاهشی قیمت ارز که از کاهش تنشهای منطقهای و بهبود چشمانداز اقتصاد ایران نشأت گرفته، رکود معاملات بازار ملک را عمیقتر کرده است. طی حدود سه ماه گذشته نیز که بازار ارز افزایشی بود تغییری در بازار مسکن ایجاد نشد. البته تعداد اندکی از فروشندگان آپارتمان در تهران و پردیس، نرخهای اعلامی را حدود ۱۰ درصد افزایش دادند که تاثیری در بازار ایجاد نکرد و به گفته واسطههای ملکی، هیچگونه خریدی با قیمتهای جدید انجام نمیشود.
تحلیل دو تن از فعالان بازار مسکن آن است که این بازار به دلیل نبود تقاضای موثر، ظرفیت رشد قیمت ندارد.
کیانوش گودرزی، رییس اتحادیه مشاوران املاک در اینباره گفت: با گفتوگوهای غیرمستقیم که از هفته گذشته بین ایران و آمریکا آغاز شده شرایط سیاسی و اجتماعی در کشور به گونهای شکل گرفته که قیمتها در بازارهای سکه و ارز به شدت کاهش یافت. اما بازار مسکن به نوعی جواب نه به این هیجانات مقطعی داد.
کیانوش گودرزی افزود: نباید فراموش کرد که قیمت تمام شده ساخت مسکن از حدود متری ۱۵ میلیون تومان به ۲۰ میلیون و در مواردی به رقمهای بالاتر رسیده و انتظار افت قیمت، بیش از آنکه به تحولات فوری مربوط شود باید بر مبنای فضای واقعی اقتصاد باشد. در ماههای اخیر شاهد رشد قیمت نهادههای ساختمانی ناشی از افزایش قیمت ارز بودیم.
رییس اتحادیه مشاوران املاک در پایان عنوان کرد: این در حالی است که مصالح ساختمانی مثل سیمان، فولاد، در و پنجره و غیره تولیدات داخلی است. بنابراین وقتی کارخانجات و واسطههای فروش محصولات ساختمانی، قیمت این کالاها را به دلیل رشد قیمت دلار بالا میبرند پس از افت قیمت ارز باید آن را کاهش دهند اما این اتفاق معمولا نمیافتد.
* بازار مسکن بلاتکلیف است
حسن محتشم؛ عضو هیات مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران نیز با اشاره به اثر احتمالی افت قیمت ارز بر بازار مسکن گفت: مسکن معمولا مقداری با تامل خودش را بازارهای دیگر هماهنگ میکند. سرعت عملی که بازارهای دیگر از خود نشان میدهند در بازار ملک شکل نمیگیرد. البته شنیده میشود که در بازارهای طلا و ارز هم خریداری وجود ندارد. دلیلش این است که شرایط تثبیت شده نیست و شاهد یک حالت بلاتکلیفی هستیم.
عضو هیات مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران بیان کرد: انتظارات روانی پیش آمده ناشی از توافقی است که اغلب فعالان اقتصادی به انجام آن امیدوارند. اینکه قیمت دلار حدود ۲۲ هزار تومان پایین آمده و ثابت مانده یعنی همه چیز در حالت سکون قرار گرفته است. بنابراین بازار مسکن نیز مثل بسیاری دیگر از بازارها نمیتواند فعلا واکنشی داشته باشد. صبر میکند تا بازارهای موازی و به تبع آن اقتصاد کشور در یک جایگاهی تثبیت شود. به این موضوع که تقاضای مصرفی ملک فعال شود نیز خوشبین نیستم. بازار مصرفی به قدرت خرید افراد متوسط و کمدرآمد وابسته است که فعلا تحول چندانی در قدرت خرید ایجاد نشده و به زودی هم نخواهد شد.