روزنامه کائنات
4

جامعه

1404 سه‌شنبه 26 فروردين - شماره 4808

حفظ امنیت روانی جامعه


 ناصر ایمانیان - امنیت روانی یکی از نیازهای اساسی انسان ها است که بر سلامت، رفاه و توسعه آن ها تاثیر می گذارد. امنیت روانی به معنای احساس اطمینان، آرامش و اعتماد به خود، دیگران و محیط است که از رابطه مثبت بین فرد و جامعه ناشی می شود. امنیت روانی در ایران تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی قرار گرفته است که برخی از آن ها منجر به تزلزل، تهدید و خشونت روانی شده اند.
اعتماد و احترام دو مولفه اساسی امنیت روانشناختی هستند. در واقع هر نوعی از امنیت روانشناختی و ابراز وجود نیازمند مقدار مناسب و کافی‌ای از اعتماد متقابل است. وقتی افراد چه در محیط‌های کاری و چه در روابط خود بتوانند به فرد یا افراد مقابل خود اعتماد کنند، قادر خواهند بود تا به راحتی و آزادانه آسیب‌پذیر بوده در این معنا که افکار، نظرات و احساسات خود را به اشتراک بگذارند.البته اعتماد، فرآیندی است که نیاز به زمان و اثبات شدن افراد دارد و به مرور زمان از طریق ارزیابی صداقت افراد و میزان پایبندیشان به تعهدات و مسئولیت‌های نهاده شده بر آن‌ها شکل می‌گیرد. احترام و اعتماد همچون تاروپودی هستند که در هم تنیده شده‌اند؛ احترام شامل ارزش نهادن به دیدگاه‌های دیگران صرف نظر از پیشینه یا موقعیت آن‌ها است. در محیط و فضایی که احترام متقابل وجود دارد، افراد احساس می‌کنند که وجودشان مثمر ثمر و ارزشمند است. همچنین حتی اگر نظرات و دیدگاه‌هایشان با صلاح‌دید به اجرا درنیاید، همچنان خودشان به عنوان یک فرد، ارزشمند، محترم و مفید هستند.هنگامی که این دو مولفه وجود داشته باشند، احتمال بیشتری وجود دارد تا افراد ابراز وجود کنند و این نکته از آنجایی اهمیتی حیاتی دارد که هر فرد دیدگاه‌های منحصربه‌فردی داشته و می‌تواند تاثیر شگرف و چشم‌گیری بگذارد.
هرگونه تهدیدی نسبت به امنیت روانی جامعه به معنا و مفهوم تهدید سلامت جامعه و نابودی و متلاشی شدن همگرایی و انسجام و در نهایت اساس انسانیت است؛ زیرا انسان پیش از آن که به شکم توجه داشته باشد، نیازمند امنیت روانی است. به یک معنا انسان ممکن است برای رهایی از گرسنگی و تشنگی تن به خطر دهد و امنیت جانی و مالی خویش را در معرض خطر قرار دهد، ولی سلب امنیت روانی به حذف انسانیت منجر می شود. دشمنان هر جامعه ای به سبب آگاهی از ارزش و اهمیت امنیت روانی جامعه می کوشند تا به تخریب آن دست یازند و با ایجاد بحران های گوناگون، بستر مناسبی برای فروپاشی جامعه فراهم آورند. متناسب با پیچیده تر شدن روابط اجتماعی در عصر مدرنیته و خارج شدن این روابط از حالت های ساده اولیه که جنبه فیزیکی و محسوس داشت، عوامل پنهان و غیرفیزیکی امنیت در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند. به همین دلیل مقوله امنیت اجتماعی که مهمترین مولفه تشکیل دهنده امنیت ملی است در سالهای اخیر در سطح ملی و بین المللی مورد توجه جدی قرار گرفته است. نکته مهمی که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که روز به روز از اهمیت وجوه سخت افزاری امنیت کاسته می شود و بر وجوه نرم افزاری آن افزوده می گردد. به این معنا که اگر در گذشته عوامل اجرایی و فیزیکی امنیت مانند پلیس، قاضی، اسلحه، حفاظت فیزیکی و... بیشترین اهمیت را در تامین امنیت داشتند امروزه علاوه بر تمام این عوامل وجوه نرم افزاری از قبیل مشروعیت نظام سیاسی، یکپارچگی اجتماعی، توان تصمیم سازی و تصمیم گیری، مدیریت قوی اقتصادی و توسعه، امور فرهنگی، اطلاعاتی.... حرف اول را در مباحث امنیتی می زنند. امروزه سیاستمداران و نظریه پردازان دریافته اند که تضمین امنیت ملی یک کشور که عمدتا ناظر برامنیت سیستم حکومتی و کارکرد درست نهادهای «دفاعی -امنیتی» در کشور است، در گرو فراهم آوردن امنیت اجتماعی است که عمدتاً ناظر بر اهمنیت مردم است و به هر میزان که این مولفه در میان سایر مولفه ها نقش بیشتری داشته باشد، امنیت ملی پایدارتر، کم هزینه تر و بالنده تر خواهد بود.

 


رئیس پلیس راهور فراجا اعلام کرد؛
افزایش ۱۰۲ درصدی برخورد با تخلفات حادثه‌ساز و توقیف ۴۹ هزار خودرو و گواهینامه
 رئیس پلیس راهور فراجا از افزایش ۱۰۲ درصدی اعمال مقررات در برابر تخلفات حادثه‌ساز در طرح نوروزی امسال خبر داد و تأکید کرد که این اقدامات در راستای حفظ سلامت و جان شهروندان انجام شده است. سردار تیمور حسینی در نخستین نشست تخصصی پلیس راهور فراجا در سال ۱۴۰۴ گفت: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده، از ابتدای طرح نوروزی، تمرکز ما بر ارتقاء نظم و مقابله با تخلفات حادثه‌ساز بود. در این راستا، بیش از ۴۹ هزار خودرو و گواهینامه به علت تخلفات پرخطر توقیف شدند. این اقدامات همراه با صدور مجازات‌های تکمیلی، نقش مهمی در کاهش تصادفات و ارتقاء انضباط در معابر ایفا کرد. وی همچنین به اجرای مجازات‌های تکمیلی در کنار اقدامات بازدارنده اشاره کرد. رئیس پلیس راهور با بیان اینکه بر اساس استانداردهای سازمان بهداشت جهانی، آمار جان‌باختگان حوادث رانندگی در برخی شاخص‌ها نزدیک به ۲ درصد کاهش داشته، این کاهش را نتیجه تلاش‌های همکاران پلیس راهور در سراسر کشور دانست. استفاده از فناوری‌های نوین مانند تیم‌های گشت پهپادی از دیگر محورهای سخنان سردار حسینی بود و گفت: پیمایش میدانی تیم‌های پلیس در سطح شهرها نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷ درصد افزایش داشته است.
وی با اشاره به خستگی نیروهای پلیس پس از ایام پرکار نوروز، از آمادگی کامل پلیس راهور برای مدیریت سفرهای تابستانی و مأموریت بزرگ اربعین خبر داد. در بخش پایانی این نشست، سردار حسینی از آغاز پروژه ساخت ۵۰۴ واحد سازمانی برای پلیس راهور فراجا خبر داد و تصریح کرد: مأموریت‌های آتی این مجموعه بر اساس نظام معماری آینده فراجا تدوین خواهد شد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه