روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

1404 يکشنبه 24 فروردين - شماره 4806

مسئول طبیعت گردی محیط زیست:

هرمز باید مدیریت یکپارچه داشته باشد دانشجوها کانی‌ها را به یغما بردند

 مسئول طبیعت گردی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: جزیره هرمز بدون متولی است، برای این جزیره باید مدیریت یکپارچه تعیین و مشخص شود و یک نهاد، سازمان یا منطقه آزاد که می‌تواند موثر باشد، مدیریت جزیره هرمز را بر عهده بگیرد.
ایمان هادی اظهار داشت: سال گذشته شورای برنامه ریزی استان هرمزگان قانونی را برای ممنوعیت خروج خاک از جزیره هرمز در نظر گرفت اما در عمل اقدامی صوت نگرفت. این منطقه مانند جزیره کیش و قشم باید زیر نظر یک منطقه آزاد باشد تا بر آن نظارت شود.
وی ادامه داد: اگر متولیان سازمان محیط زیست بخواهند در مورد جزیره هرمز پررنگ صحبت کنند، می گویند این جزیره زیر نظر سازمان منابع طبیعی است و ما می دانیم باید چه اقدامی انجام دهیم، در صورتی که اگر می دانستند چه کار کنند جزیره به این وضع نمی افتاد. هادی افزود: فقط شوراهای برنامه ریزی و تامین استان هرمزگان به فکر جزیره هرمز هستند و غصه می خورند، آنها توانستند جلوی فعالیت معدن آهن را بگیرند اما برای جلوگیری از آسیب و از بین رفتن غارهای این جزیره واکنش و بازدارندگی از سوی آنها ندیدم حتی میراث فرهنگی هم اعلام نکرد باید گردشگر براساس ظرفیت جزیره وارد منطقه شود. وی تاکید کرد: باید یک نهاد، سازمان یا منطقه آزاد هر کدام که می‌تواند موثر باشد، مدیریت جزیره هرمز را بر عهده بگیرد، اگرچه بخش زیادی از جزیره آسیب دیده و از بین رفته ولی باز هم پتانسیل هایی در آن وجود دارد که باید حفظ شود. این مکان جزء مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست نیست و ما فقط می توانیم در این زمینه نامه نگاری کنیم اما نمی توانیم ماموران خود را به آنجا ببریم هرچند یک پاسکاه کوچک در هرمز داریم. مسئول طبیعت گردی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طبق قانون، حفاظت از خاک بر عهده سازمان منابع طبیعی است و سازمان زمین شناسی می‌تواند از لحاظ علمی و ارزش‌گذاری منابع معدنی و خاک ها کمک کند اما همدلی ای دیده نشده است. هادی گفت: افرای که با پرواز به جزیره هرمز تردد می کنند اگر از آنجا همراه خود خاک ببرند و دستگاه بازرسی (ایکس ری) نشان دهد که در کیف یا چمدان آنها خاک است، اجازه خروج خاک داده نمی شود، اما نظارتی در این خصوص بر روی مسافرانی که با وسایل نقلیه عمومی و شخصی به جزیره سفر می کنند وجود ندارد. چندین جزیره زیبای دیگر در کشور وجود دارد که به خاطر نظامی و استراتژیک بودن ورود افراد به آنجا ممنوع است به همین دلیل از آسیب افراد به صورت طبیعی در امان مانده است.
* خاک‌های جزیره هرمز ارزش علمی دارد نه ریالی
مسئول طبیعت گردی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: خاک جزیره هرمز مجموعه ای از اکسید آهن با رنگ های متنوع قرمز دارای هماتیت، لیمونیت و نقره ای آینه ای رنگ. اگر بخواهیم این خاک ها را از نظر معدنی بررسی کنیم آنها گران قیمت نیستند، قیمت اکسید آهن متداول و متوسط است اما ارزش این خاک معنوی و از لحاظ زمین شناسی ارزش علمی بسیار بالایی دارد و اگر سازمان محیط زیست و منابع طبیعی در مورد خروج این خاک ها واکنش نشان می دهد به این دلیل است که سنگفرش یا روکش خاک رنگی با این تنوع کمیاب است و گنبد نمک در این جزیره مربوط به میلیون ها سال است که باید برای آیندگان حفظ شود.
هادی افزود: اگر جزیره هرمز در مدیریت سازمان محیط زیست بود با ضوابط و حساسیت اجازه ورود به منطقه را می دادیم طوری که به این اثر طبیعی ارزشمند آسیب وارد نشود و اگر گردشگران به محیط زیست آسیب بزنند بهتر است از ورود آنها جلوگیری شود. معتقدیم اکوتوریسیم باید به صورت گردشگری مسئولیت‌پذیر باشد. وی تاکید کرد: تقریبا هیچ دستگاهی مسئولیت حفاظت از جزیره هرمز را بر عهده نگرفته است؛ این اماکن در اختیار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری است و حفاظت از آن واکنش های خاص را می طلبد که سالیان سال اتفاقی نیفتاده است.
هادی افزود: ورود گردشگر به جزیره هرمز بیش از ظرفیت آنجاست؛ تعداد بیشماری گردشگر بدون رعایت رفتارهای محیط زیستی وارد منطقه می شوند و خاک برداشت می کنند. چندین غار نمکی و دره این جزیره هم بدون حفاظت در حال تخریب و نابودی است.
مسئول طبیعت گردی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: سازمان محیط زیست در حد اختیارات می تواند به این موضوع ورود پیدا کند اما براساس قانون، حفاظت از خاک بر عهده سازمان منابع طبیعی و غارها زیر نظر سازمان میراث فرهنگی است. این دو سازمان در سال های گذشته به دلیل اتفاقاتی که در این جزیره رخ داد تذکرات و چندین مکاتبه انجام دادند اما بازخوردی در پی نداشته است.
* دانشجوها کانی‌ها را به یغما بردند
مسئول طبیعت گردی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: جزیره هرمز در دهه ۶۰ به خاطر وجود بلورهای خاص به بهشت کانی شناسی ایران شهره بود اما اکنون بسیاری از کانی‌ها توسط دانشجویان در سفرهای علمی جمع آوری و از جزیره خارج شده است بدون اینکه بازدارندگی حاکم باشد.
هادی با بیان اینکه کانی های جزیره هرمز که توسط دانشجویان برده شده از لحاظ زیباشناسی بسیار قشنگ بودند، افرود: علاوه بر اینکه از خاک های جزیره برای کارهای هنری استفاده می شود؛ برخی افراد محلی هم خاک ها را با رنگ های متنوع در شیشه می فروشند و بازدارندگی در این خصوص وجود ندارد.
هُرمُز جزیره بیضی‌شکل با مساحتی بیش از ۴۲ کیلومتر مربع در هشت کیلومتری بندرعباس و در مجاورت تنگه هرمز قرار دارد. روی سطح این جزیره سنگ‌های رسوبی و لایه‌هایی از مواد آتشفشانی پوشیده شده است. سواحل زیادی در سراسر جزیره وجود دارد و «الهه نمک» نمونه بارز تنوع بالای خاک در جزیره هرمز است. برخی از گردشگران جزیره هرمز در نوروز امسال فاجعه‌ای را رقم زدند و با برداشت خاک‌های رنگی این اثر طبیعی و جاذبه‌ گردشگری را مخدوش کردند.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه