پیوستن وزیر کشور به پویش نه به تصادف؛
منشاء بسیاری از تصادفات شتاب و عجله است
وزیر کشور با بیان اینکه منشاء بسیاری از تصادفات شتاب و عجله است، گفت: با آرامش رانندگی کنیم و برای دیگران هم حقی قائل شویم و احساس کنیم که دیگران هم باید به مقصد برسند.
اسکندر مومنی با پیوستن به «پویش نه به تصادف»، درباره این پویش گفت: راننده کم خطری هستم و این پویش پیشنهادی، در درجه اول برای حفظ سلامتی خود شهروندان، هموطنان عزیز، رانندگان و سرنشینان است. هیچ چیزی بالاتر از حفظ جان نیست و همه باید به هم در رانندگی کمک کنیم.
وی افزود: باید مسیر هم بخشی از سفر در نظر گرفته شود، از مبدا حرکت میکنیم نباید اینگونه باشد که با شتاب و عجله خود را به یک نقطه یعنی مقصد برسانیم؛ بلکه باید از مسیر استفاده کنیم.
وزیر کشور ادامه داد: از مسیر لذت ببریم و با آرامش رانندگی کنیم، منشا بسیاری از تصادفات شتاب و عجله است یعنی ریشه بسیاری از تصادفات شتاب و عجله است، با آرامش رانندگی کنیم و برای دیگران هم حقی قائل شویم و احساس کنیم که دیگران هم باید به مقصد برسند.
مومنی عنوان کرد: فکر میکنم پویش نه به تصادفات برای حفظ سلامتی خود ما و هموطنان عزیز است. در رأس همه آنها رانندگی با آرامش بدون شتاب و عجله باید در نظر گرفته شود و من هم به این پویش می پیوندم.
هشدار پلیس فتا درباره خرید و فروش متری مسکن در فضای مجازی
معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتای فراجا به چند نکته درباره خرید و فروش متری مسکن در فضای مجازی اشاره کرد و از مسئولان مربوطه خواست تا با ایجاد قوانین مشخص و نظارت دقیق، از وقوع کلاهبرداریهای متعدد در این زمینه جلوگیری کنند.
سرهنگ جواد مختاررضایی در توضیح بیشتر افزود: فروش متری مسکن، یکی از روشهای جدید در بازار است که به خریداران این امکان را میدهد تا به جای خرید یک واحد کامل، تنها بخشی از یک ملک را خریداری کنند که برای افرادی که توان مالی کمتری دارند، جذابیت دارد؛ اما در عین حال، میتواند زمینه سوءاستفاده و کلاهبرداری را هم فراهم کند. وی اظهار کرد: در حال حاضر شاهد هستیم که در این زمینه سکوهای بسیاری در حال فعالیت هستند که با یک جستجوی ساده قابل مشاهده هستند؛ اما در بررسیهای ما مشخص شد که برخی از سکوهایی که در این حوزه فعالیت دارند، مجوزهای مرتبط با این کار را ندارند.
معاون اجتماعی پلیس فتای فراجا درباره روشهای کلاهبرداری در فروش متری ملک، ادامه داد: ایجاد آگهیهای جعلی در وبسایتها با قیمتهای پایینتر از بازار برای جذب مشتریان، فروش ملکهایی که اصلاً وجود ندارند و یا فروش املاکی که در مالکیت فروشنده نیستند، درخواست پرداخت به حسابهای شخصی یا غیررسمی که پیگیریهای حقوقی را دشوار میکند، فشار به خریداران برای تصمیمگیری سریع بدون بررسی کافی و عدم ارائه قرارداد رسمی و معتبر از جمله روشهایی است که ممکن است توسط کلاهبرداران انجام شود. مختاررضایی با اشاره به فعالیت برخی از این کلاهبرداران در پلتفرم هایی مثل دیوار و شیپور، تأکید کرد: یکی از خطرات جدی در این حوزه، ورود افراد سودجو به سکوهای واسط مانند دیوار و شیپور، شبکههای اجتماعی و پیامرسانها برای تبلیغ پروژههای فروش متری غیرواقعی است. این افراد معمولاً با استفاده از تبلیغات جذاب، وعدههای وسوسهکننده و قیمتهای پایینتر از بازار، خریداران را فریب داده و از آنها مبالغی را دریافت میکنند.
به گفته وی، در بسیاری از موارد، هیچ پروژه واقعی در کار نیست و پس از دریافت مبالغ، آگهیها حذف شده و افراد کلاهبردار ناپدید میشوند. از طرفی، در شبکههای اجتماعی و پیامرسانها، گروهها و کانالهایی تشکیل میشود که در آنها بدون ارائه مدارک معتبر، اقدام به پیشفروش متری املاک میکنند که بسیاری از این تبلیغات، هیچگونه پشتوانه قانونی ندارند و تنها با هدف جذب سرمایه از افراد ناآگاه طراحی شدهاند. معاون اجتماعی پلیس فتای فراجا در پاسخ به این سوال که با چه روشهایی میتوان از این نوع کلاهبرداریها در امان ماند، گفت: تحقیق دقیق از خریداران، بررسی موارد قانونی، استفاده از مشاوران معتبر و قانونی املاک، تنظیم قرارداد رسمی و قانونی و اجتناب از پرداختهای غیررسمی از جمله مواردی است که باعث میشود از دام شیادان در امان بمانند.
وی درباره میزان این نوع کلاهبرداریها ادامه داد: در حال حاضر، وضعیت کلاهبرداریها در این حوزه حاد نیست، اما با توجه به تجربههای گذشته و نحوه فعالیت برخی سکوهای سرمایهگذاری در حوزههای دیگر، این احتمال وجود دارد که افراد سودجو از این روش سوءاستفاده کنند. بنابراین هموطنان باید هوشیار باشند.
مختاررضایی از مسئولان مربوطه خواست تا با ایجاد قوانین مشخص و نظارت دقیق، از وقوع کلاهبرداری های متعدد در این زمینه جلوگیری کنند.
خانهتکانی سبز و مصرف کمتر آب
با نزدیک شدن به نوروز، سنت دیرینه خانهتکانی در میان خانوادههای ایرانی رونق میگیر اما این سنت اگر بدون رعایت اصول مدیریت مصرف آب انجام گیرد، میتواند به هدررفت میلیونها لیتر آب در روزهای پایانی سال منجر شود. بهینهسازی مصرف آب در این دوره میتواند تأثیر مهمی بر کاهش فشار بر منابع آبی بگذارد و در مقابل مصرف بیرویه آب در خانهتکانی ممکن است منجر به ایجاد چالش جدی برای منابع آبی شود. خانهتکانی یکی از پرمصرفترین دورههای سال از نظر استفاده از آب است. بسیاری از خانوادهها برای شستوشوی فرش، پرده، کف منزل و سایر بخشهای خانه، از مقادیر زیادی آب استفاده میکنند، درحالیکه بسیاری از این فعالیتها میتوانند با روشهای کممصرفتر انجام شوند.
* چالش جدی برای منابع آبی؛ خانهتکانی سنتی و پیامدهای زیستمحیطی
مصرف آب در برخی کلانشهرهای ایران در روزهای پایانی سال تا ۲ برابر افزایش پیدا میکند. اگر روشهای بهینه مصرف آب در خانهتکانی رعایت نشود، چندین پیامد جدی در انتظار محیط زیست خواهد بود. کاهش ذخایر آبی کشور با افزایش بیرویه مصرف آب در این دوره که فشار بیشتری بر منابع آب شرب وارد میکند. افزایش آلودگی آب به دلیل ورود شویندههای شیمیایی به آبهای سطحی باعث تخریب زیستگاههای طبیعی میشود. تشدید بحران آب در تابستان نیز از جمله پیامدهای احتمالی است چراکه مصرف بیشازحد آب در ماههای پایانی سال، میتواند منابع موجود برای فصل تابستان را کاهش دهد. یکی از بزرگترین مشکلات در خانهتکانی، شستوشوی نامناسب و پرمصرف است. بسیاری از مردم بدون در نظر گرفتن میزان آب مصرفی، از روشهای سنتی شست و شو استفاده میکنند. این موضوع بهویژه در مناطقی که با بحران کمآبی مواجه است، فشار مضاعفی بر تأمین آب شرب وارد میکند و علاوه بر هدررفت آب، مواد شوینده شیمیایی که در فرآیند خانهتکانی استفاده میشود، اثرات زیستمحیطی جبرانناپذیری به دنبال خواهد داشت.
* چند پیشنهاد برای مصرف بهینه آب
حسین عبیری گلپایگانی- فعال حوزه محیط زیست- پیشتر به منظور کاهش مصرف آب در ایام خانهتکانی پیشنهاد داده بود: در چنین شرایطی شهروندان از شستوشوی وسایل بزرگ مثل فرشها در منزل خودداری کنند و این اقلام را به مراکز قالیشویی بسپارند. وی با بیان اینکه در روزهای پایانی سال در بعضی از نقاط کشور با قطعی آب شهری و روستایی مواجه هستیم و علت آن استفاده بیش از حد برخی هموطنان از آب شهری است، گفته بود: نباید فراموش کنیم که کشور ما طی چندین سال گذشته با شرایط حاد خشکسالی مواجه بوده و تغییرات اقلیم ناشی از خشکسالی، منابع طبیعی و محیط زیست کشور ما را به نابودی کشانده است. روشن است که در چنین شرایطی صرفهجویی در مصرف آب از سوی شهروندان ایرانی میتواند کمک شایانی به بقیه هموطنانی کند که از آب شرب بهداشتی محروم هستند. این فعال حوزه محیط زیست گفته بود: شهروندان از شست و شوی وسواسگونه و شستن وسایلی که در طول سال از آنها استفاده نشده و تمیز هستند خودداری کنند تا مصرف آب به حداقل برسد. او همچنین خانهتکانی را فرصت مناسبی برای تعمیر لولههای آب، شیرها به منظور جلوگیری از چکه کردن سرشیرها و نشت آب دانسته و گفته بود: از شهروندان تقاضا میکنم برای تمیز کردن راهروها و پارکینگ به جای استفاده از آب فراوان از جارو استفاده کنند.
* جایگزینی شویندهها
در شرایطی که منابع آبی کشور با بحران روبهرو هستند، رعایت برخی نکات ساده میتواند تأثیر زیادی بر کاهش مصرف آب داشته باشد. متخصصان حوزه مدیریت منابع آب پیشنهادات دیگری را نیز در این خصوص ارائه میکنند که از جمله آنها میتوان به استفاده از شویندههای کمآببر و جایگزینهای طبیعی، استفاده از تجهیزات کممصرف، شستوشوی اصولی فرش و پرده، کاهش دفعات شستوشو و جمعآوری و استفاده مجدد از آب مصرفشده اشاره کرد.
بسیاری از شویندههای صنعتی نیاز به آب فراوان برای شستوشو دارند. استفاده از مواد طبیعی مانند جوششیرین، سرکه و آبلیموبهعنوان جایگزین شویندههای شیمیایی، علاوه بر کاهش مصرف آب، اثرات منفی کمتری بر محیط زیست خواهد داشت.
استفاده از تجهیزات کممصرف نیز از جمله موارد جایگزین برای پیشگیری از هدررفت آب با روشهای سنتی شستوشو و خانهتکانی است. بخارشویها و دستمالهای میکروفایبر میتوانند جایگزین روشهای سنتی برای نظافت شوند. این تجهیزات مصرف آب را به حداقل میرساند. در همین راستا میتوان به شستوشوی اصولی فرش نیز اشاره کرد. روشهای سنتی مانند شستوشوی فرش در حیاط یا خیابانها هنوز نیز به کار گرفته میشود. این روشها میتواند بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب برای شستوشوی یک تخته فرش مصرف کند بنابراین بهتر است از قالیشوییها استفاده کرد.
بسیاری از وسایل خانه مانند پردهها و مبلمان نیازی به شستوشوی مکرر با آب ندارند و گردگیری با دستمال مرطوب، استفاده از جاروبرقی و بخارشوی میتواند جایگزین مناسبی برای شستوشوی مستقیم با آب باشد.
جمعآوری و استفاده مجدد از آب مصرفشده نیز یکی از راهکارهای کاهش مصرف آب است و در مواردی که شستوشو اجتنابناپذیر است، میتوان آب استفادهشده را برای کارهای دیگر مانند نظافت حیاط دوباره مصرف کرد.
در این شرایط خانهتکانی سبز و محیط زیستی میتواند گزینهای برای ایجاد یک پل ارتباطی میان سنتهای ایرانی و اصول پایدار محیط زیستی شود. این پایداری علاوه بر اثرگذاری بر محیط زیست، به باقی ماندن سنتها به شیوهای نو و متناسب با شرایط فعلی زمین نیز کمک میکند.