تقلای جدید آمریکا برای اختلال در فروش نفت ایران
خبرگزاری انگلیسی نوشته آمریکا در حال بررسی طرحی برای مختل کردن فروش نفت ایران است. منابع آگاه میگویند دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در حال بررسی طرحی است که بر اساس آن نفتکشهای ایرانی در دریا متوقف و بازرسی شوند و این اقدام تحت توافقی به اصطلاح «بینالمللی» صورت بپذیرد.
ترامپ وعده داده است که سیاست شکستخورده «فشار حداکثری» را دوباره برقرار کند تا ایران را از اقتصاد جهانی منزوی کرده و صادرات نفت آن را به صفر برساند؛ تقلایی که تاکنون دستاوردی برای واشنگتن نداشته است.
ترامپ در هفتههای نخست دوره دوم ریاستجمهوری خود، دو دور جدید تحریم علیه ایران اعمال کرد. این تحریمها شرکتها و ناوگان نفتکشهای قدیمیای را هدف قرار داده است که بدون بیمههای غربی فعالیت کرده و نفت کشورهای تحت تحریم را حمل میکنند.
این تحرکات تا حد زیادی مشابه تدابیری است که در دوران «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا اعمال شد، اما ایران توانست با استفاده از قابلیتهایش و از طریق شبکههای پیچیده و فعال صادرات نفت خود را افزایش دهد.
از آنجایی که تجربه گذشته اثبات کرده که این نوع سنگاندازیها راه به جایی نمیبرد، دولت فعلی آمریکا به دنبال یارکشی در حوزه بینالمللی است تا بلکه ماحصلی داشته باشد.
۶ منبع آگاه که نخواستند نامشان فاش شود، روز پنجشنبه به رویترز گفتهاند مقامهای دولت ترامپ اکنون به دنبال راههایی هستند تا از طریق کشورهای همپیمان، کشتیهای نفتی ایران را در گذرگاههای کلیدی مانند تنگه مالاکا در آسیا و مسیرهای دریایی دیگر متوقف و بازرسی کنند.
به گفته منابع آگاه که با رویترز صحبت کردند، این اقدام باعث تأخیر در تحویل نفت خام به پالایشگاهها خواهد شد و همچنین طرفهای درگیر در این تجارت را در معرض آسیبهای اعتباری و تحریمهای جدید قرار میدهد.
دولت ترامپ در حال بررسی این است که آیا میتوان این بازرسیها را تحت چارچوب به اصطلاح «ابتکار امنیتی اشاعه» که در سال ۲۰۰۳ برای مقابله با قاچاق سلاحهای کشتار جمعی ایجاد شد، انجام داد یا خیر. این طرح تحت امر آمریکا هدایت شده و بیش از ۱۰۰ دولت آن را امضا کردهاند.
به گفته یکی از منابع، واشنگتن امید دارد که با استفاده از این مکانیسم بتواند به دولتهای خارجی اجازه دهد که محمولههای نفتی ایران را به درخواست ایالات متحده هدف قرار دهند و در نتیجه باعث «تأخیر در تحویل» و «آسیب به زنجیره تأمین» درآمدی تهران شود.
به گفته دو منبع آگاه، شورای امنیت ملی آمریکا که سیاستگذاریهای کاخ سفید را هدایت میکند، در حال بررسی امکان انجام بازرسیهای دریایی است. با این حال مشخص نیست که آیا واشنگتن تاکنون با امضاکنندگان این طرح تماس گرفته تا میزان همکاری آنها را با این طرح بررسی کند یا خیر.
شورای امنیت ملی کاخ سفید به درخواستها برای اظهار نظر پاسخی نداد.
اقدامات تحریکآمیز ایالات متحده در شرایطی صورت میپذیرد که تلاشهای قبلی برای توقیف محمولههای نفتی ایران با واکنش متقابل مواجه شده است. آمریکا در سال ۲۰۲۳ در دوران بایدن، حداقل دو محموله نفت ایران را توقیف کرد و این اقدام باعث شد ایران کشتیهای خارجی را توقیف کند، از جمله یک کشتی متعلق به شرکت شورون که قیمت نفت خام را افزایش داد.
«بن کیهیل» تحلیلگر انرژی در مرکز انرژی و سیستمهای زیست محیطی در دانشگاه تگزاس اذعان دارد که هرچه تحریمها طولانیتر باشد، با توجه به توانمندیهای ایران و اینکه خریداران راههایی برای دور زدن آنها پیدا میکنند، اثربخشی آنها کمتر میشود.
ایران را فقیر خواهیم کرد!
وزیر خزانه داری آمریکا در اظهاراتی ضدایرانی و کاملا ستیزهجویانه با این ادعا که «فروش نفت ایران را تعطیل خواهیم کرد» گفت: «فقیر کردن مجدد ایران، آغاز سیاست تحریمی به روز شده ما خواهد بود.»
«اسکات بسنت»، وزیر خزانه داری آمریکا شامگاه پنجشنبه مجددا به تهدید ایران روی آورد.
طبق گزارش خبرگزاری انگلیسی «رویترز» او با بیان اینکه تحریمهای غیرقانونی آمریکا علیه ایران را تشدید خواهد کرد، گفت: «آمریکا صنعت نفت و فروش نفت ایران ایران تعطیل خواهد کرد.»
او ادعا کرد: «برای این کار، از معیارها و جدول زمانی از پیش تعیین شده استفاده میکنیم.»
بسنت همچنین در اظهاراتی ضدایرانی افزود: «فقیر کردن مجدد ایران، آغاز سیاست تحریمی به روز شده ما خواهد بود.»
او در رابطه با جنگ اوکراین نیز تصریح کرد: «در صورت نیاز برای رسیدن هرچه سریعتر به آتشبس در اوکراین، تحریمها علیه روسیه و صنعت انرژی این کشور را تشدید خواهیم کرد.»
«بن کیهیل» تحلیلگر انرژی در مرکز انرژی و سیستمهای زیست محیطی در دانشگاه تگزاس اذعان دارد که هرچه تحریمها طولانیتر باشد، با توجه به توانمندیهای ایران و اینکه خریداران راههایی برای دور زدن آنها پیدا میکنند، اثربخشی آنها کمتر میشود.
سخنگوی وزارت دفاع:
کنوانسیون برخی سلاحهای متعارف
ربطی به تسلیحات و تجهیزات کشورمان ندارد
سردار سرتیپ پاسدار رضا طلایی نیک معاون برنامهریزی و امور مجلس و سخنگوی وزارت دفاع گفت: کنوانسیون برخی سلاحهای متعارف ربطی به تسلیحات و تجهیزات کشورمان ندارد.
سردار سرتیپ پاسدار رضا طلایی نیک درخصوص برخی ابهامات مطرح شده درباره لایحه کنوانسیون بکارگیری برخی سلاحهای متعارف افزود: این لایحه با موافقت و نظارت ستاد کل نیروهای مسلح تنظیم شده است و انتظار میرود درخصوص این لایحه بدون مطالعه و بررسی دقیق محتوای آن، بهطور شتاب زده قضاوت و اظهارنظر نشود.
وی ادامه داد: طبق بررسی همه جانبه نظامی، امنیتی و حقوقی و با انتخاب و تعیین پذیرش فقط دو پروتکل و نیز با اعمال حق شرط و اعلامیه تفسیری و همچنین طبق مفاد این کنوانسیون به هیچکدام از تجهیزات، مهمات و سلاحهای ما این کنوانسیون ربطی نداشته و درصورت تصویب و طبق درخواست ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، فقط ایران دو پروتکل زیر را طبق متن لایحه خواهد پذیرفت تا از فرصتها و منافع بینالمللی و دفاعی آن مانند ۱۳۱ کشور جهان که تاکنون عضو شدهاند، بتواند استفاده کند.
سخنگوی وزارت دفاع گفت: این دو پروتکل پیشنهادی در لایحه عبارت از محدودیت بکارگیری مهمات دارای ترکشهای غیرقابل تشخیص با اشعه ایکس در بدن انسان و لزوم شناسایی و جمعآوری مواد منفجره از مناطق جنگی پس از جنگ هستند.
احضار سفیر انگلیس به وزارت امور خارجه
سفیر انگلیس در تهران به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران احضار شد.
در واکنش به تکرار ادعاهای بیاساس مقامهای ارشد انگلیسی علیه جمهوری اسلامی ایران و متهمکردن تهران به تلاش برای مداخله در امور داخلی انگلیس، «هوگو شورتر» سفیر انگلیس در تهران از سوی علیرضا یوسفی، دستیار وزیر و مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه احضار شد و مراتب اعتراض رسمی کشورمان در این زمینه به وی ابلاغ شد.
مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه در این جلسه احضار تصریح کرد: مواضع مغرضانه و ادعاهای بیپایه مقامات انگلیسی علیه ایران، مغایر با اصول و موازین حقوق بینالملل و عرف دیپلماتیک است و موجب تشدید بیاعتمادی ملت ایران نسبت به سیاستهای انگلیس در قبال ایران و منطقه غرب آسیا خواهد شد. یوسفی بر لزوم تجدید نظر و اصلاح رویکردهای غیرسازنده دولت انگلیس در قبال ملت ایران تأکید کرد. سفیر انگلیس اظهار کرد، مراتب را به دولت متبوعش منتقل خواهد کرد.