مذاکرات هفت کشور عربی برای آینده غزه
براساس گزارشها مصر و عربستان به دنبال طرحی برای اداره غزه بعد از جنگ هستند که از آن با عنوان طرح عربی یاد میکنند که پاسخی به طرح جنجالی اخیر رئیس جمهور آمریکا است.
عربستان و مصر در قالب «طرح عربی» به دنبال آن هستند که غزه را بعد از جنگ اداره کرده و روند بازسازی این منطقه را در اختیار خودشان نگه دارند که این مسئله به وضوح در تقابل با طرح ترامپ مبتنی بر اخراج فلسطینیان از باریکه غزه است.
به گزارش تسنیم، نشست سران ۷ کشور عربی روز جمعه با حضور «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی، «محمد بن زاید»، رئیس امارات و «طحنون بن زاید»، مسئول امنیت ملی این کشور، امیر «مشعل بن الاحمد الجابر الصباح»، امیر کویت، شاهزاده «سلمان بن حمد آل خلیفة»، ولیعهد بحرین، شیخ «تمیم آل ثانی» امیر قطر، «عبدالله بن حسین» و «حسین بن عبدالله»، پادشاه و ولیعهد اردن و «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر در ریاض برگزار شد. دستور کار این نشست همانطور که پیش از این مطرح شده بود بحث درباره طرح مربوط به اداره غزه موسوم به «طرح عربی» بود. براساس گزارشها مصر و عربستان به دنبال طرحی برای اداره غزه بعد از جنگ هستند که از آن با عنوان طرح عربی یاد میکنند که پاسخی به طرح جنجالی اخیر «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا است.
طرح ترامپ که در رسانهها با عنوان «ریویرا خاورمیانه» شناخته میشود مبتنی بر اخراج فلسطینیان از غزه و تصاحب زمینهایشان است. این طرح درنظر دارد تا فلسطینیها به یکی از دو کشور اردن و مصر کوچانده شوند و زمینهای غزه به مدت ۵۰ سال طی قراردادهای بلندمدت به شرکتهای ساخت و ساز آمریکایی از جمله شرکت ترامپ واگذار شود.
این درحالی است که مصر و اردن طرح ترامپ را تهدیدی آشکار برای امنیت ملی خودشان میدانند، چراکه آنها باید میزبان فلسطینیان اخراج شده از غزه باشند که احتمالا در مرحله بعدی باید از فلسطینیهای اخراج شده از کرانه باختری نیز میزبانی کنند. مصر ورود آوارگان فلسطینی را عامل تحریک اسلامگرایان و اخوانیها به ویژه در صحرای سینا میداند و این درحالی است که طی سالهای اخیر آنها برای مقابله با رهبران و هواداران جریان اخوانی، سرکوب شدیدی انجام دادند. همزمان منطقه صحرای سینا نیز که یکی از کانونهای فعالیت گروههای سلفی است، احتمالا با ورود مهاجران فلسطینی میتواند آبستن تحولات مهمی شود.
اردن هم ورود مجدد فلسطینیها را برهم زننده ترکیب جمعیتی و توازن اجتماعی خود میداند که این امر یادآور خاطرات تلخ روزهای «سپتامبر سیاه» برای دولت امان است. بیش از ۵۰ درصد مردم اردن فلسطینی الاصل هستند و اردنیهای اصیل تاکید دارند که ورود فلسطینیهای بیشتر باعث خارج شدن کنترل اداره کشور از دست خودشان خواهد شد. همزمان عربستان هم بی ثباتی در اردن و مصر را تهدیدی برای امنیت ملی خودش میداند، چراکه این دو کشور متحدان راهبردی برای ریاض محسوب میشوند و همکاری نزدیکی میان طرفین جریان دارد. از سوی دیگر برهم خوردن ثبات در قاهره و ریاض میتواند مانعی برای طرحهای اقتصادی بلندپروازنه سعودی در قالب چشمانداز ۲۰۳۰ همچون «نئوم» باشد که از نظر جغرافیایی نیز نزدیک به مصر و اردن قرار گرفته است. طرح عربی اخیر اگرچه از سوی مصر ارائه شده، اما قاهره به پشتوانه حمایت ریاض وارد عمل شده تا شاید عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور این کشور بتواند طرح مزبور را در اولین سفر خود به واشنگتن به ترامپ ارائه دهد. بر اساس این طرح تامین امنیت غزه بر عهده مصر، امور اداری بر عهده تشکیلات خودگردان است و حتی کنترل گذرگاه رفح نیز به ارتش مصر واگذار میشود. هزینه بازسازی غزه را نیز کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تامین خواهند کرد و شرکتهای پیمانکاری مصری با کارگران اهل غزه نیز کار را اجرا میکنند.
نشست روز جمعه ریاض در واقع مذاکرات اولیه درباره این طرح بود و مقدمهای برای نشست اضطراری هفته آینده (۴ مارس) سران اتحادیه عرب در قاهره است. مصر به دنبال این است که قبل از ارائه طرح عربی به ترامپ آنرا با مهر تائید کشورهای عربی همراه کند، اما چالش بزرگ پیش روی اجرایی شدن طرح عربی برای غزه رژیم صهیونیستی است، چرا که تاریخ نشان داده آمریکا همواره با لنزی اسرائیلی به خاورمیانه مینگرد.
وزیر اطلاعات: ملت ایران صلحطلب است
و سر ستیز با هیچ کشوری ندارد
سید اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات، در یادواره شهدای جامعه اطلاعاتی و گرامیداشت چهلمین سال تاسیس وزارت اطلاعات با یادآوری مجاهدتهای شهدای جبهه مقاومت به ویژه فرمانده مقاومت شهید سردار سلیمانی و سید مقاومت شهید سید حسن نصرالله، یاد و خاطره ۳۶۹۸ شهید گمنام جامعه اطلاعاتی کشور علیالخصوص شهید سردار حسن باقری را گرامی داشت.
وی همچنین یاد موسس و اولین وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، آیتالله محمدی ریشهری را گرامی داشته و اظهار داشت: چهلمین سال تاسیس این نهاد برآمده از انقلاب اسلامی، فرصت مناسبی برای مرور وقایع مهم امنیتی کشور در چهل سال مجاهدتهای خاموش اطلاعاتی و بازخوانی فراز و فرودها، عبرتها و حوادث و توطئههای خصم غدار و عوامل گوناگونش میباشد که عملاً بازخوانی بخشی از تاریخ انقلاب اسلامی است. رئیس شورای هماهنگی اطلاعات کشور با تاکید بر فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم حمایت از دولتها خاطرنشان کرد: تمام تلاش وزارت اطلاعات در دولت چهاردهم، عمل به رهنمود مقام معظم رهبری، در جهت سیاست انسجام ملی، اطلاعات مردم پایه و مشارکت تعاملی و تفاهمی جامعه اطلاعاتی در تمامی فرایندهای اطلاعاتی کشور و هم افزایی در این جهت است.
خطیب با مرور اهم اقدامات وزارت اطلاعات در چهار دهه اخیر تصریح کرد: حافظه تاریخی ملت بزرگ و نسلهای جدید بالنده و هوشمند ایران اسلامی با تداعی و خوانش ظلم بزرگ مداخلات و جنایات ایادی استکبار جهانی و صهیونیسم بین الملل علیه جریان ناب انقلاب اسلامی، بر حفظ و پاسداشت این ودیعه بزرگ تا تحقق آرمان ایجاد تمدن نوین اسلامی تاکید خواهد داشت و هرگز سلسله اقدامات تهدیدآمیز و خباثتهای دشمن آمریکایی_صهیونیستی را بی پاسخ نگذاشته و نخواهد گذاشت.
وی با پاسداشت یاد و خاطره شهدای خدمت از جمله شهید رئیسی و تقدیر از بیعت مردم غیور ایران اسلامی در قیام اخیر خود در یوم الله ۲۲ بهمن تاکید کرد: جامعه اطلاعاتی ایران اسلامی بر امنیت همه جانبه برای همه، روابط مسالمت آمیز با حسن سیاست همسایگی در منطقه و فعالسازی بیش از پیش دیپلماسی امنیتی برای توافقات و همکاری مطلوب امنیتی اصرار دارند. عضو شورای عالی امنیت ملی همچنین تصریح کرد: ملت ایران یک ملت صلحطلب است و سر ستیز با هیچ کشوری ندارد لیکن در برابر هرگونه ماجراجویی، شرارت و مداخلات بلاوجه دشمنان، از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی در محیط امنیت ملی خود بر «راهبرد تهدید در برابر تهدید و تعرض در برابر تعرض» پافشاری خواهد داشت و به مردم عزیز ایران اسلامی اطمینان میدهد که هرگونه اقدام شرارت بار ایادی استکبار با همت تمامی مدافعان ایران اسلامی با قاطعیت و صلابت پاسخ داده خواهد شد.
اجرای عملیات رهگیری
توسط پهپاد کرار مسلح به موشک مجید
پهپادهای کرار رهگیر مسلح به موشک مجید نیروی پدافند هوایی ارتش در دومین روز از مرحله عملیاتی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۳ ارتش در نبرد هوایی، پرندههای مهاجم نیروی حملهور موسوم به نیروی نارنجی را با موفقیت رهگیری و منهدم کردند. در ادامه مراحل عملیاتی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۳ ارتش، پهپادهای ارتقا یافته کرار که قابلیت تسلیح به موشکهای هوا به هوا را دارند و برای درگیری علیه هرگونه اهداف پرنده متخاصم طراحی شدهاند، پرندههای مهاجم را رهگیری و منهدم ساختند. سرتیپ علیرضا شیخ سخنگوی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۳ ارتش با اعلام این خبر، گفت: در این شیوه دفاع هوایی در کنار دو روش پدافند هوایی در جهان که شامل پدافند زمین پایه و هواپایه با سرنشین است، مفهوم جدیدی از پدافند با سبک پدافند هوایی هواپایه بدون سرنشین توسط جوانان این مرز و بوم به جهانیان معرفی شده و در رزمایشهای اخیر آجا با موفقیت مأموریت خود را انجام داده است. وی ادامه داد: افزایش عمق دفاعی، ارتقاء ظرفیت پدافند تاکتیکی، انعطاف تغییر فضای درگیری پدافند از سکوی زمینی به سکوی هوایی، صرفهجویی در اقتصاد جنگ، افزایش قابلیت تحرک و جابهجایی مؤلفههای توان رزم پدافندی و کاهش خطرات مربوط به استفاده از نیروی انسانی از ویژگیهای برجسته این طرح محسوب میشود که حاصل یک اقدام مشترک میان دانشمندان و متخصصان نیروی پدافند هوایی ارتش در تعامل همافزا با صنایع دفاعی کشور است. سخنگوی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۳ ارتش رهگیری و درگیری علیه پرنده هوایی با بهرهگیری از پهپاد را یک عملیات بسیار پیچیده دانست و گفت: یکی از ویژگیهای مثبت این دستاورد این است که بازه اهدافی که میتوانیم با آنها درگیر شویم، محدود نیست؛ بالگرد، پهپادها، هواپیماها و جنگندههای باسرنشین و… در این بازه قرار میگیرند.