روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۳ چهارشنبه ۱ اسفند - شماره 4780

«گاز فلر» فرصتی برای دور زدن تحریم های بانکی ایران

 گفته می شود تولید رمز ارز دلیل بخشی از ناترازی انرژی در ایران است و از سوی دیگر ارز دیجیتال راه دور زدن تحریم هاست، پس به نظر می رسد باید جدی تر از قبل فکری برای هدر رفت گاز فلر کرد.
پدیده استخراج رمزارز چند سالی است که سایه خود را بر سر شبکه برق ایران انداخته و مدیران صنعت برق بخشی از علت بروز ناترازی برق را فعالیت استخراج کنندگان رمز اعلام می‌کنند.
برآوردهای رسمی نشان می‌دهد: ظرفیت نیروگاهی کشور از 90 هزار مگاوات عبور کرده و میزان مصرف در ایام سرد سال حدود 47 تا 49 هزار مگاوات است؛ یعنی در صورتی که سوخت نیروگاهی تأمین شود، تولید برق تا دو برابر قابل افزایش است.
چندی پیش محمد اله‌داد معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران گفته بود، فعالیت ماینرها علت بخشی از ناترازی هاست.وی خاطرنشان کرد: با وجود اینکه در کشور، فعالیت مجاز ماینینگ تعریف شده اما برخی از افراد هم اقدام به واردات غیرمجاز دستگاه‌های ماینر به کشور می‌کنند و هم از این دستگاه‌ها در بخشهای عمومی از جمله روستایی، کشاورزی، خانگی شهری، کارگاه‌های کوچک و مغازه‌ها استفاده می‌کنند که این مساله منجر به تحمیل یک بار پیش بینی نشده به شبکه برق کشور می‌شود.به گفته وی، در برخی از مناطق جنوبی کشور رشد بار قابل توجهی مشاهده شده و البته ماینرهای زیادی هم در این مناطق شناسایی شده است.
دور زدن تحریم بانکی با گاز فلر
سوزاندن گازهای همراه نفت در مشعل‌ها، علاوه بر هدررفت منابع انرژی، پیامدهای زیست‌محیطی جدی به دنبال دارد. انتشار گازهای گلخانه‌ای، آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی از جمله عواقب فلرینگ هستند. این پدیده همچنین به سلامت ساکنان مناطق نفت‌خیز آسیب می‌رساند.
در حالی که بسیاری از کشورهای همسایه به دنبال کاهش فلرینگ و استفاده بهینه از گازهای همراه نفت هستند، ایران همچنان در این زمینه با چالش‌های جدی مواجه است.
کشورهایی مانند قطر و عربستان سعودی با سرمایه‌گذاری‌های کلان، موفق به کاهش قابل توجه فلرینگ شده‌اند و از گازهای مشعل برای تولید برق و محصولات پتروشیمی استفاده می‌کنند.
با وجود تمام مشکلات ناشی از فلرینگ در ایران، این پدیده حاوی فرصت‌های ارزشمندی است. گازهای مشعل حاوی ترکیبات ارزشمندی مانند اتان، پروپان و بوتان هستند که می‌توانند به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی و تولید برق مورد استفاده قرار گیرند.
یکی از این فرصت‌ها، تولید برق و استفاده از آن برای استخراج رمزارز است. با توجه به نیاز بالای استخراج رمزارز به انرژی، می‌توان از برق ارزان تولید شده از گاز فلر برای این منظور استفاده کرد.
استفاده از گاز فلر برای استخراج رمز ارز حتی در آمریکا
هم اکنون شرکت‌های خصوصی در سرتاسر آمریکا ایجاد شده‌اند که با استفاده از گازهای زائد حاصل از فعالیت‌های تولید سوخت‌های فسیلی برای استخراج نیرو، فعالیت استخراج رمز ارز را در کنار پایگاه‌های موجود نفت و گاز راه اندازی کرده‌اند.
اما این امر روز به روز دشوارتر می‌شود زیرا بعضی از ایالت‌ها، مقررات سختگیرانه‌ای را در خصوص ارزهای دیجیتال وضع می‌کنند.
اکنون، بسیاری از شرکت‌های ارز دیجیتال به دنبال راه‌اندازی فعالیت‌های مشابه در آرژانتین و تقویت ارز ضعیف این کشور هستند. برای نمونه، شرکت «گیگا انرژی سولوشنز» به دنبال توسعه فعالیت‌های استخراج رمزارز در بازارهای جدید است.
استان مندوزا در آرژانتین، دومین ذخیره بزرگ گاز شیل جهان به نام واکا موئرتارا در خود جای داده است که می‌تواند مقادیر زیادی انرژی دچار هدررفت را برای استخراج کنندگان ارز دیجیتال فراهم کند. گیگا انرژی با جمع آوری گاز فلر برای تأمین نیروی مورد نیاز دیتاسنترها در محاسبات انرژی‌بر، فعالانه در کاهش انتشار جهانی متان مشارکت می‌کند.
بدون تردید ارزهای دیجیتال بخشی از سیستم پولی جهان بوده و در آینده نیز به کشورهای بیشتری گسترش خواهد یافت.
بنابراین کشورها برای ایجاد تعادل بین تولید رمزارز و مصرف برق، به دنبال منابع دیگر تولید مانند انرژی‌های تجدیدپذیر و گاز همراه نفت، فلر، هستند.
در واقع، صنعت استخراج بیت‌کوین و ارز دیجیتال به دلیل مصرف شدید برق با چالش‌های زیادی مواجه است، زیرا برخی از کشورها به دلیل بحران کمبود انرژی و افزایش قیمت آن، ارزهای دیجیتال را ممنوع کرده‌اند.
گاز به فلر به داد تحریم نفت می‌رسد
در شرایطی که تحریم‌ها موجب بلوکه شدن درآمدهای نفت و گاز ایران شده، استخراج ارز دیجیتال از گاز فلر قطعاً فرصتی طلایی محسوب می‌شود. این تجربه در کشورهایی مانند آمریکا و آرژانتین موفقیت آمیز بوده و نشان داده که تبدیل گاز فلر به ارز دیجیتال فرآیندی سودآور است.
از طرفی کشورهای تحت تحریم مانند ونزوئلا و روسیه نیز بارها از ارز دیجیتال برای معاملات نفت و گاز خود استفاده کرده‌اند تا از محدودیت‌های تحریمی عبور کنند و مانع از بلوکه شدن پول‌هایشان شوند.
آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران معتقد است سال‌هاست که تلاش‌هایی برای جمع‌آوری گازهای مشعل و استفاده از آن‌ها در صنایع مختلف صورت می‌گیرد که یکی از این کاربردها، تولید برق است.
وی می‌گوید: پتانسیل تولید برق از گاز فلر بسیار بالاست و با سرمایه‌گذاری مناسب می‌توان نیروگاه‌های مخصوصی برای این منظور احداث کرد.

معاون وزیر نفت:
معامله گواهی سپرده گاز طبیعی
 در بورس انرژی به‌زودی آغاز می‌شود
 معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: برای نخستین بار در کشور، گواهی سپرده گاز طبیعی در بورس انرژی ایران پذیرش و به‌زودی معامله‌های آن آغاز می‌شود.
به گزارش شرکت ملی گاز ایران، سعید توکلی با اشاره به اینکه این شرکت به‌منظور پیاده‌سازی مصوبه آبان 1402 شورای عالی انرژی و مصوبه نشست 14 آبان 1403 شورای اقتصاد، پیشنهاد پذیرش گواهی سپرده گاز طبیعی را به بورس انرژی ارائه کرد که مورد موافقت قرار گرفت، خاطرنشان‌کرد: در مرحله نخست برای پنج میلیارد مترمکعب گاز، گواهی سپرده صادر می‌شود و صنایع مختلف کشور می‌توانند برای خرید آن اقدام کنند.
وی با تأکید بر اهمیت همکاری با بورس انرژی، ادامه داد: شرکت ملی گاز ایران در نظر دارد با همکاری بورس انرژی ابزارهای مالی مرتبط با گاز طبیعی را توسعه دهد تا امکان تامین مالی، سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردم در این حوزه فراهم شود.
معاون وزیر نفت با اشاره به نقش گواهی سپرده گاز طبیعی در بهینه‌سازی مصرف، افزود: ایجاد بستر استفاده از خدمات شرکت‌های کارور اپراتور انرژی با استفاده از ظرفیت گواهی سپرده گاز طبیعی به بهینه‌سازی مصرف گاز کمک می‌کند. این اقدام افزون بر کاهش هدررفت منابع، سبب افزایش بهره‌وری و کاهش آلایندگی‌های زیست‌محیطی می‌شود.
توکلی خاطرنشان کرد: توسعه بازار گاز در بورس انرژی، ظرفیت‌های جدیدی را ایجاد می‌کند که افزون بر تأمین پایدار گاز صنایع، به کاهش ناترازی‌ها نیز منجر می‌شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی، اضافه‌کرد: توسعه صنعت گاز نیازمند منابع مالی قابل توجه و ابزارهای تأمین مالی متنوع است و گواهی سپرده گاز طبیعی می‌تواند در جذب سرمایه‌های بخش خصوصی و تأمین مالی پروژه‌های این حوزه نقش بسزایی ایفا کند.
توکلی با بیان اینکه این اقدام، افزون بر تسریع اجرای پروژه‌های صنعت گاز، وابستگی به منابع دولتی را کاهش می‌دهد و به افزایش مشارکت بخش خصوصی در توسعه این صنعت کلیدی منجر می‌شود، گفت: انتشار گواهی سپرده گاز، این امکان را برای بخش غیردولتی فراهم می‌کند تا با سرمایه‌گذاری در حوزه بالادست و میدان‌های گازی و اخذ گواهی سپرده و عرضه آن در بورس، نسبت به سرمایه‌گذاری خود اطمینان یابد و با توجه به قابلیت‌های این ابزار مالی، نسبت به تأمین مالی پروژه‌های خود، اقدام کنند.
شرکت ملی گاز ایران پیش از این نسبت به اخذ پذیرش گواهی صرفه‌جویی گاز در بورس انرژی و آغاز معاملات آن در تیر 1403 اقدام کرده بود.
گواهی سپرده گاز طبیعی، ابزار جدید تأمین مالی سرمایه‌گذاری از طریق معامله اوراق بهادار با سررسید معین است که موید تضمین ناشر آن به تحویل حجم معین گاز طبیعی به دارنده آن و به پشتوانه قبض انبار شرکت ملی گاز ایران است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه