مقابله با تهدیدات نرم
فرج کلاهدوز- هرچند نرمافزارگرایی یکی از ابزارهای تأمین بهتر و بیشتر منافع ملی کشورها تلقی میشود، ولی بررسیها نشان میدهد استفاده از قدرت نرم توسط دولتهای بزرگ همواره تحت تأثیر ملاحظات راهبردیـامنیتی قرار داشته است.
جهان غرب و تفکر لیبرال دمکراسی به سرکردگی امریکا, برای براندازی و ساقط کردن جمهوری اسلامی ایران, تاکتیک ها و اقدامات مختلفی را در محیط سخت افزاری از قبیل کودتا, ترور, غائله های منطقه ای, جنگ تحمیلی و گونه های مختلف تحریم را به کار برده, اما به هدف خود نرسیده است. هم اکنون خط مواجهه میان جمهوری اسلامی به عنوان قبله عالم فرهنگ اسلامی و آمریکا و عوامل داخلی و خارجی آن به عنوان قبله عالم فرهنگ لیبرال دموکراسی در چارچوب مسائل فرهنگی, بیش از پیش نمایان گشته و تهدیدات دشمنان بیش از گذشته بر محور تهدیدهای نرم استوار شده است. در طول تاریخ دشمنان اسلام در جهت مقابله با آرمان ها، ارزش ها و جوامع اسلامى همواره از سیاست نفوذ استفاده کرده و ضربه هاى مهلکى را به پیکره اسلام وارد آورده اند. امام راحل(ره) در جلد 7 صحیفه نور در این باره مى فرماید: «اکنون وصیت من آن است که نگذارند این دستگاه هاى خبرى و مطبوعات و مجله ها، از اسلام و مصالح کشور منحرف شوند و باید همه بدانیم که آزادى به شکل غربى آن که موجب تباهى جوانان و دختران و پسران مى شود، از نظر اسلام و عقل محکوم است». غرب در این تهاجم آرام و فراگیر و تهدید نرم از فن آورى پیشرفته ماهواره ها، سایت ها و رسانه ها و... استفاده مى کند. بنابراین اصلى ترین راه مبارزه آن است که با استفاده از آخرین دستاوردهاى علمى و تکنولوژیکى دانش ها و ارزش هاى اسلامى خود را در قالب هنرمندانه ترین فیلم ها، سریال ها، بازى هاى رایانه اى، نمایشنامه ها، کتاب ها، رمان ها و در قالب آثار هنرى دیگر مانند عرصه سینما و ... به جامعه و مخاطبین خود ارائه نماییم.
امنیت فرهنگى مهم ترین و نامحسوس ترین بعد امنیت اجتماعى و ملى است. چرا که در پرتو آن ملت مى تواند ضمن حفظ هویت فرهنگى خویش و بدون برخورد با موانع مسیر رشد و تکامل خود را طى نماید. در این راستا اگر هر نظام سیاسى نتواند و یا قادر نباشد متناسب با شرایط زمانى و مکانى به نیازهاى فرهنگى مردم پاسخ مناسبى بدهد و به شکل صحیح پیام ها و مبانى فرهنگى ملى و دینى را در جامعه ترویج نماید، در چنین شرایطى به طور طبیعى زمینه براى نفوذ و رسوخ فرهنگ بیگانه و مغایر با نظام ارزشى در جامعه فراهم مى شود.
قطعاً نخبگان و رسانهها بیشترین نقش را در شفافسازی و تبیین جنگ نرم دارند. گفته شد پیچیدگی یکی از شاخصها و ویژگیهای جنگ نرم است.در این جنگ رفتار دشمن در تحمیل اراده غیر مستقیم است. بنابراین راهکار اصلی عمقبخشی و افزایش معرفت است. روشنگری، بصیرت بخشی و شفاف سازی صحنه جنگ برای جامعه و نخبگان ابزار مقابله با جنگ نرم دشمن است.
اگر بپذیریم، جنگ نرم در همه حوزههای سیاسی فرهنگی، اقتصادی، علمی و اجتماعی و در دو سطح نخبگان و بدنه اجتماعی شکل میگیرد، هریک از این حوزهها به راهبرد مقابله با جنگ نرم نیاز دارد.راه مقابله در جنگ نرم، بهدست گرفتن ابتکار عمل و خلاقیت است. ما نباید هر روز شاهد طرح سوال، شبهه و القای یک مساله بی مورد برای نظام باشیم.
موفقیت در این است که هر لحظه برای دشمن مساله ایجاد کنیم و دشمن مجبور شود، به آن پاسخ دهد.در جنگ نرم میدان بازی را ما باید تعریف کنیم و توجه داشته باشیم در میدان بازی دشمن قرار نگیریم.طبیعی است الزامات بدست گرفتن ابتکار عمل هم باید فراهم شود.در حال حاضر کشور نیازمند تحلیلی واحد از روند تحولات در میان نخبگان مدافع نظام است، فضای سیاسی کشور باید آرام باشد و از هیجانسازی کاذب پرهیز شود. تمرکز بر کارآمدسازی نظام و عدم فرصتسازی برای تبلیغات و دستگاههای رسانهای بیگانه راهکار برون رفت از فتنه و کاهش پیامدها و آثار جنگ نرم است.